8 μονοήμερες για... κάθε μέρα διακοπές!

Η λίστα που ακολουθεί θα σας εκπλήξει πολύ ευχάριστα, καθώς περιλαμβάνει από περιπάτους στη φύση και σε αρχαιολογικούς χώρους μέχρι οινογνωσίες και, φυσικά, βουτιές.

8 μονοήμερες για... κάθε μέρα διακοπές!

Μια και φέτος το καλοκαίρι οι περισσότεροι από εμάς θα μείνουν λίγο παραπάνω στην Αθήνα, οι μονοήμερες αποδράσεις είναι μια κάποια λύση. Η δε λίστα που ακολουθεί θα σας εκπλήξει πολύ ευχάριστα, καθώς περιλαμβάνει από περιπάτους στη φύση και σε αρχαιολογικούς χώρους μέχρι οινογνωσίες και, φυσικά, βουτιές.

#1 Καλάβρυτα για μία ημέρα

8 μονοήμερες για... κάθε μέρα διακοπές! - εικόνα 1

Η διαδρομή μέχρι το Διακοφτό γίνεται πλέον άνετα και με ασφάλεια και, παρά τις σχεδόν δύο ώρες που θα σας πάρει με το αυτοκίνητο, δεν θα σας κουράσει καθόλου. Στη μικρή παραλιακή πόλη της Αχαΐας θα βρείτε μια καλή θέση πάρκινγκ και θα επιβιβαστείτε στον σύγχρονο Οδοντωτό με προορισμό τα Καλάβρυτα. Η συναρπαστική ανάβαση, που περνάει μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού με τους καταρράκτες, τις 49 γέφυρες, το άγριο και συνάμα κατάφυτο τοπίο, με μήκος 22 χλμ. και διάρκεια περίπου μία ώρα, ενθουσιάζει, όπως φαντάζεστε, μικρούς και μεγάλους. Στα Καλάβρυτα μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας, να απολαύσετε το φαγητό σας –οι επιλογές είναι πολλές κι ενδιαφέρουσες («Σπίτι της Μαριώς», «Βαρβιτσιώτης», «Χαραλαμπάς»)–, ενώ αξίζει και μια επίσκεψη ιστορικού ενδιαφέροντος στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (www.dmko.gr). Επίσης, αν τα δρομολόγια εξυπηρετούν, μπορείτε να κάνετε και μια ενδιάμεση στάση στη Ζαχλωρού για έναν καφέ κάτω από τα πλατάνια και προσεκτικό περπάτημα στις γραμμές του τρένου.

Πληροφορίες δρομολογίων και κρατήσεις για τον Οδοντωτό: 2691043206 (Διακοφτό), 2692022245 (Καλάβρυτα), www.trainose.gr

#2 Ολοήμερη στο Αγκίστρι

8 μονοήμερες για... κάθε μέρα διακοπές! - εικόνα 2

H ιδέα είναι εξής: φτιάχνετε ένα μικρό σακίδιο με όλα τα απαραίτητα για τη θάλασσα και κατευθύνεστε νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Τις καθημερινές η κίνηση είναι συνήθως περιορισμένη, αλλά τα σαββατοκύριακα καλό είναι να έχετε κάνει κράτηση (κυρίως για την επιστροφή), καθώς το φέρι εξυπηρετεί και την Αίγινα. Αγκυροβολώντας στο μικροσκοπικό νησάκι, μόνο παραλία έχετε να διαλέξετε. Αν είστε με παιδιά, οι καλύτερες επιλογές για μπάνιο και παιχνίδι είναι στην παρακείμενη Σκάλα και, συνεχίζοντας παραλιακά, στο Μεγαλοχώρι, όπου συγκεντρώνεται η περισσότερη κίνηση. Αγαπημένη παραλία, με εξωτική ομορφιά αλλά και τη δυσκολότερη πρόσβαση από όλες, καθώς θέλει περπάτημα και κατάβαση από βράχια (χρειάζεται μεγάλη προσοχή), είναι η Χαλικιάδα. Άλλοτε γυμνιστών, σήμερα για όλα τα γούστα, θυμίζει τόσο πολύ Κυκλάδες, που εύκολα θα ξεχάσετε ότι βρίσκεστε μιαν ανάσα από την πρωτεύουσα. Με το τοπικό λεωφορείο, τέλος, μπορείτε να φτάσετε στη Μεγάλη και τη Μικρή Δραγωνέρα με το κατάφυτο περιβάλλον και την ήπια οργάνωση.

