Η Βαρσοβία αλλάζει κάθε μέρα

Η πρωτεύουσα της Πολωνίας δεν είναι από τις πόλεις που ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά. Εμείς ζητήσαμε τη συνδρομή των «ντόπιων» της ταξιδιωτικής πλατφόρμας Spotted by Locals για συμβουλές και προτάσεις εκτός τουριστικής πεπατημένης.

Η Βαρσοβία αλλάζει κάθε μέρα

Από την Κική Βασσάλου

Μας έλειψαν πολύ τα ταξίδια στο εξωτερικό ενάμιση χρόνο τώρα και λίγο πριν πάρουμε το πρώτο αεροπλάνο για... παντού, επιλέξαμε τέσσερις αγαπημένες ευρωπαϊκές πόλεις και ζητήσαμε τη συνδρομή των «ντόπιων» της ταξιδιωτικής πλατφόρμας Spotted by Locals για συμβουλές και προτάσεις εκτός τουριστικής πεπατημένης.

Η Βαρσοβία αλλάζει κάθε μέρα - εικόνα 1

Με δυναμική παρουσία στο χώρο της σύγχρονης τέχνης και έντονη νυχτερινή ζωή, η Βαρσοβία μοιάζει να βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. Και ακόμα πιο πολύ να αλλάζει όψη καθημερινά με ουκ ολίγα κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια να κλείνουν κάθε μήνα και άλλα τόσα να ξεφυτρώνουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Αρχιτεκτονικά, τα παλαιότερα κτίρια της πόλης «συνομιλούν» αρμονικά με τα νεότερα, ενώ αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι η συνύπαρξη των κτιρίων της κομμουνιστικής περιόδου με κλασικά προπολεμικά κτίσματα, μοντέρνες πολυκατοικίες και εμπορικά κέντρα. Η πρωτεύουσα της Πολωνίας δεν είναι από τις πόλεις που ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά. Αν της δώσεις μια ευκαιρία, όμως, είναι βέβαιο ότι θα την αγαπήσεις.

Pawilony

Η Βαρσοβία αλλάζει κάθε μέρα - εικόνα 2

Σημειώστε αυτή την περιοχή με τα μικροσκοπικά μπαρ στον παράδρομο της οδού Nowy Świat και ελάτε για την πρώτη μπίρα της βραδιάς πριν από το κλάμπινγκ. Κάνοντας μια βόλτα, σίγουρα θα παρατηρήσετε ότι όλα τα μπαρ έχουν την ίδια ακριβώς δομή (δυο ορόφους, μπάρα στο ισόγειο και τουαλέτες στο υπόγειο), αλλά και ότι είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, το καθένα με το δικό του στιλ. Το «Precedens» (Nowy Świat 22/28) έχει διάθεση ροκ, το «Lenistwo» (Pawilon 5/16, Nowy Świat 22/28) αγαπάει τα λουλούδια και τα κοκτέιλ, στο «Pewex» (Pawilon 26/27, Nowy Świat 22/28) ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στα 70s κ.ο.κ.

Bar Familijny

Η Βαρσοβία αλλάζει κάθε μέρα - εικόνα 3

Τα milk bar (mleczny στα πολωνικά) υπήρξαν πολύ δημοφιλή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το «Familijny» είναι ένα από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει όρθια από τα παλιά. Εδώ μέσα θα βρείτε από άστεγους μέχρι επιχειρηματίες με κουστούμια. Το φαγητό είναι νόστιμο και πάμφθηνο. Μια κλασική σούπα μπορεί να κοστίζει μόλις 0,75 ευρώ. Μην περιμένετε όμως να διαβάσετε το μενού στα αγγλικά. Διαλέξτε πιάτο με το μάτι!
Nowy Świat 39, +48228264579

Kinoteka

Η Βαρσοβία αλλάζει κάθε μέρα - εικόνα 4

Μια πρόταση για σινεφίλ είναι ο κινηματογράφος «Kinoteka» που στεγάζεται σε ένα από τα πλέον εμβληματικά κτίρια της πόλης – το Παλάτι Πολιτισμού και Επιστήμης (Pałac Kultury i Nauki). Αίθουσες σχεδιασμένες σε στιλ σοσιαλιστικού ρεαλισμού και ρεπερτόριο που ποικίλλει μεταξύ των πιο εμπορικών πολωνικών και διεθνών παραγωγών, ενώ δεν λείπει και το ανεξάρτητο ευρωπαϊκό σινεμά, καθώς το «Kinoteka» είναι μέλος του δικτύου Europa Cinema.
Plac Defilad 1

Pałac Kultury i Nauki (30ός όροφος)

Η Βαρσοβία αλλάζει κάθε μέρα - εικόνα 5

Στο Παλάτι Πολιτισμού και Επιστήμης θα έρθετε και θα μείνετε. Γιατί δεν είναι μόνο το σινεμά που θα σας τραβήξει το ενδιαφέρον εδώ, αλλά και η πανοραμική –και καλύτερη– θέα στην πόλη από τον 30ό όροφο. Λογικό, καθώς πρόκειται για το ψηλότερο κτίριο της Βαρσοβίας, δώρο κάποτε του Στάλιν στο λαό της Πολωνίας για να ατενίζουν από εδώ πάνω τη Μεγάλη Ρωσία.
Plac Defilad 1, +486567676

UW Library Garden

Η Βαρσοβία αλλάζει κάθε μέρα - εικόνα 6

Ίσως και να σας φέρει στο νου το δικό μας «Νιάρχος», καθώς πρόκειται για τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της πόλης, η οροφή της οποίας έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο κήπο, ένα από τα μεγαλύτερους roof gardens της Ευρώπης. Με φουτουριστική αρχιτεκτονική, ενδιαφέροντα φυτά και υπέροχη θέα στο κέντρο της Βαρσοβίας, τον ποταμό Βιστούλα και τη γειτονιά της Πράγα (Praga) στην άλλη όχθη του ποταμού. Οι πιο περίεργοι εξ υμών μπορείτε επίσης να κατασκοπεύσετε τους φοιτητές που μελετούν στα... πόδια σας, κάτω από τη γυάλινη οροφή.
Dobra 55/56, +48225525181, buw.uw.edu.pl/en/

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.