Bike Friendly Hotels: Φιλοξενία... σε δύο ρόδες

Μήπως αυτές τις γιορτές να μην πάρουμε πάλι το αυτοκίνητο;

Bike Friendly Hotels: Φιλοξενία... σε δύο ρόδες

Παρότι απέχουμε αρκετά από την ποδηλατική κουλτούρα της κεντρικής Ευρώπης, η ανάγκη για ουσιαστική βιωσιμότητα μας οδηγεί με ορθοπεταλιές σε ένα εναλλακτικό, "πράσινο" στιλ διακοπών, με το βλέμμα στα bike friendly ξενοδοχεία. Μήπως αυτές τις γιορτές να μην πάρουμε πάλι το αυτοκίνητο;

Ποδηλατικός τουρισμός, bike friendly ξενοδοχεία, διακοπές με "πράσινο" αποτύπωμα. Αν αυτή η ορολογία ακούγεται (παρά)ξενη στον μέσο Έλληνα, αλλά όχι στον μέσο Σκανδιναβό, Γερμανό, είναι επειδή με εξαίρεση μερικούς εναλλακτικούς φάρους στον ξενοδοχειακό χάρτη, τα καταλύματα της χώρας μας δεν επιχείρησαν ποτέ να συνδεθούν με το ποδήλατο. Κάτι που τείνει να αλλάξει, αφού τόσο οι επισκέπτες όσο και η ευρύτερη ομπρέλα της φιλοξενίας είναι έτοιμοι να "αγκαλιάσουν" πιο φυσικούς τρόπους μετακίνησης.

Σε μια πρωτότυπη τακτική αξιοποίησης του φυσιολατρικού προφίλ διαφορετικών ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα, η ΝΑΤΤΟΥΡ και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης πιστοποιούν καταλύματα και προορισμούς που πληρούν μια σειρά κριτηρίων εξυπηρέτησης των φίλων του ποδηλάτου. Έτσι, η φιλοξενία συναντήθηκε με την "ποδηλατική ταυτότητα" και επισημοποιήθηκε με το σήμα "Bike friendly", που πλέον φιγουράρει σε 130 ξενοδοχεία και 8 δήμους-προορισμούς.

Στην πράξη, ένα πιστοποιημένο κατάλυμα διευκολύνει –αλλά και ενθαρρύνει– καθολικά τη ζωή του ποδηλατόφιλου ταξιδιώτη. Όπως διαπιστώσαμε και στις δικές μας ορθοπεταλιές, το προσωπικό των ξενοδοχείων παρέχει πληροφορίες για διαδρομές, ενώ μπορούσαμε να νοικιάσουμε ή ακόμη και να χρησιμοποιήσουμε δωρεάν ποδήλατα. Ωστόσο, μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τα bike friendly ξενοδοχεία αφορούν μόνο όσους δεν συμβιβάζονται με τίποτε λιγότερο από Tour de France. Ο όρος "bike friendly" απευθύνεται στον καθένα από εμάς που νιώθει απλώς ευτυχής πάνω σε ποδήλατο.

Στο μπαλκόνι του Ταΰγετου

Bike Friendly Hotels: Φιλοξενία... σε δύο ρόδες - εικόνα 1
H ανεπιτήδευτη χαλαρότητα ενός εξοχικού αποτυπώνεται στον "Ξενώνα Μαζαράκη", στα Πικουλιάνικα.

Μέχρι και πριν από 10 χρόνια, τα low profile Πικουλιάνικα στις παρυφές του Ταΰγετου αποτελούσαν μονάχα χωριό-πέρασμα για όσους διέσχιζαν το βουνό για να φτάσουν στον Μυστρά. Όμως, καλύτερο μπαλκόνι με θέα στον Ταΰγετο, στην κοιλάδα του Ευρώτα και κυρίως στην ατμοσφαιρική καστροπολιτεία δεν θα βρεις πουθενά. Σε μια τόσο προικισμένη τοποθεσία στα 600 μέτρα, εναρμονισμένες με το λακωνικό τοπίο, βρίσκονται οι 11 πέτρινες κατοικίες του "Ξενώνα Μαζαράκη" (2731020414), που δεν σταματούν να διηγούνται ιστορίες. Από την ταξιδιάρικη ατμόσφαιρα του "Αεροπλάνου" με την ανεμπόδιστη θέα μέχρι το country ύφος της "Ελιάς", καθεμιά από τις σουίτες υπηρετεί το concept μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Μια ζεστή ευζωική πτυχή στην εμπειρία ρουστίκ πολυτέλειας προσφέρει το χαριτωμένο καλάθι πρωινού που φτάνει στο δωμάτιο ό,τι ώρα επιθυμείς και γεμίζει με εκλεκτά καλούδια της επιλογής σου – χειροποίητα κέικ, σάντουιτς με ντόπια τυριά και αλλαντικά και φρέσκα φρούτα εποχής.

