Η εσωστρεφής γοητεία της Μήλου που δεν σταματάς να ανακαλύπτεις

Αν ονειρεύεστε να επιδοθείτε σε σαφάρι παραλιών, να κολυμπήσετε σε συγκλονιστικά νερά ή να περπατήσετε σε πολύχρωμους οικισμούς, τότε η Μήλος είναι έτοιμη να σας φιλοξενήσει.

Η εσωστρεφής γοητεία της Μήλου που δεν σταματάς να ανακαλύπτεις

Ούτε νησί της Αφροδίτης, ούτε ερωτικός προορισμός ούτε καν το απόλυτο "ζευγαρονήσι". Κανένα δημοσιογραφικό κλισέ δεν μπορεί να ανταποκριθεί ακριβώς σε αυτό το συλλεκτικό κομμάτι γης του Αιγαίου που έχει αφήσει πίσω της η έκρηξη ενός ηφαιστείου. Αν μπορώ να δώσω δύο χαρακτηρισμούς στη Μήλο, αυτοί είναι εσωστρεφής και μεταβαλλόμενη. Κάτω από τη λάβα, τη στάχτη, τα πολύτιμα πετρώματα, τα άγρια βράχια και τα ασύλληπτα όμορφα νερά της βρίσκεται η μοναδική της γοητεία.

Ως εσωστρεφής, σχεδόν μυστικοπαθής ύπαρξη, η Μήλος δεν πρόκειται να σου ανοιχτεί αν δεν είσαι διατεθειμένος να περάσεις αρκετό χρόνο μαζί της, να σκαρφαλώσεις βράχια, να κάνεις βουτιές στα κρυστάλλινα νερά, να οδηγήσεις σε χωματόδρομους και να εξερευνήσεις το βυθό της. Όσο περισσότερο τη γνωρίζεις τόσο περισσότερο θα ανακαλύπτεις καινούργια πράγματα, όπως μικρές παραλίες που δημιουργήθηκαν μετά από έναν ξηρό χειμώνα, ένα καινούργιο εστιατόριο σε έναν μικροσκοπικό οικισμό ή μια ατμοσφαιρική σπηλιά ορμητήριο των πειρατών.

Τώρα αν οι παραλίες είναι 74 ή 82 κανένας δεν ξέρει, αυτό είναι κάτι που αλλάζει κάθε χρόνο. Όχι ότι έχει σημασία. Καθεμιά τους έχει τόσο διαφορετικό χαρακτήρα –από χρυσαφένια άμμο και λευκές σεληνιακές πλάκες μέχρι μικρά βότσαλα σαν κουφέτα– που σίγουρα θα βρεις αυτήν που σου ταιριάζει περισσότερο. Επιπλέον είναι το μοναδικό νησί που έχω βρεθεί σε παραλία τον Δεκαπενταύγουστο με μόλις μία παρέα ακόμη! Είπαμε, αρκεί αυτό που αναζητάς στις διακοπές σου να είναι εσωστρέφεια και ηρεμία. Όσο για το χαρακτηρισμό "ζευγαρονήσι" που την ακολουθεί, προφανώς προκύπτει από τη χαμηλών τόνων νυχτερινή ζωή του νησιού, καθώς δεν προσφέρεται για παρέες που θέλουν να "παρτάρουν". Ωστόσο, δεν φιλοξενεί λιγότερες μοναχικές υπάρξεις ή συντροφιές απ’ ό,τι τα άλλα νησιά του Αιγαίου.

Σαφάρι παραλιών

Η εσωστρεφής γοητεία της Μήλου που δεν σταματάς να ανακαλύπτεις - εικόνα 1
Η Μήλος είναι το ιδανικό νησί για σαφάρι παραλιών

Χωρίς αμφιβολία, το μεγαλύτερο μέρος της φήμης της η Μήλος το χρωστάει στις εκπληκτικές και εξαιρετικά πολυποίκλες παραλίες της. Οι μαγευτικές εικόνες, που σίγουρα έχετε δει, με τα "οινοπνευματί" νερά, τις σπηλιές και τα βράχια με τους ιδιαίτερους σχηματισμούς, προέρχονται από το Κλέφτικο, τη Σπηλιά του Παπάφραγκα και τη Συκιά, στο νότιο τμήμα του νησιού, που αποτελούσαν ορμητήρια πειρατών. Για να επισκεφθείτε αυτές τις μοναδικής ομορφιάς παραλίες, αλλά και να εξερευνήσετε το βυθό τους, θα πρέπει να κάνετε τον περίπλου του νησιού με τα καραβάκια που ξεκινούν καθημερινά από το λιμάνι του Αδάμαντα.

