Υπνοτουρισμός: Η νέα τάση που μας στέλνει... για ύπνο

Κάποτε υποδήλωνε τον ύπνο στη μέση της άγριας φύσης σε κάποια κατασκήνωση σαφάρι στην Αφρική ή κάτω από τα άστρα μέσα σε μια διάφανη φούσκα ενός bubble hotel, αλλά μετά την πανδημία ο όρος ενδύθηκε την κυριολεκτική του σημασία. Σήμερα, σκοπός του sleep tourism είναι ένας γαλήνιος και ποιοτικός ύπνος.

Υπνοτουρισμός: Η νέα τάση που μας στέλνει... για ύπνο

Από την Πωλίνα Παρασκευοπούλου | Playlist Άννα Φαρδή

Κάποτε υποδήλωνε τον ύπνο στη μέση της άγριας φύσης σε κάποια κατασκήνωση σαφάρι στην Αφρική ή κάτω από τα άστρα μέσα σε μια διάφανη φούσκα ενός bubble hotel, αλλά μετά την πανδημία ο όρος ενδύθηκε την κυριολεκτική του σημασία. Σήμερα, σκοπός του sleep tourism, μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ταξιδιωτικές τάσεις, είναι ένας γαλήνιος και ποιοτικός ύπνος. Τόσο απλό και ταυτόχρονα τόσο περίπλοκο.

Υπνοτουρισμός: Η νέα τάση που μας στέλνει... για ύπνο - εικόνα 1
© Shutterstock.com

Στον σύγχρονο, αεικίνητο και υπερφωταγωγημένο (ακόμη) κόσμο μας, ο ύπνος φαντάζει σαν κάποιος εχθρός που μας κλέβει χρόνο, χρήμα, διασκέδαση και στιγμές. Το να κοιμάσαι πολλές ώρες, στη συνείδησή μας έχει ταυτιστεί με έννοιες όπως η ραθυμία και η έλλειψη εργατικότητας. Παράλληλα, η αναβλητικότητα του ύπνου (sleep/bedtime procrastination), που σαν έννοια εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2014 σ’ ένα άρθρο του Dr. Floor Kroese, επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, αφορά μια (αμφιλεγόμενα) εκδικητική συμπεριφορά προς τον εαυτό μας, προκειμένου να κερδίσουμε περισσότερο χρόνο. Αυτού του είδους οι αναβλητικοί τύποι εμπίπτουν σε μία από τις δύο κατηγορίες: πολυάσχολοι άνθρωποι που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για δραστηριότητες που απολαμβάνουν ή οι λεγόμενοι υπερκατακτητές που θυσιάζουν τον ύπνο τους για να συνεχίσουν να εργάζονται. Σε αυτή την κατηγορία σίγουρα περιλαμβάνεται και ο Τόμας Έντισον, ο οποίος, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το 1889 στο "Scientific American", ισχυρίστηκε πως δεν κοιμόταν ποτέ πάνω από 4 ώρες, γιατί "ο ύπνος είναι μια παράλογη, κακή συνήθεια από την οποία πρέπει να απαλλαγούμε". Μάλλον γι’ αυτό ήταν αποφασισμένος να φωταγωγήσει ολόκληρο τον κόσμο!

Υπνοτουρισμός: Η νέα τάση που μας στέλνει... για ύπνο - εικόνα 2
"Mandarin Oriental"

Σήμερα, κοιμόμαστε περίπου δύο ώρες λιγότερο απ’ ό,τι έναν αιώνα πριν και γι’ αυτό ευθύνεται το ψυχεδελικό φωτορυθμικό σόου της ζωής μας με πρωταγωνιστές ηλεκτρικά φώτα, τηλεοράσεις, υπολογιστές και smartphones που διαταράσσουν τον κιρκαδικό ρυθμό, αυτό το "αρχέγονο ρολόι", τόσο ζωτικό για την υγεία μας, που ευθυγραμμίζει τον βιολογικό μας χρόνο με την ημέρα και τη νύχτα. Παράλληλα, οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας και η αμφίδρομη σχέση ύπνου και άγχους (το άγχος συμβάλλει στην αϋπνία και η χρόνια έλλειψη ύπνου μάς κάνει επιρρεπείς στο άγχος), έχουν δημιουργήσει στις μέρες μας μια επιδημία κακού ύπνου. Η πανδημία ήρθε σαν κερασάκι στην τούρτα, συμπαρασύροντας ακόμη κι εκείνους που στο παρελθόν κοιμούνταν καλά. Σύμφωνα με έρευνα στο "Journal of Clinical Sleep Medicine", το 40% των ενηλίκων είχε χειρότερης ποιότητας ύπνο μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

