Τα Γιάννενα είναι η πιο ανερχόμενη πόλη του χειμώνα

Νέοι, ανανεωμένοι πεζόδρομοι, όμορφα μαγαζιά και ανερχόμενες πιάτσες κάνουν τα Ιωάννινα ακόμη πιο φιλικά δίνοντας την αίσθηση μιας πόλης που δεν επαναπαύεται, ακολουθεί το σήμερα και διεκδικεί το δικό της μερίδιο από την αύξηση του τουρισμού.

Τα Γιάννενα είναι η πιο ανερχόμενη πόλη του χειμώνα

Τριήμερο στα Ιωάννινα; Τώρα πλέον γίνεται. Η πρωτεύουσα της Ηπείρου έχει έρθει πιο κοντά κι έχει καταφέρει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να τραβήξει τα φώτα. Ο κλειστός αυτοκινητόδρομος έχει μειώσει τη διαδρομή από την Αθήνα σε κάτι λιγότερο από 4 ώρες, ενώ παρέχει ασφάλεια και άνεση στο ταξίδι. Νέοι, ανανεωμένοι πεζόδρομοι, όμορφα μαγαζιά και ανερχόμενες πιάτσες κάνουν τα Ιωάννινα ακόμη πιο φιλικά και δίνουν την αίσθηση μιας πόλης που δεν επαναπαύεται, ακολουθεί το σήμερα και διεκδικεί το δικό της μερίδιο από την αύξηση του τουρισμού, ενώ τα γύρω βουνά της Ηπείρου και οι παραδοσιακές γεύσεις της συμπληρώνουν το ιδανικό χειμερινό break.

Τα Γιάννενα είναι η πιο ανερχόμενη πόλη του χειμώνα - εικόνα 1

Η βόλτα μας στην πόλη δεν θα μπορούσε να αρχίσει με κάτι άλλο παρά με την πιο εμβληματική περαντζάδα. Αφετηρία μας η πρόσφατα ανανεωμένη κι εξωραϊσμένη Πλατεία Μαβίλη, εδώ απ’ όπου ξεκινάνε και τα καραβάκια για το νησί (μια ωραία εκδρομή, ειδικά αν αφήσουμε το τουριστικοποιημένο τμήμα γύρω από την προκυμαία και περπατήσουμε στα όμορφα σοκάκια του, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να θυμίζουν αιγαιοπελαγίτικο νησί). Βολτάρουμε στο πλακόστρωτο δίπλα στη λίμνη, κάτω από τα πελώρια πλατάνια, συντροφιά με γλάρους και πάπιες. Το δωρικής αρχιτεκτονικής άγαλμα του Ηπειρώτη διάσημου γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη «Το ζευγάρι» τραβάει τα βλέμματα.

Εκατοντάδες Γιαννιώτες αλλά κι επισκέπτες βρίσκονται εδώ για μια απλή βόλτα, για να τρέξουν δίπλα στα ήρεμα νερά της Παμβώτιδας ή για να χρησιμοποιήσουν τους ποδηλατοδρόμους. Στην οδό Ευαγγελίδη, στο πλάι της πλατείας, δοκιμάζουμε τις ιδιαίτερες γαστρονομικές προτάσεις του «Σείριου» (2651077070). Στην Εθνικής Αντιστάσεως, δίπλα στα τείχη του κάστρου, γευόμαστε παραδοσιακές συνταγές με ελληνικά προϊόντα από το «Μαγαζάκι που Λέγαμε» (2651033106). Δεν δυσκολευόμαστε να επιλέξουμε κάποιο από τα πολλά κι ενδιαφέροντα μπαρ που βρίσκονται στον ίδιο δρόμο, σε μία από τις πιο δυναμικές πιάτσες της πόλης για βραδινή διασκέδαση. Ξεχωρίζει το βραβευμένο με Αθηνόραμα Bar Award «Spitaki» (6948260188) με ωραία vintage διακόσμηση και προχωρημένα κοκτέιλ, τα οποία φλερτάρουν με όλες τις νέες τεχνικές.