#3 Βουτιές στην Παλαιά Επίδαυρο

8 μονοήμερες για... κάθε μέρα διακοπές! - εικόνα 3

Ο προορισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το θέατρο, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτός ο μοναδικός λόγος για να επισκεφθείτε το γραφικό λιμανάκι της Παλαιάς Επιδαύρου. Αν λοιπόν δεν έχετε εισιτήριο για κάποια από τις λίγες παραστάσεις που ανακοινώθηκαν φέτος, επιλέξτε να έρθετε μια μέρα που το θέατρο δεν λειτουργεί, ακόμη καλύτερα αν είναι και καθημερινή. Μιάμιση ώρα από την Αθήνα με το αυτοκίνητο και προτού φτάσετε στην Παλαιά Επίδαυρο, αξίζει να αναζητήσετε την παραλία Πολεμάρχα, που πήρε το όνομά της από το παρακείμενο εκκλησάκι της Παναγίας της Πολεμάρχας: εδώ τα πεύκα φλερτάρουν με τα γαλαζοπράσινα νερά και η βουτιά είναι απόλαυση. Άλλη επιλογή για κολύμπι πιο κοντά στην Παλαιά Επίδαυρο είναι στην παραλία Γκλιάτη ή Βαγιωνία.

Αν, πάλι, είστε λάτρεις του snorkeling και διαθέτετε σχετικό εξοπλισμό, αναζητήστε την παραλία του Καλυμνιού, όπου σε μικρή απόσταση από την ακτή και σε βάθος μόλις 2 μέτρων βρίσκεται η «βυθισμένη πολιτεία» ή αλλιώς τα ερείπια μιας μεγάλης αγροτικής ρωμαϊκής έπαυλης – το θέαμα είναι εντυπωσιακό. Φτάνοντας στο γραφικό λιμανάκι –ιδανικά απόγευμα–, επισκεφθείτε το Μικρό Θέατρο Επιδαύρου, απολαύστε τον περίπατο στην προκυμαία και τα νόστιμα μαγειρευτά στην ολάνθιστη αυλή της ταβέρνας «Τα Κλήματα» (2753041225) στα... ενδότερα του οικισμού.

#4 Ένα δρακόσπιτο στον Υμηττό

8 μονοήμερες για... κάθε μέρα διακοπές! - εικόνα 4

Το βουνό υψώνεται στα ανατολικά του Λεκανοπεδίου, προσφέροντας τη σκιά και τη δροσιά του σε ουκ ολίγες περιοχές της πρωτεύουσας. Έχει πολλές διαδρομές τόσο για περπάτημα όσο και για ορεινή ποδηλασία, σπηλιές με σημαντικότερο το σπήλαιο Κουτούκι στην Παιανία καθώς και μικρότερες και μεγαλύτερες μονές, όπως της Καισαριανής (2ος αιώνας), που είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού. Η μονή Καισαριανής είναι και το σημείο εκκίνησης του μονοπατιού που θα σας οδηγήσει στο εντυπωσιακό δρακόσπιτο, κατασκευασμένο –άγνωστο πότε και πώς– με τεράστιες πέτρες λαξεμένες σε ορθογώνιο σχήμα και πυραμιδωτή στέγη. Αυτό είναι μονάχα ένα από τα δεκάδες μονοπάτια που διατρέχουν το βουνό και συντηρούνται με φυσικό τρόπο από τις ομάδες που κάνουν συστηματική χρήση, απολαμβάνοντας το ορεσίβιο τοπίο αλλά και τη θέα της Αθήνας από ψηλά.

Για οργανωμένες πεζοπορίες και περιηγήσεις στο βουνό μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Περιπατητική Ομάδα Υμηττού (2107245353, www.poymittou.gr), με έδρα στην Καισαριανή. Επίσης, χωρίς χάρτη και... μεγάλες ετοιμασίες μπορείτε πάντοτε να φτάσετε στην Καλοπούλα για περπάτημα στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού και για καφέ ή/και μεζέ στο δημοτικό αναψυκτήριο, μια όαση δροσιάς δίπλα στην αρχαία φυσική πηγή, που ανοίγει νωρίς το πρωί και μένει ανοιχτό μέχρι τις 5 το απόγευμα.

