Ποιος είπε ότι τα βουνά δεν ταιριάζουν στο καλοκαίρι;

Η Νένα Γκριντζιά του ξενώνα «Μπελλαίικο» στην Αρκαδία, η Έλενα Αγαπητού του «Agapitos Villas & Guesthouses» στο Πήλιο και ο Βασίλης Ιωσηφίδης του «Aristi Mountain Resort» στην Αρίστη διαψεύδουν πως ο Αύγουστος θέλει θάλασσα και μας φτιάχνουν χορταστικό καλοκαιρινό πρόγραμμα, με φόντο τη δροσιά της ορεινής Ελλάδας.

Ποιος είπε ότι τα βουνά δεν ταιριάζουν στο καλοκαίρι;

Νένα Γκρίντζια: «Μπελλαίικο», Στεμνίτσα Αρκαδίας

Πεζοπορίες, βουτιές και αρχαία στην καρδιά της Πελοποννήσου
Μία εβδομάδα δεν είναι αρκετή για να φέρετε σε πέρας όλες τις καλοκαιρινές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στη Στεμνίτσα και τα πέριξ της. Οι δεινοί πεζοπόροι γνωρίζουν ήδη το Menalon Trail, η πενθήμερη διάσχιση του οποίου ξεκινάει από τη Στεμνίτσα, με την πρώτη ημέρα να ολοκληρώνεται στη Δημητσάνα. Πρόκειται για μια πολύωρη διαδρομή με ενδιαφέρουσες στάσεις στις Μονές Προδρόμου και Φιλοσόφου – δυο ιστορικά μοναστήρια που, είτε πεζή είτε με αυτοκίνητο, αξίζει να επισκεφτείτε. Από τη Στεμνίτσα, όμως, ξεκινούν και πολλές κυκλικές διαδρομές που θα κάνετε εύκολα με τα πόδια, ενώ υπάρχουν και κάμποσα σημεία που θα επισκεφθείτε για να... δροσιστείτε. Ουκ ολίγες φορές θα προσεγγίσετε τον Λούσιο, το εμβληματικό ποτάμι της περιοχής, πότε για ράφτινγκ, το οποίο οργανώνουν οι εταιρείες Trekking Αρκαδίας (2791025978, trekking.gr) και Περιπέτεια (6944948487, peripetia.com) με σημείο εκκίνησης τη γέφυρα Ατσιλόχου, και άλλοτε για κολύμπι στις γέφυρες Μονόπορης και Κόκκορη. Θα κολυμπήσετε, τέλος, και στους καταρράκτες της Βροντούς (Αλφειός ποταμός), κοντά στη γέφυρα του Κούκου.

Ένα από τα βασικότερα συν του καλοκαιριού στη Στεμνίτσα είναι η πρωινή και βραδινή δροσιά στη μεγάλη της πλατεία με τα τέσσερα καφενεία για τσιπουράκι και μεζέ αλλά και την πολύ καλή ομώνυμη ταβέρνα (2795081371). Στην καρδιά του θέρους, η διάσημη πια Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας είναι κλειστή, στο χωριό, ωστόσο, λειτουργούν εργαστήρια αποφοίτων της σχολής, όπου μπορείτε να δείτε τη δουλειά τους και –γιατί όχι;– να προμηθευτείτε κάποιο από τα έργα τους.

Ποιος είπε ότι τα βουνά δεν ταιριάζουν στο καλοκαίρι; - εικόνα 1
Το «Μπελλαίικο» είναι ένα παραδοσιακό στεμνιτσιώτικο σπίτι

Δροσερές πλατείες και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον έχουν και τα γύρω χωριά της Γορτυνίας – ορισμένα εκ των οποίων είναι πια κοτζάμ κωμοπόλεις. Αξίζει μια επίσκεψη στη Δημητσάνα και στο σπουδαίο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (2795031630, piop.gr), όπως επίσης να δείτε τα ωραία, γραφικά Λαγκάδια, την Καρύταινα με το κάστρο της και τις ωραίες ταβέρνες «Άρκτος» (2791031341) και «Σταυροδρόμι» (2791031284) και την Ελάτη, όπου θα πάτε για ιππασία στο δάσος (3ο χλμ. Ε.Ο. Βυτίνας-Ολυμπίας, 2795029017, 6977022173). Στη Ζάτουνα θα κάνετε μια στάση στο μεζεδοπωλείο «Ου μπλέξεις» (6973306226) και ακόμα πιο ψηλά, στον ορεινό οικισμό του Βλόγγου, στο «Μπαλκόνι της Γορτυνίας», όπως είναι γνωστός, θα απολαύσετε τη θέα μέχρι το Ιόνιο και τη Ζάκυνθο. Βασική προϋπόθεση να έχει καθαρό ουρανό.

