Τα καλύτερα food markets της Ευρώπης

Τσιμπολογάμε σε ­μερικούς από τους καλύτερους πάγκους της Ευρώπης, που απλώνονται σε ιστορικές σκεπαστές αγορές και φουτουριστικά νέα αρχιτεκτονήματα.

Τα καλύτερα food markets της Ευρώπης

«Αν θέλεις να γνωρίσεις μια πόλη, περπάτα στους δρόμους της και φάε το φαγητό της», έλεγε ο Anthony Bourdain, και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να το κάνεις αυτό από τα food markets – εκεί όπου συναντιούνται τοπικά προϊόντα κι έθνικ επιρροές, streetfood κιόσκια και γκουρμέ στέκια με την υπογραφή διάσημων σεφ. Τσιμπολογάμε σε ­μερικούς από τους καλύτερους πάγκους της Ευρώπης, που απλώνονται σε ιστορικές σκεπαστές αγορές και φουτουριστικά νέα αρχιτεκτονήματα.

Βαρκελώνη - La Boqueria

Τα καλύτερα food markets της Ευρώπης - εικόνα 1

Βασίλισσα των ευρωπαϊκών food markets, η Boqueria δεν είναι απλώς η μεγαλύτερη και πιο διάσημη αγορά της Βαρκελώνης, αλλά και μια ολοζώντανη γαστρονομική κυψέλη. Τα μισελενάτα εστιατόρια της πόλης έρχονται εδώ από το χάραμα για να διαλέξουν τα καλύτερα καλούδια που συγκεντρώνουν οι αμέτρητοι πάγκοι, με φρέσκα ψάρια, ντόπια κρέατα, βότανα, μυρωδικά, μπαχαρικά, φρούτα και σαλατικά, ενώ λίγο αργότερα σειρά παίρνουν οι Βαρκελωνέζοι, αν υποθέσουμε ότι βρίσκουν χώρο να περάσουν ανάμεσα στα λεφούσια τουριστών που επισκέπτονται το γευστικότερο από τα αξιοθέατα της πόλης.

Ακριβώς στο κέντρο της Βαρκελώνης, και μια ανάσα από τη La Rambla, η Boqueria «γράφει» εκπληκτικά insta-stories στα φρουτάδικά της, τα αλλαντοπωλεία της είναι σίγουρη πηγή για καλό jamón ibérico, ενώ τα φαγάδικα και τα tapas bars της κερνάνε πεντανόστιμες αναμνήσεις. Τo «El Quim de la Boqueria» για παράδειγμα, στο Νο 606, είναι ένας θρύλος της αγοράς, αφού ξεκίνησε με πέντε σκαμπό το 1987 και σήμερα μετράει πάνω από 15 μέτρα πάγκου, γεμάτα ντόπιους και περαστικούς που δοκιμάζουν σπεσιαλιτέ όπως τα τηγανητά αβγά με καλαμαράκια, φουαγκρά με άγρια μανιτάρια και ριζότο με μοσχαρίσια ουρά. Επιπλέον, το «Bar Pinotxo» στο Νο 466 σκαρφίζεται μοναδικά tapas, ενώ το «Kiosko Universal» στο Νο 691 σερβίρει ψητό ψάρι και θαλασσινά που προμηθεύεται επιτόπου.

Λισαβόνα - Time Out Market

Τα καλύτερα food markets της Ευρώπης - εικόνα 2

Η άκρως δημοφιλής αγορά της Λισαβόνας βασίζεται σε project του πορτογαλικού βραχίονα του διεθνούς εκδοτικού brand, το οποίο, μετά τις αντίστοιχες αγορές σε ΗΠA, Καναδά και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακαίνισε το πανέμορφο κτίριο του Mercado da Ribeira (1892), για να μετατρέψει ένα κομμάτι της σε μοντέρνο food court. Ό,τι μπορεί να χάνει σε αυθεντικότητα, η αγορά το αναπληρώνει σε γαστριμαργική εμπειρία, αφού, εκτός από μερικούς από τους καλύτερους προμηθευτές της χώρας, στα σαράντα κιόσκια έχουν πιάσει πόστο πάνω από είκοσι εστιατόρια και μπαρ αλλά και πωλητήρια δοκιμασμένα κι εγκεκριμένα από το περιοδικό για την ποιότητα των προϊόντων τους.

