Insider's guide σε μια Λευκάδα να την πιεις στο ποτήρι!

Το πιο «κοντινό» απ’ τα νησιά των Επτανήσων ετοιμάζει τα shakers του για το δεύτερο 7 Islands Festival κι οι διοργανωτές του, μαζί με περισσότερα από 15 κορυφαία μπαρ από όλη την Ελλάδα, υποδέχονται foodies και cocktail-istas εξίσου, ετοιμάζοντάς μας τρία ιδανικά προγράμματα, για να… πιούμε το νησί στο ποτήρι.

Insider's guide σε μια Λευκάδα να την πιεις στο ποτήρι!

Πέρσι οι ακραίες υγειονομικές συνθήκες το ανέβαλαν, όπως κόντεψαν να αναβάλουν και όλο μας το καλοκαίρι. Φέτος, όμως, με την όρεξη και τη δημιουργικότητα να έχει συσπειρωθεί σαν ελατήριο έτοιμο να εκτιναχτεί, το 7 Islands Festival επανέρχεται για τη δεύτερη έκδοσή του, με περισσότερα από 15 κορυφαία μπαρ της Ελλάδας να δίνουν ραντεβού στη Λευκάδα στις 21, 22 και 23 Ιουλίου.

Insider's guide σε μια Λευκάδα να την πιεις στο ποτήρι! - εικόνα 1
H Λευκάδα γίνεται και φέτος προορισμός για fine drinking με pop up των καλύτερων bars

Ναυαρχίδες του ελληνικού fine drinking, όπως οι Αθηναίοι «The Clumsies» (#3 στα 50 World’s Best / 2 shaker στα Αθηνόραμα Bar Awards) και «42 Bartstronomy» (1 shaker), οι Θεσσαλονικείς «Vogatsikou 3» (2 shaker) και «Γορίλας» (2 shaker), και οι Πατρινοί «Abbey Kitchen Bar» (1 shaker), παρέα με πολλούς άλλους, θα συναντηθούν σε μια σειρά από pop up bars και cocktail events, που θα μετατρέψουν το νησί των σμαραγδένιων νερών και των καρτποσταλικών παραλιών σε απόλυτο meeting point για foodies και cocktail-istas εξίσου, μετατρέποντας για άλλη μία φορά τη Λευκάδα, σε ένα νησί… να το πιεις στο ποτήρι!

Ποιοι καλύτεροι, λοιπόν, από τους εμπνευστές και πρωτοστάτες του 7 Islands Festival, αλλά και local ηγέτες της άνθησης της κουλτούρας του κοκτέιλ στη Λευκάδα, για να μας βάλουν σε πρόγραμμα; Πάνος Πετούσης και Βαλάντης Αυγερινίδης («Χάρτες», 1 shaker), Ζώης Βλάχος («Joy Bar»), Ανδρέας Νησιώτης («Taratsa Open»), και Γιάννης Κατωπόδης («The Karma») βάζουν για λίγο τα shakers τους στην άκρη, και πιάνουν το χάρτη του νησιού, προτείνοντάς μας τις ιδανικές εμπειρίες για να χορτάσουμε Λευκάδα, από στεριά, βουνό και θάλασσα.

Παραλίες… off Broadway

από τους Πάνο Πετούση και Βαλάντη Αυγερινίδη

Insider's guide σε μια Λευκάδα να την πιεις στο ποτήρι! - εικόνα 2
Από το πάντα δημοφιλές Πόρτο Κατσίκι μέχρι λιγότερο γνωστά κολπάκια, οι παραλίες της Λευκάδας είναι αποκάλυψη

Εννοείται ότι Εγκρεμνοί, Πόρτο Κατσίκι και Κάθισμα παραμένουν η αγία τριάδα των παραθαλάσσιων εμπειριών του νησιού, με τα καταγάλανα και δροσερά νερά τους να καθορίζουν το καρτποσταλικό προφίλ της Λευκάδας. Αν όμως ψάχνετε μια πιο local εμπειρία, θα σας προτείναμε να βάλετε στο ραντάρ σας και την Παραλία του Πασά, με το ήρεμο vibe και τα φανταστικά, καταγάλανα νερά της να την καθιστούν ιδανική και ευκολοδιάβατη επιλογή στη δυτική πλευρά του νησιού, αφού βρίσκεται μια ανάσα από το Νυδρί και τη Νικιάνα. Στα βόρεια, καθώς φεύγετε από την πόλη της Λευκάδας και κινείστε προς Κάθισμα, όταν φτάσετε στο χωριό Τσουκαλάδες, κάντε μια στροφή δεξιά κι αναζητήστε τα Καμίνια: είναι μια από τις λιγότερο γνωστές (για την ώρα) παραλίες του νησιού, με νερά-κρύσταλλο και συναρπαστικό φυσικό τοπίο, όπου η άμμος εναλλάσσεται με τα βράχια και κρυφές σπηλιές δίνουν έξτρα ευκαιρίες εξερεύνησης. Αν πάλι η ημέρα σας έχει το νότιο μέρος του νησιού στο πρόγραμμα, ανάμεσα στα Σύβοτα και τη Βασιλική, περνώντας τον όμορφο Εύγηρο, αναζητήστε το Αφτέλι: μια πάρα πολύ μικρή, αλλά καταγάλανη παραλία, αγκαλιασμένη από βλάστηση που φτάνει μέχρι το κύμα. Και οι τρεις τους είναι μη οργανωμένες, οπότε όσο πιο νωρίς φτάσετε τόσο πιο εύκολα θα βρείτε θέση για την πετσέτα και το παρασόλι σας.

