Μακρινά αλλά υπέροχα, 5 ορεινά χωριά της Μακεδονίας που αξίζει να επισκεφτείτε

Αρχοντικά ξεχασμένα στον χρόνο, λιβάδια με μοναδικά πανηγύρια, δάση καστανιάς και οξιάς που περιμένουν τους υποψιασμένους πεζοπόρους να τα περπατήσουν παρέα με τα αγριοκάτσικα, τοξωτά γεφύρια και ειδυλλιακά ποταμάκια για αυθεντικές εμπειρίες στη φύση.

Μακρινά αλλά υπέροχα, 5 ορεινά χωριά της Μακεδονίας που αξίζει να επισκεφτείτε

Αρχοντικά ξεχασμένα στον χρόνο, λιβάδια όπου στήνονται ανεπανάληπτες γιορτές, δάση καστανιάς και οξιάς που περιμένουν τους υποψιασμένους πεζοπόρους να τα περπατήσουν παρέα με τα αγριοκάτσικα, τοξωτά γεφύρια και ειδυλλιακά ποταμάκια για αυθεντικές εμπειρίες στη φύση.

Βλάστη

Μακρινά αλλά υπέροχα, 5 ορεινά χωριά της Μακεδονίας που αξίζει να επισκεφτείτε - εικόνα 1

Σε υψόμετρο 1.240 μ. σε κλειστό οροπέδιο ανάμεσα στις πλαγιές των βουνών Άσκιο (ή Σινιάτσικο) και Μουρίκι, στον νομό Κοζάνης, το ιστορικό βλαχοχώρι είναι ιδανική βάση για να μυηθείτε στις πλούσιες παραδόσεις της περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τρανός Χορός που στήνεται κάθε Δεκαπενταύγουστο στα λιβάδια και πρόσφατα υποβλήθηκε για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Οι ντόπιοι χορεύουν υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής από μπάντες πνευστών σε ένα πανηγύρι αλλιώτικο από τα άλλα, ενώ σε αυτό του Αγίου Παντελεήμονα (26 Ιουλίου), οι νέοι του χωριού ανηφορίζουν με τα στολισμένα άλογά τους στη μονή του Αγίου Παντελεήμονα στο Μουρίκι για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία, ενώ στη συνέχεια στήνουν χορό στη θέση Αλώνι. Τριγυρισμένη από ορεινά λιβάδια με κέδρους, δάση οξιάς και βελανιδιάς και αναδασώσεις με πεύκα, είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Νομού Κοζάνης, με αναπαλαιωμένα σπίτια και αρχοντικά, γραφικά καλντερίμια, ταβέρνες, ξενώνες, παραδοσιακά καφενεία και μαγαζιά.

Πεντάλοφος

Μακρινά αλλά υπέροχα, 5 ορεινά χωριά της Μακεδονίας που αξίζει να επισκεφτείτε - εικόνα 2

Την ομορφιά του να σκαρφαλώνεις σαν αγριοκάτσικο στην ανθισμένη φύση, θα ζήσετε στο όρος Βόιο, στα σύνορα Κοζάνης και Καστοριάς, με μυστηριακά δάση ιδανικά για περιπάτους, ανακαλύπτοντας πανέμορφα χωριά και τοξωτά γεφύρια. Ξεχωρίζει ο Πεντάλοφος, η πατρίδα των περίφημων Ζουπατιανών μαστόρων (το χωριό λεγόταν παλιά Ζουπάνι), η τέχνη των οποίων φαίνεται στα θαυμάσια κτίσματά του. Ιδιαίτερο ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου (μέσα 18ου αιώνα), η οποία αγιογραφήθηκε από τον ζωγράφο Μιχαήλ.

