Σύμη: Με αίγλη εποχής

To καρτποσταλικό νησί με το ιδιαίτερο μικροκλίμα μας υποδέχτηκε στην αγκαλιά του και μας χάρισε ξεχωριστές εικόνες και γεύσεις που ζαλίζουν γλυκά τον ουρανίσκο μας.

Σύμη: Με αίγλη εποχής

Από την Πωλίνα Παρασκευοπούλου

To καρτποσταλικό νησί με το ιδιαίτερο μικροκλίμα, όπου ο ήλιος λάμπει όλο το χρόνο, φωτίζοντας ακόμη περισσότερο τα πολύχρωμα νεοκλασικά του, μας υποδέχτηκε στην αγκαλιά του και μας χάρισε ξεχωριστές εικόνες και γεύσεις που ζαλίζουν γλυκά τον ουρανίσκο μας.

Σύμη: Με αίγλη εποχής - εικόνα 1
Η Σύμη διαθέτει 2.500 πολύχρωμα νεοκλασικά, επιρροή των ταξιδιών των Συμιακών εμπόρων σφουγγαριών στην Ευρώπη τον 19ο αιώνα.

Από τη στιγμή που βγήκαμε από το καράβι και πατήσαμε το πόδι μας στη συμιακή στεριά, νιώσαμε λες και κάποια πολύχρωμη καρτ-ποστάλ ζωντάνεψε μπροστά στα μάτια μας, με τα νεοκλασικά κτίρια και τις τριγωνικές στέγες, με το χαρακτηριστικό αέτωμα, να δημιουργούν ένα τοπίο πραγματική ζωγραφιά. Καθίσαμε στο παραδοσιακό καφενείο η "Ελπίδα", σημείο συνάντησης των ντόπιων, μαζί με τον αντιδήμαρχο Σύμης Νικήτα Γρύλλη, ο οποίος μας παρέλαβε από το λιμάνι, για να καταλαγιάσει όλη αυτή η οπτική απόλαυση που μας κατέκλυσε και να οργανώσουμε ένα πλάνο εξερεύνησης του νησιού που αποκαλείται από το δήμαρχό της "η μπουτίκ του Αιγαίου", μάλλον καθόλου άδικα.

Σύμη: Με αίγλη εποχής - εικόνα 2
Η Καλή Στράτα, μια ανάβαση 450 σκαλοπατιών προς την Άνω Σύμη, δίπλα σε νεοκλασικά. © Nejdet Duzen / Shutterstock.com

Η βόλτα ξεκίνησε από τον Γιαλό, το γραφικό λιμάνι, στο οποίο περπατούσαμε με τα μάτια ψηλά, θαυμάζοντας την ομοιόμορφη αρχιτεκτονική των σπιτιών, αποτέλεσμα των ταξιδιών των Συμιακών εμπόρων σφουγγαριών τον 19ο αιώνα στην Ευρώπη. Άλλοτε μπλεκόμασταν μέσα στα σοκάκια με τις ταβέρνες και τις μπουτίκ (πολλές από τις οποίες απευθύνονται στους Τούρκους που συρρέουν με τα γιοτ) και άλλοτε βγαίναμε ξανά στο λιμάνι για να χαρεί η ματιά μας την ομορφιά του αμφιθεατρικού συμιακού τοπίου. Η βόλτα στον Γιαλό, από τη μια άκρη ως την άλλη, αποτέλεσε την αγαπημένη μας ασχολία, κάθε απόγευμα, όταν ο δυνατός ήλιος, που συνήθως αγκαλιάζει τη Σύμη, γλύκαινε την έντασή του.

Την πρώτη εκείνη μέρα, μπαίνοντας μέσα σε ένα μαγαζί με δερμάτινες τσάντες, ανακαλύψαμε έναν καλλιτέχνη, ίσως μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Εκατομμύρια πυρωμένες κουκίδες πάνω σε δέρμα αποτελούν το μοναχικό καλλιτεχνικό έργο του Τάκη Ψαρρού, που ασχολείται με την τέχνη της πυρογραφίας από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Το έργο του "Ποσειδώνας και Αμφιτρίτη" του πήρε δύο χρόνια δουλειάς με 11.000.000 τελίτσες που έχουν σκαναριστεί από το Βιβλίο Guinness, που του χάρισε ένα βραβείο για τη μεγαλύτερη πυρογραφία. Ο πυρογράφος δεν συγχωρεί λάθη στη σχεδίαση, δεν μπορείς να σβήσεις, ούτε να διορθώσεις, γι’ αυτό και το έργο ολοκληρώνεται στο μυαλό του Τάκη Ψαρρού πολύ καιρό προτού πιάσει στα χέρια του τον πυρογράφο.

