H Λάρισα είναι μια ολοζώντανη πόλη και όχι μόνο λόγω της καφεΐνης!

Σφιχτά αγκαλιασμένη με τη μακρά της παράδοση και ταυτόχρονα λοξοκοιτώντας τη σύγχρονη τέχνη και την αστική της εξέλιξη, πάντοτε σιγοπίνοντας έναν καφέ, η Λάρισα είναι ένας προορισμός γεμάτος ενέργεια.

H Λάρισα είναι μια ολοζώντανη πόλη και όχι μόνο λόγω της καφεΐνης!

Σφιχτά αγκαλιασμένη με τη μακρά της παράδοση και ταυτόχρονα λοξοκοιτώντας τη σύγχρονη τέχνη και την αστική της εξέλιξη, πάντοτε σιγοπίνοντας έναν καφέ, η Λάρισα είναι ένας προορισμός γεμάτος ενέργεια. 

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως από οποιοδήποτε σημείο της πόλης μπορείς να δεις τον Κίσσαβο. Ο οποίος ενίοτε μαλώνει με τον Όλυμπο –σύμφωνα με το παραδοσιακό τραγούδι– για ζητήματα γοήτρου. Ωστόσο, η Λάρισα που κυκλώνεται, με έναν τρόπο, από τα δύο βουνά, απολαμβάνοντας τη γήινη αγκαλιά του θεσσαλικού κάμπου, δεν έχει καμία διάθεση για εχθροπραξίες. Αντιθέτως, πρόκειται για μια πόλη ζωντανή και ταυτόχρονα τόσο φιλική στον επισκέπτη, που δεν είναι και πολύ ξεκάθαρο στο μυαλό μου γιατί είναι ακόμη ανεξερεύνητη. Ύστερα από πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε όσα κρύβονται πίσω και γύρω από την πόλη του καφέ. Αφού ήπιαμε πολλούς πολλούς καφέδες, ασφαλώς.

Φόρτσα το ποδηλατάκι

H Λάρισα είναι μια ολοζώντανη πόλη και όχι μόνο λόγω της καφεΐνης! - εικόνα 1
Αίγλη άλλης εποχής προσδίδουν τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά στα Αμπελάκια. © GNTO/Y. Skoulas

Απόλυτα επίπεδη, με μόνη "παραφωνία" σε αυτήν τη γεωμετρική αρτιότητα το λόφο του Φρουρίου, η Λάρισα είναι η χαρά του ποδηλάτη. Ή και των οικογενειών με καρότσια. Πανεύκολο να τη διασχίσεις, αφού η πόλη έχει διαμορφώσει τις πιάτσες της με βάση τις περιποιημένες της πλατείες. Ξεκίνημα από την κεντρική πλατεία (Δημάρχου Σάπκα) όπου πολλοί δροσίζονται δίπλα στο δεύτερο μέρος του "γλυπτού ποταμού", ένα urban σιντριβάνι της γλύπτριας Νέλλας Γκόλαντα που θα τραβήξει την προσοχή σας. Ανεβαίνοντας στο λόφο του Φρουρίου, συναντάμε την πλατεία Λαμπρούλη δίπλα από το ιστορικό Μπεζεστένι, τη μεγάλη σκεπαστή αγορά, που χτίστηκε από τους Οθωμανούς στα τέλη του 15ου αιώνα. Στο χώρο της σημερινής πλατείας γινόταν η λαϊκή αγορά της Τετάρτης, και γι' αυτό σήμερα στη Λάρισα η αγορά λειτουργεί και την Τετάρτη το απόγευμα.

Στις παρυφές του Φρουρίου, στην οδό Βενιζέλου, δεσπόζει το Α΄ Αρχαίο Θέατρο, το οποίο χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ., αποτελώντας ένα από τα πιο σημαντικά θέατρα της περιόδου. Η περιοχή του θεάτρου είναι σε ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια αφού το θέατρο, που ήταν κυριολεκτικά θαμμένο κάτω από οικόπεδα και οικήματα, αποκαλύφθηκε ολοκληρωτικά μόλις το 2000. Βέβαια αν θέλεις να δεις και να σε δουν, η πλατεία Ταχυδρομείου είναι μονόδρομος. Το πρώτο μέρος του "γλυπτού ποταμού" κυκλώνεται από αμέτρητες καφετέριες και μαγαζιά που επιβεβαιώνουν το προσωνύμιο της Λάρισας ως πόλης του καφέ. Ένα ακόμη "ατού" της βιώσιμης αυτής πόλης είναι ο ποταμός Πηνειός που τη διασχίζει, προσφέροντας χαλαρές βόλτες στην όμορφη όχθη του, με την ελπίδα να υπάρξουν σύντομα και υπαίθρια cafe-bar σε αυτό το τόσο ωραίο σημείο.

Lairish coffee!

H Λάρισα είναι μια ολοζώντανη πόλη και όχι μόνο λόγω της καφεΐνης! - εικόνα 2
Με περισσότερες από 1.600 καφετέριες, η Λάρισα είναι αναμφίβολα "η πόλη του καφέ"!

