Προς Σούνιο, Πόρτο Ράφτη και Βουλιαγμένη: Οδηγός για κοντινές εκδρομές και πολλές βουτιές

Το ταξίδι είναι σημαντικότερο από τον προορισμό και μια γεύση από τη χαρά του καλοκαιρινού on the road μπορούμε να πάρουμε ακόμη και με βάση την Αθήνα. Ετοιμάσαμε λοιπόν τρία ανέμελα αττικά roadtrips με πολλές στάσεις για μακροβούτια και φυσιολατρικά ενσταντανέ.

 Προς Σούνιο, Πόρτο Ράφτη και Βουλιαγμένη: Οδηγός για κοντινές εκδρομές και πολλές βουτιές

Το ταξίδι είναι σημαντικότερο από τον προορισμό και μια γεύση από τη χαρά του καλοκαιρινού on the road μπορούμε να πάρουμε ακόμη και με βάση την Αθήνα. Ετοιμάσαμε λοιπόν τρία ανέμελα αττικά roadtrips και σας προτείνουμε στάσεις για μακροβούτια και φυσιολατρικά ενσταντανέ. Γεμίστε ρεζερβουάρ και φύγαμε για τρεις διαδρομές που αποδεικνύουν ότι το αθηναϊκό downtown βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από παραθαλάσσιους παραδείσους, γνωστούς αλλά και μυστικούς.

Από την Χριστίνα Γκαρανέ

Σούνιο - Ανάβυσσος, μια και δυο και τρεις παραλίες δρόμος…

Η επόμενη διαδρομή είναι γεμάτη από πανέμορφες ακτές και θα δυσκολευτείτε να βάλετε κάποια από αυτές στα προσωπικά σας favorites. Η ακτογραμμή που εκτείνεται προς το Σούνιο έχει αναμφισβήτητα μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Αττικής. Εμείς πήγαμε, είδαμε, κολυμπήσαμε και σας προτείνουμε κάποιες από τις καλύτερες που θα βρείτε.

Παραλία κόλπου Θυμαρίου: Απέχει περίπου 1 ώρα από το κέντρο της Αθήνας και η διαδρομή σίγουρα δεν κουράζει, αφού το παραθαλάσσιο τοπίο σε κάνει να ξεχνιέσαι και να βρίσκεται σε mood διακοπών. Μήπως είστε από αυτούς που έχουν πρόβλημα να διαλέξουν ανάμεσα σε άμμο ή βοτσαλάκι; Κανένα πρόβλημα. Η παραλία Θυμάρι καλύπτει όλα τα γούστα, μιας και συνδυάζει δύο παραλίες στον ίδιο κόλπο· μία με άμμο και μία με βοτσαλάκι για αυτούς που σιχαίνονται να τινάζουν πετσέτες και μπλούζες. Μαζεύει όσο κόσμο πρέπει, χωρίς κοσμοσυρροή και πολλά ντάμπα-ντούμπα. Για όσους προτιμούν την άνεση της ξαπλώστρας υπάρχει ένα beach bar για πιο οργανωμένα πράγματα, ενώ αυτοί που έχουν ομπρέλα - ψάθα στο πορτμπαγκάζ μπορούν να βρούνε ένα πιο ήσυχο μέρος για να απλώσουν την… προίκα τους.

 Προς Σούνιο, Πόρτο Ράφτη και Βουλιαγμένη: Οδηγός για κοντινές εκδρομές και πολλές βουτιές - εικόνα 1
Η παραλία ΚΑΠΕ στο Σούνιο μαζεύει κάθε μέρα δεκάδες παρέες χάρη στα καταγάλανα νερά της

Παναγία Καταφυγιώτισσα: Μια εκκλησία είναι σίγουρα κάτι που δεν περιμένατε να δείτε σε αυτή τη λίστα, άλλα δώστε μας την ευκαιρία να σας εξηγήσουμε. Μπαίνετε στο αυτοκίνητο και συνεχίζετε την πορεία σας προς το Σούνιο· με τη βοήθεια του GPS θα εντοπίσετε την Καταφυγιώτισσα. Αυτό είναι το σημάδι σας. Ξέρατε ότι από κάτω βρίσκεται μια πανέμορφη παραλία για λίγους και καλούς; Βγείτε από το αυτοκίνητο, πάρτε νερό και σνακ μαζί και ετοιμαστείτε να κατέβετε το μονοπάτι για να φτάσετε σε μια παραλία, η ομορφιά της οποίας θα σας ξαφνιάσει. Ιδανική για ήσυχες και ήρεμες καταστάσεις, με ωραία και καθαρά νερά. Από τις καλύτερες στάσεις που κάναμε…

