Ναύπακτος: Ζεν weekend εκεί που δεν το περιμένεις!

Η αλληλουχία «πεντακάθαρη θάλασσα, καρτποσταλικό λιμάνι, πανέμορφο κάστρο» γεννά μια παράξενη αίσθηση αποσύνδεσης. Σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα, η Ναύπακτος είναι σίγουρα η ζεν απάντηση, όποια και αν είναι η ερώτηση.

Ναύπακτος: Ζεν weekend εκεί που δεν το περιμένεις!

Η αλληλουχία «πεντακάθαρη θάλασσα, καρτποσταλικό λιμάνι, πανέμορφο κάστρο» γεννά μια παράξενη αίσθηση αποσύνδεσης. Σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα, η Ναύπακτος είναι σίγουρα η ζεν απάντηση, όποια και αν είναι η ερώτηση.

Από τη Λένα Γκόβαρη

Ναύπακτος: Ζεν weekend εκεί που δεν το περιμένεις! - εικόνα 1
Το ενετικό λιμάνι και το καλοδιατηρημένο κάστρο της μας ταξιδεύουν στο χρόνο. © Shutterstock

Είναι «η ωραία» της Αιτωλίας. Αυτή με την πλούσια ιστορία και το κάστρο με τις πέντε ζώνες που αγγίζει τη θάλασσα. Εκείνη με τη σπουδαία γεωγραφική θέση που αποτέλεσε πέρασμα των πιο συναρπαστικών ανθρώπων εδώ και δυόμισι χιλιάδες χρόνια. Χτισμένη στην είσοδο του Κορινθιακού κόλπου, ανάμεσα στο Αντίρριο και τις εκβολές του ποταμού Μόρνου, ήταν μοιραίο να γίνει σταυροδρόμι διαφορετικών πολιτισμών. Μπορεί να είναι όλα τα παραπάνω, ωστόσο τίποτε δεν σε προϊδεάζει ότι, σε λιγότερο από δύο ώρες από την Αθήνα, το πιο αδιαπραγμάτευτα ζεν σαββατοκύριακο έχει την υπογραφή της Ναυπάκτου. Και γνήσια ανέγγιχτη γοητεία.

Ήρεμη δύναμη

Ναύπακτος: Ζεν weekend εκεί που δεν το περιμένεις! - εικόνα 2
Τα «Μποτσαρέικα» στρέφουν τους προβολείς στη θρυλική Ναυμαχία της Ναυπάκτου. © Lena Gkovari

Όλα ξεκινάνε –και πιθανότατα τελειώνουν– στο τοπόσημο της πόλης και ένα από τα πιο όμορφα λιμάνια της Ελλάδας. Σίγουρα το πιο ινσταγκραμικό. Το γαλήνιο πια καταφύγιο με τους δύο πύργους, το άγαλμα του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γιώργου Ανεμογιάννη και την άμεση πρόσβαση στην αμμουδιά της Ψανής έχει υπάρξει πεδίο αιματοχυσίας. Ρίξτε άγκυρα με ηρεμία ακριβώς δίπλα, στο θεματικό πάρκο με τις τιμητικές πλακέτες των συμμετεχουσών χωρών και το άγαλμα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες που έχασε το χέρι του στη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Αν θέλετε να θαυμάσετε μία από τις μεγαλύτερες καλωδιωτές γέφυρες που μεγαλοπρεπώς ενώνει Ρίο και Αντίρριο και να θυμηθείτε ιστορίες με το φέρι, τουλάχιστον μέχρι το 2004, μπορείτε πίνοντας έναν καφέ στις καφετέριες που περικυκλώνουν το λιμάνι. Συνέχεια έχει το Στενοπάζαρο, η παλιά αγορά της πόλης, με τα διώροφα παραδοσιακά κτίρια. Ντόπιοι και επισκέπτες κοντοστέκονται στις πεζούλες του για να χαζέψουν τις όμορφες βιτρίνες.