Η «Garrafeira Nacional» έχει κάβα εδώ, το «Café de São Bento» σερβίρει τις διάσημες μπριζόλες του, η «Manteigaria Silva» κρεμάει σε γάν­τζους την 100ετή εμπειρία της στα αλλαντικά, ενώ ο βραβευμένος με 2 αστέρια Michelin σεφ Henrique Sá Pessoa έχει την κουζίνα του στη βόρεια πτέρυγα της αγοράς, ανάμεσα σε άλλους star chefs της Πορτογαλίας, όπως ο Miguel Laffan και ο Alexandre Silva. Και αν δεν αρκούν αυτά, έχετε το νου σας για μικρά ή μεγαλύτερα live events κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Λονδίνο - Maltby Street Market

Τα καλύτερα food markets της Ευρώπης - εικόνα 3

«Το πιο καλά κρυμμένο μυστικό του Λονδίνου» είναι, σύμφωνα με περίπου 50 πρόσφατα δημοσιεύματα, η αγορά του Maltby. Μπορεί, λοιπόν, να πει κάποιος με ασφάλεια ότι το... μυστικό μαθεύτηκε: μία από τις πιο δημοφιλείς foodie πιάτσες των Λονδρέζων τα τελευταία χρόνια, το Maltby Street Market, περνά φέτος χρονιά εξωστρέφειας, προσελκύοντας όλο και περισσότερους διεθνείς επισκέπτες. Και όχι άδικα, αφού οι δεκάδες πάγκοι του, τρυπωμένοι στο λαβύρινθο από βικτοριανά αψιδωτά σοκάκια πίσω από το σταθμό του Tower Bridge, συνθέτουν έναν ατμοσφαιρικό streetfood παράδεισο που απογειώνει την ταυτότητα του Λονδίνου ως σημείου συνάντησης όλων των κουζινών του κόσμου.

Caribbean streetfood κοντράρεται με πληθωρικά rice bowls και new age smoothies, vegan ταϊλανδέζικο streetfood σερβίρει το «Greedy Khow», κολοσσιαία μπέργκερ ψήνονται στο «African Volcano», ενώ το «Maltby & Greek» θεωρείται ένα από τα καλύτερα ελληνικά deli του Λονδίνου. Ό,τι κι αν κάνετε όμως, κρατήστε χώρο για τα σοκολατένια εκλέρ του «Comptoir Gourmand», αφού η βόλτα στο Maltby Street Market χωρίς προσκύνημα στην εν λόγω πατισερί θεωρείται ιεροσυλία.

Ρότερνταμ - Markthall

Τα καλύτερα food markets της Ευρώπης - εικόνα 4

Ίσως το μόνο σημείο στον κόσμο όπου μπορείς να έχεις πάνω από 100 πάγκους με φρέσκα φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια και θαλασσινά ακριβώς κάτω από το διαμέρισμά σου, το Markthal του Ρότερνταμ είναι εντυπωσιακό, όχι μόνο ως food market αλλά και ως αρχιτεκτόνημα. Μια ημιυπαίθρια αγορά απλωμένη κάτω από τη θολωτή στοά που διατρέχει ένα επιβλητικό γυαλιστερό σύμπλεγμα διαμερισμάτων, το Markthal συνελήφθη ως project οικιστικής ανάπλασης που θα «καθόταν» ακριβώς δίπλα στην εβδομαδιαία υπαίθρια αγορά της πλατείας Binnenrotte, για να συμπληρώσει τους πάγκους των τοπικών προμηθευτών με high end προϊόντα και να εδραιώσει την ταυτότητα της γειτονιάς ως γαστριμαργικού προορισμού της πόλης.