Το πιο εξωπραγματικό τοπίο του νησιού, ωστόσο, τόσο πολυφωτογραφημένο, αλλά και τόσο ξεχωριστό, βρίσκεται στον Βορρά. Στο Σαρακήνικο καλύτερα να πάτε όταν φυσάει νοτιάς, πολύ νωρίς το πρωί ή την ώρα που σουρουπώνει, για να κάνετε μια... βόλτα στο φεγγάρι. Μην παραλείψετε το εξωτικό Τσιγκράδο με τα τιρκουάζ νερά και τη λευκή άμμο. Ακόμη και αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε σχοινί και σκάλα για να φτάσετε, θα αποζημιωθείτε και με το παραπάνω για τη μικρή περιπέτεια. Από τις πιο συμβατικές ως προς την πρόσβαση αλλά πάντα φανταστικές παραλίες, ξεχωρίζει το Παλιοχώρι με τα κίτρινα και κόκκινα βράχια που θυμίζουν πίνακα ιμπρεσιονιστή. Αν δείτε φουσκάλες στο νερό μην ανησυχήσετε, είναι από το θειάφι που υπάρχει στο υπέδαφος.

Η εσωστρεφής γοητεία της Μήλου που δεν σταματάς να ανακαλύπτεις - εικόνα 2
Για τα ατμοσφαιρικά Θειωρυχεία αξίζει να οδηγήσετε σε χωματόδρομο και να κάνετε μια μικρή κατάβαση με τα πόδια

Μία από τις πιο μεγάλες παραλίες του νησιού –και από τις λίγες οργανωμένες– είναι η Φυριπλάκα, όπου ο τεράστιος βράχος προσφέρει φυσική σκιά αλλά και ένα βατήρα για βουτιές. Η λιγότερο δημοφιλής Αλογόμαντρα κατά το ήμισυ καλύπτεται από έναν εντυπωσιακό βράχο που σχηματίζει μια κοιλότητα, σαν μισή σπηλιά. Η χρυσοκόκκινη αμμουδιά του Προβατά είναι ιδανική για οικογένειες, καθώς είναι οργανωμένη και έχει ρηχά νερά, ενώ δίπλα θα βρείτε άλλες δύο μικρές και πιο ήρεμες παραλίες. Θα χρειαστεί να οδηγήσετε σε χωματόδρομο και να καλύψετε μια απόσταση με τα πόδια για να φτάσετε στα Θειωρυχεία, αλλά σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε. Η πιο ατμοσφαιρική και ταυτόχρονα άγνωστη παραλία της Μήλου έχει φόντο τα ερείπια των παλιών εγκαταστάσεων εξόρυξης θείου. Τα παλιά σκουριασμένα εργαλεία, τα ακινητοποιημένα βαγονέτα του άλλοτε πολύβουου ορυχείου και η άγρια ομορφιά των κίτρινων βράχων δημιουργούν ένα πραγματικά κινηματογραφικό σκηνικό.

Καρτποσταλική ομορφιά

Η εσωστρεφής γοητεία της Μήλου που δεν σταματάς να ανακαλύπτεις - εικόνα 3
Στα γραφικά Μανδράκια θα βρείτε μια από τις ωραιότερες παραδοσιακές ταβέρνες του νησιού, τη "Medusa"

Η ζωή του νησιού ξεκινά από το κεντρικό λιμάνι της Μήλου, τον Αδάμαντα, με τα κατάλευκα σπιτάκια και την οργανωμένη τουριστική υποδομή. Εκεί, οι κρεατοφάγοι on a budget τιμούν την παραδοσιακή ταβέρνα "Ζυγός" (2287023120) και το περιποιημένο μπιφτέκι της. Λίγο πιο μακριά από το λιμάνι βρίσκεται το διάσημο για τις ουρές του "Ω! Χαμός" (2287021672) όπου θα δοκιμάσετε τις παραδοσιακές γεύσεις της Μήλου όπως τα πιταράκια και το ντόπιο κατσικάκι στη χόβολη. Για ολόφρεσκο κρεμώδες παγωτό, η θρυλική Αγγελική με το κλασικό της καϊμάκι είναι μονόδρομος.

