Μαρίνα Εφραίμογλου: «Με το Euphoria Retreat επιστρέφω το δώρο ζωής που πήρα»

Η εμπνεύστρια και δημιουργός του Μαρίνα Εφραίμογλου μιλάει στην Έλλη Μπουμπουρή για το βραβευμένο well-being destination spa και το όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

Μαρίνα Εφραίμογλου: «Με το Euphoria Retreat επιστρέφω το δώρο ζωής που πήρα»

To «Euphoria Retreat» είναι μία από τις πιο εμπνευσμένες επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό τα τελευταία χρόνια. Αν και πρόκειται προφανώς για luxury resort, αυτό που καθορίζει το προφίλ του είναι o retreat χαρακτήρας του, στον οποίο βρίσκουν εφαρμογή οι αρχές της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και της κινέζικης ιατρικής, μπολιασμένες με τη σύγχρονη αντίληψη περί ευζωίας. Η Μαρίνα Εφραίμογλου εφαρμόζει εδώ τη δική της φιλοσοφία και αντίληψη για τη ζωή και τη μοιράζεται με όσους από εμάς θέλουμε να έχουμε την ψυχή και τα μάτια μας ανοιχτά σε νέες εμπειρίες. Σπούδασε οικονομικά, δούλεψε ως τραπεζικό στέλεχος και στη συνέχεια διετέλεσε πρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας Telesis. Άλλαξε όμως ρότα ζωής όταν χτυπήθηκε από τον καρκίνο. Βγήκε νικήτρια από αυτήν τη μάχη και τα υπόλοιπα είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία περιβάλλει με την αύρα της το «Euphoria».

Μαρίνα Εφραίμογλου: «Με το Euphoria Retreat επιστρέφω το δώρο ζωής που πήρα» - εικόνα 1

Χαίρομαι που συνομιλώ με μια γυναίκα-επι­χειρηματία, που πραγματοποίησε μία από τις πιο ιδιαίτερες τουριστικές επενδύσεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Πώς από τα χρηματοοικονομικά βρεθήκατε να είστε η ψυχή ενός από τα καλύτερα well-being destination spa στον κόσμο;
Είχα μια επιτυχημένη καριέρα στον χρηματοοικονομικό τομέα ως τραπεζικό στέλεχος και ως τραπεζίτισσα, αλλά όταν διαγνώστηκα με καρκίνο στα 29, άλλαξαν πολλά στην κοσμοθεωρία μου. Έζησα μάλιστα και την απόλυτη απληστία του 1999 και τότε κατάλαβα πως δεν μπορούσα να μείνω πια σε αυτόν το χώρο. Όταν πουλήσαμε την εταιρεία, ήξερα ήδη πως αυτό το κομμάτι της ζωής μου είχε τελείωσε κι έπρεπε να βρω το κουράγιο να το αφήσω πίσω και να προχωρήσω σε κάτι άλλο. Έτσι ξεκίνησα την αναζήτηση. Βέβαια, μετά τον καρκίνο είχα αρχίσει να ασχολούμαι με το κομμάτι της αποτοξίνωσης (για να φύγει η χημειοθεραπεία), τη διατροφή, τη γιόγκα και μιας μορφής διαλογισμό.
Το «Euphoria» είναι η διάθεσή μου να μοιραστώ όλα όσα έχω μάθει αυτά τα χρόνια. Η αρρώστια με έβαλε να σκεφτώ πολλά. Είμαι ευγνώμων που είμαι ζωντανή και υγιής, και αυτό το δώρο ζωής που χαρίστηκε δεν θα ήθελα να πάει χαμένο. Ενστερνίζομαι απόλυτα αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες: η βασική αποστολή του ανθρώπου είναι να αυτοπροσδιορίζεται μέσα από την κοινωνία και να επιστρέφει σε αυτήν τα δώρα που πήρε. Νιώθω ότι έχω πάρει πολλά δώρα και από την οικογένειά μου, και από την τύχη. Έψαχνα να βρω τι μπορώ να το κάνω αυτό και μπήκα σε άλλους δρόμους που με οδήγησαν στη δημιουργία του «Euphoria».

