Ψηφιακοί Νομάδες

Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη εποχή για να γίνετε μέλος μιας διεθνούς φυλής που, στο ψηφιακό μέλλον, μόνο θα μεγαλώνει και θα εξελίσσεται, ανοίγοντας νέους επαγγελματικούς –και, φυσικά, ταξιδιωτικούς– ορίζοντες.

Ψηφιακοί Νομάδες

Ο ψηφιακός νομαδισμός δεν είναι, πλέον, απλώς ένα ανερχόμενο trend. Λίγο η πανδημική πραγματικότητα της τηλεργασίας, λίγο οι influencers που μας βομβαρδίζουν αλύπητα με πόζες δίπλα σε πισίνες, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι –προγραμματιστές, φωτογράφοι, λογιστές, μεταφραστές– αναζητούν τρόπους για να συνδυάσουν δουλειά και παιχνίδι στήνοντας τη βάση τους... οπουδήποτε στον κόσμο.

Η Ελλάδα υποδέχτηκε κι αυτή φέτος στη γραφειοκρατική αγκαλιά της τους digital nomads με έναν νέο νόμο που υπόσχεται (υπό όρους) 50% μείωση του φόρου εισοδήματος για επτά χρόνια. Με νέες βίζες και διευκολύνσεις για τους νομάδες ανά τον κόσμο, το όνειρο της τηλεργασίας –σε μπαλκονάκι με θέα το ενετικό λιμάνι των Χανίων ή σε café με αύρα παλιάς Σαϊγκόν στο Χο Τσι Μιν– μοιάζει όλο και πιο κοντινό.

Που να πάτε (με το λάπτοπ σας) στην Ελλάδα

Ψηφιακοί Νομάδες - εικόνα 1

Aπ’ τους συνεργατικούς χώρους της Θεσσαλονίκης μέχρι την εγκατάσταση οπτικών ινών στα Κύθηρα, αργά αλλά σταθερά δίνονται λύσεις σε θέματα-κλειδιά για τους ψηφιακούς νομάδες. Είναι γεγονός, όμως, ότι ακόμα και οι πιο δελεαστικοί προορισμοί για τηλεργασία στην Ελλάδα υστερούν ακόμα σε ψηφιακά κομφόρ ή φθηνή διαμονή μεγάλης διαρκείας.

Ενθαρρυντικές πρωτοβουλίες στα ελληνικά νησιά μάς ανοίγουν βέβαια την όρεξη. Διεθνείς κάτοικοι της Νάξου για πάνω από μία δεκαετία, οι Jerome Bajou και Luca Lattanzio δημιούργησαν το Work from Naxos, μια διαδικτυακή πρόσκληση προς ανήσυχους νομάδες ανά τον κόσμο. Ενώ η δημιουργία ενός προσεγμένου συνεργατικού χώρου και η ποιοτική δικτύωση εκτός χώρας βρίσκονται ακόμα στα σκαριά, η πρωτοβουλία τους προδίδει την ύπαρξη μιας ντόπιας, και συνάμα διεθνούς, κοινότητας με την όρεξη και το know-how να στηρίξει φιλόδοξα νομαδικά σχέδια. Μια ανάλογη προσπάθεια γίνεται και στην Κρήτη με το workfromcrete.gr και το επιπλέον ατού του διεθνούς αεροδρομίου του Ηρακλείου, μιας πόλης που ήδη έχει αναπτύξει φιλόξενο περιβάλλον για ανερχόμενες start-ups.

Υπάρχουν πάντως κι άλλα διαμαντάκια διάσπαρτα ανά την Ελλάδα. Ως νησιώτικη πανεπιστημιούπολη, η Ερμούπολη της Σύρου ποντάρει στην καλή δικτύωση, ενώ στο καφέ-γκαλερί «Plastico» ή στα τραπέζια του «Αrmadillo» θαμώνες βρίσκουν μια ήσυχη γωνιά για αναζωογονητικό εσπρεσάκι κι εργασία. Η Καλαμάτα, πάλι, ανταπαντά με σύγχρονες προτάσεις όπως ο συνεργατικός πολυχώρος «House by Phaos» με ίντερνετ έως 100 mbps, ψηφιακό βοηθό κ.ά. σε απόσταση μικρότερη της μιας ώρας απ’ την Καρδαμύλη.