Δίπλα στα παλιά σφαγεία, στο parking, βρίσκεται η περίφημη καντίνα για την οποία μιλάει όλη η πόλη, η «FooFoo» (6980562890) με το τέλειο μπέργκερ. Αυθεντικές ιταλικές γεύσεις, απολαμβάνουμε στο πανέμορφο «No Ties» (2651713211) που βρίσκεται δίπλα στα τείχη του Κάστρου, σε ένα μικρό στενάκι, πάροδος της Εθνικής Αντιστάσεως. Τα ξύλινα μοναστηριακού τύπου τραπέζια, αλλά και η όμορφη μπάρα, δημιουργούν μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα, που θα σας κάνει να το αγαπήσετε. Αλλαντικά και τυριά από την Ιταλία, φρέσκα ζυμαρικά, αυθεντική ιταλική πίτσα, αλλά και Bistecca Fiorentina, Tagliata di Vitello και κοτόπουλο με σάλτσα Cafe de Paris, δίνουν μία φρέσκια προσέγγιση στις επιλογές για φαγητό στα Ιωάννινα.

Τα Γιάννενα είναι η πιο ανερχόμενη πόλη του χειμώνα - εικόνα 2
Στην Εθνικής Αντιστάσεως, δίπλα στα τείχη του κάστρου, γευόμαστε παραδοσιακές συνταγές με ελληνικά προϊόντα από το «Μαγαζάκι που Λέγαμε»

Ταξίδι στο χρόνο στην καστροπολιτεία

Μπαίνοντας στο κάστρο, θα είναι σαν να κάνουμε άλμα στο χρόνο. Κατά κύριο λόγο δίπατα σπίτια, μικρές αυλές και χαριτωμένα μαγαζιά, όπως το μικρό καφέ «Chevalier» (2651305693) στην οδό Παλαιολόγου, δίνουν το στίγμα σε μία από τις ελάχιστες ζωντανές καστροπολιτείες της Ελλάδας. Παράλληλα το ήρεμο κάστρο φιλοξενεί μερικά από τα πιο ιστορικά κτίρια της Ηπείρου, που όσες φορές κι αν τα έχουμε επισκεφθεί μας γοητεύουν το ίδιο, όπως το Ιτς Καλέ (η νοτιοδυτική ακρόπολη του κάστρου), ο Πύργος του Βοημούνδου και το εμβληματικό Φετιχιέ Τζαμί, το οποίο αποτέλεσε τμήμα από το σεράι του Αλή Πασά. Κατά τη βόλτα στο κάστρο επιβάλλεται και μια επίσκεψη στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, το οποίο κατασκευάστηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς κι εγκαινιάστηκε το 2016. Εδώ έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στην εμβληματική τέχνη της Ηπείρου, οι ρίζες της οποίας φτάνουν μέχρι τη βυζαντινή εποχή.

Τα Γιάννενα είναι η πιο ανερχόμενη πόλη του χειμώνα - εικόνα 3

Στο ανανεωμένο ιστορικό κέντρο

Ανηφορίζοντας από τη λίμνη προς το ιστορικό κέντρο της πόλης, ανάμεσα σε χρυσοχοΐα και μαγαζιά με αναμνηστικά, βρισκόμαστε μπροστά σε πανέμορφα νεοκλασικά. Μια στάση στο Pagouri, επί της Καραμανλή, και θα φύγουμε από τα Γιάννενα με τα πιο όμορφα και φινετσάτα αναμνηστικά! Στη συνέχεια, αρκεί να… λοξοδρομήσουμε για να βρεθούμε μπροστά σε πολλές εκπλήξεις. Εδώ που η Ιστορία έρχεται να συναντήσει το παρόν, με εμπορικές στοές του παρελθόντος να μετατρέπονται σε όμορφα μαγαζιά αλλά κι εξαιρετικά διατηρητέα κτίρια να αναβιώνουν ως ξενώνες. Μικροσκοπικά σπιτάκια δημιουργούν όμορφες, γραφικές γειτονιές, ενώ η πατίνα τους τα ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Στην οδό Ανεξαρτησίας, τον κεντρικό δρόμο του ιστορικού κέντρου, αξίζει μια στάση στον vintage αισθητικής «Σαλίγκαρο», (2651033974) και στη Στοά Αλιέως για καφέ αλλά και μια μεγάλη ποικιλία αφεψημάτων με βότανα και homemade λικέρ.

