8 εμπειρίες από τη χειμωνιάτικη Ελλάδα που μας έλειψε

Μας έλειψαν οι μέρες και οι νύχτες των χειμερινών προορισμών της Ελλάδας. Ελάτε να μετρήσουμε τρόπους να τις θυμηθούμε μέσα από τα ταξίδια μας.

8 εμπειρίες από τη χειμωνιάτικη Ελλάδα που μας έλειψε

Πάει καιρός από την τελευταία φορά που χαρήκαμε τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα πλάι στα αναμμένα τζάκια των μικρών ξενοδοχείων και ξενώνων της ορεινής ενδοχώρας. Και τα έχουμε επιθυμήσει. Μας έλειψαν τα βουνά, τα ποτάμια και οι λίμνες, οι βόλτες ανάμεσα στις καστανιές, τις βελανιδιές και τα έλατα· μας έλειψαν όμως και τα λουκούλλεια γεύματα, το καλό κρασί και το δυνατό τσίπουρο, τα κρύα βράδια που διαδέχονται τις πρωινές δραστηριότητες στη φύση. Μας έλειψαν οι μέρες και οι νύχτες της χειμωνιάτικης Ελλάδας. Ελάτε να μετρήσουμε τρόπους να τις θυμηθούμε!

Τα μεθυστικά κρασιά στα πέριξ του Παγγαίου (Δράμα, Καβάλα)

8 εμπειρίες από τη χειμωνιάτικη Ελλάδα που μας έλειψε - εικόνα 1
Από την εποχή του θεού Διονύσου κρατά η οινική παράδοση του Παγγαίου

Στην αρχαιότητα το Παγγαίον Όρος ήταν κέντρο της διονυσιακής λατρείας, καθώς, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, εδώ ανατράφηκε ο θεός Διόνυσος και με κρασί του τόπου μέθυσε τα σαρκοβόρα άλογα του τοπικού βασιλιά Λυκούργου. Η σύγχρονη οινική περιήγηση ξεκινάει από τη νεότερη οινοποιητική εταιρεία της περιοχής, ονόματι Οίνωψ (2522060000), στην Προσοτσάνη, και συνεχίζει με το Κτήμα Παυλίδη στα Κοκκινόγεια και το Κτήμα Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι· και τα δύο με ονομαστά κρασιά και πανέμορφους χώρους ξενάγησης και γευσιγνωσίας.

8 εμπειρίες από τη χειμωνιάτικη Ελλάδα που μας έλειψε - εικόνα 2
Ονομαστά τα κρασιά του κτήματος Τέχνη Οίνου

Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη βρίσκεται στην Αδριανή Δράμας και αποτελεί το επιστέγασμα της οινικής διαδρομής του ιδρυτή του, που ξεκίνησε το 1979 με τη φύτευση του πρώτου γραμμικού αμπελώνα στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που του χάρισε τον τίτλο του «πατριάρχη» των δραμινών κρασιών. Επόμενη στάση στο Κτήμα Βιβλία Χώρα στο Κοκκινοχώρι Καβάλας με το επιβλητικό κτίριό του να εποπτεύει τον αμπελώνα, ενώ ακολουθεί το Κτήμα Χατζηγεωργίου (6976438232) στην περιοχή Κάρυανη Καβάλας με το όμορφο και φιλόξενο οινοποιείο. Και, για το τέλος, μπίρα. Επιστρέφοντας προς Σέρρες και αφού έχετε πιει τα κρασιά σας, αξίζει να αναζητήσετε τη Siris Brewery, την επισκέψιμη μικροζυθοποιία του Γιάννη Μαρμαρέλλη, η οποία παράγει φρέσκες, απαστερίωτες μπίρες από ποιοτικές βύνες και ποικιλίες λυκίσκου από όλο τον κόσμο. Αναζητήστε τις ετικέτες Voreia και Happy Brewers. Cheers!

