Τα οικοτουριστικά χωριά της Κρήτης

Εγκαταλελειμμένα χωριά και παλιά μετόχια που αναπαλαιώθηκαν με σεβασμό στην παράδοση ή εκτάσεις με ξενώνες χτισμένους στο πρότυπο μικρών οικισμών προσφέρονται για ήσυχες διακοπές.

Τα οικοτουριστικά χωριά της Κρήτης

Εγκαταλελειμμένα χωριά και παλιά μετόχια που αναπαλαιώθηκαν με σεβασμό στην παράδοση ή εκτάσεις μέσα στη φύση με ξενώνες χτισμένους στο πρότυπο μικρών οικισμών προσφέρονται για ήσυχες διακοπές με ιδιωτικότητα στο πνεύμα του φετινού καλοκαιριού.

Μηλιά: Χωρίς ηλεκτρισμό στα Χανιά

Τα οικοτουριστικά χωριά της Κρήτης - εικόνα 1

Το ID του χωριού Κρυμμένο σε μια ρεματιά μέσα στα βουνά, αυτό το "χωριό" αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους του οικοτουρισμού σε όλη την Ελλάδα. Η Μηλιά ήταν εγκαταλελειμμένη για 4 δεκαετίες περίπου όταν γεννήθηκε η ιδέα της μετατροπής των παλιών σπιτιών της σε ξενώνες. Σήμερα, 13 πετρόχτιστα σπίτια με θέα τα κρητικά βουνά δικαιολογούν απόλυτα γιατί αυτό το οικολογικό χωριό χωρίς ρεύμα συγκαταλέχτηκε από το Lonely Planet στις πενήντα καλύτερες γωνιές του πλανήτη.

Δραστηριότητες Εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικά σχήματα, σεμινάρια yoga. Στη Μηλιά υπάρχει επίσης μια μικρή μόνιμη υπαίθρια έκθεση με πέτρινες κατασκευές, που ήταν κάποτε σε χρήση. Κάθε Τετάρτη στις 11 π.μ. μπορείτε να συμμετάσχετε στο μαγείρεμα συνταγών με έμπνευση από την κρητική γαστρονομία αλλά και στο ζύμωμα-ψήσιμο ψωμιού. Επίσης, επτά σηματοδοτημένα και χαρτογραφημένα πεζοπορικά μονοπάτια διάρκειας 1-5 ωρών σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε.

Highlights Δείπνο στο εστιατόριο της Μηλιάς υπό το φως των κεριών, με νόστιμα πιάτα φτιαγμένα με τα προϊόντα του κήπου και της φάρμας του χωριού και μαγειρεμένα στην κατσαρόλα ή στον ξυλόφουρνο, απ’ όπου βγαίνει και το χειροποίητο ψωμί.

Βλάτος Χανίων | 6945763743 | www.milia.gr

Lasinthos Eco Park: Ένα οικολογικό πάρκο στο Λασίθι

Τα οικοτουριστικά χωριά της Κρήτης - εικόνα 2

Το ID του χωριού Σε απόσταση 50 χιλιομέτρων περίπου από την πόλη του Ηρακλείου, το "Lasinthos Eco Park" απλώνεται σε διακόσια στρέμματα οικολογικού πάρκου με διάφορους τύπους ξενώνων, όπου κυριαρχεί η κρητική παραδοσιακή αρχιτεκτονική και υλικά όπως μάρμαρο, πέτρα και ξύλο. Διαμορφωμένα μονοπάτια οδηγούν στις φάρμες με διάφορα είδη ζώων: από κότες, πάπιες και θορυβώδεις πέρδικες, μέχρι αγριογούρουνα, ψηλόλιγνες στρουθοκαμήλους και εντυπωσιακά παγώνια. Οι περίπατοι καταλήγουν στο εστιατόριο του πάρκου, όπου σερβίρονται παραδοσιακά κρητικά εδέσματα μαγειρεμένα από το εξειδικευμένο στην κρητική γαστρονομία και έμπειρο προσωπικό, με πρώτες ύλες από τα βιολογικά προϊόντα του αγροκτήματος.

