Χιονισμένες εκδρομές για την 25η Μαρτίου

Tα χιόνια άργησαν αλλά ήρθαν και το weekend της εθνικής εορτής είναι μια αφορμή για να τα απολαύσουμε, ακόμη και σε πακέτο μονοήμερης.

Χιονισμένες εκδρομές για την 25η Μαρτίου

Από την Κική Βασάλου

Τα χιόνια άργησαν αλλά ήρθαν και το weekend της εθνικής εορτής είναι μια αφορμή για να τα απολαύσουμε, ακόμη και σε πακέτο μονοήμερης.

Για ski, snowboard και χιονάνθρωπο

Χιονισμένες εκδρομές για την 25η Μαρτίου - εικόνα 1
© Shutterstock.com

Δεν έχει σημασία η ηλικία ή η εμπειρία. Τα βουνά –όσο τα προσέχουμε και τα προστατεύουμε– είναι για όλες και όλους. Σε σπορ, δε, όπως το ski και το snowboard, η εμπειρία αποκτιέται, αρκεί να υπάρχει κέφι για προπόνηση και όρεξη για αδρεναλίνη. Για τον χιονοπόλεμο, πάλι, αρκούν τα γρήγορα αντανακλαστικά και μια κάποια αντοχή στο κρύο!

Αυτά όμως είναι γνωστά. Αυτό που ίσως δεν είναι και τόσο γνωστό, είναι ότι η Ελλάδα, από τη Μακεδονία και τη Θράκη, μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη, είναι ένας παράδεισος για τους πανταχού snowboarders –ένα σπορ που αγαπάει ιδιαίτερα η νεολαία– με αμέτρητες «απάτητες» πλαγιές. Όσο για τους επίδοξους σκιέρ αυτού του κόσμου, οι σχολές που εδρεύουν στα οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα των βουνών μας, προσφέρουν και ενοικίαση εξοπλισμού και μαθήματα για όλα τα επίπεδα και τις ηλικίες. Μπορείτε να ξεκινήσετε, λοιπόν, προϋπολογίζοντας μονάχα το κόστος των μαθημάτων και της ενοικίασης του εξοπλισμού, και χωρίς να μπείτε σε μεγαλύτερα έξοδα.

Τζάκι, τσαγάκι και Μαρτιάτικες λιακάδες

Τα βουνά, βέβαια, δεν είναι μόνο για τους πιο δραστήριους εξ ημών. Είπαμε ότι είναι για όλους και το εννοούμε. Είναι, δηλαδή, και για όσες και όσους αρέσκονται απλώς να ευφραίνονται με τη θέα του χιονισμένου τοπίου πίσω από τα μεγάλα παράθυρα των καταφυγίων και των σαλέ, πλάι στο τζάκι ή τυλιγμένοι στο παλτό μας κάτω από τον ήλιο του Μαρτίου, με ένα ζεστό ρόφημα στην κούπα. Έτερη απόλαυση αυτή, με λίγες παραπάνω θερμίδες, βέβαια!

Παρνασσός

Χιονισμένες εκδρομές για την 25η Μαρτίου - εικόνα 2
© Shutterstock.com

Πρόκειται για το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Διαθέτει 23 πίστες (μεταξύ αυτών 4 μίνι αρχαρίων με baby lifts), 7 χιονοδρομικές διαδρομές και ισάριθμα συνδετικά μονοπάτια, συνολικού μήκους 34 χλμ., καθώς επίσης 17 αναβατήρες (οι 4 για αρχάριους). Οι καταβάσεις αρχίζουν από τα 2260 μ. (υψόμετρο) και φτάνουν έως τα 1640 μ., ενώ για τους πλέον έμπειρους και τολμηρούς υπάρχουν και κάμποσες «μαύρες» διαδρομές εκτός πίστας –αλλά αυτό θέλει προσοχή και γνώση.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού είναι επίσης προσβάσιμο σε Άτομα με Αναπηρία, καθώς μόλις πέρυσι τοποθετήθηκαν ράμπες σε όλους τους χώρους του, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα περιήγησης στο βουνό με το ειδικό ηλεκτροκίνητο και φιλικό στο περιβάλλον χιονο-αμαξίδιο Otto Bock Scout Crawler. Εύκολα προσεγγίσιμα είναι επίσης τα δυο σαλέ: το διώροφο Σαλέ Κελάρια μοιάζει με μικρό mall, με πλήθος επιλογών για φαγητό, γλυκό, καφέ και ποτό, αλλά και το Σαλέ Φτερόλακας, προσβάσιμο και οδικώς, όπου στεγάζεται ήδη από πέρυσι το πολύ κομψό Holy Spirit Cocktail Bar.

Tip Σταθερή αξία για νόστιμα μεζεδάκια το καφενείο Ζάμπας (2267031048), ενώ στο O tea pineis (2267031606) θα έρθεις για τσάγια από τη Ρωσία και βότανα από τον Παρνασσό.

Χελμός

Χιονισμένες εκδρομές για την 25η Μαρτίου - εικόνα 3
© Shutterstock.com

Σε απόσταση 15 χλμ. από τα Καλάβρυτα, το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 13 πίστες συνολικού μήκους 25 χλμ. και 8 αναβατήρες (οι 3 για αρχάριους). Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αγαπητό κέντρο στους έμπειρους χιονοδρόμους και, την ίδια στιγμή, είναι εξαιρετική επιλογή για τους πρωτάρηδες του σκι, καθώς οι πίστες αρχαρίων βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο πάρκινγκ. Δίπλα στα εκδοτήρια εισιτηρίων βρίσκεται και η βάση ενοικίασης Snowmobiles για λιγότερο κουραστικές βόλτες στο χιονισμένο τοπίο, ενώ υπάρχει και υποδομή για το ανερχόμενο άθλημα της χιονοποδηλασίας (snowbike).

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων διαθέτει το μεγαλύτερο SnowPark της χώρας για freestyle snowboarding-skiing (θέση Βαθειά Λάκκα 1860 μ.), ένα συναρπαστικό πάρκο που λειτουργεί ακόμα και με ελάχιστη χιονοκάλυψη. Ένα σαλέ και μια καντίνα, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού και αρκετές σχολές για μαθήματα (ατομικά ή σε ολιγάριθμα γκρουπ· όλα στη διάθεσή των αρχάριων και έμπειρων επισκεπτών.

Tip Κάνε ένα πέρασμα από τη μονή της Αγίας Λαύρας, το μοναστήρι όπου, σύμφωνα με το θρύλο, ορκίστηκαν οι οπλαρχηγοί του ’21. Η ημέρα το επιβάλλει!

Πήλιο

Χιονισμένες εκδρομές για την 25η Μαρτίου - εικόνα 4
© Shutterstock.com

Βρίσκεται 2 χλμ. μετά τα Χάνια, στην καρδιά του Πηλίου και αναπτύσσεται σε χαμηλό σχετικά υψόμετρο (μόλις 1471 μ.). Διαθέτει 5 πίστες συνολικού μήκους 15 χλμ. – 4 κύριες πίστες για σκι καταβάσεων και 1 πίστα δρόμου αντοχής (Lang-Lauf). Η τελευταία έχει μήκος 5 χλμ. και είναι μοναδική για το φυσικό της περιβάλλον, καθώς η κατάβαση γίνεται ανάμεσα σε οξιές, αγριόλευκες, καστανιές και θέα στο Αιγαίο!

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου διαθέτει 3 χώρους στάθμευσης για περισσότερα από 800 αυτοκίνητα και δυο σαλέ για ζεστά ροφήματα. Προτού ανηφορίσετε ωστόσο, επισκεφθείτε τη σελίδα τους στο Facebook για να ενημερωθείτε για τη χιονοκάλυψη.

Tip Στα Χάνια, θα βρεις ποιοτικά τοπικά προϊόντα και πολύ καλό μέλι, στη Βιολογική Φάρμα Κουμούτση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.