Παραλία ΚΑΠΕ: Σειρά για την επόμενη στάση και ώρα για τη πασίγνωστη παραλία ΚΑΠΕ. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλο σουξέ, αφού όλο και κάποιος θα σας έχει πει ότι έριξε τις βουτιές του εκεί. Λοιπόν, βρίσκεται κοντά στο Σούνιο και όσοι δεν έχουν κάνει τον κόπο να πάνε καλό είναι να το πράξουν γρήγορα. Καταγάλανα νερά και υπέροχο σκηνικό: Τι άλλο να ζητήσεις από μια παραλία; Αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε αυτό το trip Κυριακή, πρέπει να σας προειδοποιήσουμε ότι μαζεύει αρκετό κόσμο και θα πρέπει να είστε ετοιμοπόλεμοι και σβέλτοι γιατί θα χρειαστεί τύχη και σπιρτάδα για να απλώσετε πετσέτα.

Παραλία Τσίου: Το άβατο της Ποσειδωνίας. Ξέρεις ότι η παραλία βρίσκεται κάπου εκεί, το βλέπεις και στο χάρτη αλλά νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Κι όμως, αν έχετε βρει το πλάτωμα του δρόμου, μια χαρά έχουν πάει όλα. Αφήστε το αυτοκίνητο εκεί, ακολουθήστε το μονοπάτι μέχρι την παραλία και θα δείτε ότι όλος αυτός ο κόπος δεν πήγε χαμένος. Τα γαλάζια νερά, η ησυχία και ο λίγος κόσμος είναι από τα πρώτα πράγματα που παρατηρεί κανείς όταν φτάνει στη Παραλία Τσίου. Όμως προσοχή: έχετε μαζί σας ό,τι χρειάζεστε (νερό, φαγητό κ.ά.) αν σκοπεύετε να καθίσετε αρκετή ώρα, γιατί οι συχνές μετακινήσεις προς το αυτοκίνητο είναι μάλλον άθλος!

 Προς Σούνιο, Πόρτο Ράφτη και Βουλιαγμένη: Οδηγός για κοντινές εκδρομές και πολλές βουτιές - εικόνα 2
Ο κόλπος Θυμαρίου είναι ιδανικός για όλα α γούστα, αφού συνδυάζει αμμουδιά και βοτσαλάκι στην ίδια παραλία

Παραλία Πούντα Ζέζα: Γνωστότατη παραλία στην Αττική και συγκεκριμένα στην περιοχή του Λαυρίου. Πολλοί την επιλέγουν για την άνετη άμμο –κατάλληλη να απλωθείς πάνω της–, τα καθαρά νερά και τη φυσική σκιά που διαθέτει και γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, την επιλέγουμε κι εμείς ως τελευταία στάση του ταξιδιού. Κάποτε, πριν μας βρει η συμφορά του ιού και της πανδημίας, ένα μέρος της ακτής ήταν οργανωμένο με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Τώρα με τα μέτρα, θα πρέπει να απολαύσετε την παραλία από την άνεση της πετσέτας σας. Μια βουτιά και όλα ξεχνιούνται!

«Προς Πόρτο Ράφτη πάμε αλλά…»

Η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας έχει χτυπήσει κόκκινο και εσύ σήμερα έχεις να πάρεις μια απόφαση. Ή θα κάτσεις μέσα, θα ανοίξεις τη μαγική ανακάλυψη που λέγεται ερκοντίσιον και θα βλέπεις σειρές όλη μέρα ή θα πάρεις τους φίλους σου, θα κανονίσεις τρελή εκδρομή για τα παραθαλάσσια και θα ξεκινήσετε μαζί με στόχο να χαθείτε στο απέραντο γαλάζιο. Παρότι πιστοί φαν της μικρής οθόνης, –μην παρεξηγηθούμε κιόλας!– εμείς τελικά προτιμήσαμε την εκδρομή. Και να ‘μαστε λοιπόν, μαυρισμένοι πλέον από τον καλοκαιρινό ήλιο, προτείνουμε την διαδρομή προς Πόρτο Ράφτη που ακολουθήσαμε.