#5 Στην κοντινή μας Κορινθία

8 μονοήμερες για... κάθε μέρα διακοπές! - εικόνα 5

Με ορμητήριο την Αθήνα οι εκδρομές προς Κορινθία μεριά είναι πολλές και διαφορετικές και η αλήθεια είναι πως δεν συνδυάζονται εύκολα – λόγω του «απαιτητικού» επαρχιακού οδικού δικτύου. Οπότε μπορείτε να φτιάξετε μια μικρή λίστα και να οργανώσετε διαφορετικές μονοήμερες εξορμήσεις. Άλλη φορά, λοιπόν, θα πάρετε τα παιδιά και θα επισκεφθείτε τον Ακροκόρινθο και την Αρχαία Κόρινθο στους πρόποδες του, μαζί και τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης (προτιμήστε μια καθημερινή) για μια βουτιά, και άλλη φορά θα ανηφορίσετε μέχρι τη λίμνη Στυμφαλία και το πολύ κατατοπιστικό Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας (2747022296, www.piop.gr), στο οποίο αξίζει να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας. Ακόμη μία εκδρομή είναι στη γραφική και δροσερή Γκούρα και την υπέροχη τεχνητή λίμνη Δόξα. Πηγαίνετε με σχετική οργάνωση και απολαύστε το παραλίμνιο πικ νικ.

Αν, πάλι, είστε λάτρεις του δίπτυχου μπάνιο - φαγητό, μια ιδέα είναι να κολυμπήσετε στα πέριξ του Ξυλοκάστρου και να ανηφορίσετε έπειτα προς Τρίκαλα για νόστιμα κρεατικά στην ταβέρνα «Όπως Παλιά» (2743091370). Αν, τέλος, κάνετε ακόμη περισσότερα χιλιόμετρα για μια βουτιά προς το Δερβένι, αξίζει από κάθε άποψη και μια επίσκεψη στην ημιορεινή Ευρωστίνη, γνωστή και ως Ζάχολη, αλλά και στην εξαιρετική ψησταριά «Κοραής» (2743031261).

#6 Σούνιο για όλους τους λόγους

8 μονοήμερες για... κάθε μέρα διακοπές! - εικόνα 6

Η αττική ριβιέρα είναι τόσο εντυπωσιακή, που ακόμη και ο πιο πιστός θαμώνας του αθηναϊκού κέντρου δεν μπορεί να της αντισταθεί. Η εκδρομή αυτή, λοιπόν, περιλαμβάνει μια όμορφη αυτοκινητάδα 40 και πλέον χιλιομέτρων μέχρι το Σούνιο –ξεκινήστε νωρίς το πρωί προς αποφυγή κίνησης, ειδικά τα σαββατοκύριακα–, κολύμπι σε κάποια μικρή παραλία, κολπίσκο ή και βράχια που θα ανακαλύψετε λίγο πριν ή λίγο μετά (τα σταθμευμένα αυτοκίνητα πάνω στο δρόμο μπορούν να γίνουν ο οδηγός στο beach safari σας), εκτός αν προτιμάτε την οργανωμένη αμμουδιά κάτω από το ναό του Ποσειδώνα. Σε κάθε περίπτωση μην παραλείψετε να ανεβείτε στον ναό (2292039363, είσοδος: € 10) για ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Αττικής και χάζι από ψηλά στα πλοιάρια που έρχονται και φεύγουν. Ολοκληρώστε την εκδρομή με μια βραδινή βόλτα στο ιστορικό Λαύριο και νόστιμα θαλασσινά στον «Πεζόδρομο» (2292022670).