Όρεξη να έχετε, και άλλες τρεις ενδιαφέρουσες επιλογές για φαγητό που συνδυάζονται με βόλτα στα χωριά είναι η «Ζέρζοβα» (6932847358) στην Παναγιά, ο «Γεωργαντάς» (2791031009) στο Ελληνικό και «Το Λάθος» (2795031709) στην Καρκαλού. Και αν εκτός από όρεξη έχετε και μέρες, θυμηθείτε ότι η Στεμνίτσα βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου και ότι από εδώ μπορείτε να οργανώσετε ολοήμερες εκδρομές αρχαιολογικού προσανατολισμού, είτε μέχρι την Αρχαία Ολυμπία (80 χλμ., με δυνατότητα επιστροφής από τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα), είτε προς την αρχαία Μεσσήνη (74 χλμ.), είτε, τέλος, στον Μυστρά (87 χλμ.).
To παραδοσιακό στεμνιτσιώτικο σπίτι, ονόματι «Μπελλαίικο» (2795081286), αποτελείται από δύο ορόφους, διαθέτει πέντε ευρύχωρα δωμάτια χωρητικότητας 2-3 ατόμων, και έναν φιλόξενο οντά με πανοραμική θέα, όπου σερβίρεται το πλούσιο χειροποίητο πρωινό της Νένας, με οικογενειακές συνταγές και προϊόντα από τον κήπο της. Μετά το πρωινό, η Νένα θα σας βοηθήσει να οργανώσετε τη μέρα σας.

Έλενα Αγαπητού: «Agapitos Villas & Guesthouses», Άγιος Ιωάννης Μαγνησίας

Ποιος είπε ότι τα βουνά δεν ταιριάζουν στο καλοκαίρι; - εικόνα 2
Agapitos Villas & Guesthouses

Και βουνό και θάλασσα στο Ανατολικό Πήλιο
Εφορμώντας από τον Άγιο Ιωάννη στην ανατολική ακτή του Πηλίου, βλέπουμε να ξετρυπώνουν μια σειρά από θαλάσσιες δραστηριότητες. Το Παπά Νερό και η Πλάκα, με ψιλό βοτσαλάκι και κρυστάλλινα νερά, είναι λιγότερο τουριστικές επιλογές για βουτιές και κολύμπι από την πολυσύχναστη παραλία του Αγίου Ιωάννη. η Πλάκα συνδέεται με αυτήν με μονοπάτι, ενώ ξεχωρίζει για τον καταρράκτη που πέφτει στο κέντρο της. Από τον Άγιο Ιωάννη μπορείτε, επίσης, να κλείσετε μια εκδρομή με σκάφος στο Les Hirondelles (2426032005) και να κάνετε ένα boat tour σε όλη την ακτή, ξεκινώντας από το βορρά και τις απίθανες σπηλιές του Ποσειδώνα πάνω από το Χορευτό, για να καταλήξετε μέχρι τον Λιμνιώνα, νότια, έχοντας περάσει στο μεταξύ από μια εικοσαριά συγκλονιστικές σπηλιές και παραλίες για βουτιά και χάζι. Καλός γνώστης της θαλάσσιας αυτής περιοχής, ο Δημήτρης Λεβέντης προσφέρει μια από τις ωραιότερες θερινές εμπειρίες του Πηλίου.

Ποιος είπε ότι τα βουνά δεν ταιριάζουν στο καλοκαίρι; - εικόνα 3
Ανεβείτε στο σκάφος και φύγαμε για εξερεύνηση σπηλιών στο Χορευτό και τη γύρω περιοχή

Επιστρέφοντας στη στεριά, μια από τις επιβεβλημένες βόλτες είναι μέχρι τον οικισμό και το παλιό λιμάνι της Νταμούχαρης. Μπορείτε να φτάσετε και πεζοπορώντας από την Τσαγκαράδα, μια διαδρομή 3 χλμ. που καλό είναι να κάνετε νωρίς το πρωί. Στην κατηφορική της εκδοχή θα σας πάρει μία ώρα περίπου, η επιστροφή ωστόσο θέλει μιάμιση με δύο ώρες. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε από την Νταμούχαρη στην Τσαγκαράδα και πάλι πίσω, για να ευχαριστηθείτε και την τελική βουτιά.

