Οι μπουγάτσες του Ηρακλείου

Μια γιορτινή παράδοση που κλείνει τα 100 χρόνια.

Οι μπουγάτσες του Ηρακλείου

Πρώτος σταθμός όσων κατεβαίνουν στο Ηράκλειο με το πλοίο της γραμμής, αλλά κι όσων φτάνουν στην πόλη από τα γύρω χωριά για τα πρωινά τους ραντεβού με τις δημόσιες υπηρεσίες, τα μπουγατσάδικα της πλατείας Λιονταριών στο κέντρο του Ηρακλείου είναι μια σταθερά στη ζωή της πόλης, που φέτος κλείνει τα 100 χρόνια. Πολύ πριν γίνει, όμως, το ραντεβού των πρωινών τύπων της πόλης, το παραδοσιακό αυτό street food του Ηρακλείου ήταν το βάλσαμο μιας πολύ συγκεκριμένης ομάδας ξενύχτηδων, που συνέδεσαν τη μπουγάτσα με τα αστικά έθιμα της πόλης, ανάγοντάς τη σε κεντρικό έδεσμα του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς.

Οι μπουγάτσες του Ηρακλείου - εικόνα 1

Η «μπογάτσα», όπως τη λένε οι ντόπιοι, που έφτασε από τη Σμύρνη στο Ηράκλειο το 1922, μαζί με τον Αποστόλη Σαλκτιντζή και το γλυκοπωλείο «Τα Λεοντάρια», αγκαλιάστηκε σφόδρα από τους χαρτοπαίκτες των λεσχών πέριξ της πλατείας Λιονταριών, που γυρνώντας σπίτι απ’ το τζογάρισμα της Πρωτοχρονιάς, έκαναν πάντα εδώ μια στάση. Όχι για ανάκτηση δυνάμεων μόνο, αλλά και για να προμηθευτούν το λαχταριστό έδεσμα που θα τους βοηθούσε είτε να γλυκάνουν την οικογένειά τους πριν την πικράνουν με τη χασούρα τους, είτε να γιορτάσουν μαζί της τη χαρά για τα κέρδη τους. Κερδισμένοι ή χαμένοι, οι Ηρακλειώτες αγάπησαν τη μπουγάτσα κι οι γεύσεις της, που εδώ περιλαμβάνουν όλες όσες ξέρουμε απ’ τις εκδοχές της υπόλοιπης Ελλάδας, πλουτίζονται από την ντόπια εκδοχή με ξυνομυζήθρα.

Το πάντρεμα με το τοπικό τυρί ήταν κι αυτό έμπνευση του Αποστόλη Σαλκιντζή, που συμπληρώνει φέτος έναν αιώνα αδιάκοπης ιστορίας: τα «Λεοντάρια», που έχουν πια μετονομαστεί σε «Φυλλοσοφίες» κρατούν ίδια τη συνταγή του φύλλου, κι ενώ νεολογισμοί στις γεμίσεις, όπως αυτή με κολοκύθι και κατσικίσιο τυρί, ή η vegan με κιμά μανιταριών και μελιτζάνα, έχουν το ενδιαφέρον τους, οι παραδοσιακές γεύσεις με ξυνομυζήθρα (την οποία η οικογένεια προμηθεύεται από μιτάτο στο Ρέθυμνο) και η γλυκιά με κρέμα, άχνη και κανέλα, παραμένουν classics, συμπυκνώνοντας στη μπουκιά τους όλη αυτήν την ιστορία που ξεδιπλώνουν με την πατίνα τους τα σπάνια παραφερνάλια μπουγατσοποιΐας στις προθήκες του μαγαζιού, σε ένα μικρό μουσείο γαστρονομικής ιστορίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Οι K Studio και η αρχιτεκτονική της ευζωίας

Ο Δημήτρης Καραμπατάκης των K Studio που υπογράφουν, μεταξύ άλλων, μερικά από τα πιο ξεχωριστά ξενοδοχεία, εξηγεί τι σημαίνει αρχιτεκτονική της ευζωίας και πώς γίνεται το εισιτήριο για μια αναγνωρίσιμη διεθνώς αισθητική υπογραφή.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟς
05/12/2023

Πολυκεντρικό μουσείο Αιγών: Ο πολιτιστικός προορισμός του φετινού χειμώνα βρίσκεται στη Βεργίνα

Tο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών στη Βεργίνα, με τη σφραγίδα της αρχαιολόγου Αγγελικής Κοτταρίδη, υπόσχεται μια νέα, ολιστική και δυναμική προσέγγιση της σχέσης αρχαιολογικού χώρου - μουσείου – επισκέπτη και όντως το πετυχαίνει.

Μαγικά Χριστούγεννα σε 15+1 cozy ξενοδοχεία και ξενώνες στην Ελλάδα

Χριστούγεννα στην Ελλάδα; Είτε σκέφτεστε να πάρετε τα βουνά, να εξερευνήσετε αστικά τοπία ή να αφεθείτε στην χειμερινή χάρη των νησιών, οι γιορτές θέλουν τις εξορμήσεις τους και τα πιο ξεχωριστά ξενοδοχεία και ξενώνες.

"Terra Incognita": Η έκθεση του Αθανάσιου Μαλούκου παρουσιάζει το πολυσύνθετο μωσαϊκό του ανθρώπινου πολιτισμού

Απομακρυσμένες φυλές, ανεξερεύνητες θρησκείες, άγνωστες τελετουργίες, πολιτισμοί που εξαφανίζονται ή εντυπωσιακά γεγονότα, καταγεγραμμένα για πρώτη φορά με έναν μοναδικό καλλιτεχνικό τρόπο.

"Periplous Seaside Restaurant": Κοσμοπολίτικη γαστρονομία με φόντο το ηλιοβασίλεμα στα Χανιά

Με βεράντα πλάι στη θάλασσα, αλλά και ντιζαϊνάτη σάλα που χαζεύει την εντυπωσιακή, state of the art ανοιχτή κουζίνα, ο νεαρός σεφ Νίκος Μυλωνάκης φέρνει στο πιάτο την εμπειρία του από το λονδρέζικο "Pied à terre" (1* Michelin).

"Domotel Xenia Volos City Resort": Εορταστική απόδραση στον λαμπερό Βόλο

Ζήστε από κοντά τη λαμπερή αίσθηση των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο "Domotel Xenia Volos City Resort" με εορταστικά ρεβεγιόν συνοδεία ζωντανής μουσικής!

Η Αίγλη Μπαλαμάτση μας ξεναγεί στο GEM (Grand Egyptian Museum) του Καΐρου που θέτει νέα δεδομένα στον διεθνή χάρτη των μουσείων και έχει και ελληνική υπογραφή

Η CEO & Executive Strategy Director της INTERWEAVE μας μιλά για το στοίχημα του πολυαναμενόμενου μουσειακού complex GEM (Grand Egyptian Museum) στο Κάιρο, περήφανη που μια ελληνική εταιρεία ανέλαβε ένα σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού του.