Εξερευνούμε τη Μάνη ως περιπατητές

Η Θεοδώρα Παπανικολάου αναπολεί την πεζοπορία στο μονοπάτι του φάρου στο ακρωτήριο Ταίναρο, τις μοναχικές βουτιές στους «αρχαίους» κολπίσκους και τις ατμοσφαιρικές περιηγήσεις στη γύρω περιοχή, δίνοντάς μας ιδέες για το φετινό καλοκαίρι.

Εξερευνούμε τη Μάνη ως περιπατητές

Η Θεοδώρα Παπανικολάου αναπολεί την πεζοπορία στο μονοπάτι του φάρου στο ακρωτήριο Ταίναρο, τις μοναχικές βουτιές στους «αρχαίους» κολπίσκους και τις ατμοσφαιρικές περιηγήσεις στη γύρω περιοχή, δίνοντάς μας ιδέες για το φετινό καλοκαίρι.

Επειτα από πορεία 45 περίπου λεπτών προς το φάρο του ακρωτηρίου Ταίναρο, στην αιχμηρή «μύτη» του μεσαίου ποδιού της Πελοποννήσου, μπορεί τα πόδια σου να είναι μέσα στο χώμα, το καπέλο και τα γυαλιά να έχουν κολλήσει στο πρόσωπο, να πίνεις με απογοήτευση την τελευταία σταγόνα νερού από το μπουκάλι, όμως η ικανοποίηση που νιώθεις είναι λυτρωτική. Αφετηρία τα Κοκκινόγεια, ο νοτιότερος οικισμός της ηπειρωτικής Ελλάδας, και τέρμα ο φάρος του ακρωτηρίου.

Εξερευνούμε τη Μάνη ως περιπατητές - εικόνα 1
Ο φάρος του ακρωτηρίου αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής

Εκατέρωθεν του Πόρτο Στέρνες, οι «σειρήνες» είναι πάρα πολλές: αρχικά ο παλαιοχριστιανικός ναός των Αγίων Ασωμάτων, που δημιουργήθηκε από τα ερείπια του παρακείμενου αρχαιοελληνικού ναού του Ποσειδώνα Ταινάριου. Στο Σπήλιο, τον πρώτο κολπίσκο, το νεκρομαντείο ή υπνομαντείο, σε μια σπηλιά όπου πίστευαν πως βρίσκονταν οι Πύλες του Άδη. Ο Ασώματος, ο μεσαίος κολπίσκος που σε καλεί για μια βουτιά στα νερά σε χρώμα πισίνας. Και μια σειρά από εμφανή λαξευμένα δάπεδα δωματίων στα βράχια της θάλασσας, διάσπαρτα και στους δύο κόλπους, καθώς και αναρίθμητες αρχαίες στέρνες.

Με μικρό βαθμό δυσκολίας, το ομαλό χωμάτινο μονοπάτι από τα Κοκκινόγεια προς το φάρο ξεκινά από τον Ασώματο, κάτω από το πλάτωμα-άτυπο πάρκινγκ του χωριού. Στη συνέχεια, περνάς δίπλα από το εντυπωσιακό ρωμαϊκό ψηφιδωτό δάπεδο της ελληνιστικής περιόδου, και μετά σκαρφαλώνεις στην κορυφογραμμή, βίγλα στην είσοδο του Λακωνικού και του Μεσσηνιακού κόλπου. Τα βράχια κατεβαίνουν απότομα προς τη θάλασσα εκατέρωθεν του μονοπατιού, το οποίο καταλήγει σε ένα «θεατρικό σκηνικό» με πρωταγωνιστή το φάρο. Για να τον επισκεφτείτε, κανονικά χρειάζεται ειδική άδεια από την Υπηρεσία Φάρων (Γραφείο Εθιμοτυπίας, 2104581405) ή από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Ωστόσο, στις 18 Αυγούστου κάθε χρόνο (παγκόσμια ημέρα φάρων), είναι ανοιχτός για το κοινό.

Εξερευνούμε τη Μάνη ως περιπατητές - εικόνα 2
Ο οικισμός της Βάθιας, από τους γραφικότερους της Μάνης

Τα Κοκκινόγεια

Το νοτιότερο χωριό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τελευταίος σταθμός των αποδημητικών πουλιών πριν από το μεγάλο ταξίδι για την Αφρική. Γεμάτο με διάσπαρτες αρχαίες στέρνες –εξ ου και η αρχαία ονομασία «Στέρνες»– μοναδική «πηγή» νερού μέχρι πρόσφατα.

Ραντεβού με τ' αστέρια στο Ταίναρο

Ο νυχτερινός ουρανός του Ταινάρου είναι πραγματική αποκάλυψη. Το σκοτάδι και η ησυχία διακόπτονται από τις μηχανές των ποντοπόρων εμπορικών πλοίων με προορισμό το Σουέζ, από τα ολοφώτιστα κρουαζιερόπλοια αλλά και τα τσακάλια.