Η φύση της Παύλιανης στην άκρη της Φθιώτιδας

8 εμπειρίες από τη χειμωνιάτικη Ελλάδα που μας έλειψε - εικόνα 3
Πάντα φιλόξενος ο ξενώνας «Βασιλικιά» © Markozanis Yiorgos Vasilikia

Είναι από αυτές τις εκδρομές που ιδανικά κάνεις μία φορά το χρόνο. Στην άκρη του νομού Φθιώτιδας, υπάρχει η Παύλιανη, με τους δυο οικισμούς της, την Άνω και την Κάτω, και κάπου στη μέση ένα Αισθητικό Δάσος και πάρκο αναψυχής για περίπατο και παιχνίδι. Εδώ ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος και όλοι οι κάτοικοι που τον πλαισιώνουν έχουν δημιουργήσει μια διαδρομή με κούνιες, αιώρες, δεντρόσπιτα και ένα σωρό παιχνίδια και, όπως φαντάζεστε, το καλοκαίρι γίνεται χαμός.

8 εμπειρίες από τη χειμωνιάτικη Ελλάδα που μας έλειψε - εικόνα 4
Μια αλλιώτικη γέφυρα στο Πάρκο Αναψυχής της Παύλιανης

Το χειμώνα, ωστόσο, είναι πιο ήσυχα και ό,τι πρέπει για χαλαρή περιπλάνηση. Ο ξενώνας «Βασιλικιά» (2231082992) με την ωραία φάρμα του συνιστά σταθερή αξία για τη διαμονή σας στο χωριό, ενώ για φαγητό θα κατευθυνθείτε κυρίως στην Άνω Παύλιανη, όπου όλες οι ταβέρνες σερβίρουν καλοψημένα κρεατικά και όλα τα συμπαρομαρτούντα – σημειώστε, μεταξύ άλλων, τη «Λίτσα» (2231083039), τον «Ρηγάκη» (2231083099) και τον «Κατσίμπα» (2231083004). Σε απόσταση 5 χλμ. από το χωριό, το Καταφύγιο Οίτη (2231231964) διαθέτει ένα από τα πιο cozy café της ορεινής Ελλάδας, αλλά και ένα συναρπαστικό «πάρκο περιπέτειας» για αναρρίχηση, ραπέλ και flying fox στο οροπέδιο Βρύζες. Αν το πετύχετε με χιόνια και είστε φαν των σχετικών σπορ, επικοινωνήστε μαζί τους για εκδρομή στο βουνό με snowmobile ή cat ski.

Η ζαγορίσια εκδοχή της ηπειρώτικης μαγειρικής

8 εμπειρίες από τη χειμωνιάτικη Ελλάδα που μας έλειψε - εικόνα 5
Μια Αρίστη σαν... ζωγραφιά

Είτε έρχεστε για πρώτη φορά σε τούτη τη γωνιά της ηπειρώτικης γης είτε έχετε χάσει το μέτρημα, ένα είναι βέβαιο: ότι θα φάτε πολύ καλά. Μανιτάρια μαγειρεμένα με όλους τους τρόπους θα γευτείτε στο διαχρονικό πια «Κανέλα & Γαρίφλο» (2653071671) στη Βίτσα, ενώ εδώ κοντά θα βρείτε και τον ξενώνα-εστιατόριο «Εν Χώρα Βεζίτσα» (2653071449)· μια επιχείρηση-οικογενειακή υπόθεση που θα σας ανταμείψει με τα νόστιμα μαγειρέματα και τη φιλοξενία της. Οι ίδιοι παράγουν και το βραβευμένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Rhizoma.

8 εμπειρίες από τη χειμωνιάτικη Ελλάδα που μας έλειψε - εικόνα 6
Μανιτάρια με όλους τους τρόπους στο «Κανέλα & Γαρίφαλο»

Στον «Θουκυδίδη» στο Καπέσοβο, το μενού περιλαμβάνει νόστιμα πιάτα, όπως συκωτάκια στο φούρνο με ρύζι και κριθαρότο με μανιτάρια, ενώ στη «Μικρή Άρκτο» (2653081128) στο Τσεπέλοβο, ο Γιώργος Κήττας μαγειρεύει εξαιρετικά προβατίνα με πράσο στη γάστρα, αγριογούρουνο κρασάτο και το λαχταριστό «πιάτο της αρκούδας». Για το κλείσιμο, απολαύστε οπωσδήποτε τα σπιτικά λικέρ και τους νόστιμους μεζέδες του Νίκου Κοντοδήμου, του γνωστού «Βικογιατρού» (6945545705) στο Κουκούλι. Βάλσαμο.