Άλλος για τη βάρκα μας;

από τους Ζώη Βλάχο και Ανδρέα Νησιώτη

Insider's guide σε μια Λευκάδα να την πιεις στο ποτήρι! - εικόνα 3
Οι ιστιοπλόοι βρίσκουν εδώ τον παράδεισό τους

Η Λευκάδα είναι παράδεισος για τους κοτεράδες, με τη φιλόξενη μαρίνα της να αποτελεί σταθερό σημείο ανεφοδιασμού, αλλά και αφετηρία για θαλασσινές τουρνέ που κυκλώνουν όλο το Ιόνιο. Το νησί όμως είναι και ιδανικό ορμητήριο για μονοήμερες εκδρομές με σκάφη, φουσκωτά ή ιστιοπλοϊκά, που θα κάνουν ακόμη και τους πιο αρχάριους θαλασσόλυκους να αγαπήσουν τη θάλασσα διά βίου. Λιγότερο από μισή ώρα απέχει, για παράδειγμα, το ολοένα πιο δημοφιλές Μεγανήσι, που μπορεί σιγά σιγά να γεμίζει βίλες στην ξηρά του, έχει όμως πληθώρα από πανέμορφες κι απάτητες αμμουδιές στα παράλιά του, ιδανικές για εξερεύνηση με φουσκωτό ή μικρή βάρκα. Το Φανάρι είναι μια απ’ τις καλύτερες για τους πρωτάρηδες, με την όμορφη καντίνα του να παίζει Bob Marley ολημερίς, σκορπώντας χαλαρωτικά vibes στην αμμουδιά. Η επίσκεψη συνδυάζεται απαραιτήτως με φαγητό στον «Ερρίκο» (2645051125) στο Βαθύ, γνωστό για το ολόφρεσκο ψάρι και τα δουλεμένα ζυμαρικά και ριζότι του, αλλά και με το λαβράκι στη λαδόκολλα για μυστικό του όπλο. Στην επιστροφή, φροντίστε να περάσετε από τη Σπηλιά του Παπανικολή, για μια βουτιά στο σημείο όπου ο θρυλικός ναυτικός έκρυβε το υποβρύχιό του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – είναι το μεγαλύτερο ενάλιο σπήλαιο στον κόσμο, με ομορφιά που ανταγωνίζεται εκείνη του Γαλάζιου Σπηλαίου στο Κάπρι.

Insider's guide σε μια Λευκάδα να την πιεις στο ποτήρι! - εικόνα 4
Η ενδοχώρα της Λευκάδας προσφέρεται για εκδρομές

Απολαυστική είναι και η βόλτα ως τον Κάλαμο και τον Καστό, ίσως τα δύο ομορφότερα απ’ τα πριγκιπονήσια της Λευκάδας που, εκτός απ’ τις όμορφες παραλίτσες στην περίμετρό τους (αναζητήστε για παράδειγμα τα διάφανα νερά της παραλίας Πισίνα στον Καστό), έχουν να καμαρώνουν ο μεν Κάλαμος την ταβέρνα «Βοσκοπούλα» (2646091069), που σερβίρει μια ανάσα από το κύμα, κι ο δε Καστός (ένα απ’ τα πρώτα COVID-free νησιά της Ευρώπης) το café-cocktail bar «Mylos» (2646046311), που αγναντεύει το πανέμορφο, άκρως γραφικό λιμανάκι του νησιού, αλλά και το γαλάζιο του Ιονίου. Επιστρέφοντας στη Λευκάδα, βάλτε πλώρη για τη Μαδουρή, το ιδιωτικό νησί του Βαλαωρίτη, για να κάνετε μια βουτιά με φόντο το εμβληματικό αρχοντικό του ποιητή, ή και τον διάσημο Σκορπιό, όπου η παραλία της Τζάκι, στο νότιο μέρος του νησιού, είναι συνήθως προσβάσιμη για όσους θέλουν να βουτήξουν στα νερά που κάποτε αγκάλιαζαν τη σύζυγο του Ωνάση.

