Σεφ στην υπηρεσία της βιοποικιλότητας

O Mauro Colagreco έγινε ο πρώτος σεφ που χρίζεται Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO για τη Βιοποικιλότητα.

Σεφ στην υπηρεσία της βιοποικιλότητας

Περίπου μία εβδομάδα πριν τυπωθούν αυτές οι λέξεις, ο Mauro Colagreco απέσπασε μια άκρως τιμητική διάκριση που είναι επίσης μια από τις πιο συμβολικές που έχει αποδοθεί ποτέ στον κλάδο του: ο τριάστερος Ιταλοαργεντινός, που χαράσσει νέους δρόμους για τη διεθνή γαστρονομία στο τριάστερο εστιατόριό του «Mirazur» στην Κυανή Ακτή, έγινε ο πρώτος σεφ που χρίζεται Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO για τη Βιοποικιλότητα. Η επιλογή του Colagreco γι’ αυτήν τη θέση δεν απλώς δίκαιη· είναι αυτονόητη, καθώς ο σεφ ηγείται ενός εστιατορίου που βασίζει την κορυφαίου επιπέδου γαστρονομική εμπειρία που προσφέρει σε προϊόντα από μικρούς παραγωγούς με οικολογικά υπεύθυνες μεθόδους, ενώ ηγείται του δικού του αγροτικού προγράμματος συγχρονίζοντας τα μενού του με τους κύκλους του οικοσυστήματος. Παράλληλα, είναι ένθερμος υποστηρικτής πρωτοβουλιών βιώσιμης αλιείας, ενώ το 2020 το «Mirazur» έγινε το πρώτο plastic free εστιατόριο παγκοσμίως. Ο τρόπος με οτν οποίο ο Colagreco σκέφτεται και πράττει είναι ένα πρότυπο του πώς η σύγχρονη κουζίνα, αλλά και οι σύγχρονοι gourmands οφείλουμε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε. Πώς να κάνουμε την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας πράξη.

Σεφ στην υπηρεσία της βιοποικιλότητας - εικόνα 1
© Matteo Carassale

Τι είναι, λοιπόν, η αειφορία στην πράξη; Είναι η απόφαση του Giorgio Locatelli (1* Michelin) να χρησιμοποιεί χειμερινή τρούφα μόνο στην εποχή της, όπως μας λέει στις σελίδες του τεύχους που κρατάτε. Η προσπάθεια του Alex Atala να κρατήσει τα δάση του Αμαζονίου ζωντανά στη συνείδησή μας, εισάγοντας τον γευστικό τους πλούτο στα μενού του διάστερου «D.O.M.». Η δουλειά του Angel Leon στο τριάστερο «Aponiente», ένα εστιατόριο θαλασσινών με ελάχιστα ψάρια στο μενού. Ή, πιο κοντά μας, το χορταράκι της θάλασσας με το οποίο ο Αντώνης Δρακουλαράκος αντικαθιστά τον αχινό στο omakase του «Sushimou», προσφέροντας την ίδια ιωδιούχα έκρηξη στο στόμα χωρίς να απειλεί το υπό εξαφάνιση θαλασσινό. Η προσπάθεια του Γιώργαρου στη Σαντορίνη να μη χρησιμοποιεί άλλα ντοματάκια από τα σαντορινιά που καλλιεργεί η αδερφή του στο χωράφι της, με τον ίδιο σπόρο για γενιές και γενιές. Η ικανότητα του Τάσου Μαντή να σερβίρει φιλέτο τράγου στο «Soil», και να το κάνει απείρως συναρπαστικότερο από το Wagyu που έχει ως εναλλακτική στο ίδιο μενού. Είναι η γνώση και το νοιάξιμο να κρατήσουμε τον πλανήτη ζωντανό, έχοντας παράλληλα την τόλμη να επεκτείνουμε την παλέτα μας αρκετά, ώστε να χωρέσει όλη την υδρόγειο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Last minute Πάσχα στην Ελλάδα: Προορισμοί για γιορτές γεμάτες παράδοση, φύση και γεύση

Από τα κατανυκτικά Μετέωρα έως την πασχαλινή "όπερα" της Κέρκυρας κι από τις λευκοντυμένες Κυκλάδες με τα γραφικά ξωκλήσια έως την ήρεμη ομορφιά της Εύβοιας, η Ελλάδα φορά τα ανοιξιάτικά της και μας προσκαλεί σε μια εμπειρία για όλες τις αισθήσεις – με παραδοσιακά έθιμα, μοναδικά τοπία, εκλεκτή γαστρονομία και κορυφαία φιλοξενία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΒΟΥΝΙΔΟΥ
16/04/2025

Το ξενοδοχείο της Λεμεσού που μεταμορφώνει τη φιλοξενία σε απόλυτη εμπειρία lifestyle

Στο Parklane Resort & Spa, η αισθητική, οι κομψές επιλογές και το συναίσθημα έχουν τον πρώτο λόγο.

Mosay All Suite Hotel: Νέο resort με ελληνικό χρώμα και επιρροές Ανατολής στην Κω

Tο μωσαϊκό των ελληνικών παραδόσεων και της πλούσιας ιστορίας του νησιού της Κω παίρνει μορφή σε ένα resort με ξεχωριστό χαρακτήρα, όπου πρωταγωνιστούν η σύγχρονη πολυτέλεια και η απόλυτη χαλάρωση.

Golden Milos Beach House by Domotel: Το νέο πολυτελές ξενοδοχείο στη Μήλο

Η νέα προσθήκη στην οικογένεια της Domotel Hotels & Resorts συνδυάζει τον τοπικό χαρακτήρα και τη φυσική ομορφιά του νησιού με υψηλού επιπέδου φιλοξενία.

Ελλάδα-Τουρκία: Ταξίδι συνεργασίας με φόντο δημοφιλείς προορισμούς

Με στόχο την ενίσχυση των τουριστικών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία δύο workshops σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, προσελκύοντας πάνω από 200 επαγγελματίες του τουρισμού από τις δύο χώρες.

To ελληνικό νησί που βρίσκεται στο top-10 των καλοκαιρινών προορισμών για το 2025

To ελληνικό νησί με τις περισσότερες online αναζητήσεις ίσως δεν είναι αυτό που περιμένεις

Μεσολόγγι: Η αφιλτράριστη ομορφιά βρέχεται από λιμνοθάλασσα

Πελάδες "αιωρούνται" σε αρυτίδωτη λιμνοθάλασσα, σεληνιακά τοπία σε αλυκές, ντόπιοι τσουγκρίζουν ούζα. Αυτές είναι ορισμένες εικόνες από το Μεσολόγγι. Χωρίς φίλτρο.