Οι αριθμοί δεν ψεύδονται και είναι συντριπτικοί! Με περισσότερες από 1.600 καφετέριες για τους 162.591 κατοίκους που ζουν στη Λάρισα, βάσει της τελευταίας απογραφής, η πόλη εγγυάται μία καφετέρια και κάθε 100 κατοίκους περίπου. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι στη Λάρισα έκαναν το ντεμπούτο τους μεγάλα franchise του καφέ όπως Mikel, Bruno και προσφάτως Malva. Από μικρές καφετέριες της γειτονιάς μέχρι trendy all-day cafe bars και θεματικούς πολυχώρους, η πόλη είναι βουτηγμένη στην καφεΐνη και την ανησυχία. Μιλώντας για ανησυχία, πιθανότατα δεν περιμένεις να συναντήσεις έναν art πολυχώρο που φιλοξενεί jazz συναυλίες, event οινογνωσίας αλλά και υπέροχο workspace που έχουν τιμήσει πολλοί φοιτητές της πόλης. Το κεντρικό κτίριο του Κλίμαξ (2410251108) βρίσκεται στον πεζόδρομο δίπλα στο Α΄ Αρχαίο θέατρο, ενώ απέναντι υπάρχει ένα σκηνικό-εγκατάσταση στον "κήπο", το οποίο είναι ιδανικό και για να παίζουν τα παιδιά.

H Λάρισα είναι μια ολοζώντανη πόλη και όχι μόνο λόγω της καφεΐνης! - εικόνα 3
Κυκλωμένη από πλατάνια και τον ποταμό Άμυρο η πλατεία στο Μεταξοχώρι είναι μαγική εικόνα.

Φανερά σινεφίλ, το μπαρ Kubrick Pure Social Club (6977356011) σερβίρει άψογο καφέ και κοκτέιλ με έμπνευση από σταρ του σινεμά. Αν πετύχετε κάποια συνάντηση του μοναδικού παγκοσμίως Σύλλογου Φίλων Μουσικής Έννιο Μορρικόνε Ελλάδας, παρακολουθήστε τη με ένα κοκτέιλ Έννιο Μορρικόνε ανά χείρας. Ο εξαιρετικά δραστήριος σύλλογος αφήνει το πολιτιστικό του αποτύπωμα σε όλη την πόλη και με τη μορφή street art που θα συναντήσετε στους τοίχους της Λάρισας. Σε μία από τις ελάχιστες "ανηφόρες" του επίπεδου αστικού τοπίου γαβγίζει ένας σοφός και εναλλακτικός σκύλος. Στο industrial αισθητικής Wise dog, ο κεντρικός χώρος του καφέ αποτελεί τον πυρήνα των εκθέσεων και των workshops που λαμβάνουν χώρα στο υπόγειο. Σε έναν πιο ήρεμο πεζόδρομο βρίσκεται το Modi Art Cafe Bar (2410258626) που οφείλει το όνομά του αλλά και τη διακόσμησή του στην τραγική φιγούρα του καλλιτέχνη Μοντιλιάνι. Στο μοναδικό ύψωμα της πόλης, το all-day στέκι Φρούριο (2410251707) με τον τεράστιο κήπο και την αναμφισβήτητη δροσιά είναι πόλος έλξης, ειδικά τα ζεστά πρωινά. Ειδική μνεία και στο hot spot Las Ramblas (2411110390) που θα πρέπει να κάνετε υπομονή για να κάτσετε, αλλά θα σας αποζημιώσει με τον φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ από διαφορετικά χαρμάνια και το εκλεκτό brunch.

Τα μυστικά του κάμπου

H Λάρισα είναι μια ολοζώντανη πόλη και όχι μόνο λόγω της καφεΐνης! - εικόνα 4
Αρνιά, κοκορέτσια και ψητά της ώρας είναι το βαρύ χαρτί της τοπικής κουζίνας.

Όσο η Λάρισα αναδεικνύει καλλιτεχνικές και όχι μόνο ανησυχίες, τα χωριά στον κάμπο λειτουργούν με αργούς ρυθμούς και μια χαριτωμένη εσωστρέφεια μέσα στην απεραντοσύνη του τοπίου. Αποδράσεις –με αφορμή το Πάσχα ή και όχι– επιβάλλονται για να γνωρίσετε τα γραφικά χωριά που κρύβονται στις "μαγούλες", τους χαμηλούς λόφους όπως τους αποκαλούν στη Θεσσαλία. Μια πρώτη γεύση θα πάρετε με την κωμόπολη της Αγιάς, με την κεντρική της πλατεία γεμάτη καφετέριες και διάσπαρτα σε γειτονιές πανέμορφα, ενίοτε επισκέψιμα αρχοντικά, όπως αυτό του Αλεξούλη. Καλά κρυμμένο πίσω από την Αγιά, σε υψόμετρο 300 μέτρων, σας περιμένει το παραμυθενιο Μεταξοχώρι, γνωστό και ως "χωριό των καλλιτεχνών". Στο κτίριο του Παλαιού Παρθεναγωγείου, θα επισκεφτείτε μια ενδιαφέρουσα έκθεση που αναβιώνει τη σηροτροφία (τα στάδια της μεταξουργίας). Μαγική εικόνα είναι η κεντρική πλατεία που "αγκαλιάζεται" από μεγάλα πλατάνια, τον ποταμό Άμυρο και ένα μικροσκοπικό γραφικό γεφυράκι. Πιείτε ένα τσίπουρο στην ταβέρνα-αναψυκτήριο Στ' Ρεματιά (2494024380 ) και ίσως δίπλα σας να κάθεται ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ένας από τους πολλούς καλλιτέχνες που διαθέτουν σπίτι στο χωριό.

