Παναγιώτης Μπουρτσουκλής: H γεύση της Αρκαδίας

Ο head chef και ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Κόκκινα Πιθάρια» και του «Νυμφασία Resort» στη Βυτίνα μας δίνει μια γεύση από το χειμερινό Μαίναλο και τη νοστιμιά του.

Παναγιώτης Μπουρτσουκλής: H γεύση της Αρκαδίας

Chef-patron στα «Κόκκινα Πιθάρια», εστιατόριο-προορισμός για τους foodies του Μαινάλου, εμπνευστής και ιδιοκτήτης του «Νυμφασία Resort», επιθεωρητής τροφίμων, κριτής σε διαγωνισμούς της Παγκόσμιας Λέσχης Αρχιμαγείρων WACS, ο Παναγιώτης Μπουρτσουκλής είναι μια πληθωρική προσωπικότητα, γεγονός που αντανακλάται και στις δημιουργίες του. Ωστόσο, ο πιο σπουδαίος ρόλος που αποδίδει στον εαυτό του είναι εκείνος του πατέρα τεσσάρων αγοριών. Στο εστιατόριό του στη Βυτίνα Αρκαδίας, ποιοτικά κρέατα από τους καλύτερους εκτροφείς στην πιο «πειραγμένη» εκδοχή τους συνδυάζονται με επιλεγμένες ετικέτες οίνων από όλα γεωγραφικά πλάτη της Ελλάδας, από μικρούς παραγωγούς μέχρι τα πιο δημοφιλή ελληνικά κρασιά.

Παναγιώτης Μπουρτσουκλής: H γεύση της Αρκαδίας - εικόνα 1

Τα «Κόκκινα Πιθάρια» αυτοπροσδιορίζονται ως παραδοσιακό εστιατόριο «πειράζοντας» ωστόσο επιτυχημένα τις τοπικές συνταγές. Η ελληνική κουζίνα είναι για σας εύφορο έδαφος πειραματισμών;
Η σκέψη μου ήταν, είναι και θα είναι να δίνω μια διαφορετική νότα στην Αρκαδία μέσα από ξεχωριστές γεύσεις. Σεβόμενος την παράδοση και όλες τις πρώτες ύλες από την αρκαδική γη, χρησιμοποιώ μπαχαρικά και βότανα, όπως κέδρο, μελισσόχορτο, λεβάντα, πικρό μέλι δρυός, αρώνια, μύρτιλο και αρκετά σπάνια βότανα και μανιτάρια για να δώσω γεύση στα πιάτα μου. Μου αρέσουν οι αλλαγές και έτσι σε κάθε σεζόν επιλέγω να δημιουργώ νέες γεύσεις που προσαρμόζονται στο ορεινό περιβάλλον. Άλλωστε η Ελλάδα μάς παρέχει πληθώρα υλικών για να δημιουργήσουμε. Το μόνο που μένει είναι να αποδεχτεί τη νέα γεύση ο κάθε πελάτης μας!

Ποια τοπικά προϊόντα μπορούμε να προμηθευτούμε στην περιοχή;
Το Μαίναλο είναι η πηγή των υλικών μας και πολλά από αυτά υπάρχουν στα μαγαζιά της Βυτίνας. Κυριαρχούν τα βότανα, το τσάι, η ρίγανη, το θυμάρι, το θρούμπι και αρκετές ποικιλίες μελιού, τρούφες, γευστικά ζυμαρικά και τοπικά κρέατα.

Παναγιώτης Μπουρτσουκλής: H γεύση της Αρκαδίας - εικόνα 2
Κάθε πιάτο στα Κόκκινα Πιιθάρια θυμίζει πολύχρωμο γευστικό καμβά

Ποιες είναι οι γευστικές σας αναμνήσεις και πώς σας εμπνέουν;
Στο μενού μας έχουμε ενσωματώσει τα αρκαδικά πιάτα που μας μεγάλωσαν, όπως τον κόκορα με χυλοπίτες, το κατσικάκι λαδορίγανη, το αγριογούρουνο, το λαγό, τα χόρτα του βουνού, τα φασόλια Χωτούσσας. Αυτά λειτουργούν ως βάση για τη σύλληψη πιάτων που καλύπτουν τόσο τους πελάτες που αναζητούν την παράδοση όσο και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους που αναζητούν γευστικές περιπέτειες.