Το ωραιότερο μπάνιο που θα χαρίσετε στους εαυτούς σας, βέβαια, είναι στη μικροσκοπική Φακίστρα με τα πράσινα νερά. Κατηφορίζοντας το μονοπάτι, θα χρειαστείτε 15-20 λεπτά για να φτάσετε στην παραλία, με ασφάλεια και λαχτάρα για βουτιά. Η επιστροφή, ως είθισται, είναι πιο απαιτητική εξαιτίας της ανηφόρας. Στην Νταμούχαρη, επίσης, θα βρείτε το Shakayak, από το οποίο θα νοικιάσετε κανό καγιάκ για μοναχικές ή και οργανωμένες θαλάσσιες βόλτες. Κάπου εδώ, μεταξύ Νταμούχαρης και Φακίστρας, θα εντοπίσετε επάνω στα βράχια –χρειάζεται λίγη καθοδήγηση– και μια σπηλιά που λέγεται ότι φιλοξενούσε κάποτε ένα κρυφό σχολειό (προσεγγίζεται και από μονοπάτι).

Αξίζει, επίσης, να οδηγήσετε ως το Πουρί και να καθίσετε στην κυριολεκτικά κρεμαστή πλατεία του χωριού με τη φανταστική θέα και την εξαιρετική ταβέρνα «Πολύδροσο» (6938882207), με πρώτες ύλες από το μποστάνι τους. Μετά από τις βόλτες σε όλα τα γύρω χωριά με τις μεγάλες πλατείες και την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, επισκεφτείτε το wine bar «Ανάποδο Πλατάνι» (2426048886) στην Τσαγκαράδα, με πολλές επιλογές από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα και νόστιμα συνοδευτικά. Στο ίδιο χωριό, μπορείτε να αναζητήσετε τον Γεώργιο Ρηγάκη (6937511551) και να οργανώσετε μια περιήγηση με άλογα στο δάσος. Η αντίστοιχη δραστηριότητα προσφέρεται, επίσης, στις ωραίες Μηλιές του Πηλίου από την έμπειρη ομάδα της Αποστολίας Κοτινοπούλου (6972508197) και από τον Ιππικό Φυσιολατρικό Όμιλο Μηλέων (6981176203).

Ποιος είπε ότι τα βουνά δεν ταιριάζουν στο καλοκαίρι; - εικόνα 4
Το «El Resto Bar» φημίζεται για τη δημιουργική ελληνική κουζίνα του

Στις Μηλιές, τέλος, καταλήγει το Τρενάκι του Πηλίου, ο γνωστός Μουτζούρης, που πραγματοποιεί μια απίθανη διαδρομή από τα Άνω Λεχώνια, την οποία θα απολαύσετε σαν άλλοι ήρωες παραμυθιού, είτε συνοδεύετε παιδιά είτε όχι. Βασική προϋπόθεση, πριν ξεκινήσετε, να επιβεβαιώσετε ότι έχει δρομολόγια...
Το «Agapitos Villas & Guesthouses» (Επαρ.Οδ. Μουρεσίου-Αγίου Ιωάννη, 2426031005) αγναντεύει το Αιγαίο, διαθέτει κεντρική πισίνα και προσφέρει διαμονή σε πολυτελή δωμάτια, σουίτες και μεζονέτες. Εδώ βρίσκεται και το βραβευμένο και διάσημο πλέον «El Resto Bar» (2426031005), όπου θα έρθετε ούτως η άλλως για τη δημιουργική ελληνική κουζίνα του, με υλικά που κατά 95% προέρχονται από παραγωγούς μέχρι 100 χλμ. μακριά από το εστιατόριο. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η κάβα, με επιλογές μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα.

Βασίλης Ιωσηφίδης: Aristi Mountain Resort, Αρίστη Ιωαννίνων

Ποιος είπε ότι τα βουνά δεν ταιριάζουν στο καλοκαίρι; - εικόνα 5
Η ομορφιά του Ζαγοριού δε γνωρίζει από εποχές

Βρέχουμε παπούτσια και εξερευνούμε το Ανατολικό Ζαγόρι
Στο επίκεντρο της καλοκαιρινής εξόρμησης στο Κεντρικό Ζαγόρι βρίσκεται ο Βοϊδομάτης με τα κρυστάλλινα νερά του. Το καλοκαίρι στην περιοχή ξεκινάει με ράφτινγκ στο ποτάμι. μια πανέμορφη υδάτινη διαδρομή που ξεκινά από το γεφύρι της Αρίστης, περνά μέσα από την καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, από αιωνόβια πλατάνια, σπηλιές, τοξωτά γεφύρια και παλιά μοναστήρια και ολοκληρώνεται στο πέτρινο, μονότοξο γεφύρι της Κλειδωνιάς. Οργανωθείτε εγκαίρως γιατί έχει μεγάλη ζήτηση (alpinezone.gr, trekking.gr, rafting-athletic-center.gr, activenature.gr, raftingioannina.gr).