Οι καλύτεροι προορισμοί για ψηφιακούς νομάδες στο εξωτερικό

Μιας και οι πρωτοπόροι του νομαδισμού, όπως το Βερολίνο, έχουν πια κορεστεί (και ακριβύνει), συγκεντρώσαμε μερικές απ’ τις πιο δελεαστικές εναλλακτικές εντός κι εκτός Ευρώπης:
•Λισαβόνα:
απ’ τις πιο δημοφιλείς και φιλόξενες πρωτεύουσες για digital nomads (και clubbers), προσφέρει πολυάριθμους συνεργατικούς χώρους και σημεία με δωρεάν WiFi. Τα νοίκια βέβαια έχουν ακριβύνει, θα βρείτε όμως εκπτώσεις για διαμονή με το μήνα στο Αirbnb.

Ψηφιακοί Νομάδες - εικόνα 2

•Βελιγράδι: παίζει δυνατά χάρη στο χαμηλό κόστος ζωής, τα φιλικά cafés και τους ποιοτικούς συνεργατικούς χώρους όπως το ντιζαϊνάτο «Desk & More» (ανοιχτό όλο το 24ωρο, από € 7/ημέρα, από € 130/μήνα). Μπορείτε να μείνετε χωρίς βίζα έως και 90 ημέρες.
•Ταϊλάνδη: η σταρ της τηλε-εργασίας, απ’ το γρήγορο ίντερνετ έως τη φθηνή διαμονή, αλλά και μια φιλική κοινότητα που έχει αναπτυχθεί σε πρωτοπόρα hot spots όπως το Chiang Mai (η ψαγμένη απάντηση στο αστικό χάος της Μπανγκόκ). Παρά τις λιγότερο ανεπτυγμένες υποδομές, το παραδεισένιο νησί Koh Lanta μπαίνει επίσης στο παιχνίδι με δικτυωμένους τροπικούς χώρους όπως το KoHub (συνεργατικά πακέτα με γεύματα και διαμονή από € 590/μήνα περίπου). Αναλυτικές πληροφορίες για βίζα στο thaievisa.go.th.

Το Α και το Ω του ψηφιακού νομαδισμού

Ψηφιακοί Νομάδες - εικόνα 3

Πέρα απ’ την καρτποσταλική εικόνα του μπλόγκερ με το λάπτοπ κάτω απ’ το φοίνικα στο Πουκέτ, υπάρχουν λιγότερο θελκτικές εκφάνσεις του ψηφιακού νομαδισμού, όπως η μοναξιά. Η άμεση υποστήριξη που προσφέρει το εκτεταμένο δίκτυο ψηφιακών νομάδων της Ταϊλάνδης –απ’ τον web designer που θα σας βοηθήσει να χτίσετε το site σας μέχρι την επαφή που θα σας βρει φθηνή συγκατοίκηση– είναι ανεκτίμητης αξίας. Τσεκάρετε τις παρακάτω ομάδες για πρακτικές λύσεις και παρέα… στο δρόμο.

•Nomadlist.com Γίνετε μέλος για άμεση πρόσβαση σε χρήσιμα στοιχεία για κάθε χώρα –απ’ το κόστος ζωής έως το WiFi– αλλά και ματιές εκ των έσω σε προορισμούς ανά τον κόσμο.
WiFiTribe Ψηφιακοί νομάδες από 60 χώρες δουλεύουν και ταξιδεύουν παρέα. Aν και η συμμετοχή είναι κάπως τσιμπημένη, δεν θα ασχοληθείτε ποτέ ξανά με ζητήματα όπως η ποιοτική και ασφαλής διαμονή και το γρήγορο ίντερνετ (περίπου 410 ευρώ το χρόνο, συν το κόστος ταξιδιού).
•Digitalnomadgirls.com Ένα διεθνές κλαμπ τηλεργασίας, δικτύωσης και υποστήριξης για γυναίκες – για συνεργατικές συνεδριάσεις και… νέες φίλες σε λίγα κλικ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.