Από το 2014 που εγκαινιάστηκε αποτελεί ένα από τα νέα τοπόσημα της πόλης, με την τεράστια κι εντυπωσιακή, ψυχεδελική τοιχογραφία «Το κέρας της αφθονίας» να κοσμεί το εσωτερικό της. Οι κομψοί πάγκοι από κάτω δικαιολογούν το όνομά της: ακριβές σοκολάτες, μυρωδάτα γαλλικά τυριά και φρεσκοτηγανισμένα churros ποζάρουν δίπλα σε εξαιρετικά φρέσκα ψάρια και κυνήγι, την ώρα που ασιατικά markets και ινδικά takeaway απλώνουν εξωτικές μυρωδιές. Στη λίστα των εστιατορίων συμπεριλαμβάνεται το πρώτο «Jamie’s Italian» της Ολλανδίας αλλά και... κολοκυθοκεφτέδες, ντολμάδες, παϊδάκια, γύρος και γεμιστά στο «Elliniko» των αδερφών Γιάννη και Δημήτρη Οικονόμου από την Οιχαλία Τρικάλων.

Κοπεγχάγη - Torvehallerne & Bridge Street Kitchen

Τα καλύτερα food markets της Ευρώπης - εικόνα 5

Σπιτικό παγωτό, βρώσιμα άνθη αλλά και θαλασσινά από τις θάλασσες της Δανίας συνθέτουν τη γευστική βεντάλια των δυο δίδυμων διαδρόμων της Torvehallerne, της εντυπωσιακής αγοράς στο κέντρο της Κοπεγχάγης, η οποία, εκτός από την τοπική παραγωγή, υμνεί και τη δανέζικη τάξη και κομψότητα. Μοντέρνοι και καθαροί, οι πάγκοι δίνουν πάσες σε σοφιστικέ εστιατόρια και deli: το «Coffee Collective» μοσχομυρίζει από τους specialty καφέδες του, το «Grod» κάνει την κουλτούρα του πόριτζ να μοιάζει σαγηνευτική και το «Vi <3 Fisk» διώχνει τις λιγούρες με τα fishcakes του.

Όταν ανοίγει ο καιρός, βέβαια, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο Greenlandic Trade Square, όπου η ομάδα του Copenhagen Street Food μαζί με τους δημιουργούς του «Noma» στήνουν το Bridge Street Kitchen, καλώντας μερικά από τα καλύτερα streetfood concepts κι εστιατόρια της πόλης να βγάλουν στο δρόμο μπέργκερ από στρουθοκάμηλο και hot dogs με organic μοσχαρίσιο λουκάνικο.

Παρίσι - Le Marche Raspail & Marche des Enfants Rouges

Τα καλύτερα food markets της Ευρώπης - εικόνα 6

Με boulangeries και charcuteries σε κάθε δεύτερο τετράγωνο, το Παρίσι μοιάζει με τεράστιο food market από μόνο του, όμως μια πόλη που αγαπά τόσο το φαγητό δεν θα μπορούσε να μην έχει και μερικές από τις πιο γοητευτικές αγορές της Ευρώπης. Η σαγήνη της Marché Raspail στη Notre Dame des Champs για παράδειγμα, με τις ριγέ τέντες, τα τυριά, τις μπαγκέτες και τα ψητά πουλερικά, απογειώνεται τις Κυριακές υποδεχόμενη μερικά από τα καλύτερα food trucks της πόλης.

Η Marché des Enfants Rouges από την άλλη, στο γοητευτικό Marais, είναι η γηραιότερη αγορά της πόλης, με πάνω από τέσσερις αιώνες ζωής και όνομα που παραπέμπει στο ορφανοτροφείο του 16ου αιώνα που βρισκόταν εκεί, με τα ορφανά του ντυμένα στα κόκκινα. Στη δεκαετία του ’90 η αγορά κινδύνεψε να μετατραπεί σε δημοτικό πάρκινγκ, οι κάτοικοι της γειτονιάς όμως αντιστάθηκαν σθεναρά (σε σημείο να αλυσοδένονται στις πύλες της για να εμποδίσουν τις μπουλντόζες) και δικαιώθηκαν το 2000, οπότε και την είδαν να ανακαινίζεται και να ανοίγει ξανά, για να υποδεχτεί όχι μόνο εξαιρετικά προϊόντα αλλά κι ένα εξωτικό μείγμα εστιατορίων, με γεύσεις λιβανέζικες, μαροκινές, ασιατικές αλλά και τελείως γαλλικές, που τη γεμίζουν ασφυκτικά σχεδόν κάθε μεσημέρι και τη μετατρέπουν σε παράδεισο του brunch τις Κυριακές.