Μαρίνα Εφραίμογλου: «Με το Euphoria Retreat επιστρέφω το δώρο ζωής που πήρα» - εικόνα 2

Μεγάλη αντίφαση ο τραπεζικός χώρος και η πνευματική αναζήτηση...
Αν με είχατε γνωρίσει τότε, θα είχατε καταλάβει ότι δεν ήμουν κλασική banker και οι σχέσεις των ανθρώπων στην Telesis ήταν πολύ οικογενειακές, ενώ και οι αξίες που είχαμε με τους συνεταίρους μου ήταν διαφορετικές. Δίναμε το 10% των κερδών στην κοινωνία. Ακόμη και στα τραπεζικά χρόνια η διαφορετική μου αντίληψη για τα πράγματα υπήρχε. Ακόμη και τότε ήμουν διαφορετική και ως τραπεζίτισσα και ως γυναίκα. Είχα, μάλιστα, αρχίσει να επισκέπτομαι αντίστοιχα κέντρα, οπότε είπα ότι αυτό θα κάνω μετά. Μου πήρε δεκαοκτώ χρόνια, αλλά άξιζε.

Από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε η επένδυση αναρωτήθηκα γιατί στον Μυστρά; Τι σας έκανε να επιλέξετε τον συγκεκριμένο τόπο;
Οι λόγοι είναι τέσσερις: πρώτον, μου αρέσει το γεγονός πως, αν και είμαστε retreat, είμαστε ενταγμένοι στο χωριό, και αυτό είναι βασικό κυρίως για τους ξένους που παίρνουν την αίσθηση του location. Δεύτερον, και πολύ σημαντικό, είναι η ιστορικότητα και η παράδοση του χώρου: το κάστρο του Μυστρά είναι σαν να μας προστατεύει. Ο τρίτος λόγος είναι η γη στην οποία βρισκόμαστε. Έχουμε ένα δικό μας δάσος, που έχει πολύ δυνατή ενέργεια – κάτι που δεν βρίσκεις πια στην Ελλάδα τόσο κοντά σε οικιστικό ιστό. Κι ο τέταρτος είναι το αρχοντικό Leoncini, το πιο αναγνωρίσιμο αρχοντικό της περιοχής με τις καμάρες του, κορωνίδα της σχολής του Μυστρά, που καταγράφεται σε όλες τις εικονογραφήσεις για την περιοχή και αποτελεί βασικό κομμάτι του όλου συγκροτήματος. Και, φυσικά, έχουμε αυτήν την ατελείωτη θέα προς τον λακωνικό κάμπο και τον Πάρνωνα. Είναι ένα πολύ ωραίο φυσικό τοπίο με Ιστορία, δύο ώρες από την Αθήνα και μία ώρα από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Υπάρχει και μια δεύτερη ανάγνωση. Η οικογένεια του πατέρα μου καταγόταν από την Ισπάρτα της Μικράς Ασίας, αποικία των Λακεδαιμονίων. Ρωτώντας κάποια στιγμή τον νονό μου, τον Λάζαρο Εφραίμογλου, για το πώς πιστεύει ότι κατέληξα εδώ –χωρίς να έχω σχέση με τη Λακωνία ή τη Μάνη– μου είπε: «Οι πρόγονοί σου ήταν από εδώ».

Μαρίνα Εφραίμογλου: «Με το Euphoria Retreat επιστρέφω το δώρο ζωής που πήρα» - εικόνα 3

Υπάρχει κάποιο νήμα που συνδέει αρχιτεκτονικά αλλά και συναισθηματικά το λόφο του Μυστρά και τον Ταΰγετο με το «Euphoria»;
Αυτή είναι πολύ σημαντική ερώτηση. Υπάρχει μια ολιστική φιλοσοφία, η οποία ξεκινάει από τον τόπο που επιλέξαμε και διαπερνά το «Euphoria», το πρώτο ολιστικό well-being destination spa στην Ελλάδα. Και δεν αφορά μόνο το τρίπτυχο σώμα - ψυχή - πνεύμα, αλλά είναι και το πώς η ιστορικότητα και η ενέργεια του χώρου (Μυστράς, Ταΰγετος, αρχαία Σπάρτη, Βυζάντιο) συναντιούνται και δημιουργούν μια μοναδική ολότητα. Το κομμάτι της αρχιτεκτονικής σαφώς είναι εμπνευσμένο από το Βυζάντιο, καθώς έχουμε χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής, χρώματα, καμάρες, θόλους, πέτρα.
Αλλά και ο εσωτερικός διάκοσμος είναι βασισμένος στη βυζαντινή εικονογραφία (χωρίς φυσικά να είναι εκκλησιαστικός). Πήραμε ως βάση τέσσερις βασικές εικόνες, διαφορετικής περιόδου και τεχνοτροπίας (από την κλασική εικονογραφία μέχρι την ύστερη βυζαντινή περίοδο της Κρήτης), επεξεργαστήκαμε τα χρώματα και τα διακοσμητικά στοιχεία τους και τα εντάξαμε με σύγχρονο τρόπο στη δια­κόσμηση των χώρων. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στην αρχιτεκτονική μας συνυπάρχει η σημειολογία των «πέντε στοιχείων», που συνδέουν την αρχαιοελληνική με την κινεζική και την ινδική φιλοσοφία. Τα πέντε στοιχεία (νερό, ξύλο, φωτιά, γη και μέταλλο) δεν είναι τίποτε άλλο από την ενέργεια της φύσης, που εκφράζεται με τις εποχές. Ο βασικός πόλος είναι το πυρ και το ύδωρ για τους αρχαίους Έλληνες, το γιν και το γιανγκ για τους Κινέζους. Αυτά τα στοιχεία έχουν ενταχτεί στην αρχιτεκτονική, και αυτό το βλέπει κάποιος πολύ έντονα στο spa, όπου συνυπάρχουν η βυζαντινή τέχνη και ο μινιμαλισμός του ζεν.

