
Αν οι επαγγελματίες της εστίασης καλούνταν να εντοπίσουν τη μία και μόνη τάση που ενώνει όλο το γαστρονομικό στερέωμα του πλανήτη σε αυτήν τη σεζόν της επιστροφής στις σάλες και τις κουζίνες, θα μαντεύαμε ότι όλοι τους, χωρίς δεύτερη σκέψη, θα απαντούσαν: η έλλειψη προσωπικού. Το παρατεταμένο λουκέτο στα εστιατόρια και η συνεπακόλουθη ανεργία ώθησε πολλούς επαγγελματίες του κλάδου (κυρίως σε υποστηρικτικές θέσεις όπως αυτές του σέρβις, αλλά όχι μόνο) να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό και να αναζητήσουν κάτι πιο σίγουρο και λιγότερο επιρρεπές στις… ιώσεις.
Το κενό που άφησαν πίσω τους είναι δυσαναπλήρωτο, ιδίως όσο η εστίαση κλυδωνίζεται με την εμφάνιση κάθε νέας μετάλλαξης του ιού κι έτσι ο βραχνάς της εύρεσης προσωπικού είναι σταθερός, τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού, και απ’ ό,τι φαίνεται σε όλα τα εστιατορικά επίπεδα. Απόδειξη ότι το μισελενάτο «Pied-à-Terre» του Λονδίνου, που υφίσταται επιπλέον τις συνέπειες του Brexit στη διαθεσιμότητα εργασιακού προσωπικού, αναγκάστηκε να σταματήσει τη μεσημεριανή του λειτουργία μέχρι να καταφέρει να αντικαταστήσει τους τρεις σεφ που του έφυγαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας…