8 χωριά για το καλοκαίρι - Ψήφισε το δικό σου!

Παραδοσιακοί οικισμοί ανέγγιχτης ομορφιάς, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, δίνουν το ιδανικό σκηνικό για ένα καλοκαίρι αλλιώτικο αλλά πολύ απολαυστικό. Αν κι εσείς ανήκετε στην ανερχόμενη των βουνών θερινή σχολή, μοιραστείτε μαζί μας το δικό σας αγαπημένο χωριό και κερδίστε ένα διήμερο σε έναν υπέροχο ξενώνα.

8 χωριά για το καλοκαίρι - Ψήφισε το δικό σου!

Μικρές παραμυθένιες πλατείες, ιστορικά κτίρια, όμορφα καφενεία. Παραδοσιακοί οικισμοί ανέγγιχτης ομορφιάς, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, δίνουν το ιδανικό σκηνικό για ένα καλοκαίρι αλλιώτικο αλλά πολύ απολαυστικό. Αν κι εσείς ανήκετε στην ανερχόμενη των βουνών θερινή σχολή, μοιραστείτε μαζί μας το δικό σας αγαπημένο χωριό και κερδίστε ένα διήμερο σε έναν υπέροχο ξενώνα.

8 χωριά για το καλοκαίρι - Ψήφισε το δικό σου! - εικόνα 1

Ζάτουνα, Αρκαδία

Πλακόστρωτες αυλές, στενά σοκάκια, πανέμορφα πέτρινα σπίτια. Κινηματογραφικό σκηνικό θα μπορούσε να αποτελέσει η Ζάτουνα Αρκαδίας, χτισμένη στις πλαγιές πάνω από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού και σε υψόμετρο 1.050 μέτρων. Τα υπεραιωνόβια πλατάνια, το πετρόχτιστο παλιό δημοτικό σχολείο και η εκκλησία της Παναγίας σε συνδέουν αρμονικά με το σημαντικό παρελθόν του χωριού, το οποίο μεταξύ άλλων αποτέλεσε και τόπο εξορίας του Μίκη Θεοδωράκη κατά τη διάρκεια της Χούντας. Γεφύρια, νεροτριβές και μπαρουτόμυλοι ολοκληρώνουν το σκηνικό, ενώ η ντόπια γαστρονομία κυριαρχεί. Στο «Αρχοντικό Ανυφαντή», το οποίο στεγάζεται σε ένα τυπικό αρχοντόσπιτο του 1840, η ποιοτική διαμονή αλλά και οι σπιτικές γευστικές προτάσεις ολοκληρώνουν την εμπειρία και σε κάνουν να δεις την περιοχή με άλλο μάτι.

8 χωριά για το καλοκαίρι - Ψήφισε το δικό σου! - εικόνα 2

Άγιος Λαυρέντιος, Πήλιο

Ορεινό χωριό του δυτικού Πηλίου, είναι ένα από τα παλαιότερα της περιοχής και ακόμη και σήμερα διατηρεί το χρώμα του και το χαρακτήρα του. Θεωρείται ζωντανό μνημείο της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής και, σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε από τον όσιο Λαυρέντιο, στον οποίο οφείλει και το όνομά του. Αναπαλαιωμένα αρχοντικά, όμορφα περιποιημένα καλντερίμια, πλατάνια, καστανιές, βρύσες με δροσερό τρεχούμενο νερό και μια όμορφη πλατεία με παραδοσιακά καφενεία και θέα στον Παγασητικό μένουν αξέχαστα στον επισκέπτη. Δοκιμάστε πεντανόστιμες γεύσεις του Πηλίου στην ταβέρνα «Φωλιά» (6994637898).

8 χωριά για το καλοκαίρι - Ψήφισε το δικό σου! - εικόνα 3

Κοσμάς, Πάρνωνας

Το λεγόμενο και «Μπαλκόνι της Κυνουρίας» είναι χτισμένο στον Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, εξασφαλίζοντας εξαιρετική θέα που φτάνει μέχρι τις Σπέτσες. Ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού, η θερμοκρασία εδώ παραμένει «γλυκιά» και ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει άνετες και ξεκούραστες διακοπές. Μια στάση στην πανέμορφη πλατεία με τα πλατάνια, αλλά και το περπάτημα στο μαγευτικό καστανόδασος που απλώνεται κάτω από το χωριό, θα δημιουργήσουν ανεξίτηλες αναμνήσεις. Στο καφενείο «Κυκλάμινο» (2757031434), που βρίσκεται στην πλατεία, θα δοκιμάσετε νόστιμους παραδοσιακούς μεζέδες και θα μάθετε πολλές πληροφορίες και ιστορίες για το χωριό. Στην ταβέρνα «Μαλεάτης Απόλλων» (2757031494) θα δοκιμάσετε την παραδοσιακή πιταρούδα με χόρτα του βουνού και φέτα, ρεβιθάδα, αλλά και γίδα.

8 χωριά για το καλοκαίρι - Ψήφισε το δικό σου! - εικόνα 4

Νυμφαίο, Φλώρινα

Από τα ομορφότερα και πάλαι ποτέ αρχοντικότερα χωριά στην Ελλάδα, ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός στο Βίτσι, σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, περικλείεται από δάσος οξιάς, ενώ τα λιθόστρωτα μονοπάτια και τα πετρόχτιστα σπίτια θυμίζουν την εποχή ακμής του χωριού. Το Νυμφαίο, το παλιό όνομα του οποίου, Νιβεάστα, σημαίνει νύμφη στα βλάχικα, γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση από τον 18ο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Σήμερα, τα ανακαινισμένα αρχοντικά έχουν μετατραπεί σε ξενώνες, ενώ δεκάδες φιλόξενα μαγαζιά σερβίρουν νόστιμες τοπικές συνταγές. Σε ένα από τα αρχοντικά στεγάζεται το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, καθώς η παράδοση της συγκεκριμένης τέχνης στο χωριό φτάνει πίσω στο 1650. Στις μέρες μας η περιοχή είναι στενά συνδεδεμένη με τη δράση του Αρκτούρου για την προστασία της αρκούδας. Από εδώ, τέλος, αξίζει να επισκεφθείτε το γειτονικό Σκλήθρο και το εντυπωσιακό εστιατόριο «Θωμάς» (2386031206), που αναδεικνύει την τοπική κουζίνα και τα ιδιαίτερα υλικά της περιοχής με σύγχρονες προσεγγίσεις.

8 χωριά για το καλοκαίρι - Ψήφισε το δικό σου! - εικόνα 5

Καλύβια Πεζούλας, Λίμνη Πλαστήρα

Μια ονειρική εικόνα με τις κατάφυτες βουνοκορφές, τους χείμαρρους, αλλά και τα γαλανά νερά της λίμνης αντικρίζει κανείς όταν βρεθεί στη λίμνη Πλαστήρα, 25 χλμ. δυτικά από την Καρδίτσα. Ο οικισμός Καλύβια Πεζούλας είναι ο πιο αναπτυγμένος, ωστόσο περιβάλλεται από αρκετά, επίσης όμορφα και περιποιημένα χωριά, με θέα στα φιόρδ της λίμνης. Στην ανατολική όχθη της, σε μία από τις πιο παλιές ταβέρνες της περιοχής, το «Τσαρδάκι» (2441020024), η Σταυρούλα και ο Μπάμπης φτιάχνουν τα δικά τους τουρσιά, σάλτσες, αλλαντικά και αλοιφές, ενώ τα μαγειρευτά μπαίνουν στον ξυλόφουρνο. Εμβληματικά πιάτα τα αρνίσια παϊδάκια και η σαλάτα με τα δεκαπέντε υλικά.

8 χωριά για το καλοκαίρι - Ψήφισε το δικό σου! - εικόνα 6

Άνω Πορρόια, Κερκίνη

Μόλις μία ώρα από τη Θεσσαλονίκη, τα Άνω Πορρόια, σκαρφαλωμένα στο όρος Μπέλες, στη γειτονιά της λίμνης Κερκίνης, είναι ένα χωριό που το αστικό του παρελθόν σού κλείνει πονηρά το μάτι και σε προσκαλεί να το ανακαλύψεις στην πλακοστρωμένη και καταπράσινη πλατεία, στα μακεδονίτικα αρχοντικά, στα νεοκλασικά του, αλλά κυρίως στη νοοτροπία και την ευγένεια των κατοίκων του. Στη ταβέρνα «Πέστροφες» (2327051500), στο δάσος πάνω από το χωριό, ο Γιώργος και ο Δημήτρης Θεοδωρακέλλης, πατέρας και γιος, ετοιμάζουν το πιο αέρινο καπνιστό ψάρι, αλλά και μια μυρωδάτη ολόφρεσκη πατατοσαλάτα. Η γευστική ψαρόσουπα θα συμπληρώσει ιδανικά το γεύμα, ενώ οι ψητές κόκκινες πιπεριές, σήμα κατατεθέν της βορειοελλαδίτικης κουζίνας, είναι από τα πιάτα που δεν πρέπει να παραλείψετε. Ο πανέμορφος «Βιγλάτορας» (2327051231), το παλιό χάνι στο όποιο στάθμευαν τα καραβάνια στο δρόμο από την Πόλη στο Μοναστήρι, έχει μετατραπεί σε έναν κομψό ξενώνα με γαστρονομικές και οινικές ανησυχίες. Ζωγραφιστά κρεβάτια, υφαντά σκεπάσματα και η υπογραφή του Στέλιου και της Φίλης παντού στο χώρο. Εδώ θα απολαύσετε ένα από τα καλύτερα πρωινά: πίτες, μαρμελάδες από φρούτα του δάσους, ροφήματα με βότανα του Μπέλες, χωριάτικα αβγά κ.ά.