Τα Γιάννενα είναι η πιο ανερχόμενη πόλη του χειμώνα - εικόνα 4

Λίγα μέτρα πιο πέρα, στην Ανεξαρτησίας 133, στο εργαστήριο λουκουμοποιίας του Βελογιάννη (2651022819) δοκιμάζουμε τα πιο αρωματικά και ολόφρεσκα λουκούμια ημέρας. Στην κεντρική οδό που οδηγεί στη λίμνη κάνουμε στάση στο «Φύσα Ρούφα», (2651026262) για αυθεντικό ελληνικό φαγητό, με μεγάλη ποικιλία από μαγειρευτά, σούπες και άλλα πολλά. Λίγο προτού ο κεντρικός δρόμος καταλήξει στη λίμνη, συναντάμε την «Πρεσβεία» (2651079366), ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στέκια της πόλης, με ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις. Στη Στοά Λιάμπεη, στην καρδιά της πόλης των Ιωαννίνων, οι λάτρεις του fine drinking δεν πρέπει να παραλείψουν ένα πέρασμα από το πέτρινο μπαρ «Route66» (6937023130), βραβευμένο στα Αθηνόραμα Bar Awards, το οποίο σερβίρει εξαιρετικά κοκτέιλ και παίζει ωραίες μουσικές.

Και αν ύστερα από όλα αυτά έχουμε όρεξη για κάτι… γκουρμέ, αναζητούμε την καντίνα «Βρωμιάρα» (6976614472), στην αρχή της οδού Ανεξαρτησίας, για μια πανσέτα μαγειρεμένη σε sous vide, χειροποίητες σάλτσες και ολόφρεσκα λαχανικά. Εκεί δίπλα, στο Νο 1 της Ζάππα, είναι κι ένα εργαστήριο-ορόσημο της πόλης των Ιωαννίνων, ο Τέλης (2651029166) με τα κοπτικά εργαλεία, που λειτουργεί από το 1933. Ξεκίνησε ως μαχαιροποιός, αλλά στη συνέχεια άρχισε να κατασκευάζει μια ευρεία γκάμα εργαλείων για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Τα Γιάννενα είναι η πιο ανερχόμενη πόλη του χειμώνα - εικόνα 5
Οι λάτρεις του fine drinking δεν πρέπει να παραλείψουν ένα πέρασμα από το πέτρινο μπαρ «Route66»

Πίσω από το δημαρχείο

Ανηφορίζοντας, φτάνουμε στο πανέμορφο κτίριο του δημαρχείου, το οποίο φτιάχτηκε το 1938. Στους από πίσω δρόμους –πεζόδρομοι οι περισσότεροι– γίνεται μια συνεχής ανανέωση, με νέα μαγαζιά ή και ανακαινίσεις άλλων. Επισκεπτόμαστε το «Kofi Microroastery» για ποιοτικό καφέ, ενώ για σουβλάκια πάμε «Στους Τυφλούς», στεκόμαστε στο μικρό παραθυράκι και δίνουμε την παραγγελία μας, κλασικά καλαμάκι χοιρινό με πατάτες, για take away.

All day στην Πλατεία Πάργης

Η καθημερινή ζωή της σύγχρονης πόλης χτυπάει δυνατά σε ένα άρτιο δίκτυο πεζόδρομων κι εμπορικών δρόμων. Δεκάδες μαγαζιά σφύζουν από ζωή, με τους ντόπιους να επιλέγουν ένα γρήγορο break αλλά και τους πολλούς φοιτητές που φιλοξενεί η πόλη να δίνουν τον δικό τους ρυθμό. Η Πλατεία Πάργης αποτελεί κεντρικό σημείο αυτής της κίνησης, καθώς φιλοξενεί πολλά μαγαζιά, τα οποία λειτουργούν από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Το «Hoxton» (2651025939), που πλέον σερβίρει και brunch όλες τις ημέρες είναι από τα πιο δημοφιλή της πλατείας, ενώ επί της Χαρ. Τρικούπη 39, λίγα μέτρα από την πλατεία, βρίσκεται το urban διακόσμησης «Almond» (2651029999), που έχει επίσης μια ευρεία γκάμα επιλογών σε καφέ, γλυκό και φαγητό τύπου brunch. Αν, πάλι, θελήσουμε να κινηθούμε πιο παραδοσιακά, επιλέγουμε το αυθεντικό καφενείο «Η Δροσιά» (2651023921) στην απέναντι πλευρά της πλατείας, ανάμεσα στο ψαράδικο και στο φούρνο. Εδώ η κ. Νίκη, που έζησε για πολλά χρόνια στην Αυστραλία, μαζί με τον γιο της Γιάννη φτιάχνουν το πιο νόστιμο σάντουιτς με αβγά ημέρας. Επίσης σερβίρουν ολόφρεσκους μεζέδες μαζί με το παραδοσιακό ηπειρώτικο τσίπουρο. Παραμένουμε στην πλατεία, ακριβώς δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, επί της οδού Πυρσινέλλα, για κοκτέιλ αλλά και σνακ στο πρόσφατα ανακαινισμένο «Saint George Holy Spirits» (2651023687).