Όταν ο ήλιος έπεσε για τα καλά, ξεκινήσαμε την ανάβαση στην Kαλή Στράτα, μια σκάλα με εκατοντάδες σκαλοπάτια (450 για την ακρίβεια) που οδηγεί στο Χωριό. Κάθε λίγο και λιγάκι σταματούσαμε για να θαυμάσουμε τα νεοκλασικά σπίτια βαμμένα με τα ζωηρά χρώματα. Ακόμη και μπροστά σε κάποια που είχαν αρχίσει να γκρεμίζονται, νιώθαμε δέος. Ανοιχτά παράθυρα, νωχελικές γάτες, πέτρινες καμάρες και φιλόξενες γιαγιάδες που μας έπιαναν κουβέντα (και μας πουλούσαν τα βοτάνια τους) συμπλήρωσαν την εμπειρία της ανάβασης.

Σύμη: Με αίγλη εποχής - εικόνα 3
Η παραλία Νος, με τρεις αποχρώσεις νερών, απέχει μόλις λίγα λεπτά από το λιμάνι της Σύμης. © Mistervlad / Shutterstock.com

Τα πρωινά ο ήλιος απλώνει τις πιο ζεστές αχτίδες του στο λιμανάκι της Σύμης, ενώ τα μηχανάκια και η ηχορύπανση που προκαλούν μας ωθούν να αναζητήσουμε τη χαλαρότητα και τη δροσιά των παραλιών σαν όαση στην έρημο. Η πιο κοντινή παραλία είναι η Νος, με τρεις διαφορετικές αποχρώσεις στη θάλασσα. Μέναμε στο ξενοδοχείο "Limani Life", που βρίσκεται δίπλα από το Ρολόι του 1881, σήμα κατατεθέν της Σύμης, και στο κτίριο της αστυνομίας, δείγμα της αρχιτεκτονικής της Ιταλοκρατίας, οπότε ξεκινούσαμε από εκεί και περπατούσαμε (πολλές φορές ακόμη και ξυπόλητες) μέχρι την παραλία Νος με τις μπλε ομπρέλες και το beach bar με το καλάθι γεμάτο βιβλία που μπορείς να δανειστείς. Λίγο πιο πέρα, στην παραλία Γυάλα, ανακαλύψαμε την καντίνα που αγαπά ο νεαρόκοσμος. Εμείς πάντως σίγουρα αγαπήσαμε τις country πατάτες της. Επισκεφτείτε και τον παραθαλάσσιο οικισμό Πέδι, που προστατεύεται από τους ανέμους καθώς βρίσκεται στο βάθος ενός μακρόστενου όρμου.

Μια από τις μέρες ήταν αφιερωμένη στον "Ποσειδώνα" (6973220215). Η ημερήσια κρουαζιέρα γύρω από τη Σύμη είναι η εμπειρία που πρέπει να ζήσετε οπωσδήποτε. Επί 27 χρόνια ο Γιάννης Γιαννίκος κάνει καθημερινά το γύρο του νησιού με το ξύλινο παραδοσιακό σκάφος του, μαζί με το γιο του τον Θοδωρή πλέον, που η αγάπη του για το νησί τον έκανε να επιστρέψει στη Σύμη και να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του. Ο "Ποσειδώνας" κάνει στάσεις στις πιο γοητευτικές παραλίες, στον Άγιο Αιμιλιανό, τον Άγιο Βασίλειο, στη μοναδική Φωκοσπηλιά, στην οποία αν είστε τυχεροί θα δείτε φώκιες, και στον Αϊ-Γιώργη, με τον χαρακτηριστικό κάθετο βράχο, μία από τις πιο όμορφες παραλίες, όχι απλώς της Σύμης, αλλά όλων των Δωδεκανήσων. Η στάση στο νησί Σεσκλί πραγματοποιείται για γαστριμαργικό ανεφοδιασμό. Ο Θοδωρής στήνει το μπάρμπεκιου για να ψήσει μπουτάκια κοτόπουλου (από τα πιο γευστικά που έχουμε δοκιμάσει), ενώ στους πάγκους κάτω από τις αγριελιές απλώνονται οι πιατέλες με τη χωριάτικη, την πατατοσαλάτα, το ρύζι με κάρι, τα φασολάκια, τα μακαρόνια και τους γίγαντες που έχουν μαγειρευτεί εν πλω από τον κ. Γιάννη, ο οποίος εκτός από καπετάνιος είναι και εξαιρετικός σεφ.

