Ιορδανία: Η χώρα του "Dune" είναι όντως από άλλο πλανήτη!

Προσιτή και εξωτική, δεν συμπεριλαμβάνεται τυχαία στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για ταξίδια στο εξωτερικό.

Ιορδανία: Η χώρα του «Dune» είναι όντως από άλλο πλανήτη!

Θα προσπαθήσεις –ανεπιτυχώς– να κολυμπήσεις στο χαμηλότερο σημείο στην ηπειρωτική Γη, περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου. Θα περιπλανηθείς στην ίδια έρημο που διέσχισε ο Λόρενς της Αραβίας, καλώς εχόντων των πραγμάτων με μια εξίσου ήρεμη καμήλα σαν αυτή του θρυλικού ήρωα. Θα παρατηρήσεις αποχρώσεις πάνω στην πέτρα που δεν γνώριζες ότι υπάρχουν. Θα δοκιμάσεις γνώριμα ανατολίτικα πιάτα και το πιο χρυσαφένιο κιουνεφέ στη χώρα που το γέννησε. Κι όλα αυτά κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της βασιλικής οικογένειας Αμπντάλα, πορτρέτα της οποίας θα συναντήσεις παντού. Η Ιορδανία είναι τόσο ξεχωριστή χώρα που μοιάζει σαν να κατέβηκε από άλλο πλανήτη! Το ότι εκεί γυρίστηκαν ορισμένα από τα "Star Wars" και το τελευταίο "Dune", μάλλον επιβεβαιώνει αυτό τον ισχυρισμό.

Ανάμεσα σε επτά λόφους

Ιορδανία: Η χώρα του "Dune" είναι όντως από άλλο πλανήτη! - εικόνα 1
Πλήθος από μνημεία της ρωμαϊκής και της βυζαντινής περιόδου εντυπωσιάζουν στην Ακρόπολη του Αμάν

Με τους φωνακλάδες κάτοικους, την έντονη κίνηση, τις απότομες ανηφόρες, τα περιποιημένα μαγαζιά και τα κρυμμένα εναλλακτικά στέκια, το Αμάν θυμίζει έντονα τη δική μας πρωτεύουσα. Η σύγχρονη αραβική μητρόπολη ξεχειλίζει ζωντάνια και χάος! Η κορυφή του κεντρικότερου από τους επτά λόφους, ανάμεσα στους οποίους είναι χτισμένο το Αμάν, φιλοξενεί την ακρόπολη, έναν σσησμαντικό τόπο λατρείας με μνημεία από τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο. Υποχρεωτική στάση για πανοραμική φωτογραφία, ο εντυπωσιακός ναός του Ηρακλή.

Ιορδανία: Η χώρα του "Dune" είναι όντως από άλλο πλανήτη! - εικόνα 2
Για να πάρεις μια γνήσια γεύση της ερήμου, μοιράσου ένα τσάι με Βεδουίνους

Επιστρέφοντας στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ακολούθησε τη μυρωδιά του φρεσκο-σιροπιασμένου γλυκού για να εντοπίσεις τα "κιουνεφετζίδικα", τα μαγαζιά δηλαδή που πουλούν αποκλειστικά κιουνεφέ και ανεβάζουν αυτό το επικό γλυκό στο επίπεδο που του αξίζει. Στο "Al Sahel Al Akhdar Sweets" τρως το πιο τραγανό κανταΐφι από το πλαστικό πιατάκι, όπως οι ντόπιοι, και το συνοδεύεις με έναν δυνατό αραβικό καφέ με κάρδαμο. Μια βόλτα στη δημοφιλέστατη γειτονιά Rainbow street έχει συνήθως αφορμή ένα θεϊκό φαλάφελ σε ψωμάκι στο "Falafel AlQuds", που το απολαμβάνεις στο χέρι καθώς χαζεύεις την περαντζάδα των τουριστών.

Ασφαλώς, αξίζει να ανέβεις την απαραίτητη ανηφόρα και να βρεθείς σε μια γειτονιά που θυμίζει τον Λυκαβηττό, για να πάρεις πρωινό ή να πιεις το ποτό σου (ω ναι, σερβίρουν αλκοόλ!) με την πιο συγκλονιστική θέα στην πόλη. Must στάση, το "books@ café" είναι ένα καφέ-μπαρ και concept βιβλιοπωλείο, το οποίο συνδυάζει το μπραντς με ναργιλέ! Στέκι ντόπιων και όχι μόνο, το εστιατόριο "Hashem", που θυμίζει καντίνα, δεν σου αφήνει πολλά περιθώρια επιλογής: στο τραπέζι σου φτάνουν τέλειο χούμους, τραγανά φαλάφελ, πιτούλες, ντομάτα, κρεμμύδι κι ένα ματσάκι μέντα. Αν δεν ξέρεις τι να κάνεις με το τελευταίο, μπορείς να αντιγράψεις τους διπλανούς σου!

