Οινοτουρισμός: επόμενη στάση, Δυτική Μακεδονία

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία  το 2ο Συνέδριο Οινοτουρισμού στο Αμύνταιο, μια πόλη που έχει συνδέσει την ιστορία της με το κρασί.

Οινοτουρισμός: επόμενη στάση, Δυτική Μακεδονία

Οι “συνέργειες Οινοτουρισμού με άλλες θεματικές μορφές τουρισμού” ήταν το θέμα του 2ου Συνέδριου Οινοτουρισμού, που οργανώθηκε με επιτυχία από το Υπουργείου Τουρισμού, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον ΕΟΤ στις 12-14 Νοεμβρίου στο Αμύνταιο, μια πόλη που έχει συνδέσει την ιστορία της με το κρασί. Με την αρχή να έχει γίνει δικαίως στη Σαντορίνη τον περασμένο Ιούλιο, το 2ο Συνέδριο Οινοτουρισμού επέλεξε να φιλοξενηθεί σε μια ακόμα περιοχή με βαθιά οινική παράδοση, τη Δυτική Μακεδονία. Η πατρίδα του ξινόμαυρου, της δεύτερης ελληνικής εμβληματικής ποικιλίας, φαίνεται να συγκεντρώνει όλα τα προσόντα ενός οινοτουριστικού προορισμού σε συνδυασμό με άλλες θεματικές μορφές τουρισμού, όπως η ιδιαίτερη γαστρονομία και το φυσικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα προσβλέπει και σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης και έχει όλα τα προσόντα να το πετύχει.

Οινοτουρισμός: επόμενη στάση, Δυτική Μακεδονία - εικόνα 1

Ο οινοτουρισμός αναδεικνύεται στην πιο πολλά υποσχόμενη επόμενη μορφή τουρισμού στη χώρα μας. Οι επισκέψεις σε οινοποιεία προσελκύουν όλο και περισσότερους φίλους του κρασιού και εντάσσονται πλέον σταθερά στην ταξιδιωτική μας agenda ανά τη χώρα, ενώ η καταξίωση του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό φαίνεται να βάζει στα ίδια μονοπάτια και τον αλλοδαπό τουρίστα... Όπως αναφέρθηκε μάλιστα από την Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η ανάπτυξη αυτή εντάσσεται σε μια παγκόσμια μεταβολή των τουριστικών προτύπων, με αναζήτηση μιας πέρα από τα συνηθισμένα ταξιδιωτικής εμπειρίας, του “slow tourism”, δηλαδή του τουρισμού χωρίς βιασύνη, που εστιάζει στην εμβάθυνση της τουριστικής εμπειρίας.

Οινοτουρισμός: επόμενη στάση, Δυτική Μακεδονία - εικόνα 2
Η υφυπουργός τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη

Όπως εύστοχα δήλωσε η ίδια, «Το ελληνικό κρασί αποτελεί σημείο αναφοράς και χρόνο με τον χρόνο κερδίζει το στοίχημα της διεθνούς καταξίωσης με ένα ποιοτικό άλμα που επιτελείται. Ψηφιδωτό και αποτέλεσμα της αρμονικής συνάντησης κόπου και δημιουργικότητας ανθρώπων που χάνονται στα βάθη της ιστορίας, Αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας και του πολιτισμού μας, το οποίο αξίζει να προβάλλουμε και να προωθήσουμε διεθνώς. Με αυτές τις σκέψεις, βάλαμε στόχο να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την προσπάθεια που γίνεται εδώ και καιρό για την αύξηση των επισκέψιμων οινοποιείων αλλά και την ορατότητα και δημοφιλία αυτών.