Σύμη: Με αίγλη εποχής - εικόνα 4
Στο "Manos Fish Restaurant" έχει φάει και γλεντήσει το διεθνές jet set. © imagIN.gr photography / Shutterstock.com

Εκτός από τις ημερήσιες κρουαζιέρες, στη Σύμη θα βρείτε αρκετά θαλάσσια ταξί που θα σας οδηγήσουν σε μαγικές παραλίες. Εμείς πήραμε το Παν. Υπακοή και πήγαμε μέχρι την Αγία Μαρίνα. Εκεί το τηλέφωνο δεν πιάνει, και είναι η απόλυτη ευκαιρία για να απολαύσουμε την παραλία με τις λευκές ξαπλώστρες και την ταβέρνα, απέναντι από την οποία υπάρχει ένα λιλιπούτειο νησί με ένα εκκλησάκι, στο οποίο μπορείτε να φτάσετε κολυμπώντας. Με πλωτό ταξί θα προσεγγίσετε και την παραλία Νανού με τα σμαραγδένια, βαθιά νερά και ένα μικρό πευκοδάσος στη μια της πλευρά.

Σύμη: Με αίγλη εποχής - εικόνα 5
Το διώροφο αρχοντικό Μαστοριάδη αναπαλαιώθηκε και μετατράπηκε στο "1900 Hotel".

Η επιστροφή στον Γιαλό εκείνο το μεσημέρι μάς χάρισε την ευκαιρία να επισκεφτούμε ένα νεοκλασικό που πήρε νέα μορφή στα χέρια του αρχιτέκτονα Δημήτρη Ζωγράφου. Το διώροφο αρχοντικό χτίστηκε από τον Φώτη Μαστοριάδη, ο οποίος το 1860 έφερε το σκάφανδρο στο νησί δίνοντας ώθηση στη σπογγαλιεία. Ερειπωμένο, μαράζωνε τα τελευταία χρόνια, μέχρι φέτος το καλοκαίρι που μετατράπηκε στο "1900 Ηotel". Με ιδιαίτερη προσοχή στην παράδοση, ξύθηκαν τοίχοι και αποκαταστάθηκαν οι οροφογραφίες με τους αγγέλους-έρωτες στο σαλόνι και τη νεκρή φύση στην τραπεζαρία. Το ξενοδοχείο περιλαμβάνει πλέον 4 σουίτες και λειτουργεί με τη λογική του σπιτιού.

Σύμη: Με αίγλη εποχής - εικόνα 6
Το "Dinos Sponge Center" είναι το πιο παλιό σφουγγαράδικο της Σύμης.

Τα πρωινά κάναμε πάντα μια μικρή στάση στο μαγαζί του κ. Ντίνου (Dinos Sponge Center), το πιο παλιό σφουγγαράδικο της Σύμης (από το 1939) για να μάθουμε κάθε μέρα και κάτι καινούργιο για τα σφουγγάρια, αυτά τα ζώα του βυθού, αλλά και για τους πρώτους σφουγγαράδες που μεταλαμπάδευσαν τις γνώσεις τους στα υπόλοιπα νησιά. Τα βράδια αφηνόμασταν να παρασυρθούμε από τα πιο γαστριμαργικά ταξίδια στα οποία πρωταγωνιστούσαν το συμιακό γαριδάκι και τα μύδια με κουρκούτι. Η γνωριμία με τον κ. Μάνο, ψυχή του "Manos Fish Restaurant" (και τον παπαγάλο του, τον Μάρκο) είναι από μόνη της μια εμπειρία, καθώς δίπλα του θα μάθετε για τα αυτοσχέδια γλέντια και τους χορούς πάνω στα τραπέζια του εγχώριων και international θαμώνων.

