Το Ρέθυμνο σε δύο τροχούς

Μιλήσαμε στη Δημοτική Σύμβουλο και Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Επιχειρηματικότητας και Εθελοντισμού Πέπη Μπιρλιράκη, η οποία μας περιέγραψε το πρόγραμμα του Δήμου για την κατασκευή ποδηλατικών υποδομών στο Ρέθυμνο.

Το Ρέθυμνο σε δύο τροχούς

Ήταν σαν μακρινό όνειρο και τώρα γίνεται πραγματικότητα", δηλώνει η Αντιδήμαρχος Τουρισμού για τις ποδηλατικές υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη του Ρεθύμνου. Η όλη ιδέα ξεκίνησε το 2007, όταν η Πέπη Μπιρλιράκη, ως μέλος της δημοτικής ομάδας, υποστήριξε ένθερμα το όραμα του Δήμου Ρεθύμνου για βιώσιμη ανάπτυξη και εναλλακτικό τουρισμό. Ο δήμος συνεργάστηκε με τον καθηγητή πολεοδομίας και συγκοινωνιακού σχεδιασμού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θάνο Βλαστό, και την ομάδα του, διαμορφώνοντας μαζί ένα σχέδιο για μια πόλη όπου οι μετακινήσεις των πολιτών αλλά και μια σειρά ακόμη δράσεις θα συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης.

Ποδηλατόδρομοι και υποδομές

Οι πρώτες υποδομές δημιουργήθηκαν μέσα στη πόλη. Πλέον, το Ρέθυμνο διαθέτει ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων που φτάνει τα 18 χιλιόμετρα. Σταδιακά, τα έργα κινήθηκαν προς τα χωριά, τα οποία τώρα διαθέτουν πάνω από 120 χιλιόμετρα ειδικά σχεδιασμένων ποδηλατοδρόμων και ο δήμος μεριμνεί προκειμένου να κατασκευαστεί άλλο τόσο. "Διαλέξαμε τα καλύτερα σημεία με την καλύτερη θέα", τονίζει η κα. Μπιρλιράκη, αποσκοπώντας έτσι όχι μόνο στην εύκολη μετακίνηση των ποδηλατιστών αλλά και στην καλαισθησία των διαδρομών.

Παράλληλα, έχουν τοποθετεί ειδικά κιόσκια για τους ποδηλάτες, όπου ξεκουράζονται και ενημερώνονται για το ποδηλατικό πρόγραμμα της πόλης, αλλά και για διαδρομές ή αξιοσημείωτα μέρη που μπορούν να επισκεφτούν στην περιοχή. Ακόμα, έχουν εγκατασταθεί σε όλη την πόλη φορτιστές ηλεκτρικών ποδηλάτων, καθώς και χώροι στάθμευσης. Το Ρέθυμνο είναι η πρώτη πόλη της Ελλάδας όπου κυκλοφορούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και ηλεκτρικά λεωφορεία για τη μετακίνηση των πολιτών. Φυσικά, υπάρχει ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό με χάρτες για τουρίστες και ντόπιους, οι οποίοι μπορούν να ενημερωθούν για τις απολαυστικές διαδρομές στην πόλη του Ρεθύμνου και να πληροφορηθούν για τις ποδηλατικές υποδομές που παρέχονται.

Μια bike friendly πόλη

Το Τμήμα Τουρισμού σε συνδυασμό με το Τμήμα Βιώσιμης Κινητικότητας του δήμου, προωθεί συνεχώς τα ποδηλατικά έργα σε διάφορες εκθέσεις που διεξάγονται στη πόλη ή διαδικτυακά φόρουμ. Πρόσφατα, ο Δήμος Ρεθύμνου πιστοποιήθηκε ως Bike Friendly από την εταιρεία NatTour και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Με αυτό τον τρόπο, η πόλη κίνησε το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων ποδηλατιστών, καθώς και ποδηλατικών συλλόγων. Μάλιστα, παρέχονται ειδικά πακέτα προσφοράς αεροπορικών ταξιδιών για ποδηλάτες που έρχονται στο Ρέθυμνο.

Το Ρέθυμνο σε δύο τροχούς - εικόνα 1
Η βάση για τις περισσότερες ποδηλατικές διαδρομές, τόσο για στάθμευση όσο και για φόρτιση, είναι η πολυσύχναστη Μαρίνα Ρεθύμνου

Για την καλύτερη οργάνωση των ποδηλατικών προγραμμάτων, έχει μελετηθεί το προφίλ του ποδηλάτη, το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο πολιτιστικά όσο και οικονομικά. Οι τουρίστες που επισκέπτονται το Ρέθυμνο –συνοδευόμενοι πάντα από οικογένεια ή φίλους– συνεισφέρουν σημαντικά στην ενίσχυση της εγχώριας αγοράς και των τοπικών επιχειρήσεων, καθώς επισκέπτονται μουσεία ή αρχαιολογικούς χώρους, εστιατόρια και μαγαζιά με τοπικά προϊόντα, δηλαδή μέρη στα οποία έχουν ευκολότερη πρόσβαση με τη χρήση του ποδήλατου. Ειδικά για τους Ευρωπαίους τουρίστες, το ποδήλατο είναι μια ευχάριστη καθημερινή ασχολία. Ταυτόχρονα, ο δήμος έχει ιδρύσει ποδηλατικούς συλλόγους για παιδιά και διοργανώνει παγκόσμια και πανελλήνια τουρνουά. Πριν από λίγα χρόνια διεξάχθηκε το παγκόσμιο τουρνουά ποδηλασίας δημοσιογράφων με συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο, κίνηση που αποτέλεσε εξαιρετική προβολή της πόλης.