Μήπως να πάρουμε τα βουνά;

από τον Γιάννη Κατωπόδη

Καλές οι παραλίες κι οι βουτιές, όμως μην ξεχνάμε ότι η Λευκάδα έχει και σπουδαίες ομορφιές στα ορεινά της! Το κεφαλοχώρι της Καρυάς, με την τεράστια, πλατανόσκεπη πλατεία του, είναι το απόλυτο καταφύγιο όταν η ζέστη και η υγρασία του Ιονίου κάνει τα πεδινά του νησιού ανυπόφορα (η διαφορά θερμοκρασίας, ειδικά το βράδυ, μπορεί να ξεπεράσει και τους 5οC!), ενώ η Εξάνθεια, όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, έχει ένα ηλιοβασίλεμα που τα νησιά του Αιγαίου δεν βλέπουν ούτε στα όνειρά τους. Σταμπάρετε αυτά τα δύο χωριά στο χάρτη σας, λοιπόν, κι ανακαλύψτε το υπέροχο blend στεριάς και θάλασσας που προσφέρει η Λευκάδα, οδηγώντας από τη δυτική πλευρά προς το Νυδρί και το Βλυχό, με τον πανέμορφο, ατέλειωτο κόλπο του. Από εκεί, σκαρφαλώστε το βουνό για να κατέβετε ξανά για μπάνιο στον όμορφο Μικρό Γιαλό, κι ύστερα συνεχίστε για μια στάση για ανεφοδιασμό στα γραφικά Σύβοτα. Μπείτε ξανά στο αμάξι, περάστε τη Βασιλική, hot spot των windsurfers όλης της Ευρώπης, και σκαρφαλώστε ως τον Άγιο Πέτρο με προορισμό το Ακρωτήρι Λευκάδας, ή αλλιώς Κάβο της Κυράς. Εδώ, στο νοτιότερο σημείο του νησιού, απ’ όπου ο μύθος θέλει τη Σαπφώ να βουτά προς το χαμό της, όταν δεν άντεξε την απόρριψη του Φάωνα, κατά την αρχαιότητα υπήρχε ιερό του Απόλλωνα, το οποίο θρυλείται ότι ίδρυσε ο Λεύκος, σύντροφος του Οδυσσέα, δίνοντας το όνομά του στο νησί. Η θέα, με το βράχο να σκίζει το κύμα και αντίστροφα, κόβει την ανάσα και ενδείκνυται για μοναδικές φωτογραφίες. Επιστρέφοντας, αν ο χρόνος το επιτρέπει, αποτολμήστε μια βουτιά στο Πόρτο Κατσίκι ή στους Εγκρεμνούς, και σίγουρα φροντίστε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα απ’ το μπαλκόνι της Εξάνθειας. Για φινάλε, απολαύστε το κοκτέιλ ή το βραδινό σας στο γραφικό χωριό του Αγίου Νικήτα.

Πού να φάτε

Παραδοσιακές γεύσεις ανανεώνει με εντυπωσιακή λεπτότητα ο ταλαντούχος σεφ Τάσος Γεωργάκης στα οικογενειακά «Κανιόρια» (Λυγιά, 2654072229) σε ρομαντική αυλή στην ακροθαλασσιά. Μια μπουκιά από τη ριγανάδα, αλλά και τους λοιπούς μεζέδες της «Ελένης» (Καρυά, 6932236897) είναι αρκετή για να ανανεώσει την πίστη σας στην cucina povera των Επτανήσων. Με κοσμοπολίτικο αέρα προσεγγίζει τους θησαυρούς της θάλασσας ο «Minas» (Νυδρί, 2645093474). Σοφιστικέ παντρέματα τοπικών προϊόντων με σύγχρονες τεχνικές σερβίρει το «Θυμάρι» (Λευκάδα, 2645022266) με την εντυπωσιακή κάβα. Δωρική νοστιμάδα φέρνει στο πιάτο ο ψητός τόνος του «La Vinaria» (Λευκάδα, 6972253644). Τη λογική του βολιώτικου τσιπουράδικο εφαρμόζει στην ωραία περαντζάδα της η «Γωγώ» (Λευκάδα, 2645300509) με τους σπιτικούς μεζέδες.

Πού να μείνετε

Σουίτες και διαμερίσματα γύρω από εντυπωσιακό pool area προσφέρει το «Crystal Waters» (Νικιάνα, 2645072383). Λιτά και μοντέρνα δωμάτια με εντυπωσιακά μπάνια και πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες διαθέτει το «Smile Inn» (Νυδρί, 6982326582). Δωμάτια υψηλής αισθητικής σε ξενοδοχείο με προσωπικότητα και έμφαση στο σπιτικό πρωινό προσφέρει το «Thomais Boutique Hotel» (Επίσκοπος, 2645031985). Προσωπική πινελιά στην boutique εμπειρία φιλοξενίας προσφέρει το «Secret Boutique Hotel» (Λευκάδα, 2645021474). Ανακαινισμένα δωμάτια με ωραία θέα, σε κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής με εντυπωσιακό λόμπι, μια ανάσα από την κεντρική πιάτσα της πόλης, συνθέτει την πρόταση φιλοξενίας του «Hotel Lefkas» (Λευκάδα, 2645023917).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.