«Ενστερνίζομαι απόλυτα αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες: η βασική αποστολή του ανθρώπου είναι να αυτοπροσδιορίζεται μέσα από την κοινωνία και να επιστρέφει σε αυτήν τα δώρα που πήρε».

Η εσωτερική μας πισίνα είναι μοναδική στον κόσμο. Μοιάζει με σφαίρα και ο θόλος της είναι εμπνευσμένος από εκείνον της Αγιά-Σοφιάς. Στη βάση της «καθρεφτίζεται» το φεγγά­ρι και καθώς κολυμπάς σε συνοδεύουν αρχέγονοι ήχοι της θάλασσας, φωνές από φάλαινες και δελφίνια. Οι συμβολισμοί είναι σαφείς. Θέλουμε να συνδεθούμε με έναν μυστικιστικό τρόπο με την αρχή της ζωής, το DNA μας. Η πισίνα αυτή είναι για μας η μήτρα, που συνδέεται με την εξωτερική μας πισίνα που είναι το πέος, η δημιουργία. Το νερό είναι η ζωή, εκεί όπου συνδεόμαστε με την πηγή μας. Παίζουμε πολύ σε όλο το spa με τους συμβολισμούς, με τον ήλιο, το φως, το σκοτάδι, την ενέργεια.
Προσωπική μου δέσμευση είναι η εφαρμογή μιας πιο πνευματικής ζωής, που τη μελέτησα εις βάθος, δίπλα σε πολύ γνωστούς πρωτοπόρους του χώρου όπως ο Deepak Chopra. Ταξίδεψα παντού στον κόσμο, σπούδασα την κινεζική ιατρική κι εργάστηκα στη μετασχηματιστική θεραπεία (transformational healing) για πάνω από μία δεκαετία, έκανα σεμινάρια στην Αμερική και την Αθήνα, τα οποία διδάσκω με τη σειρά εδώ στον Μυστρά με τη συνεργάτιδά μου Μαίρη Βανδώρου. Το «Euphoria Retreat» είναι το δικό μου ταξίδι μεταμόρφωσης και η Euphoria Methodos ο δικός μου τρόπος να «γιατρεύω» ψυχή και σώμα με τρόπο ολιστικό. Δεν είναι απλώς μέθοδος, είναι η σωστή οδός (μεθ-οδός, μετά της οδού), αυτό που οι Κινέζοι ονομάζουν tao.

Μέσα στον ένα χρόνο λειτουργίας του «Euphoria» έχετε φέρει στη Σπάρτη μια σειρά από διακρίσεις και βραβεία που φαντάζουν απίστευτα για τον συγκεκριμένο προορισμό. Πόσο δύσκολο ήταν αυτό;
Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Καταφέραμε να διακριθούμε με έξι βραβεία παγκόσμιας φήμης, τόσο από το χώρο της φιλοξενίας όσο και από το χώρο της ευεξίας, της αρχιτεκτονικής και του ντιζάιν. Αυτό προέκυψε μέσα από σκληρή δουλειά, δική μου και των συνεργατών μου. Στο όραμά μου ανέλαβε να δώσει ζωή η αρχιτέκτονας Ναταλία Εφραίμογλου, ενώ στην πορεία εντάχτηκε στο project και η εταιρεία decaARCHITECTURE. Σημαντικό ρόλο στις διακρίσεις μας έχει παίξει και το προσωπικό του ξενοδοχείου, που κατά 85% είναι Λάκωνες. Έχουν εμπνευστεί από το όραμά μας και νιώθουν υπερήφανοι που συμμετέχουν σε αυτό.

