Σεφ στην υπηρεσία της βιοποικιλότητας

O Mauro Colagreco έγινε ο πρώτος σεφ που χρίζεται Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO για τη Βιοποικιλότητα.

Σεφ στην υπηρεσία της βιοποικιλότητας

Περίπου μία εβδομάδα πριν τυπωθούν αυτές οι λέξεις, ο Mauro Colagreco απέσπασε μια άκρως τιμητική διάκριση που είναι επίσης μια από τις πιο συμβολικές που έχει αποδοθεί ποτέ στον κλάδο του: ο τριάστερος Ιταλοαργεντινός, που χαράσσει νέους δρόμους για τη διεθνή γαστρονομία στο τριάστερο εστιατόριό του «Mirazur» στην Κυανή Ακτή, έγινε ο πρώτος σεφ που χρίζεται Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO για τη Βιοποικιλότητα. Η επιλογή του Colagreco γι’ αυτήν τη θέση δεν απλώς δίκαιη· είναι αυτονόητη, καθώς ο σεφ ηγείται ενός εστιατορίου που βασίζει την κορυφαίου επιπέδου γαστρονομική εμπειρία που προσφέρει σε προϊόντα από μικρούς παραγωγούς με οικολογικά υπεύθυνες μεθόδους, ενώ ηγείται του δικού του αγροτικού προγράμματος συγχρονίζοντας τα μενού του με τους κύκλους του οικοσυστήματος. Παράλληλα, είναι ένθερμος υποστηρικτής πρωτοβουλιών βιώσιμης αλιείας, ενώ το 2020 το «Mirazur» έγινε το πρώτο plastic free εστιατόριο παγκοσμίως. Ο τρόπος με οτν οποίο ο Colagreco σκέφτεται και πράττει είναι ένα πρότυπο του πώς η σύγχρονη κουζίνα, αλλά και οι σύγχρονοι gourmands οφείλουμε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε. Πώς να κάνουμε την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας πράξη.

Σεφ στην υπηρεσία της βιοποικιλότητας - εικόνα 1
© Matteo Carassale

Τι είναι, λοιπόν, η αειφορία στην πράξη; Είναι η απόφαση του Giorgio Locatelli (1* Michelin) να χρησιμοποιεί χειμερινή τρούφα μόνο στην εποχή της, όπως μας λέει στις σελίδες του τεύχους που κρατάτε. Η προσπάθεια του Alex Atala να κρατήσει τα δάση του Αμαζονίου ζωντανά στη συνείδησή μας, εισάγοντας τον γευστικό τους πλούτο στα μενού του διάστερου «D.O.M.». Η δουλειά του Angel Leon στο τριάστερο «Aponiente», ένα εστιατόριο θαλασσινών με ελάχιστα ψάρια στο μενού. Ή, πιο κοντά μας, το χορταράκι της θάλασσας με το οποίο ο Αντώνης Δρακουλαράκος αντικαθιστά τον αχινό στο omakase του «Sushimou», προσφέροντας την ίδια ιωδιούχα έκρηξη στο στόμα χωρίς να απειλεί το υπό εξαφάνιση θαλασσινό. Η προσπάθεια του Γιώργαρου στη Σαντορίνη να μη χρησιμοποιεί άλλα ντοματάκια από τα σαντορινιά που καλλιεργεί η αδερφή του στο χωράφι της, με τον ίδιο σπόρο για γενιές και γενιές. Η ικανότητα του Τάσου Μαντή να σερβίρει φιλέτο τράγου στο «Soil», και να το κάνει απείρως συναρπαστικότερο από το Wagyu που έχει ως εναλλακτική στο ίδιο μενού. Είναι η γνώση και το νοιάξιμο να κρατήσουμε τον πλανήτη ζωντανό, έχοντας παράλληλα την τόλμη να επεκτείνουμε την παλέτα μας αρκετά, ώστε να χωρέσει όλη την υδρόγειο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Το Netflix προβάλλει την Ελλάδα σε νέο βίντεο

Τοπία από την Αθήνα ως τους Παξούς (και όχι μόνο) συνδυάζονται με σειρές της πλατφόρμας όπως το "Maestro in Blue" σε ένα κλιπ-καρπό της συνεργασίας ΕΟΤ και Netflix.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/07/2025

Electro Vibes: Στο W Costa Navarino, την καρδιά (και) της ηλεκτρονικής μουσικής

Μια σειρά από καλοκαιρινές βραδιές ηλεκτρονικής μουσικής με την επιμέλεια του Γιάννη Γεροντάκη, στο πιο ατμοσφαιρικό σκηνικό της Μεσσηνίας, σε περιμένει από 19 Ιουλίου έως και 6 Σεπτεμβρίου.

Καλαμάτα και πιο πέρα: Η χαμηλόφωνη αλλά συγκλονιστική πλευρά της ανατολικής Μεσσηνίας

Ώρα να ανακαλύψεις την πιο αυθεντική πλευρά της ανατολικής Μεσσηνίας: από την αρχαία Μεσσήνη στην ολοζώντανη Καλαμάτα και τη Μάνη με τις ομορφιές της.

Το νησί με τα πιο καθαρά νερά στον κόσμο είναι στην Ελλάδα

Ένα μικρό ελληνικό νησί αναδείχθηκε ως το κορυφαίο σημείο στον πλανήτη, ξεπερνώντας προορισμούς από όλο τον κόσμο.

Με τη Ferryscanner το ταξίδι...είναι μόλις ένα scan μακριά

"Μη σκας, σκάναρε!": Η Ferryscanner φέρνει το καλοκαίρι στα χέρια σου με τη νέα της καμπάνια.

Μεσσηνία, μια χουλιγουντιανή σταρ σε 15 στοπ-καρέ

Ευλογημένη από την φύση της και κινηματογραφική, η ανατολική Μεσσηνία σε καλεί από την Κορώνη ως την Κυπαρισσία για διακοπές... ή για το επόμενο φιλμ του Νόλαν.

Γιατί το The Old Markets στη Σύμη είναι ένα ξενοδοχείο-προορισμός

Όλοι οι λόγοι που καθιστούν ξεχωριστό το boutique hotel σε ένα από τα ομορφότερα νησιά της χώρας.