Κορέστεια

Μακρινά αλλά υπέροχα, 5 ορεινά χωριά της Μακεδονίας που αξίζει να επισκεφτείτε - εικόνα 3

Ξεχασμένα στον χρόνο, επιβλητικά βαθυκόκκινα ερείπια μέσα σε αχανή δάση οξιάς, τα Κορέστεια δεν μοιάζουν τυχαία με ένα μοναδικό κινηματογραφικό τοπίο – έχουν όντως αποτελέσει το σκηνικό για ταινίες εποχής, όπως η «Ψυχή βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη. Στον επαρχιακό παραμεθόριο δρόμο που ενώνει την Καστοριά με τις Πρέσπες, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη, χτισμένα με πλίνθους από το βαθυκόκκινο χώμα της περιοχής, έχουν μια ιδιαίτερη ιστορία στιγματισμένη από τον Εμφύλιο πόλεμο. Αφήστε το αυτοκίνητο στον Κρανιώνα και περπατήστε ως τον υποβλητικό Άνω Κρανιώνα, με τα μεγάλα διώροφα και τριώροφα πλίνθινα σπίτια και τον παραπόταμο του Λαδοποτάμου να ρέει ανάμεσά τους. Ανακαλύψτε τα Χάλαρα (ή Χαλάρα), όπου εκτός από τα πλίθινα σπίτια θα δειτε ένα νερόμυλο χτισμένο το 1900 αλλά και τον πλινθόχτιστο ναό της Παναγίας του 1717, στον Γάβρο στους πρόποδες του Γράμμου, και στον Μαυρόκαμπο, όπου διασώζονται μερικά από τα πιο εντυπωσιακά διώροφα-τριώροφα πλινθόκτιστα αρχοντικά, με αποθήκες στο ισόγειο, μεγάλα δωμάτια με τζάκια στον όροφο και σάλα για τις εκδηλώσεις.

Καστανερή

Μακρινά αλλά υπέροχα, 5 ορεινά χωριά της Μακεδονίας που αξίζει να επισκεφτείτε - εικόνα 4

Δάση, τρεχούμενα νερά και αμπελώνες κάνουν το Πάικο, το βουνό του Κιλκίς, ιδανικό για αναζωογονητικούς περιπάτους. Οι νέοι επιχειρηματίες το έχουν βάλει στόχο να διαφυλάξουν το εναλλακτικό, φυσιολατρικό προφίλ ενός προορισμού για επισκέπτες που ψάχνουν το διαφορετικό. Ανεβαίνοντας τις πλαγιές του Πάικου, συναντάτε το μεγαλύτερο καστανόδασος της Μακεδονίας και η Kαστανερή, η οποία βρίσκεται ακριβώς στη μέση, είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της περιοχής. Αφήνοντάς την πίσω και ακολουθώντας το φιδογυριστό δρόμο με κατεύθυνση τα Μεγάλα Λιβάδια, θα συναντήσετε το πάρκο του Προφήτη Ηλία με τις ξύλινες εγκαταστάσεις για τα παιδιά και τα μεγάλα τραπέζια του πικνίκ. Από το σημείο αυτό φαίνεται η υψηλότερη, κορυφή του Πάικου Γκόλα Τσούκα, στα 1.650 μ. Λίγο μετά βρίσκετε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Πάικου. Περίπου 1 χλμ. πιο κάτω, στη θέση Πριματάρι, κάντε στάση στο ξύλινο παρατηρητήριο για να θαυμάσετε την εντυπωσιακή θέα στο ομώνυμο φαράγγι.