Προτεραιότητα αποτελεί το κόστος κατασκευής των υποδομών, με χρηματοδότηση κυρίως από το δήμο, αλλά και από ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία οι υπεύθυνοι ελκύουν με τη προβολή του προγράμματος σε διάφορες εκδηλώσεις της πόλης. Το κόστος των ποδηλατοδρόμων ανέρχεται περίπου σε 900.000€ μέχρι τώρα, αλλά φυσικά η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί με ανώτερο σκοπό τη διαρκή βελτίωση των ποδηλατικών υποδομών για μια πιο bike friendly πόλη.

Περαιτέρω, ο δήμος συνεργάζεται με ιδιώτες που έρχονται στο Ρέθυμνο και εφαρμόζουν το σύστημα bikesharing: όποιος βρίσκεται στην πόλη μπορεί να βρει εύκολα και με πολύ μικρό κόστος ηλεκτρικό ή κανονικό ποδήλατο και να εξυπηρετηθεί για τις μετακινήσεις του στην παραλία, για ψώνια ή βόλτα στα αξιοθέατα. Η κα. Μπιρλιράκη μας ξεκαθαρίζει ότι το χρονοδιάγραμμα δεν έχει ημερομηνία λήξης, διότι το συνολικό έργο πλέον εξυπηρετεί κάθε είδους ανάπλαση και κατασκευή στην πόλη. Το ποδήλατο έχει μπει στη συνείδηση των φορέων και των πολιτών ως το κυρίαρχο μέσο κινητικότητας στο μέλλον.

Οι ομορφότερες διαδρομές

Το Ρέθυμνο σε δύο τροχούς - εικόνα 2
Η διαδρομή μέσα στην παλιά πόλη αποτελεί μοναδική ποδηλατική εμπειρία

Από τις πιο αγαπημένες και αξιοσημείωτες ποδηλατικές διαδρομές είναι εκείνη που ξεκινάει από τη Μαρίνα Ρεθύμνου (που αποτελεί βάση για τις περισσότερες μετακινήσεις και για φόρτιση) και επεκτείνεται σε όλο το παραλιακό μέτωπο, κάνοντας το γύρο του κάστρου πάνω στην παραλία και οδηγώντας μας μέσα στην ιδιαίτερου κάλλους παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Η συγκεκριμένη διαδρομή δίνει στους ποδηλάτες την ευκαιρία να σταματήσουν και να απολαύσουν τις ομορφιές της πόλης: μουσεία, μονοπάτια με βενετσιάνικες κρήνες και πόρτες, στέκια όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια τσικουδιά ή ένα γλυκό με τους ντόπιους.

Η βορινή διαδρομή με αφετηρία τις παρυφές της πόλης παρέχει στον ποδηλάτη τη δυνατότητα να αφήσει το αυτοκίνητο σε ένα πάρκινγκ και να περιπλανηθεί με το ποδήλατο ανατολικά προς δυτικά (ή και αντίθετα). Η διαδρομή μάς βάζει στην καρδιά της ντόπιας καθημερινότητας και περνώντας από εκεί, μπορούμε να μάθουμε την ταυτότητα των ντόπιων και τις καθημερινές τους ασχολίες, καθώς και να επισκεφτούμε καταστήματα με ντόπια αγαθά. Επίσης, μια στάση που αξίζει να κάνουμε είναι στον εντυπωσιακό Δημοτικό Βοτανικό Κήπο της πόλης.

Το Ρέθυμνο σε δύο τροχούς - εικόνα 3
Τα καφενεία των ορεινών χωριών του Ρεθύμνου μάς προσφέρουν μια ματιά στον παραδοσιακό τρόπο ζωής των κατοίκων

Οι διαδρομές εκτός πόλεων που μας προτείνει η κυρία Μπιρλιράκη περνάνε από ελαιώνες με δέντρα, εκκλησιές ιστορικού ενδιαφέροντος, αλώνια, πλατείες και καφενεία χωριών όπου έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε στάση για τσικουδιά ή κουκουβάγια (κρητικός ντάκος). Βάσει στοιχείων από τοπικές επιχειρήσεις που πουλάνε ποδήλατα, υπάρχει μια γιγαντιαία αύξηση σε πωλήσεις ποδηλάτων στο Ρέθυμνο από οικογένειες που θέλουν να κινούνται με ασφάλεια, καθώς και φοιτητές που τους εξυπηρετούν οι διαδρομές που οδηγούν στη Πανεπιστημιούπολη. Ειδικά εν μέσω πανδημίας, το ποδήλατο εξελίσσεται σε ένα ασφαλές μέσο μεμονωμένης και γρήγορης μετακίνησης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ποδηλατικές υποδομές αλλά και δράσεις του δήμου, επισκεφθείτε το www.rethymno.guide/el/

Από την Ειρήνη Νικολακάκη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.