Istanbul Modern: Η νέα Κωνσταντινούπολη έχει υπογραφή Ρέντζο Πιάνο

Εν αναμονή του νέου Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, πολιτισμός, γαστρονομία και shopping συναντιούνται σε μια ακτογραμμή 1.2 χιλιομέτρων στο ιστορικό λιμάνι της πόλης.

Istanbul Modern: Η νέα Κωνσταντινούπολη έχει υπογραφή Ρέντζο Πιάνο

Από τη Δανάη Μολόχα

Εν αναμονή του νέου Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, πολιτισμός, γαστρονομία και shopping συναντιούνται σε μια ακτογραμμή 1.2 χιλιομέτρων στο ιστορικό λιμάνι της πόλης - που άνοιξε για πρώτη φορά για το ευρύ κοινό έπειτα από 200 σχεδόν χρόνια.

Istanbul Modern: Η νέα Κωνσταντινούπολη έχει υπογραφή Ρέντζο Πιάνο - εικόνα 1
© Cemal Emden

Στο πέρασμα των αιώνων, το Karaköy είδε να εγκαθίστανται στα δρομάκια του Γενοβέζοι, Έλληνες, Εβραίοι, Ενετοί και Οθωμανοί, ανάμεσα σ’ άλλους. Πιο πρόσφατα, έβρισκες εδώ τη νεολαία που άφησε πίσω της τα πολύβουα μπαράκια γύρω απ’ την πολύπαθη Πλατεία Ταξίμ, αναζητώντας νέο καταφύγιο στα εναλλακτικά καφέ, μαγαζιά και φαγάδικα της ιστορικής γειτονιάς.

Μετά από μία επένδυση 1.7 δισ. δολαρίων, το κοσμοπολίτικο Galataport, ή λιμάνι του Γαλατά, ήρθε τώρα να μεταμορφώσει και πάλι την παραλιακή Karaköy-Τοphane. Ένας συνάμα νοσταλγικός και φουτουριστικός περίπατος άνοιξε για το ευρύ κοινό έπειτα από περίπου δύο αιώνες, προσφέροντας δεκάδες επιλογές για φαγητό, ποτό, ψώνια και ψυχαγωγία. Καρτποσταλικά κτίσματα, όπως ο ανακαινισμένος Πύργος του Ρολογιού Τοπ Χανέ του 1848 και το εμβληματικό παλιό ταχυδρομείο, που μεταμορφώθηκε σ’ ένα φινετσάτο “μπαζάαρ” με εκλεκτικές μπουτίκ, συναντούν το παγκοσμίας κλάσης νέο κτήριο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, που αναμένεται οσονούπω ν’ ανοίξει τις πόρτες του.

Σχεδιασμένο απ’ την ομάδα του Ρέντσο Πιάνο, αρχιτέκτονα χώρων-ορόσημο, όπως το “Κέντρο Ζορζ Πομπιντού” στο Παρίσι και το “Μουσείο Γουίτνεϊ” της Νέας Υόρκης, το “İstanbul Modern” επανέρχεται με φρέσκια κοσμοπολίτικη αύρα αλλά και εργαστήρια, σινεμά, βιβλιοθήκη, design shop, χώρους εκδηλώσεων, καφέ κι εστιατόριο. To μουσείο, το πρώτο του είδους στην Τουρκία όταν άνοιξε τις πόρτες του το 2004, είχε μεταφερθεί προσωρινά στο γειτονικό Beyoğlu. Στα λίγα βήματα, το επίσης εξαιρετικό Κρατικό Μουσείο Τέχνης και Γλυπτικής επέστρεψε πρόσφατα μετά από 10 χρόνια απουσίας, δημιουργώντας μια πρώτης τάξεως γειτονιά για τους φίλους της τέχνης στον Βόσπορο.

Καθοριστικό ρόλο στην πολυσυζητημένη ανάπλαση της περιοχής παίζει, φυσικά, το ίδιο το λιμάνι. Το Galataport ονομάστηκε “Λιμάνι της Χρονιάς” στα τοπ βραβεία του χώρου “Seatrade Cruise Awards 2022”, χάρη σ’ έναν υπερσύγχρονο τερματικό σταθμό - τον πρώτο υπόγειο σταθμό κρουαζιερόπλοιων κόσμο. Αίθουσες αναμονής, τελωνεία, αλλά κι ένα πάρκινγκ 2400 αυτοκινήτων σε μια πόλη της οποίας το σάουντρακ υπογράφει σταθερά ένα αλαλούμ από μηχανοκίνητα, απλώνονται ακριβώς κάτω απ’ τα πόδια σας κατά μήκος της περαντζάδας, καθώς πλωτά μεγαθήρια πάνε κι έρχονται στον πορθμό.

Τρία ακόμα ιστορικά κτίρια, το αρ νουβό Merkez Han, ο πρώην Επιβατικός Τερματικός Σταθμός του Karaköy και το Çinili Han, με τα χαρακτηριστικά κίτρινα πλακάκια του, θα αποτελέσουν μέρος του νέου πεντάστερου ξενοδοχείου “Peninsula Istanbul”, που θ’ ανοίξει τις πόρτες του στις αρχές της επόμενης χρονιάς, αναβιώνοντας δεκαετίες ιστορίας με δυνατές ενέσεις μοντέρνας πολυτέλειας. Η υπαίθρια πισίνα του θα προσφέρεται, μάλιστα, για ινσταγκραμικές απλωτές με φόντο τον Βόσπορο.

Προσθέστε, τέλος, στο γενικότερο σύνολο των συναρπαστικών αφίξεων το “Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ” (Αtatürk Kültür Merkezi, ή AKM) που ξανάφερε στα τέλη του 2021 την όπερα, τον χορό, το θέατρο και την τέχνη στην Ταξίμ, έπειτα από 13 ολόκληρα χρόνια απουσίας. Παραδοσιακή και πρωτοπόρα συνάμα, η Κωνσταντινούπολη απλώνει συνεχώς μπροστά μας έναν συναρπαστικό χάρτη προς εξερεύνηση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.