Τα χωριά της Ποταμιάς στην Ευρυτανία

8 εμπειρίες από τη χειμωνιάτικη Ελλάδα που μας έλειψε - εικόνα 7
Αγαπημένο το Καρπενήσι, ειδικά όταν είναι «ντυμένο» στα λευκά

Η επιστροφή στην ευρυτανική φύση δεν θα μπορούσε παρά να περιλαμβάνει την πάντα υπέροχη διαδρομή (μήκους 32 χλμ.) από το Καρπενήσι μέχρι τον Προυσό, ανάμεσα στη Χελιδόνα και την Καλιακούδα και πλάι στον Καρπενησιώτη, ο οποίος στη θέση «Διπόταμα» συναντά τον Κρικελοπόταμο και μαζί σχηματίζουν τον Τρικεριώτη, που καταλήγει στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Δεν είναι όμως μονάχα η συγκεκριμένη διαδρομή που αξίζει. Είναι και οι παρακάμψεις στα κοντινά χωριά. Οι Κορυσχάδες είναι διατηρητέος οικισμός με σημαντική ιστορία από τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης (υπάρχει και ομώνυμο μουσείο, 2237024996), ενώ στο παλαιό Μικρό Χωριό αξίζει να επισκεφθείτε το πολύ ενδιαφέρον Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο (2237041023) και, αν βρεθείτε εκεί από Παρασκευή μέχρι Κυριακή, να καθίσετε στο εξαιρετικό εστιατόριο «Στην Πόλη» (2237041339), που σερβίρει δημιουργική ελληνική κουζίνα με πολλά τοπικά προϊόντα. Εδώ κοντά (2 χλμ.) και το νέο Μικρό Χωριό, που δημιουργήθηκε όταν οι περισσότεροι κάτοικοι του παλαιού το εγκατέλειψαν εξαιτίας των φονικών κατολισθήσεων του 1963. Όσο για τη συνέχεια, η επίσκεψη στο Μεγάλο Χωριό της απέναντι πλαγιάς είναι περισσότερο από απαραίτητη τόσο για περπάτημα όσο και για το απίθανο «Γαλακτομπούρεκο του Καρβέλη» (2237041339). Εξίσου ενδιαφέροντα και τα χωριά Βουτύρο, Νόστιμο, Κλαυσί, ενώ αξίζει και μια επίσκεψη στην Παναγιά την Προυσιώτισσα.

Ο άγνωστος δυτικός Όλυμπος και τα Πιέρια

8 εμπειρίες από τη χειμωνιάτικη Ελλάδα που μας έλειψε - εικόνα 8
Σκι με θέα στον Όλυμπο στο Χιονοδρομικό Κέντρου Ελατοχωρίου © Dimitris Beglidis

Είναι από τις ανακαλύψεις των τελευταίων ετών και η επιστροφή εδώ πάνω μάς γεμίζει ανυπομονησία. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν στο φιλόξενο και eco friendly «Κτήμα Μπέλλου» (2351770021, ktimabellou.gr) στον Άγιο Δημήτριο Πιερίας. Αυτό θα είναι το ορμητήριό σας για να γνωρίσετε μια εν πολλοίς άγνωστη πλευρά του Ολύμπου, τη δυτική, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, καθώς σημαντικοί χώροι όπως το Δίον και η Βεργίνα βρίσκονται σε απόσταση συν-πλην μίας ώρας από εδώ. Ελάτε με την οικογένεια ή την παρέα και –καιρού επιτρέποντος– περπατήστε στις πλαγιές του Τιτάρου και στα Πιέρια, επισκεφθείτε κοντινά οινοποιεία και, αν έχει χιονίσει και είστε φαν του σκι, ανεβείτε μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου (elatohori-ski.gr). Για πιο χαλαρές εξορμήσεις, χρησιμοποιήστε χάρτες και gps και επισκεφθείτε τα κοντινά παραδοσιακά χωριά, ενώ αν έχετε όρεξη για παραπάνω χιλιόμετρα, μία από τις ωραιότερες οδικές διαδρομές της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι το διάβα των Πιερίων, μέχρι το φράγμα του Πολυφύτου στην Κοζάνη (100 χλμ. συνολικά). Κατά τ’ άλλα, μπορείτε απλώς να ξεκουραστείτε και συγχρόνως να απολαύσετε όλα τα καλά της σπιτικής φιλοξενίας και της δημιουργικής κουζίνας του ξενώνα, που είναι χτισμένος σε υψόμετρο 900 μ. από ντόπιους τεχνίτες με φυσικά υλικά.

