Η κρουαζιέρα, όπως και ο τουρισμός στο σύνολο του, υπήρξε ένας από τους πρώτους κλάδους που άγγιξε πολυεπίπεδα η πανδημία. Κρουαζιερόπλοια που αποτέλεσαν εστίες ραγδαία διασποράς -λόγω των συνθηκών λειτουργίας τους- του ιού και που παρέμεναν εν πλω σε καθεστώς καραντίνας για εβδομάδες, προβλημάτισαν τη διεθνή κοινή γνώμη και πάγωσαν για μεγάλο διάστημα τις δραστηριότητες στον χώρο, ιδιαίτερα τις πιο φιλόδοξες.
Η κρουαζιέρα όμως ετοιμάζεται έπειτα από ριζική επανεκκίνηση να επιστρέψει δριμύτερη. Ο τρόπος που ταξιδεύουμε, αλλά και ο τρόπος που σκεφτόμαστε γύρω από τα ταξίδια άλλαξε ριζικά, διαμορφώνοντας αυτό που ονομάζεται νέο μετά-Covid τουριστικό στάνταρντ. Μια νέα ταξιδιωτική νόρμα που λαμβάνει υπόψη της υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και δεν χάνει τον αυτοσκοπό της: την ανάπαυλα, την αναψυχή και τη διέξοδο από την καθημερινότητα.
Στα κρουαζιερόπλοια με τους εκατοντάδες και χιλιάδες επιβάτες η εξάπλωση ιών αποτελούσε ένα κατά καιρούς υπαρκτό φαινόμενο και πριν τον κορoνοϊό. Ωστόσο, την ίδια στιγμή προσέφερε τεχνογνωσία και γρήγορα αντανακλαστικά στον συγκεκριμένο κλάδο για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση και πρόληψη της διασποράς. Ακόμη, τα κρουαζιερόπλοια περισσότερο από άλλες τουριστικές υπηρεσίες, υποχρεούνται να διαθέτουν τον ιατρικό εξοπλισμό και το προσωπικό για τον εντοπισμό και την άμεση αντίδραση σε έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις.

Κορυφαίες εταιρείες στο χώρο, όπως η Virgin Voyages, υιοθετούν καινοτομίες στην κατεύθυνση της μέγιστης ασφάλειας. Ο αέρας εντός των κρουαζιερόπλοιων θα φρεσκάρεται - αντί να ανακυκλώνεται - από την πλώρη ως την πρύμνη του πλοίου, ενώ προηγμένα τεχνολογικά συστήματα ιονισμού του φρέσκου από τον ωκεανό αέρα θα συμβάλουν στην εξόντωση ιών και μικροβίων. Σε ότι αφορά τη διαμονή, η Virgin φιλοδοξεί να προσφέρει ένα είδος boutique hotel εν πλω, με τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων να κάνουν κρατήσεις μέσω εφαρμογών για φαγητό στο εστιατόριο και άλλες δραστηριότητες. Έτσι θα αποφεύγεται κάθε είδους συνωστισμός, αλλά και ενόχληση από αναμονή σε ουρά.
Επιπλέον η έννοια του μπουφέ καταργείται σε όλους τους χώρους του πλοίου, ενώ καθιερώνεται η ανέπαφη διανομή φαγητού. Το φαγητό θα διανέμεται σε ταχυδρομικές τσάντες κατευθείαν στο δωμάτιο ή σε άλλο χώρο του πλοίου χωρίς ο ταξιδιώτης να έρθει σε επαφή με τον διανομέα. Ακόμη, υιοθετούνται νέες τεχνολογίες χωρίς αφή, όπως περικάρπιο για κάθε επιβάτη που θα του επιτρέπει να ξεκλειδώνει την καμπίνα του ή να πληρώνει χωρίς να αγγίξει το παραμικρό, αλλά και θα τον βοηθά στην τήρηση αποστάσεων και στην ιχνηλάτηση επαφών.
Μέχρι την επίσημη και ασφαλή επιστροφή της κρουαζιέρας ως ταξιδιωτικής επιλογής, οι άνθρωποι του χώρου επενδύουν σε καινοτομίες και προτάσεις ειδικών, με στόχο την ασφάλεια και την μέγιστη εμπειρία απόλαυσης. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα κρουαζιερόπλοια με εκατοντάδες ή και χιλιάδες ταξιδιώτες με προορισμούς διάφορες χώρες και πόλεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, θα αποτελούν περισσότερο είδηση ευχάριστη ή και πρόταση διακοπών παρά αιτία για πανικό ή δυσάρεστες εκπλήξεις.