«Cotton House Hotel»: Ένα πρώην βασίλειο του βαμβακιού που έγινε ξενοδοχείο

Όταν φτάσαμε στην Gran Vía de les Corts Catalanes στην καρδιά της Βαρκελώνης, μπροστά στο εμβληματικό, νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα, δεν γνωρίζαμε πως ετοιμαζόμασταν να μπούμε στο «βασίλειο του βαμβακιού». Μας προϊδέασε, ωστόσο, το άρωμα που αναδύεται στην είσοδο και σε όλους τους χώρους του.

«Cotton House Hotel»: Ένα πρώην βασίλειο του βαμβακιού που έγινε ξενοδοχείο

Από την Πωλίνα Παρασκευοπούλου

Όταν φτάσαμε στην Gran Vía de les Corts Catalanes στην καρδιά της Βαρκελώνης, μπροστά στο εμβληματικό, νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα, δεν γνωρίζαμε πως ετοιμαζόμασταν να μπούμε στο «βασίλειο του βαμβακιού». Μας προϊδέασε, ωστόσο, το άρωμα που αναδύεται στην είσοδο και σε όλους τους χώρους του, ένα συνονθύλευμα ξύλου, βανίλιας και βαμβακιού με αίσθηση φρεσκάδας. Το πέντε αστέρων «Cotton House Hotel», που στεγάζεται σ’ ένα διατηρητέο κτίριο-ορόσημο της Βαρκελώνης, χτίστηκε το 1879 από τον Καταλανό αρχιτέκτονα Elies Rogent, κατά την άνοδο της κλωστοϋφαντουργίας στην πόλη, κατόπιν εντολής μιας οικογένειας της καταλανικής μπουρζουαζίας που δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο βαμβακιού.

Στις αρχές του 20ού αιώνα το κτίριο πουλήθηκε για να μετατραπεί στην έδρα της Καταλανικής Ένωσης Παρασκευαστών Βαμβακιού (Fundación Textil Algodonera), ενώ το 2015, ξεκίνησε η ανακαίνισή του από το Interior Design Studio του Lázaro Rosa-Violán, ο οποίος διατήρησε προσεκτικά τα αρχικά στοιχεία του, όπως η εντυπωσιακή μαρμάρινη σκάλα, το ντελικάτο παρκέ, η σκαλιστή οροφή και οι τοιχογραφίες, δημιουργώντας ένα εκλεπτυσμένο στιλ.

«Cotton House Hotel»: Ένα πρώην βασίλειο του βαμβακιού που έγινε ξενοδοχείο - εικόνα 1
Ατμοσφαιρικό το κοκτέιλ μπαρ του πρώτου ορόφου

Από το πρώτο λεπτό που μπήκαμε στο ξενοδοχείο, στο εντυπωσιακό λόμπι με τους vintage καθρέφτες που καλύπτουν όλο τον τοίχο (μια άλλη εκδοχή του hall of mirrors), νιώσαμε την επιβλητικότητα του χώρου. Αλλά και οι πάνω όροφοι, με την ίδια διαπεραστική μυρωδιά πάντα, η οποία έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για το «Cotton House» κι έχει «φυλακιστεί» σε σαπούνια, κεριά και αρωματικά χώρου που μπορείτε να αγοράσετε, έχουν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Εκτός από τη μαρμάρινη σκάλα, υπάρχει μια ακόμη, σπειροειδής, που χτίστηκε το 1957 και έτυχε μεγάλης αναγνώρισης από τον κόσμο της αρχιτεκτονικής, με κύριο χαρακτηριστικό της το ότι δεν στηρίζεται στο πάτωμα αλλά είναι κρεμασμένη από το μεταλλικό πλαίσιο του πάνω ορόφου.

Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η επιβλητική βιβλιοθήκη που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν τα μέλη του σωματείου των βαμβακοπαραγωγών για συναντήσεις, το «Bakur», το κοκτέιλ μπαρ και το εστιατόριο του ξενοδοχείου, που προσφέρει πλήρες μενού από τις 7 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, ονόματι «Batuar» (ονομασία που προέρχεται από το μηχάνημα που πιέζει το βαμβάκι για να εξαλείψει τις ακαθαρσίες του), καθώς και το «L’Atelier», που αποτελούσε το χώρο όπου τα μέλη των συντεχνιών έκαναν τις μετρήσεις με τους ράφτες τους. Το «Cotton House Hotel» συνεχίζει αυτή την παράδοση προσφέροντας στους επισκέπτες του μια υπηρεσία εξατομικευμένης ραπτικής που παρέχεται από τη Santa Eulalia, το πιο διάσημο ραφτάδικο της Βαρκελώνης.

«Cotton House Hotel»: Ένα πρώην βασίλειο του βαμβακιού που έγινε ξενοδοχείο - εικόνα 2
Εκλεπτυσμένο στιλ εκπέμπουν οι κοινόχρηστοι χώροι

Το ξενοδοχείο διαθέτει 83 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων πέντε σουιτών, με τη διακόσμηση να είναι εμπνευσμένη από το λευκό, το μαύρο και το σέπια. Στον έκτο όροφο υπάρχει πισίνα με υπέροχη θέα στην πόλη, που δυστυχώς ήταν κλειστή λόγω καιρού τις μέρες της διαμονής μας (όπως και ο εξωτερικός χώρος του εστιατορίου «Batuar»), ενώ εκεί βρίσκονται επίσης το γυμναστήριο και ο χώρος του μασάζ. Στο βάθος, κάθε απόγευμα χαζεύαμε την La Sagrada Familia του Antoni Gaudí, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026. Σε αυτό το ξενοδοχείο, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να περιμένουμε…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.