Άνοιξε η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης

Η Βιβλιοθήκη Ραμί, στη συνοικία Εγιουπσουλτάν, βρίσκεται στη θέση των πρώην Στρατώνων Ραμί του 18ου αιώνα.

Άνοιξε η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού καλωσορίζει τους επισκέπτες στη Βιβλιοθήκη Ραμί (Rami). Η Βιβλιοθήκη Ραμί, στη συνοικία Εγιουπσουλτάν (Eyüpsultan) της Κωνσταντινούπολης (İstanbul), βρίσκεται στη θέση των πρώην Στρατώνων Ραμί του 18ου αιώνα. Έπειτα από εργασίες ανακαίνισης, αποκατάστασης, καθώς και κατασκευαστικές εργασίες με χρήση υλικών από τα αρχικά κτίρια και λαμβάνοντας υπόψη την αρχιτεκτονική τους, η Βιβλιοθήκη Ραμί μετατράπηκε στη «μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης» και συγκαταλέγεται στις λίγες κορυφαίες βιβλιοθήκες της Ευρώπης που διαθέτουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Οι εγκαταστάσεις των Στρατώνων Ραμί εξυπηρετούν 4.200 καθήμενα άτομα και διαθέτουν διάφορα τμήματα, όπως έναν χώρο βιβλιοθήκης για μωρά και παιδιά, μια βιβλιοθήκη ψηφιακών βιβλίων, μια βιβλιοθήκη για νέους, μια βιβλιοθήκη για ενήλικες και διάφορες βιβλιοθήκες με βιβλία για εξειδικευμένα θέματα. Προκειμένου να παράσχει υπηρεσίες αντάξιες με αυτές μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης, το σύμπλεγμα περιλαμβάνει χώρους ανάγνωσης και μελέτης 24ωρης λειτουργίας, ένα τμήμα για μωρά και παιδιά, ένα τμήμα για άτομα με αναπηρίες, καθώς και αίθουσες ομαδικής και ατομικής μελέτης. Η βιβλιοθήκη απλώνεται σε μια συνολική έκταση 220 στρεμμάτων και οι στεγασμένοι χώροι της καταλαμβάνουν έκταση 36.000 τετραγωνικών μέτρων με χωρητικότητα 2,5 εκατομμυρίων τόμων, ενώ οι κήποι της βιβλιοθήκης, συνολικής έκτασης 51.000 τετραγωνικών μέτρων, την καθιστούν μια «βιβλιοθήκη με τη μεγαλύτερη έκταση περίκλειστων κήπων στην Ευρώπη». Πέραν αυτής της εκτεταμένης περιοχής με χώρους πρασίνου, η Βιβλιοθήκη Ραμί διαθέτει τεχνητή λίμνη εμβαδού 1.000 τετραγωνικών μέτρων που περιβάλλεται από δέντρα.

Το πρώτο σύμπλεγμα στην Τουρκία που έλαβε Πιστοποίηση βιώσιμου μουσείου

Άνοιξε η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης - εικόνα 1

Η Βιβλιοθήκη Ραμί είναι κάτοχος του πρώτου «Πιστοποιητικού βιώσιμου μουσείου της βιόσφαιρας» (Biosphere Sustainable Museum Certificate) του τουρκικού κράτους. Η Βιβλιοθήκη έλαβε το Πιστοποιητικό βιώσιμου μουσείου της βιόσφαιρας, ένα πιστοποιητικό βιωσιμότητας στον τομέα του τουρισμού, ως αναγνώριση της πλήρους συμμόρφωσής της με τις αρχές της βιωσιμότητας από κάθε άποψη, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών αποκατάστασης και των συστημάτων υποδομών, και αποτελεί ένα κτιριακό σύμπλεγμα που υποστηρίζει την τοπική πολιτισμική ζωή και ταυτόχρονα έναν νέο ζωντανό χώρο πρασίνου για τους επισκέπτες. Επιπλέον, η Βιβλιοθήκη συνιστά μια πλατφόρμα μεταφοράς πηγών και πληροφοριών που αφορούν την αρχαιότητα στις μελλοντικές γενιές.

Η «ζωντανή βιβλιοθήκη» της Κωνσταντινούπολης

Η Βιβλιοθήκη Ραμί στην Κωνσταντινούπολη ιδρύθηκε για να ικανοποιήσει τις πολιτισμικές, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές ανάγκες της κοινωνίας με απώτερο σκοπό να αποτελέσει μια «ζωντανή βιβλιοθήκη» που ακολουθεί τις επιταγές της σύγχρονης βιβλιοθηκονομίας. Η βιβλιοθήκη θα χαρίσει μια «εντελώς νέα εμπειρία βιβλιοσυλλογής» σε επισκέπτες κάθε ηλικίας χάρη στην ποικιλομορφία της. Η Βιβλιοθήκη ειδίκευσης σε σπουδές για τον Ατατούρκ (Atatürk), εντός της Βιβλιοθήκης Ραμί, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων ειδικής θεματολογίας που αφορά τον Ατατούρκ στην Τουρκία. Αυτός ο τομέας παρουσιάζει μια πλούσια συλλογή που αποτελείται από περισσότερα από 20.000 βιβλία διαθέσιμα σε αναγνώστες και ερευνητές με ειδίκευση στα πεδία των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών, καθώς και έργα που σχετίζονται με τη Δημοκρατία της Τουρκίας, την τουρκική γλώσσα και τον τουρκικό πολιτισμό, και ειδικά με την ιστορία του Ατατούρκ.