Τη διαρκή ανεπιτήδευτη χαλαρότητα ενός εξοχικού σπιτιού αξίζει να διακόψει η διάθεση για πετάλι με ένα από τα 4 ηλεκτρικά ποδήλατα που μπορείς να νοικιάσεις, καθώς οι ανηφόρες του Ταΰγετου μπορεί να φαντάζουν αποτρεπτικές. Μια εύκολη κυκλική διαδρομή 3,5 χλμ. με διάσημα σημεία ενδιαφέροντος περνάει από τις πηγές του Κνακιώνα ποταμού, την Αρχαία Σπάρτη για να επιστρέψεις από τον Μυστρά. Μια μαγική εικόνα που χάνεται κάπου μεταξύ γης και ουρανού, διασχίζοντας φαράγγια και ελατοσκέπαστες πλαγιές, "ζωγραφίζει" ο παλιός δρόμος Σπάρτης-Καλαμάτας μέσω Ταΰγετου. Για off road ποδηλάτες, ο χωματόδρομος από τα Πικουλιάνικα μέχρι την πύλη της καστροπολιτείας του Μυστρά μοιάζει να ανασαίνει την υπεραιωνόβια ιστορία του σε κάθε ορθοπεταλιά.

Σαν κινηματογραφικό καρέ

Bike Friendly Hotels: Φιλοξενία... σε δύο ρόδες - εικόνα 2
Τηλεμεταφορά σε παλιές ρομαντικές εποχές με τη συνδρομή του "Σάλη Boutique Hotel" στην Αλεξανδρούπολη.

Τίποτε δεν σε προετοιμάζει για το σινεμασκόπ ταξίδι στο χρόνο, που ξεκινάει με το που περνάς την πόρτα του "Σάλη Boutique Hotel" (2551025000) στην Αλεξανδρούπολη. Το διατηρητέο πρώην οικοτροφείο του 1910, στο κέντρο της πόλης, πέρασε στα ταλαντούχα χέρια της Χρύσας Αργυρακάκη, που με ανόθευτο ενθουσιασμό και ρομαντική διάθεση το μεταμόρφωσε σε ένα κουκλίστικο boutique hotel. Ένα αίσθημα οικειότητας σε αγκαλιάζει όταν μπαίνεις στους χώρους που αποπνέουν απροσποίητη γοητεία, όσο οι προσωπικές πινελιές και οι vintage αναφορές συνδέουν το παρελθόν του κτιρίου με το παρόν του.

Εδώ κάθε δωμάτιο έχει τον δικό του χαρακτήρα, που βασίζεται στο όνομά του, όπως αντίστοιχη προσωπικότητα έχει και το πρωινό, μια ιεροτελεστία που απαρτίζεται από ζεστό τραχανά, παραδοσιακά λουκάνικα και χειροποίητες μαρμελάδες. Ό,τι δηλαδή χρειάζεται κανείς για να πάρει ενέργεια και να εξερευνήσει την Αλεξανδρούπολη με τα ποδήλατα που παρέχονται από το ξενοδοχείο. Άλλωστε η ίδια η πόλη μπορεί να περηφανεύεται ως πιστοποιημένος "Bike friendly" προορισμός, με ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων 15 χιλιομέτρων να ενθαρρύνει αβίαστα το πετάλι.

Αφού συντονιστείτε με την ποδηλατική κουλτούρα της πόλης, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την παραλιακή προμενάντ και τον περίφημο φάρο-τοπόσημο. Αναπόσπαστο κομμάτι των εξορμήσεων είναι οι διαδρομές στα πέριξ της πόλης με γαστρονομικό πρόσημο. Μια υπέροχη διαδρομή (και) μέσα από αμπελώνες καταλήγει στο μπουτίκ οινοποιείο Hatzisavva Vineyards & Winery, προς επιβεβαίωση ότι μια ποδηλατάδα μετά από οινογευσιγνωσία είναι η καλύτερη ιδέα! Η διαδρομή 10 χλμ. μέχρι την περιοχή της Μάκρης δικαιολογεί μια βόλτα από μόνη της, καθώς μετράει ιστορία χιλιάδων χρόνων με τα αιωνόβια ελαιόδεντρα και τη σπηλιά του Κύκλωπα να την επιβεβαιώνουν. Επιβεβλημένο pit stop στο ελαιοτριβείο Κύκλωπας που οργανώνει γευσιγνωσίες ελαιόλαδου δίπλα σε μια φάρμα με πυγμαίες κατσίκες, έμου και άλλα σπάνια είδη.