Ναύπακτος: Ζεν weekend εκεί που δεν το περιμένεις! - εικόνα 3
Ένα από τα πιο καρτποσταλικά λιμάνια της Ελλάδας είναι και το τοπόσημο της Ναυπάκτου. © Lena Gkovari

Σε απόσταση αναπνοής και το Φετιχέ τζαμί του 15ου αιώνα, που έχει ανακαινιστεί και πλέον λειτουργεί ως χώρος εκθέσεων. Ανηφορίζοντας ελάχιστα, θα βρεθείτε μπροστά σε έναν υπέροχο κήπο που «κρύβει» ένα εντυπωσιακό κτίσμα του 15ου αιώνα, γνωστό και ως «τα Μποτσαρέικα». Σήμερα ανήκει στο Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη και φιλοξενεί μόνιμη έκθεση με πανοπλίες, χάρτες και αντίγραφα έργων με θέμα τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Πλακόστρωτα καλντερίμια και αρκετά σκαλοπάτια οδηγούν στη Σιδερόπορτα, τη διάσημη πύλη της εκτεταμένης καστροπολιτείας, αφού οι οχυρώσεις της Ναυπάκτου ξεκινούν από ένα λόφο βορειοδυτικά της πόλης και καταλήγουν στο λιμάνι. Το Κάστρο της Ναυπάκτου θεωρείται ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής, ενώ η θέα που προσφέρει στον Κορινθιακό κόλπο κόβει την ανάσα. Κοιτάζοντας το ξακουστό Ρολόι που χτίστηκε το 1914, θα καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να πάρετε το δρόμο της επιστροφής. Πού; Μα στο ενετικό λιμάνι, αφού είπαμε όλα εκεί καταλήγουν.

Αθλητική Κυριακή

Ναύπακτος: Ζεν weekend εκεί που δεν το περιμένεις! - εικόνα 4
Η πεζοπορία στην ορεινή Ναυπακτία μπορεί να σας οδηγήσει σε μαγευτικά τοπία. © Lena Gkovari

Καλή η χαλάρωση, αλλά λίγη δραστηριότητα θα ανεβάσει τις ενδορφίνες, άρα και τη διάθεση! Η περιοχή προσφέρει από πιο συμβατικά μέχρι extreme sports για κάθε αθλητικό τύπο. Για κολύμπι, πέρα από τις δύο πλατανοσκέπαστες και πεντακάθαρες παραλίες της Ναυπάκτου, το Γρίμποβο και την Ψανή, ξεχωρίζουν και άλλες, όπως οι Χιλιαδού, Μοναστηράκι, Σκάλωμα, Μαραθιάς, Γλυφάδα, Σπηλιές και το μικρό νησάκι απέναντι, τα Τριζόνια. Ειδική μνεία αξίζει σ’ αυτό τον καταπράσινο νησιωτικό «παράδεισο» που φιλοξενεί την περίφημη παραλία Πούντα με την κοκκινωπή αμμουδιά και την παραλία Άσπρα Χαλίκια με το παραπλανητικό όνομα, αφού, εκτός από εξαίσια νερά, έχει και πολύχρωμα βοτσαλάκια.

Ναύπακτος: Ζεν weekend εκεί που δεν το περιμένεις! - εικόνα 5
Βαράσοβα, το σημείο που συνδυάζει ορειβασία και βουτιές.

Από τη θάλασσα στο βουνό και στο Πάρκο Δραστηριοτήτων Kravara Park, που υποστηρίζεται από τα ξενοδοχεία «Crystal Mountain» και «Πέτρινα» και απλώνεται σε μια έκταση 20.000 στρεμμάτων στην Ορεινή Ναυπακτία. Τα τελευταία χρόνια, έχουν αναδειχθεί αρκετά παλιά μονοπάτια και παράλληλα έχουν δημιουργηθεί καινούργια, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός δικτύου με διαδρομές για πεζοπορία ή ποδηλασία βουνού. Οι δραστηριότητες είναι πολλές, από απλές περιηγήσεις μέχρι εξορμήσεις για άγρια μανιτάρια και βότανα. Ωστόσο, γιατί να περπατάς στο βουνό όταν μπορείς να το σκαρφαλώσεις; Ένα από τα καλύτερα αναρριχητικά πεδία βρίσκεται στο όρος Βαράσοβα στο Κρυονέρι. Ο ασβεστολιθικός όγκος που υψώνεται μέσα από τη θάλασσα ξεχωρίζει για τις ορθοπλαγιές του, που προσφέρονται για ένα πλήθος διαφορετικών διαδρομών, από απλές για αρχάριους μέχρι sport climbing.

