6 διαδρομές γεύσης και γνωριμίας με τη Σύρο

Η Ντίνα Γκρουμούτη μόλις γύρισε από αυτό το χωρίς ταίρι Κυκλαδονήσι και μας δίνει καλές γευστικές αφορμές για να το βάλουμε άμεσα στο πρόγραμμά μας.

6 διαδρομές γεύσης και γνωριμίας με τη Σύρο

Τα κυκλαδίτικα νησιά, αυτή η σφιχτοδεμένη παρέα στη μέση του Αιγαίου, έχουν μεταξύ τους τόσες ομοιότητες όσες και διαφορές. Η Σύρος, όμως, είναι χωρίς ταίρι: αυτό το μικρό, άνυδρο, νησάκι με τις απότομες ακτές φιλοξενεί την πιο αρχοντική και κοσμοπολίτικη πόλη των Κυκλάδων και όλου του Αιγαίου. Μια πόλη που κάθε γωνιά της θα σε ταξιδέψει στο παρελθόν, ένα μοναδικό σύνολο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με επιβλητικά δημόσια κτίρια και μια μεσαιωνική καστροπολιτεία σαν παραμύθι, ντυμένη όλη στα λευκά και στα παλ χρώματα των διάσημων λουκουμιών της. Την πόλη δεν θα τη χορτάσεις ποτέ, αλλά για να γευτείς τη Σύρο, μεταφορικά και κυριολεκτικά, θα πρέπει να τη γυρίσεις – η μεγαλύτερη απόσταση άλλωστε δεν ξεπερνάει τα 30 λεπτά. Ιδού μερικές προτάσεις, που συνδυάζουν το φυσικό τοπίο με τις γεύσεις…

Βόλτα στην πόλη και fine dining στην πιο ρομαντική αυλή της Ερμούπολης

6 διαδρομές γεύσης και γνωριμίας με τη Σύρο - εικόνα 1
H όμορφη αυλή του βραβευμένου με Top Notch «Avant Garden»

Ύστερα από μια περιπλάνηση στο ιστορικό κέντρο, με επίκεντρο τη μοναδική πλατεία Μιαούλη με το μεγαλόπρεπο κτίριο του Δημαρχείου –αξίζει να δείτε και το εσωτερικό του–, η αρχοντιά της πόλης σ’ έχει ήδη κατακτήσει. Ένας πλαϊνός δρόμος θα σε βγάλει σε μια μικρή πλατεία-ζωγραφιά, όπου δεσπόζει το ιστορικό θέατρο Απόλλων, χτισμένο το 1864 με πρότυπο τα μεγάλα ιταλικά θέατρα. Ναι, είσαι στη Σύρο! Και για να μην αλλάξεις ατμόσφαιρα, σπρώχνεις τη βαριά ξύλινη πόρτα ακριβώς απέναντι, για να βρεθείς στη μαγική αυλή του «Avant Garden»: ένα παραμυθένιο σκηνικό με φόντο το οίκημα του 1830, με τις φυλλωσιές να σκαρφαλώνουν μέχρι ψηλά στους πέτρινους τοίχους, το κομψό μπαρ στο βάθος και τον ατμοσφαιρικό φωτισμό να σιγοντάρουν μια φίνα κουζίνα με άψογη τεχνική και την προσωπική σφραγίδα του βραβευμένου σεφ Κωνσταντίνου Μπουραντά, που δημιούργησε εδώ ένα εστιατόριο αξιώσεων.

