Η Σκύρος είναι ο παράδεισος όπου πάντα θα θες να επιστρέφεις

Στο μεταίχμιο καλοκαιριού και φθινοπώρου, πάμε να γλυκάνουμε τον φετινό Σεπτέμβρη στο νοτιότερο νησί των Βόρειων Σποράδων, με φανταστικές βουτιές, βόλτες και φαγητό, μακριά από καραντίνες, αν και το μέρος προσφέρεται για να κρατήσουμε και τις αποστάσεις.

Η Σκύρος είναι ο παράδεισος όπου πάντα θα θες να επιστρέφεις

Δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη αλλά η τέταρτη φορά που θα επιλέγαμε τη Σκύρο για διακοπές. Προσφέρει τέτοια αίσθηση οικειότητας αυτό το νησί, που σε συνδυασμό με όλα όσα αφήνεις (σχεδόν επίτηδες) για την επόμενη φορά, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το επισκεφθείς ξανά και ξανά. Όμορφος, νοικοκυρεμένος τόπος στην καρδιά του Αιγαίου και σχετικά κοντά στο κλεινόν άστυ –θέλεις δύο ώρες περίπου μέχρι την Κύμη και άλλη 1 ώρα και 40' με τον «Αχιλλέα» για να προσεγγίσεις τη Λιναριά, το λιμάνι–, ό,τι πρέπει για μια εύκολη νησιωτική απόδραση, ακόμα και ολιγοήμερη.

Όταν φτάσαμε στο νησί, οι Σκυριανοί –όπως και όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρεθήκαμε φέτος– μας υποδέχτηκαν με μάσκες, αντισηπτικά και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Και αν το χαμόγελό τους ήταν καλά κρυμμένο πίσω από μονόχρωμα και εμπριμέ υφάσματα, το καλωσόρισμα ήταν τόσο εγκάρδιο που νιώσαμε αμέσως τη φιλόξενη διάθεσή τους, ακόμα και αυτό το τόσο παράξενο καλοκαίρι.

Σε μια τέτοια συγκυρία, πάντως, εάν έχεις την ευκαιρία να κάνεις διακοπές, έχεις και την πολυτέλεια –για λίγο έστω– να... αφεθείς σε μια ρουτίνα κατά τι πιο χαλαρή και ευχάριστη. Και η Σκύρος είχε και έχει όλα τα εχέγγυα να μας την προσφέρει.

Η Σκύρος είναι ο παράδεισος όπου πάντα θα θες να επιστρέφεις - εικόνα 1
Must η βόλτα στα καλντερίμια της Χώρας

Δεν αργήσαμε καθόλου να μπούμε σε ρυθμούς καλοκαιριού και να θυμηθούμε τα παλιά. Τα πρωινά μας στη Χώρα, λοιπόν, αρχίζουν με μια σφολιάτα ή αχνιστή γλυκιά μπουγάτσα με ζάχαρη και κανέλα, απευθείας από τα ζεστά ταψιά του κυρ Μήτσου στο κεντρικό καλντερίμι, μαζί με έναν καφέ στον «Νεοπτόλεμο» (2222092484) απέναντι, εκτός και αν η ζέστη και η τεμπελιά δεν μας επιτρέπουν να ανέβουμε μέχρι πάνω, οπότε τσιμπάμε κάποια από τις απίστευτες πίτες της κυρα Μαρίας (2222092666) τις οποίες αργήσαμε –η αλήθεια– να πάρουμε χαμπάρι, αλλά μόλις τις μάθαμε μπήκαν και αυτές στο πρόγραμμα. Όρεξη να έχεις για πρωινές λιχουδιές και μπορείς να δοκιμάζεις κάθε μέρα και κάτι διαφορετικό: από τα φρεσκοψημένα κέικ του «Χιώτη» (2222091761) που δεν προλαβαίνουν να ψηθούν και έχουν εξαφανιστεί ως διά μαγείας, μέχρι τα τυροκούλουρα του «Φούρνου του Χωριού» (2222092941) που δεν είναι άλλο από μια παραλλαγή της παραδοσιακής τηγανητής λαδόπιτας που σερβίρεται σχεδόν παντού –σε καφενεία, μαγειρεία και ταβέρνες– μαζί με το ντόπιο κρεμώδες ξυνοτύρι.

Ώρα για θάλασσα

Άλλο ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του νησιού που δεν μοιάζει με κανένα άλλο, καθώς το μισό είναι καταπράσινο και το άλλο μισό διαθέτει περιορισμένη βλάστηση και άγρια ομορφιά, είναι οι παραλίες του. Καθημερινό κολύμπι σε ήσυχα νερά και μια μεγάλη αμμώδη παραλία ιδανική για παιχνίδι απολαμβάνει κανείς στα Μαγαζιά και στον Μώλο κάτω από τη Χώρα, όπου συγκεντρώνονται και οι περισσότερες επιλογές για διαμονή, περιποιημένες ομπρελοξαπλώστρες και beach bars. Στον Μώλο σημειώστε και τις «Ιστορίες του Μπάρμπα» (2222091453), για νόστιμα μεζεδάκια.