Η συνέχεια μας οδηγεί ψηλά στην αμφιθεατρικά χτισμένη στο λόφο πρωτεύουσα του νησιού, την Πλάκα. Χαθείτε στα στενά πλακόστρωτα καλντερίμια και περπατήστε μέχρι το κάστρο που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου, για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα αγναντεύοντας την πανοραμική θέα που φτάνει μέχρι τα γύρω νησιά. Στην καρδιά της Πλάκας βρίσκεται η "Αρχοντούλα", ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια της Μήλου. Κάποτε ήταν παραδοσιακό καφενείο, αλλά σήμερα σερβίρει διαλεχτούς μεζέδες όπως πικάντικες σαρδέλες στο φούρνο και κόκορα κρασάτο. Για να γλυκαθείτε, κατευθυνθείτε στον "Παλαιό" (2287023005) για μηλέικη καρπουζένια –που δεν είναι για όλα τα γούστα– ή για την πιο ασφαλή επιλογή ενός λαχταριστού γαλακτομπούρεκου. Από το καφέ "Utopia" (2287023678) οι ρομαντικές ψυχές υποστηρίζουν ότι βλέπεις το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα του νησιού, οπότε μένει να το εξακριβώσετε.

Στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού βρίσκεται το γραφικό ψαροχώρι Πολλώνια, γνωστό για τα ταβερνάκια του που σερβίρουν ψάρι και θαλασσινά, αλλά και για τα καραβάκια που περνούν απέναντι στην Κίμωλο. Χωρίς ανταγωνισμό παίζει η αστακομακαρονάδα στο "Αρμενάκι", ενώ και το ψήσιμο των ψαριών είναι αριστοτεχνικό. Μια επίσκεψη αξίζουν, επίσης, και τα υπόλοιπα χωριά του νησιού, ιδιαίτερα η Τρυπητή, με τους γραφικούς ανεμόμυλους, όπου μπορείς να φας κεφτεδάκια στα κάρβουνα και περιποιημένους μεζέδες στο "Μπακάλικον Γαλάνης" (2287028163). Στον μόνο κατοικημένο οικισμό στο βορειοδυτικό τμήμα της Μήλου, τον Εμπουριό, θα πας για την απόλυτη ηρεμία αλλά και για τα εξαιρετικά ψαρικά και θαλασσινά στην ομώνυμη ταβέρνα "Εμπουριός" (2287021389), κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα. Στo μικρό ψαροχώρι Μανδράκια θα δoκιμάσετε φρέσκα θαλασσινά στην ταβέρνα "Medusa" (2287023670).

Η εσωστρεφής γοητεία της Μήλου που δεν σταματάς να ανακαλύπτεις - εικόνα 4
Κάντε μια στάση στο γραφικό ψαροχώρι Κλήμα για να απολαύσετε από κοντά τα χρωματιστά σπίτια, τα λεγόμενα Σύρματα

Τέλος, το τρίτο πιο πολυφωτογραφημένο μέρος της Μήλου, μετά το Κλέφτικο και το Σαρακήνικο, είναι το μικροσκοπικό ψαροχώρι Κλήμα κάτω από την Τρυπητή. Όλοι έρχονται εδώ, στην πιο διάσημη περαντζάδα της Μήλου για να φωτογραφίσουν τα μοναδικά Σύρματα. Πρόκειται για τα χαρακτηριστικά διώροφα σπίτια των ψαράδων, στο κάτω μέρος των οποίων, πίσω από τις πολύχρωμες δίφυλλες πόρτες, αποθήκευαν τις βάρκες για να τις προστατεύουν από την κακοκαιρία. Είναι ένα εξαιρετικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής που απαντάται μόνο στη Μήλο και την Κίμωλο. Σήμερα κάποια από αυτά φιλοξενούν τουρίστες, ενώ ένα λειτουργεί ως μαγαζί με τουριστικά είδη. Συνδυάστε την καρτποσταλική ομορφιά των Συρμάτων με μια στάση στον "Άστακα" (2287022134), που ξεχωρίζει για την αυθεντική μεσογειακή κουζίνα του.

Πού θα μείνετε

Artemis Deluxe Rooms (2152154780)
Φωτεινοί, άνετοι, κατάλευκοι χώροι διακοσμημένοι με ξεχωριστό στυλ με ένα κομψό περιβάλλον και μια εντυπωσιακή πισίνα δίπλα στο Παλιοχώρι.

Θαλασσίτρα Village Hotel Suites & Spa (2287023570)
Στούντιο, ευρύχωρα διαμερίσματα και σουίτες με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, μέσα σε ένα μικρό χωριό με αυλές και δέντρα στον Αδάμαντα.

Aeolis Hotel (2287023985)
Ήσυχο, προσιτό οικογενειακό ξενοδοχείο στον Αδάμαντα με προσεγμένα άνετα δωμάτια.

Tania Milos (2287041062)
Βoutique ξενοδοχείο 3 αστέρων με πολυτελή, elegant δωμάτια και βεράντες με απεριόριστη θέα στο Αιγαίο, στην ήρεμη Πολλώνια.

 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.