10 πράγματα που αξίζει να κάνεις στη φθινοπωρινή Σύρο

Η ατμοσφαιρική Κυκλαδίτισσα είναι ιδανική επιλογή και για τους φθινοπωρινούς μήνες, ειδικά τώρα που αναζητούμε off season ήρεμους προορισμούς για ασφαλή ταξίδια.

10 πράγματα που αξίζει να κάνεις στη φθινοπωρινή Σύρο

Η ατμοσφαιρική Κυκλαδίτισσα είναι ιδανική επιλογή και για τους φθινοπωρινούς μήνες, ειδικά τώρα που αναζητούμε off season ήρεμους προορισμούς για ασφαλή ταξίδια.

#1 Να αποχαιρετήσεις το καλοκαίρι στις όμορφες παραλίες

Ακόμη κι αν το καλοκαίρι πέρασε η θάλασσα κρατάει ακόμη τη θέρμη της και οι παραλίες μετατρέπονται σε μικρούς ιδιωτικούς παραδείσους, ιδανικές για τις τελευταίες βουτιές της σεζόν. Με ένα αμάξι μπορείς να γυρίσεις όλες τις παραλίες του νησιού μέσα σε δύο μέρες. Οι καλύτερες επιλογές είναι η παραλίες Γαλησσάς, Κίνι, Αχλάδι αλλά και το Δελφίνι.

#2 Να περιπλανηθείς στα δρομάκια της Ερμούπολης

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι ιδιαίτερα γραφική. Ξεκινώντας από την ιστορική πλατεία Μιαούλη, μπορείς να χαθείς στα γύρω σοκάκια με τα αρχοντικά και τα ατμοσφαιρικά στέκια, καταλήγοντας για καφέ στο λιμάνι.

10 πράγματα που αξίζει να κάνεις στη φθινοπωρινή Σύρο - εικόνα 1

#3 Να σαλπάρεις στα Βαπόρια…

Η πιο αρχοντική συνοικία της Ερμούπολης είναι τα Βαπόρια, που θεωρείται η Βενετία της Σύρου. Εκεί μπορείς να θαυμάσεις τα εντυπωσιακά αρχοντικά με τις τοιχογραφίες, τις ξυλόγλυπτες πόρτες και τα μαρμάρινα μπαλκόνια που έχτισαν οι πρόσφυγες του Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης στην επανάσταση. Μπορείς να απολαύσεις τη βουτιά σου στη βραχώδη παραλία της αλλά και να επισκεφτείς τον ναό του Αγίου Νικολάου με τα πυργωτά κωδωνοστάσια. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την ελληνική κουζίνα του San Michali (6976581656) σε μια πιο νεοαστική εκδοχή.

#4 Να χαθείς στην Άνω Σύρα

Τι πιο μαγευτικό από το να έχεις όλη τη Σύρο στα πόδια σου. Χτισμένη αμφιθεατρικά κάτω από τον καθολικό ναό Σαν Τζώρτζη, η Άνω Σύρος διαθέτει μία μαγευτική, μεσαιωνική ατμόσφαιρα με εκατοντάδες στενά σοκάκια. Περιηγήσου ανακαλύπτοντας σε κάθε στροφή κι ένα καινούργιο μονοπάτι. Θαύμασε την καταπληκτική θέα του νησιού, ειδικά από το μπαλκόνι του Συριανόν Καφεποτείον (2281076525) όπου μπορείς να απολαύσεις και πολύ καλό brunch. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια, οπότε εξοπλίσου με ένα ζευγάρι άνετα παπούτσια κι άσε την Άνω Σύρα να σε μαγέψει.