Δραστηριότητες Οι αθλητικές δραστηριότητες που προσφέρει το "Lasinthos Eco Park" είναι: ποδόσφαιρο (γήπεδο 5x5), μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμβηση, τοξοβολία, ιππασία, και ποδήλατο βουνού ή πεζοπορία στη φύση, σε ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια γύρω από το αγρόκτημα. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα από τα παρακάτω εργαστήρια: ξυλογλυπτική, αρωματικά φυτά, αποστακτήριο ρακής, τυποποίηση μελιού, υφαντική τέχνη, κηροπλαστική, κεραμική.

Highlights Το "Lasinthos Eco Park" θυμίζει ζωολογικό κήπο, αφού εκτός από τα συνηθισμένα ζώα του αγροκτήματος, μπορείτε επίσης να θαυμάσετε το περίφημο κρητικό κρι κρι, άρκαλους (ασβούς) που κρύβονται στα λαγούμια τους, πανέμορφα ελάφια που επιδεικνύουν με χάρη τα εντυπωσιακά κέρατά τους και χαριτωμένα πόνι.

Αγ. Γεώργιος | Οροπέδιο Λασιθίου, 2844089101 | www.lasinthos.gr

Έναγρον: Οικοτουρισμός στο Ρέθυμνο

Τα οικοτουριστικά χωριά της Κρήτης - εικόνα 3

Το ID του χωριού Σε ένα αγρόκτημα 50 στρεμμάτων με καλλιέργειες από ελιές και λαχανικά αλλά και άγρια βλάστηση, πάνω από τις πηγές του Μυλοποτάμου, απέναντι από φαράγγια και σπηλιές, στους πρόποδες του Ψηλορείτη και σε υψόμετρο 500 μέτρων, βρίσκονται 12 ανεξάρτητα κτίρια, απόλυτα εναρμονισμένα στο φυσικό περιβάλλον, με 32 μονώροφες ή διώροφα διαμερίσματα. Το "χωριό" που σχηματίζουν συμπληρώνεται από τον ξυλόφουρνο, το τυροκομείο, το μικρό μπακάλικο με τα επιλεγμένα παραδοσιακά προϊόντα, το πατητήρι, το παραδοσιακό καφενείο, το εστιατόριο, διακοσμημένο με παλιά αντικείμενα, εργαλεία και έργα τέχνης, καθώς και την αυλή κάτω από την τεράστια βελανιδιά.

Δραστηριότητες Εποχικές δραστηριότητες όπως ρακοκάζανο, γευσιγνωσία οίνου και λαδιού, τυροκομική, τρύγος. Παρουσιάσεις του κρητικού διατροφικού προτύπου, μαθήματα μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας. Διαδρομές στη φύση με τα πόδια, με γαϊδουράκια ή με ποδήλατα βουνού. Βοτανικός περίπατος και γνωριμία με σαράντα περίπου βότανα της περιοχής, καθώς και με την υπόλοιπη πλούσια κρητική χλωρίδα. Επισκέψεις σε σημαντικά μνημεία της περιοχής, όπως βυζαντινές εκκλησίες, αρχαιότητες, μοναστήρια και τα μητάτα του Ψηλορείτη.

Highlights Η πισίνα, χτισμένη στο πιο εντυπωσιακό σημείο απέναντι από τους γκρεμούς με τις αετοφωλιές, και το τζακούζι με θέα τους απόκρημνους βράχους του φαραγγιού των γυπών.

Αξός Μυλοποτάμου | 2834061611 | www.enagron.gr

Άσπρος Ποταμός: "Πράσινος" τουρισμός στην Ιεράπετρα

Τα οικοτουριστικά χωριά της Κρήτης - εικόνα 4

Το ID του χωριού Στο νομό Λασιθίου, 60 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο, σ’ αυτό το παλιό μετόχι του μεγαλύτερου χωριού Πεύκοι, βρίσκονται δέκα πετρόχτιστα σπιτάκια ηλικίας τριακοσίων ετών και παραδοσιακής κρητικής αρχιτεκτονικής, που ενώνονται μεταξύ τους μ’ ένα λιθόστρωτο μονοπάτι. Παλιές κασέλες, πινακωτές, υφαντά και μπακίρια, χτιστά κρεβάτια, οροφές με δοκάρια και χοντροί τοίχοι από πέτρα που διατηρούν τα σπίτια δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά το χειμώνα. Η λειτουργία του ξενώνα στηρίζεται αποκλειστικά σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Φώτα, ψυγεία και ζεστό νερό συνδέονται με το φωτοβολταϊκό σύστημα, που έχει κερδίσει το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο για την Ελλάδα. Πρίζες στα σπίτια δεν υπάρχουν. Οι επισκέπτες μπορούν να φορτίζουν τις ηλεκτρικές συσκευές τους στο χώρο υποδοχής, όπου λειτουργεί βιβλιοθήκη και υπάρχει WiFi.