H Λάρισα είναι μια ολοζώντανη πόλη και όχι μόνο λόγω της καφεΐνης! - εικόνα 5
Την απουσία μνημείων αντισταθμίζει το Α΄ Αρχαίο Θέατρο.

Πετρόχτιστα χωριά, η Ραψάνη και ο Πυργετός προσφέρουν μια βουτιά στην παράδοση με την πλούσια ιστορία τους. Παραδοσιακά αλλά και πάλαι ποτέ κοσμοπολίτικα, τα εμβληματικά Αμπελάκια είναι το χωριό που ίδρυσε τον πρώτο αγροτικό συνεταιρισμό στον κόσμο! Αρχοντικά κρεμασμένα στις πλαγιές του βουνού μαρτυρούν την οικονομική του ευρωστία, ενώ το πιο εντυπωσιακό όλων, το σπίτι του Γεωργίου Σβαρτς (2495093302), λειτουργεί σαν μουσείο. Ξακουστή για την επαναστατική της δράση (δημιουργήθηκε η πρώτη αντάρτικη ομάδα στον Όλυμπο), αλλά και για το τσίπουρο της, η Τσαριτσάνη είναι ένα ανένταχτο χωριό που χωράει ένα μοντέρνο εστιατόριο με πειραγμένη κουζίνα ονόματι Πεντε Φι (6978065052), ένα old school ζαχαροπλαστείο ονόματι Δημήτρης Μιχούλης (2493081233) με σπεσιαλιτέ την πληθωρική πουτίγκα, και μια μικρή αλλά ατμοσφαιρική πλατεία αφιερωμένη στη Σοφία Βέμπο που γεννήθηκε εδώ. Τέλος, το πνιγμένο στα έλατα ορεσίβιο Λιβάδι, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στον Όλυμπο, είναι ιδανικό για περιπάτους στα διάφορα μονοπάτια αλλά και για σπιτικές πίτες στην ταβέρνα του Γυναικείου Συνεταιρισμού (2493041820).

H Λάρισα είναι μια ολοζώντανη πόλη και όχι μόνο λόγω της καφεΐνης! - εικόνα 6
Με τόσους πεζόδρομους, η Λάρισα είναι η πόλη όπου δεν χορταίνεις να περπατάς. © Tilemachos Gioglaris

Μουσειακή αξία

Διαχρονικό Μουσείο
Από την προϊστορική εποχή μέχρι τα βυζαντινά χρόνια, η ιστορία της Θεσσαλίας ξαναζεί μέσα από μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση της διαδρομής στο χρόνο μέσα από το τρίπτυχο: κράτος, θεσμοί, εξουσίες (2413508242).

Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων
Στεγάζεται στον ιστορικό Μύλο του Παππά και παρουσιάζει τις φάσεις της τεχνολογικής εξέλιξης του Μύλου στον φυσικό τους χώρο, σε ανοιχτό διάλογο με ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις (2410530083).

Δημοτική Πινακοθήκη Κατσίγρα
Οι 750 πίνακες ζωγραφικής από τον 19ο και τον 20ό αιώνα, το καλλιτεχνικό εργαστήρι και άλλα 410 έργα γλυπτικής, ζωγραφικής και χαρακτικά συνθέτουν τον παράδεισο των φιλοτέχνων, που διαθέτει και ένα ωραίο καφέ (2410616266).

Μεγάλη μπουκιά φάε

Λούκουλος Τσιπουράδικο με 32 χρόνια ιστορία, άπαιχτο δικό του χταπόδι και μερακλίδικους μεζέδες με έμφαση στο μαστορικό τηγάνι. (τηλ 2410532672)
Αδάμος Από τα πολύ δυνατά ψητοπωλεία της πόλης με ειδικότητα στο αρνίσιο κεμπάπ και το άρτια καρυκευμένο κοτόπουλο. (τηλ 2410530566)
Ματύλλη Πολύχρωμες καρέκλες καφενείου, πολυσχιδές και εξωστρεφές μενού που χωράει από κλασσικά μεζεδολογήματα μέχρι burger (τηλ 24130201790)
Αγορογιάννης Ιστορικό τυροκομείο της πόλης Αγορογιαννης με πικάντικη βαρελίσια φέτα και το θεσσαλικό τυρί μπάτζο σε πρωταγωνιστικό ρόλο. (τηλ 2410530470)
Petit Amour Δημιουργούν απίθανα custom προφιτερόλ με αφράτα choux, κρέμα patisserie, και σοκολάτες σε γεύση της επιλογής σας. (τηλ 2413018129)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.