Μεσορόπη

Μακρινά αλλά υπέροχα, 5 ορεινά χωριά της Μακεδονίας που αξίζει να επισκεφτείτε - εικόνα 5

Μόλις είκοσι λεπτά από την Καβάλα, το Παγγαίο, το μυθικό βουνό του Διονύσου, φημισμένο για τους αμπελώνες και τα επισκέψιμα οινοποιεία του, είναι ένα «γλυκό» βουνό που ξεδιπλώνει εύκολα τις χάρες του. Ο δρόμος ανηφορίζει μέσα από ένα υπέροχο δάσος και φτάνει μέχρι την κορυφή χαρίζοντάς μας ένα μοναδικό πανόραμα: από τον Όλυμπο μέχρι τη Βουλγαρία! Γνωστό και ως «χρυσό» βουνό χάρη στα αρχαία χρυσωρυχεία του, κρύβει και σήμερα χωριά - διαμαντάκια, όπως τη Μεσορόπη. Αναστηλωμένοι νερόμυλοι μες στο δάσος με τα τρεχούμενα νερά και τα μονοπάτια, επιβλητικά καπνομάγαζα και μακεδονίτικα αρχοντικά του 19ου αιώνα συνυπάρχουν με προσεγμένους ξενώνες με γαστρονομικό ενδιαφέρον. Περπατήστε πλάι στα ποταμάκια ως τη λιμνούλα με τα νούφαρα και αναζητήστε επίσης τη γειτονική Μουσθένη με τα παλιά τουρκόσπιτα με τους χαρακτηριστικούς τσακμάδες.

Μακρινά αλλά υπέροχα, 5 ορεινά χωριά της Μακεδονίας που αξίζει να επισκεφτείτε - εικόνα 6

Επιστρέφουμε στις ρίζες μας με τον ΤΡΟΥ ΛΟΚΑΛ της υπαίθρου… την Κατσίκα! Ανακάλυψε κι εσύ τη νέα συλλεκτική συσκευασία FIX ΚΑΤΣΙΚΑ και μοιράσου με την FIX Hellas τις δικές σου ΤΡΟΥ ΛΟΚΑΛ εμπειρίες από την ελληνική ύπαιθρο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

10 υπέροχες παραλίες προσβάσιμες με αυτοκίνητο

Σας προτείνουμε δροσερές ιδέες για road trip σε παραλίες της ηπειρωτικής Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/06/2023

6 νησιά που συνδυάζουν διακοπές και sightseeing

Αν αγαπάτε τις αρχαιολογικές περιηγήσεις, τις συχνές εναλλαγές και τα χιλιόμετρα, πρέπει να μπουν στην bucket list σας.

6 νησιά ιδανικά για οικογενειακές διακοπές

Οι καλύτεροι καλοκαιρινοί προορισμοί για μικρούς και μεγάλους!

European Sleeper: Bρυξέλλες-Βερολίνο σε μια νύχτα

Μια νέα start-up ποντάρει σε γοητευτικά ολονύχτια ταξίδια στις ράγες μεταξύ κορυφαίων ευρωπαϊκών προορισμών. Τσεκάρουμε τη νέα τάση και ζητάμε απ’ του συν-ιδρυτές της European Sleeper Κρις Ένγκελσμαν και Έλμερ βαν Μπιούρεν tips από πρώτο χέρι για πράσινες αποδράσεις - με γερές δόσεις ρομαντισμού και νοσταλγίας.

"Botrini's Mykonos": Ο Έκτορας Μποτρίνι επανακαθορίζει την έννοια του fine dining στο νησί των Ανέμων

Εμβληματικά πιάτα του με νέες δημιουργίες, σε μια σειρά από menu dégustation με premium χαρακτήρα, κορυφαία τεχνική και βαθιά νοστιμιά ως βασικά συστατικά.

"GenussBunker": "Οχυρό" εκλεκτών τυριών

Ο Hubert Stockner, αξιοποιεί την τυροκομική εμπειρία 20 ετών μετατρέποντας ένα υπόγειο δαιδαλώδες οχυρό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην αλπική καρδιά του Νότιου Τιρόλου, σε σημείο ωρίμανσης εκλεκτών τυριών που παράγονται με σημαία την αειφορία.

5 low budget νησιά εκτός ραντάρ

Value for money προορισμοί που συνδυάζουν γραφικότητα, καλό φαγητό, υπέροχες παραλίες και την πολυπόθητη - ειδικά για φέτος - ησυχία!