Εξερευνούμε τη Μάνη ως περιπατητές - εικόνα 3
Must προορισμός ο Γερολιμένας

Βαθύ, στο φιόρδ της Λακωνικής Μάνης

Στη σκιά του χωριού Πάλυρος, μια καλά κρυμμένη αγκαλιά των βράχων με τη θάλασσα. Όταν γύρω φυσάει μανιασμένος ο ξερός βορειοδυτικός άνεμος, τα νερά ηρεμούν και αναδεικνύουν τα μαγευτικά γαλαζοπράσινα χρώματά τους.

«Πετάξτε» πρώτη θέση για τις Μιανές

Αν θέλετε να κάνετε ένα μικρό ταξίδι στο παρελθόν της Μάνης, στρίψτε δεξιά λίγο μετά τη διασταύρωση του χωριού Πάλυρος (ερχόμενοι από το Μαρμάρι προς Κοκκινόγεια). Η σύντομη διαδρομή μέχρι τις Μιανές είναι σαν να παίρνετε εισιτήριο πρώτης θέσης για μια «πτήση» με θέα όλη τη χερσόνησο. Η θέα προς τα δυτικά κόβει κυριολεκτικά την ανάσα, καθώς ο ορίζοντας ενώνεται με τη θάλασσα χωρίς να διακόπτεται από τίποτα παρά μόνο από τις ακτές της Λιβύης…

Εξερευνούμε τη Μάνη ως περιπατητές - εικόνα 4
Ο κολπίσκος του νεκρομαντείου είναι μια ζωγραφιά

Πού να κολυμπήσετε

Στα Κοκκινόγεια, στους κολπίσκους Σπήλιος και Ασώματος, με τα υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά.
Στο Βαθύ, σε κοντινή απόσταση από τα Κοκκινόγεια και κάτω από το χωριό Πάλυρος. Με καλά εφοδιασμένο σακίδιο και ομπρέλα, κατηφορίστε στο σχετικά εύκολο δεκάλεπτο μονοπάτι από το χωριό προς τη μοναδική αυτή παραλία με τα λευκά και χρωματιστά βότσαλα.
Στο Πόρτο Κάγιο, ανάμεσα στις βαρκούλες και μπροστά από τις ταβέρνες και τα μικρά ξενοδοχειακά καταλύματα, στη μικρή απάνεμη παραλία.
Στις δύο παραλίες στο κοντινό Μαρμάρι: Στην πρώτη κατεβαίνετε μέσα από τα σκαλάκια του ξενοδοχείου «Μαρμάρι Paradise» (η μισή παραλία έχει ομπρέλες και ξαπλώστρες). Απογευματινό μπάνιο με ηλιοβασίλεμα. Για μια πιο απομονωμένη επιλογή, πάρτε το μονοπατάκι που ξεκινάει πίσω από το χωριό Μαρμάρι και σε τρία λεπτά κάντε βουτιά στα υπέροχα νερά με θέα τα μισογκρεμισμένα σπίτια του Μαρμαρίου. Στην πανέμορφη (χωρίς καθόλου σκιά) μικρή παραλία Κάποι, σχεδόν κάτω από τον οικισμό της Βάθιας (4,5 χλμ. από το Μαρμάρι).
Για λίγο πιο μακρινές διαδρομές, προτείνεται ανεπιφύλακτα ο Γερολιμένας (16,6 χλμ.). Εκτός από τα καταπράσινα νερά του, προσφέρει καφέ και ταβέρνες, καθώς και το μοναδικό μίνι μάρκετ της περιοχής.

Πού να μείνετε

«Ταίναρος» (Κοκκινόγεια, Κρατήσεις στο thkassis@gmail.com, τα κινητά δεν έχουν σήμα) Πέντε τρίκλινα σε ωραία τοποθεσία, με κλιματισμό και internet, σε οικονομική τιμή.
«Ακρωτήρι b&b» (Πόρτο Κάγιο, 2733052013, 6973931046) Τα δωμάτια πάνω από την ομώνυμη ταβέρνα προσφέρουν χαλάρωση και ηρεμία με θέα τα καθαρά νερά του κόλπου. Φέτος το καλοκαίρι, η ταβέρνα θα εξυπηρετεί τους πελάτες του ξενοδοχείου.
«Μαρμάρι Paradise» (Μαρμάρι, info@marmariparadise.com) Για μια πιο λουξ διαμονή, πάνω από την όμορφη παραλία του Μαρμαρίου και με εξαιρετική θέα, με εστιατόριο, πρωινό, café-bar με θέα στον κόλπο και ξαπλώστρες στην παραλία.

