Kimchi Diplomacy ή πώς ένα πιάτο έγινε πρεσβευτής

Πολλές χώρες χρησιμοποιούν την κουζίνα τους για να διαφημίσουν την κουλτούρα τους και να δικτυωθούν, καμία όμως με τον τρόπο που το έχει κάνει η Νότια Κορέα για το kimchi της.

Kimchi Diplomacy ή πώς ένα πιάτο έγινε πρεσβευτής

Πολλές χώρες χρησιμοποιούν την κουζίνα τους για να διαφημίσουν την κουλτούρα τους και να δικτυωθούν, καμία όμως με τον τρόπο που το έχει κάνει η Νότια Κορέα για το kimchi της. Τροφή συνυφασμένη με τον αγώνα επιβίωσης στα πολλά χρόνια ανέχειας που έχουν υποστεί οι Κορεάτες ως λαός, το kimchi, αυτή η σαλάτα με βρασμένο λάχανο, chili και άλλα λαχανικά, αποτελεί σημαντικό μέρος της παράδοσης της χώρας και έχει ταυτιστεί στη συλλογική συνείδηση με έννοιες όπως η συμφιλίωση και η αλληλεγγύη, αφού η παρασκευή του απαιτούσε τη συνεργασία πολλών.

Με τη δυτικοποίηση της χώρας, η παράδοση του kimchi κινδύνεψε να χαθεί, όμως η Κορέα βρήκε νέους τρόπους για να την κρατήσει ζωντανή: Το 2008 η Soyeon Yi έγινε η πρώτη Κορεάτισσα γυναίκα που θα ταξίδευε στο Διάστημα, κι έτσι η κορεάτικη κυβέρνηση δημιούργησε 2 είδη kimchi ως τροφή για τους αστροναύτες, ενώ μερικά χρόνια μετά αποφάσισε να χρηματοδοτήσει έναν Κορεάτη σε που, με το Kimchi Bus Project, θα ταξίδευε από την Αμερική ως την Ευρώπη, μιλώντας για την κορεάτικη κουζίνα. Έτσι, η Νότια Κορέα όχι μόνο κράτησε το kimchi ζωντανό, αλλά διέδωσε τις παραδόσεις της σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τη γαστρονομία ως όχημα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Αφιερώματα

Τα ξενοδοχεία του χειμώνα: Πού θα μείνεις στις φετινές χειμερινές σου εξορμήσεις

Αν ετοιμάζεστε για χειμερινές και Χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Ελλάδα αυτά είναι τα ξενοδοχεία που πρέπει να τσεκάρετε!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/12/2025

Eliamos Villas Hotel & Spa: Το boutique καταφύγιο στην Κεφαλονιά με θέα που κόβει την ανάσα

Ένα wellness retreat όπου η πολυτέλεια συναντά τη φύση και την αυθεντικότητα του Ιονίου.

Amirandes: Η ψυχή της Κρήτης γίνεται εμπειρία όπως μόνο η Grecotel ξέρει

Όσοι έχουν έρθει στo "Amirandes" το γνωρίζουν. Δεν είναι απλώς ένα από τα κορυφαία resorts στην Ελλάδα, αλλά η επιτομή του πώς η Grecotel ξέρει να κάνει την ψυχή ενός τόπου αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία. Αυτόν το χειμώνα ζούμε την Κρήτη αλλιώς.

Η Αθηναϊκή φινέτσα του "The Dolli"

Στο σημείο όπου η ελληνική πρωτεύουσα ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της, ο επισκέπτης συναντά τον αληθινό εαυτό της, μέσα από μια αυθεντική εμπειρία φιλοξενίας, ανόθευτης κομψότητας και ταξιδιωτικής έμπνευσης.

Το χειμερινό περιοδικό "Taste & Travel" κυκλοφορεί την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου μαζί με το "αθηνόραμα"

Πλούσιο και χορταστικό, σας στρώνει το χάρτη για τα πιο νόστιμα ταξίδια του χειμώνα!