#5 Να επισκεφτείς τα μουσεία της

Το βιομηχανικό μουσείο της Ερμούπολης που στεγάζεται σε 4 βιομηχανικά κτήρια του 19ου αιώνα έχει απίστευτα πράγματα να ανακαλύψεις. Μία συλλογή εργαλείων, εξοπλισμού και μηχανημάτων της χρυσής βιομηχανικής από εργαστήρια λουκουμοποιίας, κλωστοϋφαντουργίας, βυρσοδεψίας, τυπογραφίας, μηχανουργίας, υαλουργίας καθώς και υλικό από μαρτυρίες εργατών και ευρήματα από το ναυάγιο του ατμόπλοιου Πατρίς. Ανάμεσα στα εκθέματα είναι και το θρυλικό Enfield 8000, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα. Μην παραλείψεις να επισκεφτείς το μουσείο Μάρκου Βαμαβακάρη, εκεί θα δεις φωτογραφίες και προσωπικά ενθυμήματα του δασκάλου του ρεμπέτικου τραγουδιού, χειρόγραφα κείμενα και άλλα προσωπικά αντικείμενα που παραχώρησε η οικογένεια του.

10 πράγματα που αξίζει να κάνεις στη φθινοπωρινή Σύρο - εικόνα 2

#6 Να θαυμάσεις το Θέατρο Απόλλων

Αποτελεί έμβλημα της πολιτιστικής ανάπτυξης της Σύρου και είναι ένα αρχιτεκτονικό στολίδι για την πόλη. Είναι ένα από τα παλαιότερα κλειστά θέατρα των νεότερων χρόνων και βρίσκεται πίσω από την πλατεία Μιαούλη. Θεωρείται μια μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνο με την υπέροχη διακόσμηση του.

#7 Να δεις την υποβρύχια Σύρο

Η Σύρος είναι ένα νησί με μεγάλη ιστορία και με ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον. Έχει όμως και πολλά σημεία κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας που αξίζει κανείς να δει. Τα νερά της Σύρου έχουν έντονη υποθαλάσσια ζωή, υπέροχους υφάλους και σπηλιές αλλά και πολλά ναυάγια που θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις του βυθού. Μια τέτοια εμπειρία μπορεί να απολαύσει κάποιος στη σχολή Salt Water Divers (2281087487) από όπου θα προμηθευτεί και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

#8 Να δεις την άλλη Σύρο πεζοπορώντας

Οι πιο τολμηροί μπορούν να απολαύσουν τα μονοπάτια και τις περιπατητικές διαδρομές του νησιού με την Ομάδα Πεζοπόρων Σύρου. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προτεινόμενες διαδρομές για κάθε γούστο ώστε να ανακαλύψεις όλες τις γωνιές του νησιού. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το σάιτ της ομάδας Πεζοπόρων Σύρου.

10 πράγματα που αξίζει να κάνεις στη φθινοπωρινή Σύρο - εικόνα 3

#9 Να δοκιμάσεις τις τοπικές νοστιμιές

Ξεκινώντας από τον πρωινό καφέ και το brunch στο Jar (2281079225) και συνεχίζοντας στο πιο γραφικό σημείο της Ερμούπολης στο σοκάκι με τις βουκαμβίλιες οπού μπορείτε να απολαύσετε θαλασσινά αλλά και παραδοσιακά συριανά πιάτα στο Πέτρινο (2281087427). Μην παραλείψετε να δοκιμάστε τα συριανά σουτζουκάκια μελιτζάνα τυρί. Για χειροποίητο παγωτό επισκεφτείτε οπωσδήποτε το Django Gelato (6940407231) και το βράδυ για τα πιο διάσημα κοκτέιλ του νησιού το Kouchico (2281300880)! Για υπέροχα θαλασσινά κοντά στη θάλασσα πρέπει να επισκεφτείτε το Ηλιοβασίλεμα (2281043325) στην παραλία του Γαλησσά, βραβευμένο με Top Notch το 2020 και το 2021 αλλά και το Αλλού Γυαλού (2281071196) με μία υπέροχη βεράντα πάνω στο κύμα.

#10 Να κάνεις το παραδοσιακό γαστρονομικό shopping

Δεν γίνεται να επισκεφτείτε τη Σύρο και να μην περάσετε από την Παραδοσιακή Γωνία στην οδό Χίου, οπού βρίσκονται όλα τα μαγαζιά με σουβενίρ, ώστε να προμηθευτείτε τα παραδοσιακά συριανά λουκουμάκια και τις χαλβαδόπιτες, συριανά λουκάνικα και το τοπικό τυρί Σαν Μιχάλη, το σκληρό, κίτρινο τυρί με την πικάντικη γεύση!

Από την Άννα Νάτση

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.