Στη σκιά της ερήμου

Ιορδανία: Η χώρα του "Dune" είναι όντως από άλλο πλανήτη! - εικόνα 3
Θα απολαύσεις καλύτερα την απεραντότητα της ερήμου, διασχίζοντάς τη με καμήλα

Με την απόκοσμη ομορφιά της αχανούς κόκκινης άμμου και τα βραχώδη υψώματα σμιλεμένα από τις ανεμοθύελλες, η έρημος Wadi Rum ή "Κοιλάδα της Σελήνης" έχει υπάρξει η γη των Βεδουίνων για χιλιάδες χρόνια. Και κινηματογραφικό σετ για τα μεγαλύτερα blockbusters των τελευταίων ετών. Η διαμονή σε παραδοσιακές βεδουίνικες σκηνές σε ένα από τα πολλά camps θα σε βοηθήσει να συνδεθείς πραγματικά με την έρημο και την ευεργετική σιωπή της. Η εμπειρία της ερήμου δεν θα μπορούσε να μην ολοκληρωθεί με μια βόλτα με καμήλα –ιδανικά την ώρα της δύσης ή της ανατολής– για να απολαύσεις την απεραντότητα του τοπίου.

Ένα από τα πιο φωτογραφισμένα σημεία του Wadi Rum είναι η Jebel Umm Fruth, μια μεσαίου μεγέθους εναέρια γέφυρα που έχει σχηματιστεί από βράχια. Επίσης, το φαράγγι Hazali συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες που προσπαθούν να κατανοήσουν τις τοιχογραφίες Nabatean. Για να πάρεις μια καλύτερη γεύση της ερήμου, δοκίμασε να κάνεις sand board στο Umm Ishrin ή μια εξερεύνηση με τζιπ.

Λαξευμένη στο βράχο

Ιορδανία: Η χώρα του "Dune" είναι όντως από άλλο πλανήτη! - εικόνα 4
Δεν νοείται ταξίδι στην Ιορδανία χωρίς μια επίσκεψη σ’ ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου,την Πέτρα

Καθόλου τυχαία έχει εικονογραφήσει κάθε τουριστικό οδηγό και καμπάνια που αφορά την Ιορδανία. Η Πέτρα, η αινιγματική πρωτεύουσα των Ναβαταίων, με τους λαξευμένους σε ψαμμιτικά ροδοκόκκινα πετρώματα οικισμούς, τα στενά περάσματα και τα εμβληματικά κτίρια προσφέρει μια μοναδική διαδρομή που ξεκινάει από το ελικοειδές φαράγγι Siq και διαρκεί περίπου έξι ώρες. Στην τελευταία στροφή του φαραγγιού, θα δεις να ξεπροβάλλει το πιο χαρακτηριστικό τοπόσημο της χώρας, το Θησαυροφυλάκιο (Al-Khazneh). Ανεβαίνοντας από την αριστερή μεριά, θα έχεις πανοραμική θέα του εντυπωσιακού μνημείου από ψηλά και το κλασικό ινσταγκραμικό κλικ.

Δώσε προσοχή στις πολυάριθμες κόγχες στους βράχους της Πέτρας, καθώς τη διασχίζεις για να φτάσεις στο μεγαλειώδες μοναστήρι (Ad-Deir) και τα 850 σκαλιά του. Στο ενδιάμεσο θα συναντήσεις τα ερείπια μιας βυζαντινής εκκλησίας με καλοδιατηρημένα μωσαϊκά, τους βασιλικούς τύμβους και τον Μεγάλο Ναό. Άχαστη είναι η Petra by night, ένα υποβλητικό θέαμα με εκατοντάδες κεριά και παραδοσιακή βεδουίνικη μουσική που απαιτεί ξεχωριστό εισιτήριο.

Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Ιορδανία: Η χώρα του "Dune" είναι όντως από άλλο πλανήτη! - εικόνα 5
"Ακουμπώντας" στην Ερυθρά Θάλασσα, η Άκαμπα είναι ιδανική για scuba diving αλλά και σε κοντινή απόσταση από την Πέτρα