Δραστηριότητες Σεμινάρια γιόγκα, τάι τσι, ζωγραφικής κ.ά. Ποδηλατικές διαδρομές και πεζοπορία στο φαράγγι των Πεύκων που ξεκινάει από το ομώνυμο χωριό και καταλήγει στον Άσπρο Ποταμό, στο φαράγγι του Λαμνωνίου, στις παραλίες του Ξερόκαμπου και στο φαράγγι της Κάτω Ζάκρου. Κολύμπι και θαλάσσια σπορ στις παραλίες Μακρύγιαλος, Καλαμοκανιά και Διασκάρι. Ανάβαση στη Μονή Καψά, που οδηγεί σε μια μικρή σπηλιά και προσφέρει μαγευτική θέα.

Highlights Τα βεραντάκια με θέα τα βουνά και την κοιλάδα. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται από το γεγονός πως ο κύριος φωτισμός των σπιτιών γίνεται με λάμπες παραφίνης και κεριά και από το ότι η ανακατασκευή των σπιτιών έγινε από παρέες Αυστριακών χίπι, με αντάλλαγμα τη διαμονή και τη διατροφή τους.

Μακρύγυαλος | 2843051694 | www.asprospotamos.gr

Kapsaliana Village Hotel: Ένας μικρός παράδεισος στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου

Τα οικοτουριστικά χωριά της Κρήτης - εικόνα 5

Το ID του χωριού Στην καρδιά του μεγαλύτερου ελαιώνα της Κρήτης, σε υψόμετρο 260 μ., ένας οικισμός του 17ου αιώνα στο παλιό μετόχι της Ιεράς Μονής Αρκαδίου αποκαταστάθηκε, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και την αρχιτεκτονική του τόπου, και μετατράπηκε στο "Kapsaliana Village Hotel", μέλος των ιστορικών ξενοδοχείων της Ευρώπης. Mε επίκεντρο τον ιστορικό μοναστηριακό ελαιόμυλο του 1763, το ξενοδοχείο-οικισμός απλώνεται σ’ έναν ιδιόκτητο διαμορφωμένο χώρο 30 στρεμμάτων, με μποστάνια, μονοπάτια, πισίνα και 22 δωμάτια, καθώς και σουίτες με ανεξάρτητες εισόδους. Η φυσιολατρία παντρεύεται με την αισθητική.

Δραστηριότητες Βόλτες με ποδήλατο στις γύρω περιοχές, πεζοπορία, γιόγκα. Επισκεφθείτε την εκκλησία ή περπατήστε στη φύση και στους χώρους γύρω από το ξενοδοχείο που είναι σε απόλυτη αρμονία μαζί της. Μπορείτε, επίσης, να παρακολουθήσετε τη διαδικασία παρασκευής ψωμιού, να επισκεφθείτε τα μποστάνια, το κατάστημα με τα τοπικά προϊόντα ή να παρακολουθήσετε μια γευσιγνωσία ελαιόλαδου. Αξίζει να πάτε μέχρι το χωριό Μαργαρίτες, γνωστό για την παράδοσή του στην αγγειοπλαστική, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε και μαθήματα.

Highlights Τα αρώματα του θυμαριού, του φασκόμηλου και των κρητικών βοτάνων που φτάνουν στη βεράντα του δωματίου σας. Το πρωινό με φρέσκα προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς, αλλά κυρίως το δείπνο στο ρομαντικό εστιατόριο του ξενώνα.

Καψαλιανά Ρεθύμνου | 2831083400 | www.kapsalianavillage.gr

Από την Πωλίνα Παρασκευοπούλου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.