Υπνοτουρισμός: Η νέα τάση που μας στέλνει... για ύπνο - εικόνα 3
"Six Senses Hotel"

Η συνειδητοποίηση των τελευταίων ετών, ότι πρέπει να περάσουμε από το ζην στο ευ ζην, ευτυχώς έχει σπείρει καρπούς για την παραδοχή πως ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια αλλά μια επιβεβλημένη ανάγκη του οργανισμού, αφού καθώς κοιμόμαστε διενεργούνται στο σώμα μας πολλές διαδικασίες ζωτικής σημασίας, που επιδιορθώνουν τους ιστούς, μάχονται τις μολύνσεις και βοηθούν τη μνήμη. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που ολοένα και περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων εστιάζουν σε ανθρώπους οι οποίοι αυτό που θέλουν πάνω απ’ όλα είναι… να κοιμηθούν καλά.

Ξενοδοχεία για επικούς ύπνους

Υπνοτουρισμός: Η νέα τάση που μας στέλνει... για ύπνο - εικόνα 4
"Park Hyatt"

Στη θορυβώδη πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, τη Νέα Υόρκη, το ξενοδοχείο "Park Hyatt" προσφέρει μια εξατομικευμένη εμπειρία αναδόμησης ύπνου σε μια σουίτα 84 τετραγωνικών, ονόματι Bryte. To king size κρεβάτι "The Restorative Bed by Bryte", διαθέτει ένα στρώμα τεχνητής νοημοσύνης που προσαρμόζει συνεχώς τις ζώνες θερμοκρασίες για να εξασφαλίσει ότι το σώμα σας θα περάσει από όλα τα στάδια ύπνου, ώστε να ξυπνήσετε ξεκούραστοι και αναζωογονημένοι. Χρησιμοποιεί, επίσης, μια πολυαισθητηριακή τεχνολογία για να ανακουφίζει τα σημεία πίεσης, ώστε το στρώμα να παραμένει προσαρμοσμένο στο σώμα σας καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Οι επισκέπτες μπορούν να αποθηκεύουν τις προτιμήσεις ύπνου τους και να χρησιμοποιούν το προσωπικό τους προφίλ κρεβατιού, κάθε φορά που επιστρέφουν. Φυσικά δεν λείπουν και τα… props του ύπνου, όπως ένα Vitruvi Essential Diffuser με μείγμα αιθέριων ελαίων, λευκά είδη Nollapelli, μάσκες ύπνου και βιβλία που σχετίζονται με τον Μορφέα.

Υπνοτουρισμός: Η νέα τάση που μας στέλνει... για ύπνο - εικόνα 5
"Zedwell"

Το "Zedwell", το πρώτο ξενοδοχείο που άνοιξε στο Λονδίνο το 2020 με επίκεντρο τον ύπνο, διαθέτει δωμάτια εξοπλισμένα με πρωτοποριακή ηχομόνωση, ατμοσφαιρικό φωτισμό και σύστημα καθαρού αέρα, που ενθαρρύνει τον βαθύ ύπνο. Στη βρετανική πρωτεύουσα επίσης, το Milestone Hotel προσφέρει το πακέτο "Sleep Experience" που περιλαμβάνει μια ατομική συνεδρία με τον ειδικό στον ύπνο Tej Samani, ένα χαλαρωτικό μασάζ και διατροφικές συμβουλές. Όταν έρθει η ώρα του ύπνου, οι πελάτες παίρνουν μαζί τους μια μικρή συσκευή που μιμείται τα κύματα ενός εγκέφαλου που απολαμβάνει έναν υγιή ύπνο.

Υπνοτουρισμός: Η νέα τάση που μας στέλνει... για ύπνο - εικόνα 6
"Milestone Hotel"