Ξεκινήσαμε το οδοιπορικό μας στη Σαντορίνη τον Ιούλιο του 2021, επίμονα συνεχίσαμε στη Δυτική Μακεδονία και θα συνεχίσουμε στο σύνολο των 13 περιφερειών. Το τριήμερο συνέδριο οινοτουρισμού στη Δυτική Μακεδονία ανέδειξε ακριβώς αυτή την δυναμική του ελληνικού οινοτουρισμου, η οποία ενισχύεται ακόμα περισσότερο όταν συνδυάζεται με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, για την δημιουργία μίας διαφοροποιημένης, ολιστικής και ποιοτικής τουριστικής εμπειρίας.

Παράλληλα δουλεύουμε μεθοδικά για την έναρξη του πρώτου συμβουλίου οινοτουρισμού και σύντομα θα έχουμε την πλήρη λειτουργία της ηλεκτρονικής πύλης των επισκέψιμων οινοποιείων που έχουν το σήμα του Υπουργείου Τουρισμού. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου θα εργαστούμε για τη βελτίωση των όρων απόδοσης του σήματος αλλά και τη αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να διατεθούν για την προώθηση του οινοτουρισμού. Πιστεύουμε βαθιά στις συνέργειες και επενδύουμε σ´αυτές..»

Οινοτουρισμός: επόμενη στάση, Δυτική Μακεδονία - εικόνα 3

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν περιηγήσεις σε αμπελώνες του Αμυνταίου (περιοχής ενταγμένης στο Δίκτυο Natura 2000), γευσιγνωσίες σε οινοποιεία με το ειδικό Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου (ΣΕΟ) του Υπουργείου Τουρισμού (Κτήμα Βογιατζή, Κτήμα Άλφα, Οινοποιείο Vegoritis, ΑΣΕΠ Αμυνταίου, Κτήμα Δημόπουλου), επίσκεψη στην παραγωγική μονάδα πιπεριάς Φλωρίνης «Ναουμίδης», αλλά και σε παραδοσιακό «καζάνι» απόσταξης τσίπουρου, καθώς και σε παραδοσιακά αρχοντικά της Σιάτιστας.

Η διαδρομή του κρασιού των Λιμνών

Οινοτουρισμός: επόμενη στάση, Δυτική Μακεδονία - εικόνα 4
Η υφυθπουργός τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου

Αν ετοιμάζεστε για εκδρομή στην περιοχή σημειώστε τα Οινοποιεία της ζώνης Π.Ο.Π. Αμυνταίου:
Κτήμα Άλφα, Αμύνταιο: Ένα από τα ωραιότερα οινοποιεία της χώρας με πολυβραβευμένα κρασιά, που δημιούργησε ο Άγγελος Ιατρίδης το 1997 βρίσκεται στο Αμύνταιο, σε έναν ενιαίο αμπελώνα 1800 στρ.. H ξενάγηση στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις και τις πρωτοποριακές μεθόδους διαχείρισης μαζί με τη γευσιγνωσία, συνθέτουν μια αξέχαστη εμπειρία.

Κτήμα Βογιατζή, Βελβεντό: Στις παρυφές του Βελβεντού, σε μαγευτικό τοπίο δίπλα στη λίμνη Πολυφύτου και τη λίμνη των Πετρών, εκτείνεται ο βιολογικός αμπελώνας 100 στρ. των αδελφών Βογιατζή, ονομαστός για τα κρασιά του από Ξινόμαυρο, Μοσχόμαυρο και Τσαπουρνάκο. Η ξενάγηση στο μοντέρνας αρχιτεκτονικής βιοκλιματικό οινοποιείο περιλαμβάνει οπτικοακουστικό θέαμα.

Οινοποιείο Αμυνταίου, Αμύνταιο: Το ιστορικό οινοποιείο χρονολογείται από το 1959, βρίσκεται μέσα στην πόλη και είναι από τα πρώτα συνεταιριστικά οινοποιεία της χώρας με διακεκριμένες ετικέτες -ιδιαίτερα το Ξινόμαρο και το ροζέ αφρώδες ΠΟΠ.