8 χωριά για το καλοκαίρι - Ψήφισε το δικό σου! - εικόνα 7

Στεμνίτσα, Αρκαδία

Λιθόστρωτα καλντερίμια, όμορφα περιποιημένα σπίτια με ξύλινα χαγιάτια. Η Στεμνίτσα είναι ένα χωριό ζωντανό και αποτελεί ιδανική βάση για εξορμήσεις στη γύρω περιοχή, η οποία έχει να επιδείξει σημαντικά αξιοθέατα, όπως το φαράγγι του Λούσιου, τα πανέμορφα μοναστήρια και το Μουσείο Υδροκίνησης. Επίσης, ένα άριστο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών αποτελεί ιδανικό τρόπο για να εξερευνήσετε το φαράγγι, ακολουθώντας βέβαια τις οδηγίες ασφαλείας. Οι τοιχογραφίες της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, στην πλατεία, είναι του Φώτη Κόντογλου. Εξαιρετική επιλογή διαμονής ο ξενώνας «Μπελαίικο» (2795081286), δίπλα στο δάσος, με υπέροχη θέα στο χωριό, με το οποίο συνδέεται και με μονοπάτι για χαλαρούς περιπάτους. Η Νένα Γκριντζιά αποτελεί την ιδανική οικοδέσποινα αλλά και ξεναγό στην περιοχή, και το σπιτικό πρωινό της είναι εμπειρία. Ψητά, μαγειρευτά, αλλά και πλούσιες επιλογές από μεζέδες, θα βρείτε στην ταβέρνα «Στεμνίτσα» (2795081371).

8 χωριά για το καλοκαίρι - Ψήφισε το δικό σου! - εικόνα 8

Πάπιγκο, Ιωάννινα

Ο ανηφορικός, φιδωτός δρόμος που οδηγεί στο Πάπιγκο φέρνει μπροστά μας εικόνες άγριας φυσικής ομορφιάς. Φτάνοντας στο χωριό, θα συναντήσουμε πέτρινα σπίτια, καλντερίμια, αλλά και εκκλησίες που αποτελούν αβίαστη συνέχεια της ζαγορίσιας φύσης. Ειδικά το καλοκαίρι με τις ανθισμένες γλάστρες και τις αυλές που σε προκαλούν να αράξεις και να χαζεύεις την επιβλητική κορυφή της Γκαμήλας να παίρνει τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος, η εμπειρία του Πάπιγκου απογειώνεται. Στην είσοδο του χωριού, δίπλα στο πάρκινγκ, δοκιμάστε τα νόστιμα γλυκά από τη «Στέρνα» (2653025090) και την Έλλη Παπαγεωργίου. Μια βόλτα μέχρι τις φυσικές κολυμπήθρες τις Οβύρες Ρογκοβού, που βρίσκονται μεταξύ Μεγάλου και Μικρού Πάπιγκου, θα σας φέρει ακόμη πιο κοντά στη φύση και στην αξία αυτού του τόπου. Πίτες με άγρια χόρτα, νόστιμα κρεατικά από καλοζωισμένα ελευθέρας βοσκής ζώα, καθώς και γευστικά παραδοσιακά λαδερά είναι τα φαγητά που θα βρείτε στην περιοχή. Στα Κάτω Πεδινά, ο παραδοσιακός ξενώνας «Άπειρος Χώρα» (2653071188), με οικοδέσποινα τη φιλόξενη Αθηνά, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τις εξορμήσεις σας.

Διαγωνισμός

Ψήφισε το αγαπημένο σου χωριό! Ποιο είναι το αγαπημένο σου χωριό για καλοκαιρινές διακοπές; Μοιράσου μαζί μας την πιο αξέχαστη εμπειρία σου από κάποιο χωριό στο facebook Αθηνόραμα και μπες αυτόματα στην κλήρωση για να κερδίσεις δύο διανυκτερεύσεις για δύο άτομα στον ξενώνα «Μπελλαίικο» στη Στεμνίτσα (με την προϋπόθεση της διαθεσιμότητας).

Δημήτρης Σταθόπουλος

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.