Μαρίνα Εφραίμογλου: «Με το Euphoria Retreat επιστρέφω το δώρο ζωής που πήρα» - εικόνα 4

Πόσο σημαντικό κεφάλαιο είναι η διατροφή για τη φιλοσοφία του ξενοδοχείου σας και πώς συνδέεται με τις θεραπείες του spa;
Η γαστρονομία είναι μία από τις παραμέτρους της Euphoria Methodos. Η φιλοσοφία της διατροφής στο «Euphoria» υποστηρίζει ότι τα κανονικά, μικρότερα γεύματα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ο βέλτιστος τρόπος για να ρυθμίσει κάποιος τις ακριβείς μεταβολικές ανάγκες του, να αποτοξινώσει το σώμα, να ενισχύσει το μεταβολισμό, να καταπολεμήσει την όποια φλεγμονή και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημά του, υποστηρίζοντας έτσι τη μακροζωία. Κάθε επισκέπτης απολαμβάνει προσωποποιημένη φροντίδα και καθοδήγηση από ομάδα ειδικών, που αποτελείται από γιατρούς, διατροφολόγους, mentors, γυμναστές κι εξειδικευμένους θεραπευτές. Έχει δε την ευκαιρία να επιλέξει από μια μεγάλη γκάμα προγραμμάτων: απώλειας βάρους, detox, χαλάρωσης κι ευεξίας, εκγύμνασης, γιόγκα, αναζωογόνησης και ομορφιάς αλλά και πνευματικής μεταμόρφωσης.
Έχουμε λάβει εξαιρετικά σχόλια για το φαγητό μας και πολλοί εκπλήσσονται που ένα φαγητό μπορεί να είναι και υγιεινό, και νόστιμο. Τελευταία προχωρήσαμε σε μια συνεργασία με τον Λευτέρη Λαζάρου –είστε οι πρώτοι που το μαθαίνετε–, ο οποίος επιμελείται όλα τα πιάτα και τις ξεχωριστές συνταγές των μενού του «Euphoria Retreat», προσδίδοντας τη δική του πινελιά στις γεύσεις που προσφέρει το ξενοδοχείο αλλά και τον εξαιρετικό επαγγελματισμό και την εμπειρία του στην ομάδα. Έχουμε επίσης καλλιεργήσει τη σχέση μας με τοπικούς αγρότες και παραγωγούς και χρησιμοποιούμε εποχικά προϊόντα από οργανικές φάρμες, όποτε αυτό είναι δυνατό. Ο στόχος μας είναι να το πάμε σταδιακά σε Spa Gastronomy. Μέρος του «Euphoria» (o φέρων το ευ) είναι και το φαγητό.

Μαρίνα Εφραίμογλου: «Με το Euphoria Retreat επιστρέφω το δώρο ζωής που πήρα» - εικόνα 5

Μπορεί χιλιάδες εναλλακτικοί ταξιδευτές στον κόσμο να γνωρίζουν το «Euphoria Retreat», έχω την αίσθηση όμως πως δεν έχετε επικοινωνήσει αυτό το υπέροχο δημιούργημά σας στους Έλληνες. Είναι αλήθεια; Ποιο είναι το προφίλ εκείνων που θα έβαζαν στη ζωή τους ως συνήθεια το «Euphoria»;
Ναι, αυτό έγινε κυρίως λόγω του φόβου μας για τις υψηλές τιμές που έχουν τα ολοκληρωμένα μας προγράμματα. Αυτήν τη στιγμή όμως το πολυπληθέστερο κοινό μας είναι Έλληνες. Ακολουθούν οι Άγγλοι και μετά οι Αμερικανοί. Οι Έλληνες μας επισκέπτονταν στην αρχή για γουικέντ, ως luxury προορισμό, αλλά καθώς γνωρίζουν τη retreat πλευρά μας έρχονται και ξανάρχονται. Αυτό είμαστε έτοιμοι να το ανταποδώσουμε. Ετοιμάζουμε από τις αρχές του χρόνου ένα loyalty club μόνο για τους Έλληνες πελάτες μας, οι οποίοι θα έχουν πολλά προνόμια και προσφορές όχι μόνο στη διαμονή αλλά και στα προγράμματα του spa.

Info: Το «Euphoria Retreat» λειτουργεί όλο το χρόνο. Διαθέτει 45 δωμάτια, οι τιμές των οποίων ποικίλλουν, ανάλογα με τα προγράμματα θεραπείας που θα επιλέξει κάποιος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.