Τα Γιάννενα είναι η πιο ανερχόμενη πόλη του χειμώνα - εικόνα 6

Οι πεζόδρομοι

Βρισκόμαστε στη γειτονιά πίσω από το επιβλητικό κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1930, αλλά ολοκληρώθηκε έπειτα από πολλά χρόνια, το 1960, εξαιτίας ενός βομβαρδισμού το 1940. Περπατάμε στους πεζοδρόμους της Γρ. Σακκά, της Μιχ. Αγγέλου, της Βλαχλείδη κ.λπ. Μία από τις τελευταίες αφίξεις ακριβώς πίσω από το κτίριο της περιφέρειας είναι το μοντέρνο «NÒTT», το οποίο σερβίρει κοκτέιλ αλλά και νόστιμα πιάτα brunch. Απέναντι από το γνωστό Ρολόι, επισκεπτόμαστε το φούρνο Πορίκη (2651024444) για εξαιρετικά τυροριγανάκια, προζυμένιο ψωμί με ελαιόλαδο και ρίγανη καθώς και ντοματοπιτάκια και πιπεροπιτάκια. Σταματάμε για καφέ στο προσεγμένο και ποιοτικό καφέ «The Butler» (2651033923) επί της Γρ. Σακκά ή τσιμπάμε κάτι στο comfort «Un Mondo Diverso» (2651038328).

Τα Γιάννενα είναι η πιο ανερχόμενη πόλη του χειμώνα - εικόνα 7
Μία από τις τελευταίες αφίξεις ακριβώς πίσω από το κτίριο της περιφέρειας είναι το μοντέρνο «NÒTT»

Αν, πάλι, χρειαστούμε ένα χυμό για να πάρουμε δυνάμεις, τότε μας περιμένει το «Juice4U» στη Μιχ. Αγγέλου. Πριν από λίγες εβδομάδες ξεκίνησε επίσης τη λειτουργία του το «Cache Bistroteque» (2651025111), στη στοά ανάμεσα στην οδό Μιχ. Αγγέλου και Γρ. Σακκά, το οποίο ανοίγει από το πρωί με καφέδες και σνακ και συνεχίζει μέχρι αργά το βράδυ, με πλατό αλλαντικών και τυριών, πίτσα και άλλες γεύσεις. Το κρασί μας το επιλέγουμε ανάμεσα σε 35 ετικέτες, πολλές εκ των οποίων από οινοποιεία της περιοχής, έχει όμως και προσεγμένα, γευστικά κοκτέιλ. Για ολόφρεσκο ψάρι προτιμάμε το ιχθυοπωλείο Γιάννος (2651081077), επί της Λεωφόρου Δωδώνης 31, όπου μπορούμε να γευματίσουμε στον διπλανό προσεγμένο χώρο του, εκτός από το να αγοράσουμε ψάρια για το σπίτι. Στην Πυρσινέλλα, τέλος, δίπλα στο κτίριο της περιφέρειας, μέσα στη στοά, άνοιξε ξανά ένα στέκι διαχρονικό, το «Castillo» (2651071777), το οποίο έχει γράψει τη δική του ιστορία στην μπαρ σκηνή της πόλης.

Τα Γιάννενα είναι η πιο ανερχόμενη πόλη του χειμώνα - εικόνα 8
Για ολόφρεσκο ψάρι προτιμάμε το ιχθυοπωλείο Γιάννος, όπου μπορούμε να γευματίσουμε εκτός από το να αγοράσουμε ψάρια για το σπίτι

Γευστικές εξορμήσεις

Αφήνοντας πίσω την πόλη, αξίζει να επισκεφθείτε ένα από τα πιο παλιά εστιατόρια της ευρύτερης περιοχής, τη «Γάστρα» (2651061530), σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων εκτός, στο δρόμο προς Κόνιτσα, που ξεχωρίζει για τις σπιτικές ηπειρώτικες συνταγές της. Στην απέναντι πλευρά της λίμνης, στην Αμφιθέα, βρίσκεται η ταβέρνα «Χρύσανθος» (6945287542) με εξαιρετικές επιλογές κρεάτων.