Ποιος είπε ότι τα βουνά δεν ταιριάζουν στο καλοκαίρι; - εικόνα 6
Η κομψή πολυτέλεια συναντά την απολαυστική χαλάρωση στο «Aristi Mountain Resort»

Για τον προσανατολισμό, καλό είναι να γνωρίζετε ότι ο Βοϊδομάτης πηγάζει κοντά στο χωριό Βίκος και αφού διασχίζει το καταπράσινο φαράγγι του Βίκου, συναντιέται με τον Αώο στην κοιλάδα της Κόνιτσας. Το νερό του έχει σταθερή θερμοκρασία όλο το χρόνο, 8-10 βαθμούς –σημαντικό αν δεν αντέχετε το κρύο– και η ροή του το καλοκαίρι εξαρτάται από τα χιόνια που έχει τις προηγούμενες εποχές. Φέτος λογικά θα έχει νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του θέρους, καθώς οι χιονοπτώσεις κράτησαν μέχρι τον Απρίλιο. Πλησιάστε με παπούτσια που μπαίνουν στο νερό και μη φοβηθείτε να βραχείτε. είναι ο μόνος τρόπος για να προσεγγίσετε σημεία όπου δεν πάνε οι περισσότεροι. Ένα από αυτά ξεκινάει από τη γέφυρα της Αρίστης και πηγαίνει αντίθετα στη ροή του ποταμού προς τις δεύτερες πηγές του Βοϊδομάτη. Έτερη πεζοπορική διαδρομή, την οποία μπορούν να «βγάλουν» όλοι, ξεκινάει και πάλι από το ίδιο γεφύρι και κινείται κατά μήκος του Βοϊδομάτη για δύο με δυόμισι ώρες για να καταλήξει (όπως και το ράφτινγκ) στο πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς. Ωραία διαδρομή με πολλά πλατάνια να προσφέρουν τη σκιά τους, σημεία με δροσιά και θέα, και μια ενδιαφέρουσα παράκαμψη που αξίζει να κάνετε μέχρι τον μικρό βυζαντινό ναό των Αγίων Αναργύρων με τις παλιές τοιχογραφίες.

Μεταξύ Μεγάλου και Μικρού Πάπιγκου θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε και μια απροσδόκητη, μάλλον, βουτιά στις Οβίρες Ρογκοβού, όπως λέγονται οι βάθρες που συγκεντρώνουν τα νερά από τα χιόνια της Γκαμήλας που λιώνουν ακριβώς από πάνω, ενώ, αν αγαπάτε το περπάτημα, το Μικρό Πάπιγκο είναι το σημείο εκκίνησης μιας από τις πλέον γνωστές διαδρομές της περιοχής με κατεύθυνση στο καταφύγιο της Αστράκας (5,7 χλμ.) και την αλπική Δρακόλιμνη Τύμφης ή Γκαμήλας μετά από άλλα 3 χλμ. Εδώ θα έρθετε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, και παρότι θα φτάσετε κουρασμένοι από τη μεγάλη υψομετρική διαφορά που θα έχετε καλύψει, πρέπει να γνωρίζετε ότι απαγορεύεται αυστηρά το κολύμπι, για την προστασία του αλπικού τρίτωνα που ενδημεί στη λίμνη.

Στην επιστροφή στην Αρίστη, απ’ όπου εφορμούμε, ένα από τα ωραιότερα χωριά της περιοχής είναι οπωσδήποτε το Δίλοφο, με την άθικτη ζαγορίσια αρχιτεκτονική, ενώ αξίζει οπωσδήποτε και μια βόλτα στο Κουκούλι, στα πέριξ του οποίου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το εντυπωσιακό γεφύρι του Κόκκορη, αλλά και το δίτοξο γεφύρι του Μίσιου. Στη δε πλατεία του, θα καθίσετε στα τραπεζάκια του «Βικογιατρού» (6945545705), κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο, και θα φάτε ομελέτα με άγρια σπαράγγια και όποιον άλλο μεζέ σας προσφέρει ο ιδιοκτήτης Νίκος Κοντοδήμος. Δοκιμάστε, επίσης, σπιτικό λικέρ από βότανα που μαζεύει ο ίδιος και ζητήστε του να σας λύσει όποια απορία έχετε σχετικά με τη χλωρίδα της περιοχής.