Ο κήπος με τα μυστικά

Ναύπακτος: Ζεν weekend εκεί που δεν το περιμένεις! - εικόνα 6
Εντυπωσιακός βοτανικός κήπος εφάμιλλος αυτών του εξωτερικού είναι η «Ζέλιος Γη». © Lena Gkovari

Καθώς πορεύεσαι στα ενδότερα του Βοτανικού Κήπου «Ζέλιος Γη», η σκέψη είναι μία. Αυτό το μέρος δεν μπορεί να είναι στην Ελλάδα! Μια άγνωστη, σε πολλούς, πράσινη όαση με έξι θεματικούς κήπους φιλοξενεί περισσότερα από 3.500 φυτά, ελαφάκια και έναν γυάλινο πύργο. Σε λιγότερο από 30 λεπτά από το κέντρο της Ναυπάκτου, ο Βοτανικός Κήπος της οικογένειας Ζέλιου είναι το προσωπικό εγχείρημα του Βασίλη Ζέλιου, του «μάστορα» όπως τον φωνάζουν όλοι, που ήθελε να δημιουργήσει ένα πράσινο ησυχαστήριο εφάμιλλο με αυτά που έβλεπε στον Καναδά, όπου ζούσε. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια, πολλή έρευνα και σκληρή δουλειά για να πάρει τη σημερινή του «παραδεισένια μορφή».

Ναύπακτος: Ζεν weekend εκεί που δεν το περιμένεις! - εικόνα 7
Θυμίζει σκηνικό από τη «Γαλάζια λίμνη» η παραλία Λιμνοπούλα.

Αρωματικά, βότανα, άνθη, κοινά και σπάνια είδη της ελληνικής χλωρίδας διαδρούν με τους επισκέπτες, αφού ο καθένας μπορεί να σκανάρει πληροφορίες, να τα μυρίσει και ίσως να τα δοκιμάσει – αν δεν είναι παραισθησιογόνα, όπως η περίφημη «τρομπέτα των Αγγέλων». Πέρα από τη γαλήνια αίσθηση, η «Ζέλιος Γη» προσφέρει μια σειρά δραστηριοτήτων που διοργανώνονται όλο το χρόνο, όπως ζωγραφική, γιόγκα, κεραμική, αλλά και συναυλίες χωρίς ηχεία. Προτού φύγετε –με βαριά καρδιά–, βγάλτε μια φωτογραφία στον… Λευκό Πύργο της Ναυπάκτου, κατασκευασμένο από 2.500 γυάλινα μπουκάλια, σύμβολο της ανακύκλωσης και της βιωσιμότητας. Διότι τον παράδεισο πρέπει να τον προσέχουμε, για να τον έχουμε.

Πού να μείνετε

«Amaryllis Roof Garden» (2634025525): Tο ιστορικό ξενοδοχείο στο κέντρο του λιμανιού ανακαινίστηκε και προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και εντυπωσιακή θέα 360 μοιρών.
«Apollon Library Suites» (2634038615): Δώδεκα θεματικές σουίτες, ένα νεοκλασικό κτίριο και ένα μοναδικό concept με ξεχωριστό ύφος στην καρδιά της πόλης.
«Akti Hotel» (2634028464): Προσεγμένα δωμάτια και οικογενειακή ατμόσφαιρα στη γραφική παραλία του Γρίμποβου, δίπλα στα βενετσιάνικα τείχη.

Πού να φάτε

Ναύπακτος: Ζεν weekend εκεί που δεν το περιμένεις! - εικόνα 8
Παράδοση και νεωτερισμοί συνδιαλέγονται δημιουργικά στην «Κουζίνα Λόη». © Lena Gkovari

«Κουζίνα Λόη» (2634038411): Με όνομα βαρύ σαν ιστορία, το εστιατόριο στο ενετικό λιμάνι προσεγγίζει δημιουργικά παραδοσιακές γεύσεις όπως το μελωμένο αρνίσιο κότσι.
«Ευ-Οίνος» (2634028266): Στο στενοπάζαρο της Ναυπάκτου, πληθωρικά μεζεδολογήματα με περιποιημένα κρεατικά και ωραίο χύμα κρασί με φόντο... ένα περίπτερο μέσα στη σάλα.
«Απίκο Μεζεδοτεχνείο»
(2634306927): Μοντέρνα twists σε μεζέδες, με το τσίπουρο να ρέει άφθονο και το καρβέλι γεμιστό με χοιρινές μπουκιές να γίνεται ανάρπαστο.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Ναυπακτίας για την πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.