To "Cadogan", ένα ξενοδοχείο Belmond στο Λονδίνο, συνεργάστηκε με τη θεραπεύτρια ύπνου και δασκάλα διαλογισμού Malminder Gill, προκειμένου να δημιουργήσει μια ειδική υπηρεσία που θα προσφέρεται στους επισκέπτες με προβλήματα ύπνου, την αποκαλούμενη "The Sleep Concierge". Η υπηρεσία περιλαμβάνει, μέσω app του ξενοδοχείου, ηχογράφηση διαλογισμού για βαθύ ύπνο από την Gill, επιλογή από πολυτελή μαξιλάρια που ταιριάζουν στους επισκέπτες ανάλογα με το αν προτιμούν να κοιμούνται ανάσκελα ή στο πλάι, επιλογή μιας ζυγισμένης κουβέρτας, ειδικό τσάι και ένα αρωματισμένο μαξιλάρι για να υποστηρίξει τον καλύτερο δυνατό βραδινό ύπνο. Η υπηρεσία φτάνει ως το πρωί, με μια ηχογράφηση πρωινού διαλογισμού, ενώ για μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία οι πελάτες μπορούν να κλείσουν εκ των προτέρων ατομική συνεδρία με την Gill.

Υπνοτουρισμός: Η νέα τάση που μας στέλνει... για ύπνο - εικόνα 7

Στην Πόλη του Φωτός, το "Hôtel de Crillon" (μέλος των Rosewood Hotels & Resorts με πολλά ξενοδοχεία ανά τον κόσμο) έκανε το ντεμπούτο του στην αλχημεία του ύπνου με το πακέτο "Someil Réparateur", το οποίο περιλαμβάνει διαμονή δύο διανυκτερεύσεων με θεραπεία σπα 90 λεπτών και πέντε συνεδρίες με έναν ειδικό, που περιστρέφονται γύρω από θέματα όπως ο διαλογισμός στον ύπνο, οι ασκήσεις αναπνοής, οι διατάσεις στην πισίνα και η φυσιοπάθεια ύπνου. Μάσκα ματιών, νυχτερινή μάσκα προσώπου, μεταξωτό μαξιλάρι, μάσκα ύπνου και άλατα μπάνιου ολοκληρώνουν τον παριζιάνικο υπνικό μπονβιβερισμό.

Υπνοτουρισμός: Η νέα τάση που μας στέλνει... για ύπνο - εικόνα 8
"Grand Resort Bad Ragaz"

Στην Ελβετία, το retreat "Grand Resort Bad Ragaz" κινηματογραφεί τον ύπνο σας με το πρόγραμμα "Sleep Diagnostic" (και μια διόλου low budget παραγωγή) με σκοπό να αναλύσει επιστημονικά την περίοδο ανάπαυσής σας, παρέχοντας γνώσεις σχετικά με την ένταση των μυών, το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα, την κίνηση των ποδιών και των ματιών, ώστε μια ομάδα ειδικών γιατρών να διαγνώσει την αιτία του προβλήματος και να προβεί σε συμβουλές. Ομοίως, το "Mandarin Oriental" στη Γενεύη συνεργάζεται με το CENAS, μια ιδιωτική ιατρική κλινική ύπνου στην Ελβετία, για να επιμεληθεί ένα τριήμερο πρόγραμμα που μελετά τις συνήθειες ύπνου των επισκεπτών, προκειμένου να εντοπίσει πιθανές διαταραχές ύπνου.

Υπνοτουρισμός: Η νέα τάση που μας στέλνει... για ύπνο - εικόνα 9
"Hästens Sleep Spa Hotel"

Στην πόλη Coimbra της Πορτογαλίας, ιδρύθηκε το πρώτο "Hästens Sleep Spa Hotel", ένα ξενοδοχείο 15 δωματίων από τη σουηδική εταιρεία κατασκευής κρεβατιών Hästens, ενώ ακόμη και στην Ίμπιζα, που σίγουρα δεν αποτελεί το πρώτο μέρος που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε έναν καλό ύπνο, τo "Six Senses Hotel" προτείνει την επιλογή 3, 5 ή 7 διανυκτερεύσεων ύπνου με τεστ υγείας, γιόγκα Nidra, dreamcatcher μασάζ, κρυοθεραπείες και παρακολούθηση ύπνου. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η τάση στο σαφάρι του ύπνου και τι άλλο θα σκεφτούν οι επαγγελματίες του τουρισμού για να μας οδηγήσουν ξανά στην αγκαλιά του Μορφέα.

The pillow soundtrack

Yiruma & Olafur Arnalds "We Contain Multitudes – piano reworks"
Nils Frahm "Late"
Federico Albanese "The Stars We Follow"
Hania Rani "Eden"
Dustin O’Halloran "An Ending, a Beginning"
Library Tapes "Fragment II"
Brambles "Such Owls as You"
Danny Norbury "Love Woke Me Up"
Max Richter "Dream 1 - Pt. 4"

Ακούστε την playlist της Άννας Φαρδή εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.