Η Σκύρος είναι ο παράδεισος όπου πάντα θα θες να επιστρέφεις - εικόνα 2
Γαλαζοπράσινα και λαχταριστά τα νερά στον Πεύκο

Oδηγήστε προς το βόρειο κομμάτι του νησιού για 20 περίπου λεπτά και θα σας εμφανιστεί η είσοδος στο πευκοδάσος. Αφότου περάσετε το αεροδρόμιο και μετά από μερικά λεπτά οδήγησης σε ήπιο χωματόδρομο, βρίσκεστε σε μια από τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού, τον «Άγιο Πέτρο» (6972842116). Με κρεατικά, τυροκομικά και πολλά κηπευτικά δικά τους, καθώς και χειροποίητο ζυμωτό ψωμί, η οικογενειακή αυτή ταβέρνα θα μπορούσε να λειτουργεί ως παράδειγμα προς μίμηση, τόσο για την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται, όσο και για τη νοστιμιά των πιάτων, τις τεράστιες μερίδες και την άριστη φιλοξενία.

Αν συνεχίσετε λίγο παρακάτω, ο χωματόδρομος τελειώνει στην ομώνυμη παραλία με το καλά κρυμμένο ανάμεσα στα πεύκα ξωκλήσι του Αγίου Πέτρου αλλά και ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του νησιού. Η παραλία έχει βορειοδυτικό προσανατολισμό και τις ημέρες της νηνεμίας, η ηρεμία της θάλασσας, σε συνδυασμό με τη βουτιά του ήλιου πίσω από την Αλόννησο, προσφέρουν ένα από τα ωραιότερα θεάματα σε όσους μείνουν μέχρι αργά στην παραλία.

Αν πάλι φυσάει και έχετε όρεξη και αντοχές για λίγο περπάτημα, στα μισά του δρόμου μεταξύ ταβέρνας και παραλίας υπάρχει μια διασταύρωση με παρκαρισμένα αμάξια απ’ όπου ο δρόμος (υπάρχει σχετική σήμανση) οδηγεί, μετά από περίπου ένα 20λεπτο πεζοπορίας, στην παραδεισένια Αγαλίπα με τα γαλαζοπράσινα νερά (θέλει κλειστά παπούτσια, ενώ στα τελευταία μέτρα πριν από την παραλία η κατάβαση γίνεται με τη βοήθεια σκοινιού, χωρίς αυτό να είναι απαγορευτικό για τους περισσότερους).

Η Σκύρος είναι ο παράδεισος όπου πάντα θα θες να επιστρέφεις - εικόνα 3
Με χαλαρή διάθεση στο beach bar «Cooknara» στην παραλία της Κυρα Παναγιάς

Ξαναβγαίνοντας στον ασφαλτόδρομο με κατεύθυνση προς δυσμάς, η παραλία της Κυρα Παναγιάς έχει σχετική οργάνωση εξαιτίας του παρακείμενου καλόγουστου beach bar «Cooknara», ενώ στον παραλιακό οικισμό της Ατσίτσας θα απολαύσετε ένα επίσης θεαματικό ηλιοβασίλεμα, αρκεί να προγραμματίσετε απογευματινή επίσκεψη.

Σε τούτη τη μεριά του νησιού, εκτός από τις επιμέρους στάσεις, θα ευχαριστηθείτε ιδιαίτερα και τη διαδρομή – παρά τις στροφές που πρέπει να πούμε ότι δεν είναι και λίγες. Ένας φίλος μοτοσικλετιστής συνηθίζει να λέει ότι είναι από τις αγαπημένες διαδρομές του, καθώς οδηγεί ανάμεσα στα πεύκα και απολαμβάνει τη θάλασσα από ψηλά. Πράγματι, κάθε φορά που πάμε είτε προς τον γραφικό όρμο του Αγίου Φωκά με τα κρύα νερά και την ωραία ψαροταβέρνα «της Κυρα Καλής» (6942401523 – δοκιμάστε μεταξύ άλλων τη χειροποίητη μελιτζανοσαλάτα τους), είτε στον δημοφιλέστερο Πεύκο παρακάτω, για μπάνιο και σπιτικό φαγητό στης Σταματίας (6942401523), τον θυμάμαι και τον επιβεβαιώνω.

