Έχει μια αύρα χαλαρωτική αυτό το στέκι του Ευόσμου και με τα τραπεζάκια του απλωμένα στην όμορφη βεράντα και το άνετο πεζοδρόμιο της 25ης Μαρτίου, το «Κοφίνι» έχει εδραιωθεί στις καλοφαγικές συνήθειες της Θεσσαλονίκης όχι μόνο χάρη στην ατμόσφαιρα γιορτής που απλώνεται πάνω απ’ το στιλάτο καθιστικό του, αλλά και χάρη στις προσεγμένες γεύσεις της κουζίνας του, που έχει επιστρέψει ανανεωμένη και πιο νόστιμη από ποτέ. Εδώ, οι παραδοσιακοί χειροποίητοι μεζέδες συναντούν τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, με πιάτα που κρατούν πάντα σε πρώτο πλάνο την ποιότητα της πρώτης ύλης, συνδυάζουν όμως τη νοστιμάδα τους με τις μοντέρνες τεχνικές και τις πρωτότυπες ιδέες, πλουτίζοντας τις κλασικές συνταγές με μια γεύση απ’ το σήμερα.
Ο πληθωρικός θρακιώτικος καβουρμάς, για παράδειγμα, που σερβίρεται με αυγό και φρέσκα μυρωδικά, συνοδεύεται από δροσερή πατατοσαλάτα και σος γιαουρτιού με μοσχολέμονο, που δίνει νέες εντάσεις στο πιάτο, ενώ το εξαιρετικό μοσχαρίσιο συκωτάκι, στο «Κοφίνι» γίνεται σαβόρο με σάλτσα από παλαιωμένο μπαλσάμικο και σταφίδες, και δίπλα του απλώνεται αφράτος και αρωματικός πουρές από κουκιά. Αντίστοιχα, η πράσινη σαλάτα του, με βαλεριάνα, παντζάρι, ροδάκινο, καρύδια και κατίκι Δομοκού, δροσισμένα με βινεγκρέτ από λευκό βαλσάμικο, έρχεται στο πιάτο σαν μια ανάλαφρη, πλήρης φρεσκάδας πρόταση lunchbreak, ενώ το ριζότο λεμονιού, με γαρίδες, σπανάκι, κολοκύθι και φινόκιο, φέρνει στο τραπέζι μια αναζωογονητική αίσθηση γευστικής κομψότητας που συναρπάζει.

Φυσικά, για πιο βαρβάτες ορέξεις, το χοιρινό κότσι που σιγομαγειρεύεται σε μαύρη μπύρα για έξι ώρες, είναι ένα πιάτο – βάλσαμο, έτσι που έρχεται με τον πουρέ από πατάτες φούρνου πλάι του, ενώ την easygoing αύρα στο «Κοφίνι» ανεβάζουν σε επίπεδα γλεντιού τα liveevents που διοργανώνονται συχνά – πυκνά μέσα στην εβδομάδα, δίνοντας καύσιμο στο παρεΐστικοmood του χώρου.
Αν περιμένετε, λοιπόν, απλά ένα μεζοδοπωλείο, ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε: ο Εύοσμος έχει πολλά περισσότερα στο «Κοφίνι» του…
25ης Μαρτίου 79, Εύοσμος, 2316011333