Τα Γιάννενα είναι η πιο ανερχόμενη πόλη του χειμώνα - εικόνα 9

Εκδρομές στα γύρω βουνά

Ζαγόρια και Τζουμέρκα αποτελούν δύο από τους κύριους προορισμούς για ημερήσιες εκδρομές, καθώς κρύβουν όμορφες διαδρομές, ωραία χωριά και φυσικά δύο από τα πιο διάσημα ποτάμια της χώρας μας, τον Βοϊδομάτη και τον Αχέροντα, όπου μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πολλές δραστηριότητες (Alpine Zone, 2651023222). Ανεβαίνοντας προς τα Ζαγοροχώρια, κάνουμε στάση στον πανέμορφο οικισμό των Κάτω Πεδινών, για να πιούμε καφέ σε ένα εξαιρετικό αρχοντικό, το οποίο ανακαινίστηκε με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του, τον ξενώνα «Άπειρος Χώρα».

Ύστερα, λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία της Αρίστης, τρώμε αυθεντικές ελληνικές γεύσεις στο εστιατόριο «Zissis» (2653041088). Αν κινηθούμε προς Καπέσοβο, καθόμαστε στο παραδοσιακό καφενείο «Η Μεζαριά» (6944894401) για μια ζεστή σοκολάτα δίπλα στο τζάκι και για χειροποίητα γλυκά, όπως ραβανί και γαλατόπιτα. Όσο για τα Τζουμέρκα, πολύ εύκολα φτάνουμε στο Ελληνικό, όπου βρίσκεται το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Θεόδωρου Παπαγιάννη. Βέβαια, αν κάποιος έχει όρεξη για αρκετή οδήγηση μέσα στη μαγική φύση του βουνού, μπορεί να προτιμήσει τα Άγναντα και τα Πράμαντα, όπου θα φάει εξαιρετικά φαγητά με πρώτη ύλη το κρέας πέριξ της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής.

Γλυκιά παράδοση

Τα Γιάννενα είναι η πιο ανερχόμενη πόλη του χειμώνα - εικόνα 10

Τα παραδοσιακά, μυρωδάτα σιροπιαστά με φρέσκο βούτυρο αποτελούν χαρακτηριστικά γλυκά της Ηπείρου και τα συναντάμε σε αρκετά ζαχαροπλαστεία της πόλης. Μαζί με πολλές άλλες γλυκές παρασκευές, γίνονται ανάρπαστα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ή αποτελούν ιδανικό… αναμνηστικό. Δοκιμάσαμε εξαιρετικά γλυκά στο μοντέρνο Nousias Premium στην οδό Δόμπολη, που έχει και ωραίο χώρο για να καθίσουμε. Στον ίδιο δρόμο άνοιξαν τα Ζαχαροπλαστεία Μποχώτης (2651045231), με καλή ποιότητα προϊόντων. Σε ένα μικρό στενό κοντά στην Πλατεία Ομήρου, στο Esmeralda, τρώμε νοστιμότατο παγωτό από τον Ιταλό, όπως είναι γνωστός ο ιδιοκτήτης, λόγω της θητείας του στη γείτονα. Νέα άφιξη είναι το Μάντζιος Καφεζαχαροπλαστείο (2651030775) επί της Δωδώνης, δίπλα στην Ακαδημία. Αφράτο και αέρινο, το εκμέκ κανταΐφι, από τα Ζαχαροπλαστεία Καλαντζόγλου (2651077922), μπορεί να χαρακτηριστεί και σπεσιαλιτέ των Ιωαννίνων, καθώς η γεύση του το κάνει να ξεχωρίζει. Η βάση με το ελαφρά μελωμένο κανταΐφι μπερδεύεται με το καρύδι, και δημιουργεί την ιδανική ισορροπία με τη σαντιγί, και το φιλέ αμυγδάλου.