Σύμη: Με αίγλη εποχής - εικόνα 7
Δοκιμάστε το συμιακό γαριδάκι, μια σπάνια ποικιλία γαρίδας που ζει στη θάλασσα της περιοχής. © Nejdet Duzen / Shutterstock.com

Η συνέχεια δινόταν σε κάποιο από τα μπαρ, τον "Αχινό" που πήρε το όνομά του από το παρατσούκλι του ιδιοκτήτη του, το "Βαπόρι", το "Χαράνι", το "Los", το "Τσατί", που ονομάστηκε έτσι από το ειδικό πλέγμα με ξύλα και άχυρα με το οποίο έκαναν τα χωρίσματα των σπιτιών, αλλά και το "Yaghta", που μας εντυπωσίασε με τη διακόσμησή του. Γιατί η νυχτερινή ζωή στη Σύμη κάθε άλλο παρά βαρετή είναι.

Σύμη: Με αίγλη εποχής - εικόνα 8
Το "Yachta Restaurant" με το εξωτικό ντεκόρ του έχει θέα πιάτο όλο το νησί.

Ευχαριστούμε τον αντιδήμαρχο Νικήτα Γρύλλη και το δήμαρχο Λευτέρη Παπακαλοδούκα για τη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Πώς να πάτε

Αεροπορικώς μέσω Ρόδου με Olympic Air, Sky Express ή Volotea και από εκεί με καραβάκι (μιάμιση ώρα περίπου) με ΑΝΕΣ Ferries, Dodekanisos Seaways, Sea Dreams.
Ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά με Blue Star Ferries.

Πού να μείνετε

Limani Life (6944623284) Ένα παλιό αρχοντικό μετατράπηκε σ' ένα ξενοδοχείο με 6 δωμάτια με μίνιμαλ αισθητική και ναυτικές πινελιές.
The Old Markets (2246071440, theoldmarkets.com) Στεγασμένο σ' ένα αναπαλαιωμένο κτίριο στην παλιά αγορά, μόλις 400 μ. από το λιμάνι. Highlight το πρωινό που σερβίρεται στην ταράτσα με ανεπανάληπτη θέα!
Ιαπετός (2246072777) Ένα ξενοδοχείο με πολύχρωμα σπιτάκια, έναν τροπικό κήπο και την ιδιαίτερη πισίνα με τις πέτρινες καμάρες.
1900 Hotel (6944623284) Ένα παλιό αρχοντικό έχει μετατραπεί σε boutique hotel με 4 σουίτες και πολύ ιδιαίτερη διακόσμηση.

Πού να φάτε

Μάνος Fish Restaurant (2246072429) Για φρέσκια ψάρια και ιστορίες για γλέντια μέχρι το πρωί.
Χαριτωμένη (6945045074) Με θέα στο γραφικό Γιαλό και ηλιοβασίλεμα για χάζεμα.
Παντελής (6977261710) Διατηρεί ψηλά τον πήχη στο φαγητό.
The Secret Garden (2246072153) Για μεζέδες.
Θόλος (2246072033) Παραδοσιακή κουζίνα σε ειδυλλιακή τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα.

Τι να δείτε

Μονή Πανορμίτη, ένα ιστορικό μοναστήρι που ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα. Διαθέτει δύο μουσεία, ένα εκκλησιαστικής τέχνης κι ένα λαογραφικό, βιβλιοθήκη και κελιά που πολλές φορές οι μοναχοί νοικιάζουν έναντι ενός μικρού ποσού. Αρχαιολογικό-Λαογραφικό Μουσείο που περιλαμβάνει αναπαράσταση συμιακού σπιτιού, τοπικές φορεσιές και αρχαιολογική συλλογή ευρημάτων από την Κλασική μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο. Ναυτικό Μουσείο με το ειδικό τμήμα αφιερωμένο στους σφουγγαράδες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.