Μεταξύ ουρανού και μανιάτικης γης

Bike Friendly Hotels: Φιλοξενία... σε δύο ρόδες - εικόνα 3
Όταν η φιλοξενία συναντήθηκε με την "ποδηλατική ταυτότητα" γεννήθηκε το σήμα "Bike friendly hotels". © Shutterstock.com

Σαν τις φραγκοσυκιές που φυτρώνουν στα ριζά των πέτρινων πύργων, ξεπετάχτηκε η Λακωνική Μάνη στο ταξιδιωτικό ραντάρ και από τότε τίποτε δεν είναι ίδιο. Η άνυδρη αιχμηρή γη άρχισε να γεμίζει πετρόχτιστα boutique hotels, που ανανεώσαν το ξενοδοχειακό τοπίο της αγέρωχης περιοχής. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της τάσης το "Akrolithi Boutique Hotel & Suites" (2733053112) στη δυτική πλευρά του κόλπου του Οιτύλου, μεταξύ ουρανού και θάλασσας.

Μια μυσταγωγική ηρεμία επικρατεί στην απόμερη τοποθεσία των τεσσάρων ανεξάρτητων πυργόσπιτων που φιλοξενούν 10 φινετσάτες σουίτες, καθώς η θεαματική βίστα ερωτοτροπεί με τον κόλπο του Οιτύλου και το φωτογενές Λιμένι. Βέβαια στη Μάνη δεν έρχεσαι σε επαφή μόνο με τη χαλάρωση, αλλά και με τα μυστικά που κρύβει η τραχιά ομορφιά της.

Ξεκινήστε με το πρωινό από πρώτες ύλες της Μάνης (λάδι, μέλι, φρούτα) και επιβιβαστείτε στα ποδήλατα που προσφέρονται για ορθοπεταλιές με φόντο το δικό μας Φαρ Ουέστ. Βάλτε πλώρη για το παγωμένο στο χρόνο Οίτυλο, σε μια στρωτή πορεία μόλις 2 χλμ., ή δοκιμάστε τις αντοχές σας στις ανηφόρες (και τις κατηφόρες), προσεγγίζοντας το ινσταγκραμικό Λιμένι στα 5 χλμ. Ίσως το πιο μυστικιστικό τοπίο σε απόσταση μόλις ενός χλμ. μας επιφυλάσσει η Μονή Δεκούλου ανάμεσα στο Κάστρο της Κελεφάς με τις εντυπωσιακές σπηλιές.

Σαν την ημιορεινή Χαλκιδική δεν έχει!

Bike Friendly Hotels: Φιλοξενία... σε δύο ρόδες - εικόνα 4
Οff road συναρπαστικές διαδρομές σε χώμα στην ημιορεινή Χαλκιδική, με αφετηρία το "Αρχοντικό Βίραγγας".

Ξεφεύγοντας από όλα τα στερεότυπα, που ακολουθούν και ενίοτε βαραίνουν τη Χαλκιδική, τα outsider χωριά της ημιορεινής περιοχής κοντά στον Πολύγυρο δίνουν ιδέες για αποδράσεις με χρώμα τοπικό και δραστηριότητες φυσιολατρικές. Σχεδόν καμουφλαρισμένος μέσα στην παρθένα φύση, ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της περιοχής, τα Βράσταμα στους πρόποδες του Χολομώντα, δικαιούται μια θέση στην καρδιά μας.

Ξεστρατίζοντας σε μια καλά κρυμμένη γωνιά του οικισμού, βρίσκεσαι μπροστά στο "Αρχοντικό Βίραγγας" (2371071429), ένα διώροφο του 19ου αιώνα, χαρακτηριστικής μακεδονικής αρχιτεκτονικής μέσα σε ένα πλήρως παραδοσιακό περίβλημα με κυρίαρχη τη χρήση της πέτρας και του ξύλου. Ο υποβλητικός σχεδιασμός και η ευσυνείδητη λειτουργία του διαμορφώνουν ένα ρουστίκ καταφύγιο με μόλις 6 δωμάτια, υιοθετώντας την boutique φιλοσοφία στο έπακρον. Διακοσμητικά, η παραδοσιακή απλότητά τους συμπληρώνεται από συλλεκτικές λάμπες πετρελαίου, δρύινα μασίφ έπιπλα και ντόπια υφαντά.

Και αν κάθε βήμα εντός του "Αρχοντικού Βίραγγας" μας μυεί σε ακόμη μία πτυχή του παρελθόντος, κάθε πεταλιά αποκαλύπτει και ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με τρεχούμενα νερά. Η ενοικίαση mountain bikes εξασφαλίζεται από τον ειδικό συνεργάτη, ενώ ομαδικές εκδρομές στα χορταριασμένα δρομάκια προσφέρονται σε όσους θέλουν να καθοδηγούνται. Αξίζει να εξερευνήσετε την περιοχή Natura του δάσους του Χολομώντα όπου μέσα από μια εκπληκτική διαδρομή 10 χλμ. θα φτάσετε στον Ταξιάρχη ή, αν ακολουθήσετε διαφορετική κατεύθυνση, στον Πολύγυρο. Ανταμείβει σε ομορφιά, παρά τις προκλήσεις της, η κυκλική διαδρομή που περνά από τα παρεκκλήσια Αγίου Ιωάννη και Αγίου Αθανασίου μέσα από βάθρες και καταρράκτες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.