Κτήμα Δυο Φίλοι, Σιάτιστα: Το οινοποιείο της Γεωργίας Γκουτζιαμάνη και του Γιάννη Πολύζου σε συνεργασία με τον Γιάννη Μπουτάρη ακολουθεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική ενός αρχοντικού της Σιάτιστας, ιδανικό σκηνικό για τη δοκιμή του περίφημου “ηλιαστού” κρασιού τους, με βαθιές ρίζες στην τοπική παράδοση, μαζί βέβαια με τις υπόλοιπες ετικέτες τους.

Ξεχωριστά εστιατόρια στην περιοχή

Κοντοσώρος, Ξινό Νερό Φλώρινας: Στη φιλόξενη σάλα και την αυλή μιας πέτρινης μονοκατοικίας στο Ξινό Νερό, το μενού της Ιλιάνας Κοντοσώρου συνδυάζει την τοπική παράδοση με κλασικές αξίες και αξιοποίηση των τοπικών και εποχικών υλικών, σ΄ένα εστιατόριο με ιστορία και μια σπάνια κάβα κρασιών (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2021, 23860/81256 ).

Ναουμίδης, Άγιος Παντελεήμονας, Βεγορίτιδα: Στην όχθη της λίμνης Βεγορίτιδας με μαγευτική θέα, ο Άγγελος Ναουμίδης μαγειρεύει ένα πλούσιο μενού με έμφαση σε τοπικά προϊόντα, όπως τα ψάρια της λίμνης, σε περιβάλλον σύγχρονης πολυτέλειας (2386061238) .

Θωμάς, Σκλήθρο: Στο δρόμο για το Νυμφαίο, ο “Θωμάς” αποτελεί διαχρονικά κλασική στάση για τα μαγειρευτά και τα ψητά κρεατικά και τους μεζέδες του, σε ένα κομψό περιβάλλον με ρουστίκ πολυτέλεια (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2021, 23860/31206).

Tα Γραβάδικα, Σιάτιστα: Παραδοσιακή ταβέρνα-ψησταριά με τοπικά πιάτα (ζυγούρι με πράσα, σαρμάδες, πίτες), ποικιλία ψητών κρεατικών και το τοπικό λιαστό κρασί της Σιάτιστας (24650 22711).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Τι αλλάζει προσεχώς στο πρόγραμμα Miles+Bonus της Aegean Airlines

Οι διαφοροποιήσεις για τις βαθμίδες Silver και Gold της κορυφαίας αεροπορικής εταιρείας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/11/2025

Πώς είναι να δοκιμάζεις ένα κορυφαίο παλαιωμένο τσίπουρο στις παρυφές των Μετεώρων

Με οικοδεσπότη τον Κώστα Τσιλιλή, τον δημιουργό του πρώτου εμφιαλωμένου τσίπουρου στη Θεσσαλία, περάσαμε ένα αξέχαστο διήμερο στον τόπο του, ανακαλύπτοντας την ιστορία, τη γεύση και την ψυχή κάθε γουλιάς του Dark Cave Black.

Εξερευνώντας τα ωραιότερα οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας

Η Τοσκάνη και το Μπορντό; Ωραίες, αλλά όχι σαν την Βόρεια Ελλάδα! Μερικά οινοποιεία-κομψοτεχνήματα μας ανοίγουν τις πόρτες τους.

Ένα ξενοδοχείο της Αθήνας στα 50 καλύτερα του κόσμου για το 2025

Το Rosewood Hong Kong στην κορυφή του πλανήτη, το αθηναϊκό Four Seasons ξανά στην περίφημη λίστα των The World's 50 Best Hotels.

H νέα τάση στο ταξίδι; Snack Tourism

Ξεχάστε την ήσυχη πολυτέλεια. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο σούπερ μάρκετ σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Skyscanner, που γιορτάζει τον τουρισμό σνακ με ένα νέο pop-up στο Λονδίνο.

Conrad Corfu: Η Hilton φέρνει λίγη κομψότητα παραπάνω στο Ιόνιο

Η Κέρκυρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα νέο ξενοδοχείο διεθνών προδιαγραφών, με το Conrad Corfu να αναμένεται στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού.