Φρόιντ, τεχνολογία και παράνοια στην Αυστρία

Το φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης steirischer herbst έρχεται στο φθινοπωρινό Graz, εκπέμποντας από το φανταστικό κανάλι Paranoia TV.

Φρόιντ, τεχνολογία και παράνοια στην Αυστρία

Με ένα τολμηρό ενεργητικό θεμάτων, από τον φασισμό μέχρι τον ηδονισμό, το φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης steirischer herbst, διατηρεί την πάντα οξυμένη διαλεκτική σχέση που έχει με την επικαιρότητα. Την φετινή του ιδέα ενέπνευσε η προσφυγή των ανθρώπων στα πληροφορικά συστήματα εξαιτίας της πανδημίας. Το φεστιβάλ προσαρμόζεται στις συνθήκες και συμπυκνώνει τις δραστηριότητές του σε ένα φανταστικό κανάλι, που αναμεταδίδει από ένα παράλληλο δυστοπικό σύμπαν. Σατιρίζοντας τη μιντιακή αντιμετώπιση, την κοινωνική υστερία και τον εγγενή παραλογισμό της παρελθούσας πραγματικότητας, το steirischer herbst ʼ20: Paranoia TV συνεχίζει την avant-garde παράδοση του φεστιβάλ σε νέα φόρμα, στο φθινοπωρινό Graz από τις 24/9 μέχρι τις 18/10.

Φρόιντ, τεχνολογία και παράνοια στην Αυστρία - εικόνα 1

Στο μυστηριώδες και ανοίκειο σύμπαν του Paranoia TV, κεντρικό πρόσωπο είναι ο Φρόιντ, ο οποίος επαναδημιουργείται σε ένα ψηφιακό deepfake. Όντας από τους πρώτους που έγραψαν για την παράνοια, θεωρήθηκε το ιδανικό πρόσωπο να μας δώσει μια πρώτη αίσθηση της πλατφόρμας. Συνεχίζοντας τα τολμηρά σχόλια, η καλλιτεχνική διευθύντρια Ekaterina Degot φέρνει στο τραπέζι την αμφιλεγόμενη, αν και πολυχρησιμοποιημένη, έννοια της «κανονικότητας». Στο steirischer herbst ʼ20 επαναδιατυπώνονται τα ερωτήματα που μας απασχόλησαν όλους, σε μια psychotronic, οργουελική εναλλακτική πραγματικότητα. Επιστρέφουμε στην κανονικότητα ή αυτό που βιώσαμε ήταν μια έκφανσή της; Και τι εν τέλει είναι νορμάλ; Και τι είναι πραγματικότητα;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Οι παραλίες-καταφύγια της Αττικής που κάνουν τον Δεκαπενταύγουστο στην πόλη πιο εύκολο

Μένετε στην Αθήνα τον Δεκαπενταύγουστο; Ανακαλύψτε τις καλύτερες ελεύθερες παραλίες της Αττικής για δροσερές βουτιές, καθαρά νερά και οικονομικές αποδράσεις κοντά στην πόλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
15/08/2026

Τι ξέρουμε για το Μπουργκάς, την πόλη που θα φιλοξενήσει την Eurovision στη Βουλγαρία

Το Μπουργκάς ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τη Eurovision 2027 και συστήνεται ξανά στην Ευρώπη: μια παραθαλάσσια πόλη με πάρκα, ιστορία, παραλίες και αξιοθέατα.

5 πανηγύρια της Ελλάδας που αξίζει να ζήσεις έστω και μια φορά

Από την Ικαρία μέχρι την Κάρπαθο και από την Αμοργό μέχρι την Κάσο, αυτά είναι τα πανηγύρια που κρατούν ζωντανή την ελληνική παράδοση και μετατρέπουν μια καλοκαιρινή βραδιά σε αξέχαστη εμπειρία.

Αυτές είναι οι παραλίες που χαρίζουν καλοκαιρινές βουτιές χωρίς συνωστισμό

Αν αναζητάτε όμορφες παραλίες για τις διακοπές ή μια καλοκαιρινή εξόρμηση, υπάρχουν επιλογές που προσφέρουν χώρο, ηρεμία και χαλάρωση δίπλα στη θάλασσα.

Influencer αποκαλύπτει 3 ελληνικά πανηγύρια που πρέπει να ζήσεις τον Δεκαπενταύγουστο

Που χτυπά η καρδιά του ελληνικού πανηγυριού τον Δεκαπενταύγουστο; Μια ελληνίδα influencer ξεχωρίζει τρία νησιά για αυθεντικό γλέντι, χορό και καλοκαιρινή διασκέδαση.

Η Αθήνα είναι μία από τις καλύτερες πόλεις για να ζεις, λέει η Gen Z

Το Time Out ρώτησε χιλιάδες νέους κάτω των 30 ετών ποιες πόλεις του κόσμου κάνουν την καθημερινότητά τους καλύτερη. Από το Τόκιο και το Πόρτο μέχρι την Αθήνα, αυτές είναι οι 20 που ξεχώρισαν.

Διόλου τυχαία, όλοι θέλουν να πάνε σε αυτό το νησί φέτος το καλοκαίρι

Έστω και τώρα, πρέπει να μπει για τα καλά στο ραντάρ των καλοκαιρινών σου διακοπών ή ακόμη και εκείνων του Σεπτεμβρίου.