Η Λάρισα στα γιορτινά της

Πόλη διαχρονικά εύρωστη και περιποιημένη, σας υποδέχεται με τα μεγάλα πάρκα της, τις νέες πεζοδρομήσεις της, τους ποδηλατόδρομους και τα πάσης φύσεως μαγαζιά της γεμάτα κόσμο και ζωή. Την εορταστική περίοδο, Λαρισαίοι και επισκέπτες φορούν τα γιορτινά τους τζάκετ, βγαίνουν στην εξαιρετικά ενημερωμένη αγορά της πόλης για ψώνια, ενώ δεν παραλείπουν ποτέ τον πρωινό καφέ (στην πόλη του βρίσκεστε άλλωστε) και το μεσημεριανό τσίπουρο.

8 εμπειρίες από τη χειμωνιάτικη Ελλάδα που μας έλειψε - εικόνα 9
Η «Ακαμάτρα» αγαπάει το καλό φαγητό και τα χρώματα

Αξίζει να επισκεφθείτε τη Δημοτική Πινακοθήκη - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, όπως και το πολύ ενδιαφέρον Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την έκθεση «Για την Ελλάδα από αγάπη!» που παρουσιάζει το πώς εξαπλώθηκε η ηχώ της Ελληνικής Επανάστασης σε όλη την Ευρώπη (μέχρι 31/12).

8 εμπειρίες από τη χειμωνιάτικη Ελλάδα που μας έλειψε - εικόνα 10
Εξαιρετικά τα κοκτέιλ του «Kubrick»

To πάντα φιλόξενο και πολυτελές «Grecotel Larissa Imperial» είναι ιδανική επιλογή για τη διαμονή σας στην πόλη, ενώ αγαπημένες στάσεις για φαγητό είναι στον ατμοσφαιρικό «Νικόδημο» (Καραϊσκάκη 2, 2410535042) και στην πολύχρωμη «Ακαμάτρα» (Βύρωνος 5, 2414003803). Στα καλαίσθητα και πάντα δραστήρια «Κλίμαξ» (Ηφαίστου 2) και «Wisedog» (Σκυλοσόφου 3), κοντά στο αρχαίο θέατρο, θα περάσετε τα πρωινά και τα απογεύματά σας, ενώ για βραδινά ποτά και κοκτέιλ αναζητήστε το «Kubrick» (Πρωτοπαπαδάκη 12, 6977356011) και το «Barbarum» (Φιλελλήνων 65, 2413012760).

Η νόστιμη γειτονιά της Φλώρινας

8 εμπειρίες από τη χειμωνιάτικη Ελλάδα που μας έλειψε - εικόνα 11
Πανοραμική η θέα στη Φλώρινα από το πολυτελές «The Lynx Mountain Resort & Casino»

Στον ακριτικό νομό Φλώρινας δεν πας κάθε μέρα. Θέλει χρόνο και για να τον προσεγγίσεις και για να χαρείς τις ομορφιές του. Εκκινώντας από την πόλη και το «The Lynx Mountain Resort & Casino» (thelynxresort.gr) με τα πέντε αστέρια του και την πανοραμική θέα, θα περιηγηθείτε στα πέριξ του ποταμού Σακουλέβα ανάμεσα σε όμορφα μακεδονίτικα σπίτια και μόλις κουραστείτε θα αναζητήσετε το μοντέρνο καφενείο «Γεντέκι» (2385300599).

8 εμπειρίες από τη χειμωνιάτικη Ελλάδα που μας έλειψε - εικόνα 12
Είναι ωραίο το σούρουπο στο Νυμφαίο

Εδώ ο σεφ Γιώργος Τσελίδης φτιάχνει νόστιμους μεζέδες με ντόπια υλικά, μπορείτε όμως να κανονίσετε μαζί του και να εκδράμετε παρέα στην εξοχή για να μαγειρέψει αποκλειστικά για εσάς στον ξυλόφουρνο που ως διά μαγείας μεταφέρει σε φανταστικά ξέφωτα. Η συνέχεια περιλαμβάνει το κουκλίστικο Νυμφαίο με επίσκεψη στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρος, ενώ, κατηφορίζοντας, οι πρώτες λίμνες που θα συναντήσετε είναι η Ζάζαρη και η Χειμαδίτιδα. Μαγική η χειμωνιάτικη όψη τους.