Βουτιές και ηλιοβασίλεμα στον Γαλησσά

6 διαδρομές γεύσης και γνωριμίας με τη Σύρο - εικόνα 2
Οι βουτιές αλλά και τα ηλιοβασιλέματα στον Γαλησσά έχουν τη χάρη τους © Shutterstock

Με μπάνιο ή χωρίς, αυτή είναι η κατάλληλη ώρα να βρεθείς στην τραγουδισμένη από τον Βαμβακάρη χρυσή παραλία, με το γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Πακούς (Υπακοής) στο λοφάκι και να δεις τον ήλιο να βουτάει στη θάλασσα, απολαμβάνοντας τις γεύσεις στο «Ηλιοβασίλεμα», εστιατόριο-προορισμό με ιστορία και περγαμηνές. Ο σεφ Κώστας Μπουγιούρης μαγειρεύει πεντανόστιμα τα εξαιρετικά υλικά που διαλέγει από το νησί και τα γύρω Κυκλαδονήσια, δίνει το προσωπικό του twist στα κλασικά και χειρίζεται με έμπειρο χέρι την ψαριά της ημέρας.

6 διαδρομές γεύσης και γνωριμίας με τη Σύρο - εικόνα 3
Το «Ηλιοβασίλεμα» είναι εγγυημένη γευστική πρόταση

Στο γραφικό Κίνι, εκεί που σκάει το κύμα

6 διαδρομές γεύσης και γνωριμίας με τη Σύρο - εικόνα 4
Χαμηλών τόνων γραφικότητα στο Κίνι © Shutterstock

Στο πιο όμορφο ψαροχώρι της Σύρου, πλάι στην αμμουδερή παραλία με τ’ αλμυρίκια, θα χαρείς θαλασσινές γεύσεις ακούγοντας το κύμα να σβήνει δίπλα σου, ακόμα και να σε πιτσιλάει, με θέα το λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες. Δύο εστιατόρια για ψάρι, με ονόματα που δεν τους λείπει το χιούμορ, θα σε σερβίρουν θαλασσινές γεύσεις, από το απλό ψάρι ημέρας μέχρι τα σύγχρονα trends: η στιλάτη αυλή του «Αλλού Γυαλού» χωρίζει από τη θάλασσα με το πεζούλι που ακουμπάς, ενώ στο πλούσιο μενού του συναντάς… του ψαριού το γάλα που λένε, και βέβαια την ψαριά της ημέρας. Δίπλα ακριβώς, τα «Δυο Τζιτζίκια στ’ Αλμυρίκια» ξυπνάνε μνήμες παλιάς ψαροταβέρνας με τα τραπέζια ανάμεσα στα δέντρα. Επιλέξτε ήσυχες ώρες, το μέρος μαζεύει πολύ κόσμο.

Στα Βαπόρια, τη συνοικία των αρχοντικών

6 διαδρομές γεύσης και γνωριμίας με τη Σύρο - εικόνα 5
Design κομψότητα στο «Aristide Hotel»

Στην ωραιότερη πλευρά της Ερμούπολης, πάνω στα βράχια με θέα στο πέλαγος, δεσπόζουν τα Βαπόρια, η αριστοκρατική συνοικία όπου έχτισαν τα αρχοντικά τους εύποροι πρόσφυγες, έμποροι και καραβοκύρηδες που κατέφυγαν εκεί από τη Χίο, την Κάσο, τα Ψαρά και την Κρήτη. Θαυμαστά νεοκλασικά με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο, μαρμάρινες σκάλες, υπέροχα μωσαϊκά, τοιχογραφίες, περίτεχνες πόρτες και ταβάνια. Ένα δείγμα μπορείς να θαυμάσεις επιλέγοντας να δειπνήσεις στο roof του «Aristide Hotel», πανέμορφο χιώτικο αρχοντικό ανακαινισμένο με σεβασμό και επιμέλεια και με πολλά αντικείμενα τέχνης. Ανεβαίνοντας δυο ορόφους από την ξύλινη σκάλα, βρίσκεσαι σε μια κομψή αυλή με vintage ροτόντες και πολυθρόνες και μαγευτική θέα στο λιμάνι της Ερμούπολης. Το μενού εστιάζει στην εξαιρετική πρώτη ύλη, με μοντέρνα απόδοση ελληνικών γεύσεων.