Βόλτα στον Νότο

Λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τον καιρό, μια διαδρομή που θα ευχαριστηθείτε εξίσου είναι προς το νότιο τμήμα του νησιού, το λιγότερο πράσινο και αρκετά πιο άγριο. Περνώντας από την παραλία Ασπούς (μπορείτε να τη σημειώσετε κι αυτήν) ο προορισμός των πολλών είναι η σχετικά οργανωμένη Καλαμίτσα και των λιγότερων η Κολυμπάδα, όπου πιθανότατα θα είστε μονάχα εσείς και η παρέα σας. Εδώ κοντά επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας στο επίσης παραλιακό Νύφι, αλλά και να αναζητήσετε την πηγή με το τρεχούμενο νερό που ποτίζει τη γη και δροσίζει ζώα και ανθρώπους. Στο δρόμο της επιστροφής, μια στάση στις «Μουριές» (2222093555) με το νόστιμο σπιτικό φαγητό (δοκιμάστε οπωσδήποτε το κατσικάκι τους αλλά και τη φάβα) είναι περισσότερο από επιβεβλημένη. Αν είστε με παιδιά, είναι και ιδανική ευκαιρία για μια πρώτη επαφή με τα μικροκαμωμένα σκυριανά αλογάκια, που ο ιδιοκτήτης Μανώλης εκτρέφει στην παρακείμενη φάρμα.

Η Σκύρος είναι ο παράδεισος όπου πάντα θα θες να επιστρέφεις - εικόνα 4
Το εντυπωσιακό ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου κοντά στον Μώλο

Απογεύματα στη Χώρα

Προσεγγίζοντας την πρωτεύουσα του νησιού από τον παραλιακό δρόμο είναι εντυπωσιακό ότι μέχρι εκείνη τη στροφή που σε οδηγεί στο εσωτερικό του οικισμού, τίποτα δεν σε έχει προϊδεάσει ότι σε λίγα λεπτά της ώρας θα βρεθείς να περπατάς σε μια τόσο μεγάλη, όμορφη και περιποιημένη νησιωτική πολιτεία. Καλά προφυλαγμένη από τους κουρσάρους που αλώνιζαν κάποτε στο Αιγαίο, η Χώρα της Σκύρου, που με την πρώτη ματιά θυμίζει Κυκλάδες, προσφέρεται για βόλτα και αγορές στα καλόγουστα μικρά καταστήματα –μεταξύ αυτών ρίξτε μια ματιά στα υπέροχα χειροποίητα κεραμικά σε σύγχρονα και παραδοσιακά σχέδια και θέματα– και οπωσδήποτε για φαγητό στα τριγύρω καφενεία. Τα κεφτεδάκια με τις φρεσκοτηγανισμένες πατάτες δίνουν και παίρνουν στον «Μπάρμπα Γιάννη & Μαρίτσα» (2222091276). Δοκιμάστε νόστιμο σουβλάκι στη Μούζα (2222091631), καφέ και ποτό στη μεγάλη πλατεία και οπωσδήποτε παγωτό στη «Φαλταΐνα» (2222091005). Η βραβευμένη γεύση του τοπικού αμυγδαλωτού είναι ανεπανάληπτη! Στη μεγάλη πλατεία δίνεται και το καθημερινό απογευματινό ραντεβού των μικρότερων ντόπιων και επισκεπτών για ποδήλατο, πατίνι, μπάλα και σκορδάκια. Ένας μικρός χαμός, δηλαδή.

Η βόλτα στη Χώρα δεν είναι ολοκληρωμένη αν μία έστω φορά δεν την αφιερώσετε στο Κάστρο. Μαζέψτε τις δυνάμεις σας γιατί ο δρόμος είναι πολύ ανηφορικός και απολαύστε τη διαδρομή. Θα σας προτείναμε να ρίξετε μια ματιά και στο εσωτερικό των παραδοσιακών σπιτιών που θα συναντήσετε ανεβαίνοντας. Παρότι οι Σκυριανοί είναι πολύ περήφανοι για τα σπίτια τους και σε κανονικές συνθήκες τα ανοίγουν με την πρώτη ευκαιρία, φέτος καλό είναι να αρκεστείτε στις βόλτες σε εξωτερικούς χώρους και με αποστάσεις. Ανεβείτε, λοιπόν, μέχρι την κορυφή (σημειώστε ότι λίγα μέτρα πριν θα περάσετε και μέσα από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου), κρατηθείτε γερά αν έχει αέρα και ατενίστε το πέλαγος. Είναι μοναδική η αίσθηση εδώ πάνω!

Η Σκύρος είναι ο παράδεισος όπου πάντα θα θες να επιστρέφεις - εικόνα 5
Άνετη διαμονή στο καλαίσθητο «Plori House» κοντά στην παραλία Ασπούς

Διαμονή: Σε όλους τους παραλιακούς οικισμούς του νησιού λειτουργούν μικρά ξενοδοχεία και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων για κάθε γούστο και προϋπολογισμό. Σημειώστε το «Skiros Palace Hotel» στην περιοχή Γυρίσματα (2222091994), τα νεόκτιστα διαμερίσματα «Yiasemi» στον Μώλο (2222092924) και το πολύ ωραίο «Plori House» κοντά στην παραλία Ασπούς (6972472233).

Από την Κική Βασσάλου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.