 Προς Σούνιο, Πόρτο Ράφτη και Βουλιαγμένη: Οδηγός για κοντινές εκδρομές και πολλές βουτιές - εικόνα 3
Στο Πόρτο Ράφτη βρίσκονται κάποιες από τις πιο ωραίες παραλίες της Αττικής, με τα τοπία να θυμίζουν Κυκλαδίτικο νησί

Καταρράκτης Βαλανάρη-Ντράφι: Σύμφωνοι, η Αθήνα έχει πολύ ωραίες παραλίες, θάλασσες, ακτές και τα σχετικά αλλά αν είναι να ξεκινήσεις roadtrip και θέλεις να μείνει χαραγμένο στη μνήμη όλης της παρέας, γίνεται να πας στις γνωστές, τετριμμένες τοποθεσίες; Και για να απαντήσουμε εκ πείρας, όχι δεν γίνεται. Γι’ αυτό κι εμείς ξεκινήσαμε από κάπου στην όμορφη Πεντέλη όπου βρίσκεται ο καταρράκτης Βαλανάρη-Ντράφι – ο οποίος δεν ταιριάζει καθόλου στο σκηνικό της υπόλοιπης Αθήνας· και αυτό είναι και το ωραίο. Δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να φτάσετε, μιας και χρειάζονται μονάχα 2 λεπτά περπατήματος σε ένα ωραίο μονοπάτι για να φτάσετε στον καταρράκτη και να κάνετε μια δροσιστικότατη και απόλυτα αναζωογονητική βουτιά. Και φυσικά, μια τόσο ξεχωριστή πρώτη στάση γίνεται να μην την κάνεις θέμα στο ίνσταγκραμ;

Παραλία Μαρίκες: Φεύγουμε από τον καταρράκτη και τώρα το κορμί ζητάει θάλασσα. Είχαμε βάλει στόχο να οδηγήσουμε προς την ωραία Ραφήνα και το Πόρτο Ράφτη και να σταματήσουμε στην πρώτη παραλία που θα μας έκανε κλικ. Ύστερα από 25 περίπου λεπτά οδήγησης από τον καταρράκτη, την εντοπίσαμε. Η παραλία Μαρίκες βρίσκεται περίπου 1,5 χιλιόμετρο έξω από την Ραφήνα και αποτελεί ιστορικό σημείο της περιοχής, καθώς και δεύτερη στάση του μικρού μας ταξιδιού. Ο συνδυασμός της απαλής αμμουδιάς και των βράχων κάνει το μέρος να μοιάζει με νησί κι εμάς να πιστέψουμε για λίγο ότι όντως πήραμε το καράβι και φτάσαμε σε νησί.

 Προς Σούνιο, Πόρτο Ράφτη και Βουλιαγμένη: Οδηγός για κοντινές εκδρομές και πολλές βουτιές - εικόνα 4
Η Ερωτοσπηλιά στο Πόρτο Ράφτη έχει γίνει τα τελευταία χρόνια must προορισμός για καλοκαιρινές βουτιές

Παραλία Ερωτοσπηλιά: Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο τόσος ντόρος που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια γύρω από την πιο ερωτική παραλία της Αττικής μας έχει κουράσει και, στοιχηματίζουμε, όχι μόνο εμάς. Η συγκεκριμένη παραλία μαζεύει τόσο κόσμο τα Σαββατοκύριακα που νομίζεις ότι στο κέντρο της Αθήνας επικρατεί σκηνικό Αποκάλυψης, έχει αδειάσει και έχουν έρθει όλοι εδώ. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε την ομορφιά της Ερωτοσπηλιάς, μιας ακτής με καταγάλανα νερά και ωραία αμμουδιά που τιμάει τη φήμη της με το παραπάνω. Οπότε πέσαμε στην «παγίδα», πήγαμε, μας άρεσε και την προτείνουμε κιόλας. Θα δώσουμε μπόνους για την ξύλινη καντίνα που εξυπηρετεί τους λουόμενους, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να τρώνε την ημέρα τους στο πέρα δώθε.

Παραλία Γουλανδρή - Αράχνες: Κάποια πράγματα δεν γίνεται να τα χάνουμε. Και ακόμα και αν εμείς είχαμε κάπως αράξει στη παραλία της Ερωτοσπηλιάς, είχαμε απλώσει τις πετσέτες μας και είχαμε βγάλει τα βιβλία μας, η ιδέα και μόνο ότι περίπου 5 λεπτά μακριά από εκεί βρίσκονται ίσως τα πιο γαλανά νερά που θα δούμε μας ανάγκασε να τα μαζέψουμε και να φύγουμε. Γι’ αυτό και θα πάρουμε το θάρρος και θα σας πούμε να σηκωθείτε και εσείς, να βάλετε το GPS να σας οδηγήσει, και όταν περπατήσετε αρκετά, θα βρεθείτε σε ένα γαλάζιο τοπίο που άξιζε το ξεβόλεμα. Κάθε βουτιά εδώ είναι εμπειρία και θα γυρίσετε σπίτι τουλάχιστον εντυπωσιασμένοι. Και έτοιμοι για να αρχίσετε καμιά εξωτική σειρά στην τηλεόραση!

Πάμε μια βόλτα στη Βουλιαγμένη (και ακόμη παραπέρα)…

Η σχέση της Βουλιαγμένης με το καλοκαίρι στη πρωτεύουσα κρατάει εδώ και πολλά χρόνια, πριν ακόμα κάνει ο Λουκιανός το μυθικό του πάρτι εκεί. Μια περιοχή που έχει αγαπηθεί όσο λίγες από τους Αθηναίους πολλών διαφορετικών γενιών, αλλά που ακόμη και σήμερα κρύβει μυστικά και απολαύσεις για όσους βάλουν ρότα για τον αθηναϊκό νότο. Δίνουμε, λοιπόν, άλλη μία ευκαιρία στη δημοφιλή περιοχή, σβήνοντας από τον σκληρό μας δίσκο όλες τις μέχρι τώρα εμπειρίες μας και κοιτάζοντας με φρέσκια ματιά τη Βουλιαγμένη και τις ομορφιές της αλλά και ακόμη πιο πέρα.

 Προς Σούνιο, Πόρτο Ράφτη και Βουλιαγμένη: Οδηγός για κοντινές εκδρομές και πολλές βουτιές - εικόνα 5
Η πανέμορφη Λίμνη Βουλιαγμένης είναι ιδανική για απογευματινά μπάνια στα ιαματικά της νερά

Λίμνη Βουλιαγμένης: Καλά, λίμνη δίπλα στη θάλασσα; Ε, ναι. Και μάλιστα είναι μια ζωγραφιά. Για τους λίγους που δεν γνωρίζουν, η λίμνη δίπλα στην Ακτή Βουλιαγμένης συνδυάζει επιβλητικά βράχια και ιαματικά νερά σε ένα διαχρονικά ειδυλλιακό τοπίο. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα για τον λόγο που την επιλέξαμε ως πρώτη στάση αυτής της διαδρομής. Προσφέρει κάτι το διαφορετικό, το απόλυτα ινσταγκραμικό και είναι ιδανικό μέρος για το πρώτο στόρι της μέρας. Εάν θελήσετε να βουτήξετε, η είσοδος στη Λίμνη Βουλιαγμένης είναι €15 τις καθημερινές και €18 το Σαββατοκύριακο, ενώ υπάρχουν ειδικές τιμές για μέλη. Για τους υπόλοιπους υπάρχει το καφέ-εστιατόριο για freddo by the lake…