Θάλασσα κατ’ ευφημισμόν και μόνο, αυτή η τεράστια λίμνη με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία "κολύμβησης". Όσο κι αν προσπαθήσεις, δεν πρόκειται να βυθιστείς στη Νεκρά Θάλασσα, αφού θα νιώσεις σαν να προσπαθείς να κολυμπήσεις φορώντας ένα μεγάλο σωσίβιο γύρω από το σώμα σου. Η περιεκτικότητα σε αλάτι εδώ αγγίζει το 35%, ενώ η επιφάνειά της βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου. Και αν δεν είναι ήδη αρκετά περίεργη η αίσθηση, στην παραλία με τη σκουρόχρωμη άμμο θα βρεις βαρέλια γεμάτα κατάμαυρο άργιλο με τον οποίο αλείφεσαι σε όλο το σώμα και περιμένεις να στεγνώσει προτού ξεπλυθείς στα αλμυρά νερά της Νέκρας Θάλασσας. Θα σου χαρίσει απαλό δέρμα για μέρες, όπως και μια ελαφριά αλλά επίμονη μυρωδιά…

Ωστόσο, αν αναζητείς μεγαλύτερη περιπέτεια από την προσπάθεια να κολυμπήσεις στη Νεκρά Θάλασσα, τότε το river trekking στο φαράγγι Wadi Mujib θα σε αποζημιώσει. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό φυσικό καταφύγιο με το χαμηλότερο υψόμετρο στον κόσμο και ένα συναρπαστικό φυσικό τοπόσημο που πολλοί έχουν χαρακτηρίσει Γκραν Κάνιον της Ιορδανίας. Οι διαδρομές που προσφέρονται είναι άφθονες, ανάλογα με τη διάθεση και τη φυσική σας κατάσταση, αλλά μια απλή πεζοπορία ανάμεσα στους κατακόκκινους βράχους και δίπλα στα τρεχούμενα νερά είναι προσβάσιμη από όλους.

Μη φύγεις από την Ιορδανία αν δεν δοκιμάσεις...

Ιορδανία: Η χώρα του "Dune" είναι όντως από άλλο πλανήτη! - εικόνα 6
mansaf: Το ιορδανικό εθνικό πιάτο, με αρνί μαγειρεμένο σε σάλτσα στραγγιστού γιαουρτιού και ρύζι

Ιορδανία: Η χώρα του "Dune" είναι όντως από άλλο πλανήτη! - εικόνα 7
Aραβικό καφέ με κάρδαμο: Η απόλυτα μερακλίδικη εμπειρία

Ιορδανία: Η χώρα του "Dune" είναι όντως από άλλο πλανήτη! - εικόνα 8
Kunafa: Το θεϊκό σιροπιαστό γλυκό με τραγανό καταΐφι, γεμιστό με γλυκό τυρί

Ιορδανία: Η χώρα του "Dune" είναι όντως από άλλο πλανήτη! - εικόνα 9
Φαλάφελ: Οι γνωστοί μας ρεβιθο­κεφτέδες, σερβιρισμένοι με χούμους και spicy σάλτσες.

Ιορδανία: Η χώρα του "Dune" είναι όντως από άλλο πλανήτη! - εικόνα 10
Zaarb: Το πιάτο των Βεδουίνων με μαριναρισμένο αρνί και λαχανικά, που ψήνεται σε ένα λάκκο γεμάτο καυτά κάρβουνα, καλυμμένο με άμμο

Τα camps της ερήμου

Ιορδανία: Η χώρα του "Dune" είναι όντως από άλλο πλανήτη! - εικόνα 11

Mazayen Rum Camp
Πολυτελή καταλύματα 5 αστέρων με deluxe παροχές, που υπόσχονται απόλυτη άνεση στην έρημο. Ιδανικό και για οικογένειες, αφού διαθέτει παιδική χαρά και δραστηριότητες για παιδιά. Από € 179 η σκηνή δύο ατόμων.

Ιορδανία: Η χώρα του "Dune" είναι όντως από άλλο πλανήτη! - εικόνα 12

Rahayeb Desert Camp
Προσφέρει αυθεντική βεδουίνικη εμπειρία με παραδοσιακές σκηνές με κοινόχρηστο ή ιδιωτικό μπάνιο και πολλούς εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους όπου σερβίρονται τα γεύματα. Aπό € 79 το άτομο.

Ιορδανία: Η χώρα του "Dune" είναι όντως από άλλο πλανήτη! - εικόνα 13

Obeid’s Bedouine Life Camp
Ένα μικρό camp, στα ριζά ενός λόφου. Ο ανώτερος αριθμός επισκεπτών που μπορούν να φιλοξενηθούν δεν ξεπερνά τα 16 άτομα, διασφαλίζοντας την απόλυτη ησυχία. Από τα € 24 το άτομο.

Ιορδανία: Η χώρα του "Dune" είναι όντως από άλλο πλανήτη! - εικόνα 14

Wadi Rum Night Luxury Camp
Πλήρως εξοπλισμένες σκηνές αλλά και bubble rooms (δωμάτια-φούσκες) με χειροποίητα έπιπλα και μεταξωτά κλινοσκεπάσματα, για glamping στην έρημο. Aπό € 100 η σκηνή δύο ατόμων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.