Για φαγητό τριγύρω, δύο καλές επιλογές στη Βίτσα είναι το γνωστό πια σε μανιταρόφιλους και μη «Κανέλα & Γαρύφαλλο» (2653071671), καθώς και το «Εν Χώρα Βεζίτσα» (2653071449), ενώ αξίζει να δοκιμάσετε και την κουζίνα του εστιατορίου «Άστρα» (2653042108) στο Μεγάλο Πάπιγκο, το οποίο στεγάζεται στο ομώνυμο ξενοδοχείο. Θυμηθείτε να κρατήσετε χρόνο για μια πρώτη γνωριμία με τα χωριά, τα δάση και τις λίμνες του Ανατολικού Ζαγορίου. Πρόκειται για χωριά που κάηκαν ολοσχερώς στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και που οι εναπομείναντες κάτοικοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να κρατήσουν το παραδοσιακό τους χρώμα ξαναφτιάχνοντάς τα. Το φυσικό τοπίο είναι εντελώς ανόθευτο – ως και ελάφια κυκλοφορούν ελεύθερα (ξεθάρρεψαν με το κλείσιμο των ανθρώπων στα σπίτια τους το προηγούμενο διάστημα).
Το «Aristi Mountain Resort» (2653041330) διαθέτει πολυτελή δωμάτια, σουίτες αλλά και ολόκληρες βίλες, κέντρο spa με κλειστή θερμαινόμενη πισίνα και το βραβευμένο εστιατόριο «Salvia», που πήρε το όνομά του από τη φασκομηλιά και σερβίρει παραδοσιακές ηπειρώτικες συνταγές με πρώτη ύλη είτε από τη φάρμα του ξενοδοχείου που βρίσκεται λίγο έξω από την Αρίστη ή από ντόπιους παραγωγούς. Απαραίτητο ορεκτικό η διάσημη χειροποίητη ζαγορίτικη πίτα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Το 2ο Mykonos Running Festival έρχεται με τη Stoiximan Μεγάλο Χορηγό

Έτοιμη και φέτος για τη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού και του αθλητισμού η Μύκονος, από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, μαζί με τη Stoiximan.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/09/2023

"Messinia Terroirs Wine Festival": Αναβιώνοντας τα θρυλικά αμπελοτόπια της Μεσσηνίας

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φεστιβάλ για τους φίλους του κρασιού, που εστιάζει στην αναγέννηση του μεσσηνιακού αμπελώνα, πραγματοποιείται στη Navarino Agora, δίνοντας νέα πνοή σε μια οινική παράδοση αιώνων.

The World’s 50 Best Hotels: Αυτά είναι τα καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου για το 2023

Το αθηναϊκό "Four Seasons" ανάμεσα στα κορυφαία ξενοδοχεία του πλανήτη. Στο νο.1 το ιταλικό "Passalacqua".

Ύδρα για 72 ώρες. Maurizio Cattelan και παλαμίδα με περγαμόντο

Εδώ υπάρχει ένας έρωτας που με τα χρόνια έγινε αγάπη, ποτέ όμως συνήθεια. Κάθε φορά που βρισκόμαστε με το νησί μου there are fireworks in the night sky.

Τήνος για 72 ώρες: Ένας opinionated, beach-free οδηγός

Η Τήνος δεν ήταν ποτέ στο χάρτη μου για κάποιο λόγο... Μάλλον γιατί είχα πέσει θύμα διαφόρων κλισέ που ακούγονται για αυτήν. Κακώς.

Mandarin Oriental, Navarino Agora, βιωσιμότητα, real estate: επιστρέφοντας στην Costa Navarino 10 χρόνια μετά

Επισκεφτήκαμε το Mandarin Oriental και την πολύβουη Navarino Agora και είδαμε πώς το μοναδικό εν εξελίξει project της ΤΕΜΕΣ ξεδιπλώνει ολοένα και πιο ολοκληρωμένα τη δυναμική του χτίζοντας το brand της Μεσσηνίας διεθνώς.