Ποια είναι τα signature πιάτα που πρέπει να δοκιμάσουμε;
Ο μαύρος χοίρος μαριναρισμένος σε μπράντι και μπρούσκο κρασί για 24 ώρες σε ελεγχόμενη θερμοκρασία και μαγειρεμένος σε δική του ντεμιγκλάς σάλτσα δεμένη με πούδρα από καρύδια Μαινάλου είναι κορυφαία συνταγή. Ο μαύρος χοίρος σερβίρεται πάνω σε χώμα μαύρης σοκολάτας και συνοδεύεται από μαγιονέζα μαύρης τρούφας. Ωστόσο, δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στο ελάφι με δαμάσκηνα με διπλό γκλασάρισμα, το πρώτο με πετιμέζι και το δεύτερο με λικέρ τριαντάφυλλο ή στα λαζάνια με φιλέτο σύκου και αβγοτάραχο Μεσολογγίου. Εξαιρετικές επιλογές αποτελούν επίσης η σιγοψημένη στο φούρνο πάπια με μέλι και πορτοκάλι που σερβίρεται με καραμελωμένα μήλα Σμιθ, καθώς και η μπαλοτίνια κοτόπουλου με μανιτάρια βουτύρου και φασκόμηλο. Ορεκτικό που ξεχωρίζει είναι το σαγανάκι σε φύλλο κρούστας με μαλακά τυριά και μέλι δρυός.

Παναγιώτης Μπουρτσουκλής: H γεύση της Αρκαδίας - εικόνα 3
Οι παρασοδιακές γεύσεις της Αρκαδίας έχουν την τιμητική τους

Τι δείχνει η κίνηση για τον φετινό χειμώνα;
Ως ανήσυχο πνεύμα, εκτός από τα «Κόκκινα Πιθάρια», το 2012 εκπλήρωσα άλλο ένα όνειρό μου, το «Νυμφασία Resort», ένα ιδιαίτερο ξενοδοχείο 5 αστέρων με 10 deluxe δωμάτια και 4 ιδιαίτερες σουίτες. To ξενοδοχείο διαθέτει εστιατόριο, του οποίου το μενού επιμελούμαι προσωπικά, bar, συνεδριακό χώρο, αίθουσα αναζωογόνησης, εξωτερική πισίνα 220 τ.μ., άνετο παρκινγκ και φανταστική θέα στο ελατόδασος, στο χωριό της Νυμφασίας και στο φαράγγι του Μυλάοντα ποταμού. Φέτος διανύουμε μια πρωτόγνωρη σεζόν λόγω των συνθηκών που επικρατούν, ωστόσο η τουριστική κίνηση ξεκίνησε δυναμικά και συνεχίζεται με ανοδική πορεία, πράγμα που μας κάνει να ελπίζουμε ότι μετά από τόσα χρόνια κρίσης θα ακολουθήσει εκ νέου ανάπτυξη. Ήδη για τα Χριστούγεννα στο δικό μου ξενοδοχείο έχουμε πληρότητα 80% και, αν έχουμε και σύμμαχο τον καιρό, θα είναι πολύ καλός χειμώνας.

Παναγιώτης Μπουρτσουκλής: H γεύση της Αρκαδίας - εικόνα 4
Η Βυτίνα υποδέχεται ανεβασμένη τον φετινό χειμώνα

Ποιες ομορφιές της Αρκαδίας δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος;
Η ορεινή Αρκαδία έχει όμορφα μονοπάτια και γραφικά χωριά με μικρές φανταστικές γωνίες για να αποσυμπιεστεί κανείς. Οι δικές μου στιγμές γαλήνης συνδέονται με τον πλάτανο στα Μαγούλιανα, όπου συρρέουν τα νερά από τρεις κορυφές κι έπειτα στην Αλωνίσταινα για καφεδάκι στο μικρό κολοκοτρωνέικο καφενείο του Θόδωρα. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας έχουμε πλέον το Μαίναλο trail, αλλά και το ελληνικό κομμάτι του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, με αρκετά βατές διαδρομές. Η βόλτα στο δάσος και η επίσκεψη στην Δρακοτρυπιά, ή σπηλιά της Ρέας, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες που αναφέρεται και στις διαδρομές του Παυσανία είναι άλλη μια ωραία πρόταση για οργανωμένη πεζοπορία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.