#7 Wine tasting στη Νεμέα

8 μονοήμερες για... κάθε μέρα διακοπές! - εικόνα 7

«Το τερπνόν μετά του ωφελίμου» θα μπορούσε να είναι το μότο αυτής της γευστικής μονοήμερης εκδρομής στη Νεμέα, περίπου μιάμιση ώρα οδήγηση από την Αθήνα. Πάνω από 20 οινοποιεία, αρχαιολογικοί χώροι (ναός του Δία, αρχαίο στάδιο) και το μουσείο της Αρχαίας Νεμέας, μαζί με πολλή μυθολογία (εδώ ο Ηρακλής ολοκλήρωσε τον πρώτο του άθλο σκοτώνοντας το λιοντάρι της Νεμέας), δυνατότητα για ποδηλατάδες και οινικές δοκιμές είναι όλα όσα προσφέρει ο προορισμός και τα οποία μπορείτε να απολαύσετε οργανώνοντας μόνοι σας την εκδρομή ή επικοινωνώντας με τους ντόπιους ειδικούς. Η εταιρεία Βένικος - οίνος, γαστρονομία, ευζωία (2746023436, www.venikos.gr) έχει αναλάβει και πάλι δράση και οργανώνει δραστηριότητες για όλες τις διαθέσεις και ηλικίες.

#8 Η Πάρνηθα είναι πάντα δίπλα

8 μονοήμερες για... κάθε μέρα διακοπές! - εικόνα 8

Με τόσα βουνά τριγύρω μόνο παράπονο δεν πρέπει να έχουμε εμείς οι Αθηναίοι. Όταν μάλιστα πρόκειται για μια ημερήσια απόδραση στο μεγαλύτερο και ψηλότερο όρος της πρωτεύουσας, οι επιλογές είναι τόσο πολλές και διαφορετικές, που εκπλήσσουν ευχάριστα και τον πιο απαιτητικό. Για τους λάτρεις του ποδηλάτου, ειδικά από τα βόρεια προάστια της πόλης, η Πάρνηθα δεν χρειάζεται συστάσεις – την ανεβοκατεβαίνουν με τα δίτροχά τους συνεχώς. Όλοι οι υπόλοιποι αξίζει να θυμηθούμε ότι στο βουνό υπάρχουν πάμπολλα μονοπάτια για πεζοπορία, μεταξύ αυτών και το εθνικό μονοπάτι 22 που οδηγεί στον Ελικώνα και τον Κιθαιρώνα και καταλήγει στον Παρνασσό, ενώ από τα αγαπημένα μας, σηματοδοτημένο, αρκετά βατό (βαθμός δυσκολίας 2/5) και συνεπώς προτεινόμενο είναι αυτό που ξεκινάει από το καταφύγιο Μπάφι και καταλήγει στο οροπέδιο της Μόλας, 8,3 χλμ. πηγαινέλα.

Αν έχει ζέστη και δεν είστε για περπάτημα, η Μόλα προσεγγίζεται και οδικώς και είναι ιδανικό σημείο για παιχνίδι, άσκηση και πικ νικ. Φαγητό και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες αλλά και οργανωμένες βουνίσιες εξερευνήσεις προσφέρονται επίσης στα δυο καταφύγια του βουνού, το Μπάφι (6983888407) και το Φλαμπούρι (2102464666).

Από την Κική Βασσάλου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
15/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.

Το "Eagles Resort" ανανεώνεται με 20 ανασχεδιασμένες σουίτες και συνεργασία με τον βραβευμένο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Το πολυτελές καταφύγιο της οικογένειας Τορνιβούκα ξεκινά ένα πρόγραμμα ανασχεδιασμού που θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Φαντασμαγορική η τελική πρόβα της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα "γεννηθεί" στα χέρια της Πρωθιέρειας Μαίρης Μηνά ενώ τη Χορογραφία έχει εμπνευστεί και σκηνοθετήσει η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου και θα την εκτελέσουν 35 Ιέρειες και 15 Κούροι.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο 9ο Φόρουμ των Δελφών

Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα και ο τουρισμός της, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον πολιτισμό.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία για Πάσχα στην Κρήτη

Κορυφαίοι αρχαιολογικοί χώροι, μοναδικά φαράγγια, αξέχαστες παραλίες μας περιμένουν να απολαύσουμε μερικούς από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς της Ελλάδας χωρίς τα πλήθη του καλοκαιριού και με τον γλυκό καιρό της άνοιξης για σύμμαχό μας.

H LOT Polish Airlines επιστρέφει με απευθείας πτήσεις από την Αθήνα προς τη Βαρσοβία

Η πτήση από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών προς το Warsaw Chopin Airport θα πραγματοποιείται με αεροσκάφη Embraer 195, Boeing 737-800, και 737 MAX 8.