Βερολίνο - Markthalle Neun

Τα καλύτερα food markets της Ευρώπης - εικόνα 7

Μία από τις μόλις τέσσερις ιστορικές αγορές του Βερολίνου που εξακολουθούν να λειτουργούν ως τέτοιες, η Markthalle Neun του Kreuzberg, ζει δεύτερη νιότη καθώς αγοράστηκε και ανακαινίστηκε το 2011. Με δεκάδες σταθερούς πωλητές αλλά και δημοφιλή events, όπως τα ετήσια φεστιβάλ τυριών, καφέ, λουκάνικου και μπίρας, συγκεντρώνει κάτω από τα χοντρά σιδερένια δοκάρια της όχι μόνο τον ψαγμένο νεαρόκοσμο της πόλης αλλά και γεύσεις απ’ όλα τα σημεία του χάρτη, δίπλα σε κορυφαία προϊόντα της χώρας.

Ramen burgers και spaghetti παγωτού περιλαμβάνονται στις απροσδόκητες ατραξιόν, craft μπίρες και νόστιμα κοκτέιλ ανεβάζουν τον αλκοολικό δείκτη, ενώ εξωτικές προτάσεις όπως τα vegan donuts επιβεβαιώνουν τη θέση του Βερολίνου ως κορυφαίου vegan-friendly προορισμού. Στις Streetfood Πέμπτες γίνεται το αδιαχώρητο, με βραβευμένα εστιατορικά brands της πόλης να καταλαμβάνουν τους πάγκους, ενώ κάθε τρίτη Κυριακή του μήνα μεταμορφώνεται σε breakfast market.

Άμστερνταμ - De Foodhallens

Τα καλύτερα food markets της Ευρώπης - εικόνα 8

Στεγασμένη και ζωηρή, με πάνω από 20 γευστικά spots να σερβίρουν από κινόα με τόφου μέχρι αστακό με σαμπάνια και από βιετναμέζικα rolls μέχρι... ελληνικά μεζεδάκια, αυτή η νέα αγορά του Άμστερνταμ έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως η σοφιστικέ εναλλακτική στο πληθωρικό Cuypmarkt, στρέφοντας τον προβολέα σε μία από τις λιγότερο εξερευνημένες γειτονιές της πόλης. Κι αν το Oud West έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε ελκυστική εναλλακτική του κέντρου, είναι ακριβώς χάρη σε αυτήν εδώ την αγορά, που άνοιξε στα σπλάχνα του παλιού ντεπό των τραμ, ανακαινισμένου το 2014 και μεταμορφωμένου πλέον σε ένα καλλιτεχνικό, πολιτιστικό και γαστρονομικό hub, με τους περιποιημένους διαδρόμους να προσελκύουν τις πιο δραστήριες κοινότητες της πόλης.

Βιένη - Naschmarkt

Τα καλύτερα food markets της Ευρώπης - εικόνα 9

Πάνω από 150 πάγκοι συγκεντρώνονται εκατέρωθεν του διαδρόμου της μεγαλύτερης αγοράς της Βιένης, σε ένα σημείο που ήταν αφιερωμένο, από τα τέλη του 16ου αιώνα, στα φρέσκα γαλακτοκομικά, προτού εξελιχτεί σταδιακά σε ένα υπερπλήρες πανηγύρι γεύσεων απ’ όλον τον κόσμο. Χειροποίητο sauerkraut, βιενέζικα λουκάνικα αλλά κι εξαιρετικά προϊόντα από τις αμέτρητες φάρμες που περιβάλλουν την αυστριακή πρωτεύουσα αγκαλιάζονται από εξωτικά μπαχαρικά, γλυκά από τη Μέση Ανατολή, λιχουδιές της Μεσογείου και σπεσιαλιτέ από τη μακρινή Ασία, ενώ δεκάδες είναι και οι πάγκοι που ετοιμάζουν αχνιστές palatschinken (τυλιχτές κρέπες με φρούτα, μαρμελάδα και ζάχαρη), αφράτα kaiserschmarrn (τεμαχισμένα pancakes με αυτοκρατορική καταγωγή) και άλλα τυπικά γευστικά φετίχ των Βιενέζων.