Εξερευνούμε τη Μάνη ως περιπατητές - εικόνα 5

Πού να φάτε

«Άκρον Ταίναρο» (Κοκκκινόγεια, 2733053064) Ο πολύ καλός σεφ Παναγιώτης Γουνελάς, μαζί με τη μητέρα του Παναγιώτα στην κουζίνα, ετοιμάζουν γαριδομακαρονάδα σπέσιαλ, ομελέτα με σύγκλινο για πρωινό και σαμουσάδες, παραδοσιακό γλυκό της Μάνης.
«Ippocampos» (Πόρτο Κάγιο, 2733051851, 6944710482) Με τα πόδια κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα, απολαμβάνετε φρέσκα ψάρια και θαλασσινούς μεζέδες όλη τη σεζόν.
«Porto» (Πόρτο Κάγιο, 2733052033, 6974310146) Φρέσκα ψάρια, εξαιρετικές τραβηχτές πίτες αλλά και ιστορίες από τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας Αντώνη Γρηγορακάκη.
«Το κοινοτικόν εν Λαγεία» (Λάγια, 2733021090) Ανοιχτό όλο το χρόνο και όλη την ημέρα. Ιδανικό αν κάνετε μια σύντομη εκδρομή από το Μαρμάρι που απέχει 6,5 χλμ.

Tips:

• Διασχίστε το μονοπάτι απόγευμα. Δεν υπάρχει καθόλου σκιά παρά μόνο γύρω από το φάρο.
• Πάρτε καπέλο, νερό, αντηλιακό και φακό. Γενικά τα κινητά δεν έχουν σήμα σε όλη την περιοχή.
• Το μονοπάτι είναι αρκετά βατό, ωστόσο χρειάζεται προσοχή, ειδικά στο δεύτερο κομμάτι, καθώς η κλίση του βουνού στα πλάγια είναι αρκετά απότομη. Προτιμήστε κλειστά αθλητικά παπούτσια.

Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Γουνελά, ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Άκρον Ταίναρο» και τη Γεωργία Νικολακοπούλου, αρχιτέκτονα, για τις χρήσιμες πληροφορίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ποιά hot Ευρωπαϊκή πόλη έρχεται πιο κοντά στην Αθήνα με νέα πτήση;

Με πέντε πτήσεις την εβδομάδα εγκαινιάζεται το νέο δρομολόγιο της ΤΑΡ. Πότε θα αναχωρούν οι πτήσεις από τις πρωτεύουσες Ελλάδας-Πορτογαλίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/05/2026

AMOH Rhodes: η νέα πολυτέλεια της Ρόδου κοιτάζει προς τη Λίνδο

Η ταυτότητα του "AMOH" χτίζεται πάνω σε μια συνομιλία με το τοπίο και την ιστορία της περιοχής, ενώ η γαστρονομία είναι σημαντικό κεφάλαιο της εμπειρίας.

Σούλι: Εκεί όπου ο χρόνος "σταματά" και η περιπέτεια ξεκινά με ρυθμό

Μία μεγάλη "βουτιά" στο Σούλι αξίζει για να καταλάβεις ότι πρόκειται για ένα τόπο-θρύλο που κινείται ανάμεσα σε απόκρημνα βουνά και μυστικά του Αχέροντα, φτιαγμένος για ταξιδιώτες που αναζητούν την αυθεντική Ήπειρο.

7 podcasts που θα σας ταξιδέψουν στην ιστορία αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα

Σε κάθε επεισόδιο, αρχαιολογικοί χώροι ανά την Ελλάδα αποκτούν φωνή, αφηγούνται την ιστορία τους και προσκαλούν τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι στον ελληνικό πολιτισμό.

Οι 17 προορισμοί στην Ελλάδα που ξεχωρίζουν οι Times δεν είναι αυτοί που νομίζεις

Στην παρουσίαση του βρετανικού μέσου σημειώνεται ότι πρόκειται για προορισμούς εντός και εκτός ραντάρ, ενώ "οι χαρές της Ελλάδας είναι ανόθευτες".

Η Ηλεία είναι το... νησί της διπλανής πόρτας που τα έχει όλα

Παραλίες του ονείρου, οινογαστρονομικές εμπειρίες, δραστηριότητες, μνημεία και εκδρομές, εστιατόρια και ταβέρνες που τρώνε οι ντόπιοι, ξενοδοχεία στον παράδεισο της καλοκαιρινής "ξυπολυσιάς".

Το Radisson Hotel Group και η Polaroid φέρνουν το πιο nostalgic rooftop experience στο 10 Urban Roof

Με φόντο την πισίνα, τα city views και την ανεπιτήδευτη καλοκαιρινή ενέργεια της πόλης, το rooftop μετατρέπεται σε σημείο που οι στιγμές δεν μένουν μόνο στο κινητό.