Το παρελθόν μεταφέρεται στο παρόν στη μονάδα αποκατάστασης Σιχαφάν

Τα χειρόγραφα που έχουν καταχωριστεί στον κατάλογο της βιβλιοθήκης καθώς και σπάνια έντυπα έργα φυλάσσονται στον τομέα Σιφαχάν (Şifahane) (μονάδα αποκατάστασης) εντός της Βιβλιοθήκης χειρόγραφων. Η επιδείνωση της φυσικής κατάστασης διάφορων τόμων και βιβλίων αξιολογείται βάσει μελετών που διεξάγονται στο εργαστήριο της Βιβλιοθήκης, ενώ ειδικοί εκτελούν σχολαστικές εργασίες αποκατάστασής τους. Χειροποίητα αντικείμενα υπό την ευθύνη της μονάδας Σιχαφάν φυλάσσονται σε κατάλληλες συνθήκες και υποβάλλονται σε τακτική συντήρηση. Η Βιβλιοθήκη Ραμί αναμένεται να αποτελέσει «κορυφαίο πόλο έλξης» στην Κωνσταντινούπολη όσον αφορά τους τομείς του πολιτισμού, της ιστορίας και των τεχνών, διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε εκατομμύρια βιβλία, σε άλλους τύπους έντυπου υλικού και σε ψηφιακές πηγές για αναγνώστες και ερευνητές. Επιπλέον, η Βιβλιοθήκη θα φιλοξενεί ομιλίες, σεμινάρια, εργαστήρια και εκθέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Από τους ιστορικούς στρατώνες στη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Τουρκίας

Οι Στρατώνες Ραμί, όπως αποκαλείται το στρατόπεδο σε αρχειακό υλικό, ανεγέρθηκε από τον Μεγάλο Βεζίρη Ραμί Μεχμέτ Πασά κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σουλτάνου Μουσταφά Γ΄ (1757-1774) την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι στρατώνες, οι οποίοι εξυπηρέτησαν τις ανάγκες του στρατού κατά την περίοδο που την εξουσία κατείχε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, χρησιμοποιούνταν μέχρι τη δεκαετία του 1960. Οι στρατώνες έχουν μετατραπεί σε μία από τις πιο σημαντικές βιβλιοθήκες της Τουρκίας, και οι σχετικές εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες ξεκίνησαν το 2014, ολοκληρώθηκαν το 2023.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

European Sleeper: Bρυξέλλες-Βερολίνο σε μια νύχτα

Μια νέα start-up ποντάρει σε γοητευτικά ολονύχτια ταξίδια στις ράγες μεταξύ κορυφαίων ευρωπαϊκών προορισμών. Τσεκάρουμε τη νέα τάση και ζητάμε απ’ του συν-ιδρυτές της European Sleeper Κρις Ένγκελσμαν και Έλμερ βαν Μπιούρεν tips από πρώτο χέρι για πράσινες αποδράσεις - με γερές δόσεις ρομαντισμού και νοσταλγίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΑΝΑΗ ΜΟΛΟΧΑ
02/06/2023

"Botrini's Mykonos": Ο Έκτορας Μποτρίνι επανακαθορίζει την έννοια του fine dining στο νησί των Ανέμων

Εμβληματικά πιάτα του με νέες δημιουργίες, σε μια σειρά από menu dégustation με premium χαρακτήρα, κορυφαία τεχνική και βαθιά νοστιμιά ως βασικά συστατικά.

"GenussBunker": "Οχυρό" εκλεκτών τυριών

Ο Hubert Stockner, αξιοποιεί την τυροκομική εμπειρία 20 ετών μετατρέποντας ένα υπόγειο δαιδαλώδες οχυρό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην αλπική καρδιά του Νότιου Τιρόλου, σε σημείο ωρίμανσης εκλεκτών τυριών που παράγονται με σημαία την αειφορία.

5 low budget νησιά εκτός ραντάρ

Value for money προορισμοί που συνδυάζουν γραφικότητα, καλό φαγητό, υπέροχες παραλίες και την πολυπόθητη - ειδικά για φέτος - ησυχία!

Ο Rafa Nadal επισκέφθηκε το Rafa Nadal Tennis Center στο "Sani Resort"

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ισπανός πρωταθλητής περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις, όπου εδώ και πέντε χρόνια διδάσκονται εξατομικευμένα προγράμματα τένις για παίκτες όλων των ηλικιών και επιπέδων.

Τo διεθνές τουρνουά γκολφ Aegean Messinia Pro-Am επιστρέφει για 2η χρονιά στην Costa Navarino

Στο τουρνουά θα συμμετάσχουν έως 75 ομάδες, με κάθε μία να αποτελείται από έναν επαγγελματία και τρεις ερασιτέχνες παίκτες, ενώ τo συνολικό χρηματικό έπαθλο ανέρχεται σε 70.000 ευρώ.

Elefthia Syros: Boutique εμπειρία διαμονής στην Αρχόντισσα των Κυκλάδων

Ένα ξεχωριστό boutique ξενοδοχείο πάνω από την πανέμορφη και απάνεμη παραλία Αμπέλα.