Τα Γιάννενα είναι η πιο ανερχόμενη πόλη του χειμώνα - εικόνα 11

Xmas spirit

Με την κεντρική εκδήλωση της φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου ξεκινάει το εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει φέτος πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Οι φιλαρμονικές θα περιδιαβαίνουν τους δρόμους της πόλης, δίνοντας ιδιαίτερο χρώμα στην αγορά. Το δίκτυο των εμπορικών πεζοδρόμων θα αποτελέσει και αυτό βασικό πυλώνα του εορταστικού κλίματος, όπου μαζί με τις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες θα δημιουργηθεί ένα όμορφο σκηνικό. Το πνευματικό κέντρο θα φιλοξενήσει πολλές παραστάσεις για τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών, ενώ η ένωση ξενοδόχων της πόλης σχεδιάζει δύο εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν από τις 23/12 έως τα τέλη του έτους: στην κεντρική πλατεία, σε συνεργασία με τη Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου και το Chef’s Club, θα μαγειρεύουν καθημερινά με ένα τοπικό υλικό και θα υπάρχουν και κεράσματα, ενώ στο ολοκαίνουργιο κτίριο του αεροσταθμού θα πραγματοποιούνται μουσικές εκδηλώσεις τις ώρες που το αεροδρόμιο έχει πτήσεις.

Γεύση από την καρδιά της Ηπείρου

Προϊόν συνυφασμένο με τη γαστρονομική ιστορία της Ηπείρου είναι η φέτα, η οποία πρωταγωνιστεί και σε πολλές τοπικές νοστιμιές. Από εδώ, στην καρδιά της Ηπείρου, ξεκινάει μια ξεχωριστή φέτα, με σφραγίδα γνησιότητας, για να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου. Η φέτα ΔΩΔΩΝΗ παρασκευάζεται με 100% ελληνικό παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, που προέρχεται από ζώα που μεγαλώνουν στα ανέγγιχτα βουνά της Ηπείρου και τρέφονται με αγνές φυσικές τροφές.

Τα Γιάννενα είναι η πιο ανερχόμενη πόλη του χειμώνα - εικόνα 12

Παράλληλα, πέρα από την κλασική φέτα ΔΩΔΩΝΗ, η εταιρεία παράγει το Δωδώνη Ελαφρύ, με λιγότερα λιπαρά και αλάτι, καθώς και τη Βιολογική Φέτα ΔΩΔΩΝΗ, η οποία παρασκευάζεται από 100% παστεριωμένο βιολογικό πιστοποιημένο ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα. Ξεχωριστό προϊόν από μια μεγάλη γκάμα γαλακτοκομικών είναι και το γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Ηπειρώτικο Στραγγιστό, που παράγεται από 100% ελληνικό φρέσκο γάλα, αποκλειστικά από παραγωγούς της περιοχής, με βάση την παραδοσιακή ηπειρώτικη συνταγή. (www.dodoni.eu)

Πού να μείνετε

Τα Γιάννενα είναι η πιο ανερχόμενη πόλη του χειμώνα - εικόνα 13
Σημείο αναφοράς για την πόλη ο καταπράσινος Λόφος Φρόντζου, όπου φιλοξενείται και το πολυτελές ξενοδοχείο «Φρόντζου Πολιτεία»

Τα τελευταία χρόνια τα Ιωάννινα έχουν αναπτύξει σημαντικά τις ξενοδοχειακές τους υποδομές. Ξεχωρίζουμε το πέντε αστέρων «Du Lac», το οποίο βρίσκεται στη λίμνη, διαθέτει εξαιρετικό spa και μοναδική θέα. Σημείο αναφοράς για την πόλη ο καταπράσινος Λόφος Φρόντζου, όπου φιλοξενείται και το πολυτελές ξενοδοχείο «Φρόντζου Πολιτεία» με τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά, τα χειροποίητα έπιπλα, τα περίτεχνα ταβάνια και τα ζαγορίσια τζάκια.

Τα Γιάννενα είναι η πιο ανερχόμενη πόλη του χειμώνα - εικόνα 14
Ξεχωρίζουμε το πέντε αστέρων «Du Lac», το οποίο βρίσκεται στη λίμνη, διαθέτει εξαιρετικό spa και μοναδική θέα

Από το café-bar και το εστιατόριο που διαθέτει, τα οποία αποτελούν αυτόνομο προορισμό, μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα στη λίμνη και την πόλη. Μια ωραία επιλογή διαμονής μέσα στο κάστρο, είναι το «Its Kale» (2651032777), ενώ το boutique hotel «Lake Spirit» (2651025250), στη Χατζή Πελλερέν 3A, αποτελεί επίσης εξαιρετική επιλογή, με άνετα μοντέρνα δωμάτια και ζεστή φιλοξενία.

Από τον Δημήτρη Σταθόπουλο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.