Ανάμεσά τους, στο «Orient & Occident» οι σύζυγοι (ναι, πληθυντικός) του ιδιοκτήτη σερβίρουν τουρκικές γεύσεις με σπιτική περιποίηση, το «Umar» θεωρείται ένα από τα καλύτερα ψαρομάγαζα της Βιένης και το wine bar «Urbanek» κρατά ζωντανή την παράδοση της αγοράς, συγκεντρώνοντας εξαιρετικά τυριά τα οποία ζευγαρώνει με τις εκλεκτές ετικέτες του. Τακτικά events με ντόπιους DJs δίνουν νεανικό παλμό, ενώ τα Σάββατα η αγορά ενισχύεται από το εξαιρετικά δημοφιλές flea market της πόλης.

Στοκχόλμη - Ostermalm Saluhall

Τα καλύτερα food markets της Ευρώπης - εικόνα 10

Αυτή η κλειστή αγορά της Στοκχόλμης κρατάει από τα τέλη του 17ου αιώνα και η ανακαίνισή της, που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σύντομα, αναμένεται να επαναφέρει σημαντικό κομμάτι της αίγλης της. Κόκκινο τούβλο, πύργοι και αψίδες την κάνουν να μοιάζει με το γαστριμαργικό αντίστοιχο του Hogwarts (αν και οι τσιμπημένες τιμές της προκαλούν συγκρίσεις με τα Harrod’s) και κάτω από τις θολωτές της στέγες συγκεντρώνονται πάνω από μια ντουζίνα εκλεκτικοί πάγκοι, που μετράνε γενιές ολόκληρες εμπόρων, επιτείνοντας την ατόφια σουηδική της αίσθηση.

Μικρά εστιατόρια και deli, όπως το ιστορικό «Husmans» ή το «Lisa Elmqvist», ειδικευμένα στις τοπικές σπεσιαλιτέ, κάνουν το Ostermalm ιδανικό μέρος για να δοκιμάσεις καπνιστή ρέγγα ή κεφτεδάκια με πουρέ, κάνοντας fika (η σουηδική βερσιόν της περαντζάδας), ενώ δυνατό ατού είναι και οι δημιουργίες Σουηδών εξαιρετικών σοκολατοποιών που στεγάζονται στους διαδρόμους της.

Μαδρίτη - Mercado de San Miguel

Τα καλύτερα food markets της Ευρώπης - εικόνα 11

Στην καρδιά του κέντρου, ακριβώς δίπλα στην Plaza Mayor, η ιστορική αγορά κατασκευάστηκε το 1916, καταλαμβάνοντας το χώρο που δημιουργήθηκε μετά την κατεδάφιση του εγκαταλελειμμένου ναού του San Miguel de los Octoes. Έκλεισε στα τέλη των ’00s για να ανακαινιστεί και να επιστρέψει, με δόξα και τιμή, ως μία από τις must στάσεις των foodies στην ισπανική πρωτεύουσα. Πλέον οι πάγκοι και οι ατελείωτες βιτρίνες της φιλοξενούν εκλεκτικά προϊόντα, όπως φρέσκα στρείδια, αχινοσαλάτες, σκορδάτες γαρίδες και πικλαρισμένα λαχανικά, που ενδείκνυνται για επιτόπου κατανάλωση, αλλά και δεκάδες tapas bars που γράφουν τη σύγχρονη ιστορία της ισπανικής παράδοσης του μεζέ.

Αναζητήστε τα tapas και sherry pairings του «Sherry Corner», χαζέψτε τα jamòn του «Carasco Guijelo» αλλά και τις γκουρμέ εμπνεύσεις του «Lhardy» και μην παραλείψετε να ξαναπεράσετε το βράδυ, όταν η αγορά κλείνει και οι φωτισμένες τζαμαρίες, πλαισιωμένες από τις σφυρήλατες σιδερένιες δοκούς, τη μεταμορφώνουν σε ένα λαμπερό ινσταγκραμικό διαμάντι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.