Σεφ στην υπηρεσία της βιοποικιλότητας

O Mauro Colagreco έγινε ο πρώτος σεφ που χρίζεται Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO για τη Βιοποικιλότητα.

Σεφ στην υπηρεσία της βιοποικιλότητας

Περίπου μία εβδομάδα πριν τυπωθούν αυτές οι λέξεις, ο Mauro Colagreco απέσπασε μια άκρως τιμητική διάκριση που είναι επίσης μια από τις πιο συμβολικές που έχει αποδοθεί ποτέ στον κλάδο του: ο τριάστερος Ιταλοαργεντινός, που χαράσσει νέους δρόμους για τη διεθνή γαστρονομία στο τριάστερο εστιατόριό του «Mirazur» στην Κυανή Ακτή, έγινε ο πρώτος σεφ που χρίζεται Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO για τη Βιοποικιλότητα. Η επιλογή του Colagreco γι’ αυτήν τη θέση δεν απλώς δίκαιη· είναι αυτονόητη, καθώς ο σεφ ηγείται ενός εστιατορίου που βασίζει την κορυφαίου επιπέδου γαστρονομική εμπειρία που προσφέρει σε προϊόντα από μικρούς παραγωγούς με οικολογικά υπεύθυνες μεθόδους, ενώ ηγείται του δικού του αγροτικού προγράμματος συγχρονίζοντας τα μενού του με τους κύκλους του οικοσυστήματος. Παράλληλα, είναι ένθερμος υποστηρικτής πρωτοβουλιών βιώσιμης αλιείας, ενώ το 2020 το «Mirazur» έγινε το πρώτο plastic free εστιατόριο παγκοσμίως. Ο τρόπος με οτν οποίο ο Colagreco σκέφτεται και πράττει είναι ένα πρότυπο του πώς η σύγχρονη κουζίνα, αλλά και οι σύγχρονοι gourmands οφείλουμε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε. Πώς να κάνουμε την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας πράξη.

Σεφ στην υπηρεσία της βιοποικιλότητας - εικόνα 1
© Matteo Carassale

Τι είναι, λοιπόν, η αειφορία στην πράξη; Είναι η απόφαση του Giorgio Locatelli (1* Michelin) να χρησιμοποιεί χειμερινή τρούφα μόνο στην εποχή της, όπως μας λέει στις σελίδες του τεύχους που κρατάτε. Η προσπάθεια του Alex Atala να κρατήσει τα δάση του Αμαζονίου ζωντανά στη συνείδησή μας, εισάγοντας τον γευστικό τους πλούτο στα μενού του διάστερου «D.O.M.». Η δουλειά του Angel Leon στο τριάστερο «Aponiente», ένα εστιατόριο θαλασσινών με ελάχιστα ψάρια στο μενού. Ή, πιο κοντά μας, το χορταράκι της θάλασσας με το οποίο ο Αντώνης Δρακουλαράκος αντικαθιστά τον αχινό στο omakase του «Sushimou», προσφέροντας την ίδια ιωδιούχα έκρηξη στο στόμα χωρίς να απειλεί το υπό εξαφάνιση θαλασσινό. Η προσπάθεια του Γιώργαρου στη Σαντορίνη να μη χρησιμοποιεί άλλα ντοματάκια από τα σαντορινιά που καλλιεργεί η αδερφή του στο χωράφι της, με τον ίδιο σπόρο για γενιές και γενιές. Η ικανότητα του Τάσου Μαντή να σερβίρει φιλέτο τράγου στο «Soil», και να το κάνει απείρως συναρπαστικότερο από το Wagyu που έχει ως εναλλακτική στο ίδιο μενού. Είναι η γνώση και το νοιάξιμο να κρατήσουμε τον πλανήτη ζωντανό, έχοντας παράλληλα την τόλμη να επεκτείνουμε την παλέτα μας αρκετά, ώστε να χωρέσει όλη την υδρόγειο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

European Sleeper: Bρυξέλλες-Βερολίνο σε μια νύχτα

Μια νέα start-up ποντάρει σε γοητευτικά ολονύχτια ταξίδια στις ράγες μεταξύ κορυφαίων ευρωπαϊκών προορισμών. Τσεκάρουμε τη νέα τάση και ζητάμε απ’ του συν-ιδρυτές της European Sleeper Κρις Ένγκελσμαν και Έλμερ βαν Μπιούρεν tips από πρώτο χέρι για πράσινες αποδράσεις - με γερές δόσεις ρομαντισμού και νοσταλγίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΑΝΑΗ ΜΟΛΟΧΑ
02/06/2023

"Botrini's Mykonos": Ο Έκτορας Μποτρίνι επανακαθορίζει την έννοια του fine dining στο νησί των Ανέμων

Εμβληματικά πιάτα του με νέες δημιουργίες, σε μια σειρά από menu dégustation με premium χαρακτήρα, κορυφαία τεχνική και βαθιά νοστιμιά ως βασικά συστατικά.

"GenussBunker": "Οχυρό" εκλεκτών τυριών

Ο Hubert Stockner, αξιοποιεί την τυροκομική εμπειρία 20 ετών μετατρέποντας ένα υπόγειο δαιδαλώδες οχυρό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην αλπική καρδιά του Νότιου Τιρόλου, σε σημείο ωρίμανσης εκλεκτών τυριών που παράγονται με σημαία την αειφορία.

5 low budget νησιά εκτός ραντάρ

Value for money προορισμοί που συνδυάζουν γραφικότητα, καλό φαγητό, υπέροχες παραλίες και την πολυπόθητη - ειδικά για φέτος - ησυχία!

Ο Rafa Nadal επισκέφθηκε το Rafa Nadal Tennis Center στο "Sani Resort"

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ισπανός πρωταθλητής περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις, όπου εδώ και πέντε χρόνια διδάσκονται εξατομικευμένα προγράμματα τένις για παίκτες όλων των ηλικιών και επιπέδων.

Τo διεθνές τουρνουά γκολφ Aegean Messinia Pro-Am επιστρέφει για 2η χρονιά στην Costa Navarino

Στο τουρνουά θα συμμετάσχουν έως 75 ομάδες, με κάθε μία να αποτελείται από έναν επαγγελματία και τρεις ερασιτέχνες παίκτες, ενώ τo συνολικό χρηματικό έπαθλο ανέρχεται σε 70.000 ευρώ.

Elefthia Syros: Boutique εμπειρία διαμονής στην Αρχόντισσα των Κυκλάδων

Ένα ξεχωριστό boutique ξενοδοχείο πάνω από την πανέμορφη και απάνεμη παραλία Αμπέλα.