Στα ορεινά της Απάνω Μεριάς με θέα στο Αιγαίο

6 διαδρομές γεύσης και γνωριμίας με τη Σύρο - εικόνα 6
Must η ανάβαση στην Άνω Σύρο © Shutterstock

Αξίζει να δεις την ορεινή και απόκοσμη ενδοχώρα του νησιού, με αραιούς οικισμούς και διάσπαρτα αγροτικά χτίσματα – μια άλλη Σύρο. Ο φιδωτός δρόμος προς το Σαν Μιχάλη επιφυλάσσει εντυπωσιακή θέα προς κάθε κατεύθυνση, με τα απέναντι νησιά σε ξαφνικά close up, απότομες πλαγιές και πανοραμικές εικόνες, όταν φτάσεις ψηλά. Το χωριό έδωσε τ’ όνομά του και στο ομώνυμο τυρί Σαν Μιχάλη, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’70 από γάλα ζώων της περιοχής, ένα από τα πιο αξιόλογα τυριά μας. Σχεδόν στην είσοδο του οικισμού, το εστιατόριο «Πλακόστρωτο» θυμίζει άλλες εποχές, με την πατίνα της εξοχικής ταβέρνας-ψησταριάς και κουζίνα… οικογενειακή υπόθεση, από μια έμπειρη μαγείρισσα στις γάστρες και τις κατσαρόλες και τον άντρα της στις σχάρες. Εκεί, στην περιποιημένη αυλή με τη συγκλονιστική θέα, δοκιμάστε ό,τι τραβάει η όρεξή σας από ένα χορταστικό μενού, αλλά μην προσπεράσετε το αρνίσιο κότσι με σάλτσα μαντζουράνας στη γάστρα, που σερβίρεται με συριανές χυλοπίτες.

6 διαδρομές γεύσης και γνωριμίας με τη Σύρο - εικόνα 7
Ποτέ δεν βαριόμαστε τις βόλτες στην Ερμούπολη © Shutterstock

Νυχτερινή βόλτα και κοκτέιλ στη μεσαιωνική Άνω Πόλη

6 διαδρομές γεύσης και γνωριμίας με τη Σύρο - εικόνα 8
Το λιλιπούτειο «Theosis» είναι ένα μπαρ με άποψη

Αυτή η βόλτα είναι must. Στην Άνω Πόλη φτάνεις και με τα πόδια, στα 3,5 χλμ. από το λιμάνι, και η εμπειρία θα σου μείνει αξέχαστη. Δρασκελώντας την έξω πύλη της καστροπολιτείας βρίσκεσαι σ’ ένα λαβύρινθο από δρομάκια, σκαλάκια, σκεπαστά σοκάκια και καμάρες, μια ζωντανή ιστορία με αυθεντικό χρώμα, που κατοικείται αδιαλείπτως από το 1300, οπότε χτίστηκε από τους Ενετούς. Στο διάβα σου, θα βρεις μπαράκια και ταβερνάκια και θα κάνεις μια στάση στου Λίλη, το υπόγειο του οποίου έχει μείνει άθικτο, όπως το άφησε φεύγοντας ο Βαμβακάρης που τραγουδούσε εκεί. Λίγο πιο κάτω, θα πέσεις επάνω στο «Theosis», το λιλιπούτειο μπαράκι που έστησε με άποψη και πολλή φροντίδα ο Χρήστος Γκόλφης, mixologist από τους λίγους. Σκαμνάκια στα σκαλάκια, όλοι γίνονται μια παρέα και στα ποτήρια ρέουν τα Leftovers of the Lovers, κοκτέιλ εμπνευσμένα από το μύθο του Έρωτα και της Ψυχής, με βότανα, φρούτα και ντόπια υλικά. Στο μπαράκι-ζωγραφιά υπάρχει και μια γωνιά με arty χειροποίητα αντικείμενα, από κοσμήματα μέχρι κεραμικά και Τ-shirts, για να θυμάσαι την επίσκεψη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.