Εστιατόριο-προορισμός

8 εμπειρίες από τη χειμωνιάτικη Ελλάδα που μας έλειψε - εικόνα 13
Εστιατόριο-προορισμός ο «Κοντοσώρος» στο Ξινό Νερό

Για φαγητό αναζητήστε το εξαιρετικό εστιατόριο «Θωμάς» στο Σκλήθρο (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2021, 2386031206) και σημειώστε ότι οι ίδιοι διατηρούν και τον ωραίο ξενώνα «Αγκωνάρι». Επισκεφθείτε τα οινοποιεία του Αμύνταιου με το ΠΟΠ Ξινόμαυρο (σημειώστε το «Κτήμα Άλφα», alpha-estate.com) και συνεχίστε προς Ξινό Νερό για ένα γεύμα-εμπειρία στον «Κοντοσώρο» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2021, 2386081256).

8 εμπειρίες από τη χειμωνιάτικη Ελλάδα που μας έλειψε - εικόνα 14
Εξαιρετική πρώτη ύλη και... γεύση διά χειρός «Ναουμίδη»

Στο γραφικό ψαροχώρι του Αγίου Παντελεήμονα θα βρείτε το εστιατόριο «Ναουμίδης» (2386061238) και από εδώ θα ξεκινήσετε για μια υπέροχη παραλίμνια αυτοκινητάδα που κυκλώνει τις όχθες της Βεγορίτιδας, της τρίτης μεγαλύτερης φυσικής λίμνης της χώρας.

Κάθε χρόνο Παρνασσός

8 εμπειρίες από τη χειμωνιάτικη Ελλάδα που μας έλειψε - εικόνα 15
Η επίσκεψη στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού είναι εμπειρία για σκιέρ και μη

Χειμώνας χωρίς Παρνασσό γίνεται; Δεν γίνεται. Και αν στο μυαλό σάς έρχεται μονάχα η κοσμική Αράχοβα και τα σλάλομ στο Χιονοδρομικό Κέντρο, αξίζει να θυμηθείτε ότι ο Παρνασσός είναι όλα τα παραπάνω και ακόμα πιο πολλά. Εκκινώντας από το χιονοδρομικό, αξίζει να πούμε ότι τα πρώτα καλά χιόνια –και πλέον η πορεία της πανδημίας– καθορίζουν κάθε φορά την ημερομηνία έναρξης της σεζόν, αλλά και ότι στα καλά νέα περιλαμβάνεται η πρόθεση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΑΔ Α.Ε.) να αναβαθμίσει το επόμενο διάστημα τις εγκαταστάσεις του.

8 εμπειρίες από τη χειμωνιάτικη Ελλάδα που μας έλειψε - εικόνα 16
Ατμόσφαιρα και αρχοντιά στο αγαπημένο «Elatos Resort & Health Club»

Κατεβαίνοντας παρακάτω, η Αράχοβα εξακολουθεί να προσελκύει τον κόσμο της αλλά σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, ενώ για τους πιο εναλλακτικούς φαν του βουνού υπάρχει πάντοτε η επιλογή της ήσυχης βόρειας πλευράς του. Εδώ, στην Αγόριανη ή Επτάλοφο, με την ωραία πλακόστρωτη πλατεία, τα πλατάνια και τα νερά, ο «Κυρ-Γιάννης» (2234061127) σερβίρει νόστιμη ορεινή κουζίνα, ενώ σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκεται το υπέροχο «Elatos Resort & Health Club» (2234061162-3) με τα διάσπαρτα αυτόνομα σπιτάκια, κατασκευασμένα αποκλειστικά από πέτρα και ξύλο. Στο κεντρικό σαλέ με το αρχοντικό καθιστικό, η θερμαινόμενη πισίνα ατενίζει τις βουνοκορφές, όσο για βραδιές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, τα ειδικά διαμορφωμένο μενού για τα ρεβεγιόν του εστιατορίου «Ίταμος» δίνουν τη δική τους γεύση στις φετινές γιορτές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.