Λιμανάκια: Το αυτοκίνητο βράζει, η ζέστη γίνεται αποπνικτική, ο ιδρώτας τρέχει ασταμάτητα. Σας νιώθουμε απόλυτα, γι’ αυτό και η επόμενη στάση είναι μόλις πέντε λεπτά μακριά. Όσο δηλαδή διαρκεί και η υπομονή μέσα σε λαμαρινένια σάουνα μήνα Αύγουστο. Το ραντάρ σας εντοπίζει από το δρόμο το καταλληλότερο σημείο. Χωρίς δεύτερη σκέψη, αφήνετε το αυτοκίνητο στο χώρο στάθμευσης και φτάσατε στα Λιμανάκια: πόλος έλξης για τους πιο τολμηρούς που δεν αρέσκονται σε ευκολίες, ανέσεις, ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα. Απλώνετε την πετσέτα στον βράχο που έχετε στοχεύσει, παίρνετε φόρα και βουτάτε... Οι κολπίσκοι που βρίσκονται εκεί θυμίζουν νησιωτικό τοπίο, ένα μέρος που είναι αποκομμένο από τον αστικό ιστό με έναν μαγικό βραχώδη τρόπο. Υπάρχει, βέβαια, και η γνωστή καντίνα-όαση που θα σας δροσίσει όταν νιώσετε την ανάγκη για ενυδάτωση.

Όρμος Κλαδιού: Μετά τα διαχρονικά χιτ της νότιας ακτής είναι ώρα να πείτε στην παρέα σας ένα «αφήστε, βρήκα ένα τρομερό μέρος, που ελάχιστοι ξέρουν». Η ώρα των ψαγμένων επιλογών και των μυστών της νότιας γραμμής που πάνε πέρα από την πεπατημένη. Κάπου ανάμεσα στην παραλία Καβουρίου και την Ακτή Βουλιαγμένης υπάρχει ένας κολπίσκος που θα σας μετατρέψει σε ήρωα της ημέρας. Με την βοήθεια του GPS, θα το βρείτε σχετικά εύκολα αφού θα στρίψετε δεξιά στο στενό αμέσως μετά τον Άη Γιώργη και θα συνεχίσετε την οδήγηση μέχρι εκεί που τελειώνει ο δρόμος. Στη συνέχεια, πάρτε τις τσάντες σας γεμάτες με μπουκάλια με νερό και άλλες απαραίτητες προμήθειες και ετοιμαστείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι και να κατεβείτε τα σκαλιά για να κολυμπήσετε στα διαυγή νερά του κόλπου.

 Προς Σούνιο, Πόρτο Ράφτη και Βουλιαγμένη: Οδηγός για κοντινές εκδρομές και πολλές βουτιές - εικόνα 6
Τα Λιμανάκια, με τα ψηλά και απότομα βράχια, είναι ό,τι πρέπει για στάσεις και βουτιές με την παρέα

 Προς Σούνιο, Πόρτο Ράφτη και Βουλιαγμένη: Οδηγός για κοντινές εκδρομές και πολλές βουτιές - εικόνα 7
Η παραλία της Αλθέας είναι δημοφιλής στάση για βουτιά αλλά έχει και τα μυστικά της!

Παραλία Αλθέας: Όλα τα ωραία φτάνουνε στο τέλος, που λέει και η λαϊκή ρήση, αλλά εδώ το τέλος είναι υπέροχο. Η τελευταία στάση που σας προτείνουμε λοιπόν, υποσχόμαστε ότι θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στη παρέα. Ίσως κάπου θα έχετε ακούσει γι’ αυτά ή κάπου θα τα έχετε δει… Μιλάμε φυσικά για τα διάσημα σκαλάκια της Αλθέας, τα οποία καθημερινά πατιούνται από εκατοντάδες άτομα που θέλουν να φτάσουν στη γνωστή παραλία. Σας προτείνουμε να έρθετε καθημερινή, προκειμένου να μη δυσκολευτείτε ιδιαίτερα να παρκάρετε και να βρείτε ένα ωραίο σημείο να απλώσετε την πετσέτα σας. Η τοποθεσία είναι μαγική, όποια ώρα και να βρεθείτε εκεί· το Σαββατοκύριακο όμως η παραλία Αλθέας μαζεύει αρκετό κόσμο και γεμίζει απ’ άκρη σ’ άκρη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.