Γνωρίζοντας το Μέτσοβο με οδηγό το Ίδρυμα Αβέρωφ

Καθώς συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από την ίδρυση της Πινακοθήκης Αβέρωφ κι εξήντα για το Κατώγι Αβέρωφ, η έκθεση «Τόποι δημιουργίας» προσφέρει ακόμη έναν λόγο για να επισκεφθούμε το παραμυθένιο ορεινό χωριό.

Γνωρίζοντας το Μέτσοβο με οδηγό το Ίδρυμα Αβέρωφ

Περπατώντας στα γραφικά πλακόστρωτα του Μετσόβου, καθώς το οξυγόνο γεμίζει τα πνευμόνια σου, η αναλλοίωτη πέτρινη αισθητική του οικισμού που φωλιάζει στο άγριο τοπίο της Πίνδου προσφέρει ένα ταξίδι στο χρόνο. Τη δεκαετία του '40, βλέποντας τον τόπο του να μαραζώνει από τις κακουχίες και τις καταστροφές των πολέμων, ο Ευάγγελος Αβέρωφ έβαλε πείσμα να αποκαταστήσει την παλιά του δόξα –τότε που ήταν πλούσιο εμπορικό πέρασμα της Ηπείρου– κι έπεισε τελικά τον βαρόνο Τοσίτσα να ρίξει χρήματα στο φτωχό, ξεχασμένο βλαχοχώρι. Έτσι ανοικοδομήθηκαν αρχοντικά, έγιναν κοινωφελή έργα, άνοιξαν μονάδες παραγωγής, οι απόκρημνες πλαγιές έγιναν αμπελώνες και η περιοχή πήρε ξανά τα πάνω της, χαράσσοντας το δρόμο για το Μέτσοβο που γνωρίζουμε σήμερα.

Γνωρίζοντας το Μέτσοβο με οδηγό το Ίδρυμα Αβέρωφ - εικόνα 1
Κατώγι Αβέρωφ

Τα «παιδιά», λοιπόν, του χαλκέντερου ευεργέτη, πρώτα το εμβληματικό οινοποιείο και ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ και, σε δεύτερο χρόνο, η Πινακοθήκη Αβέρωφ, ένα μουσείο νεοελληνικής τέχνης με σπουδαίες υπογραφές, λειτούργησαν ως αιμοδότες του ανατέλλοντος Μετσόβου. Καθώς φέτος συμπληρώνονται εξήντα χρόνια λειτουργίας του πρώτου και τριάντα από την ίδρυση του δεύτερου, η Πινακοθήκη Αβέρωφ μας δίνει άλλον ένα λόγο για να επισκεφτούμε το ορεινό χωριό, που χάρη στην Ιόνια Οδό απέχει μόλις τέσσερις ώρες από την Αθήνα: την επετειακή έκθεση «Τόποι δημιουργίας» (έως 12/1).

Γνωρίζοντας το Μέτσοβο με οδηγό το Ίδρυμα Αβέρωφ - εικόνα 2
Η Άντζυ Καρατζά με τις γάτες της

Εξήντα τέσσερις Έλληνες σημαντικοί καλλιτέχνες, ανάμεσά τους οι Πάνος Χαραλάμπους, Δανάη Στράτου, Γιώργος Ρόρρης, Ηλίας Παπαηλιάκης και Νίκος Τρανός, έχοντας φιλοξενηθεί πέρυσι στην περιοχή για να γνωρίσουν το βλάχικο παρελθόν, τους κατοίκους, τα ήθη και τα έθιμα, παρήγαγαν νέα έργα με επίκεντρο το Μέτσοβο. «Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι, ενώ οι καλλιτέχνες δουλεύουν με νέα μέσα, εδώ αντιλήφθηκαν πως κυρίαρχο στοιχείο της περιοχής είναι η Ιστορία και οδηγήθηκαν σε επανερμηνείες της παράδοσης», μας είπε η Λίνα Τσικουτά, επιμελήτρια του αφιερώματος.

Γνωρίζοντας το Μέτσοβο με οδηγό το Ίδρυμα Αβέρωφ - εικόνα 3
H ομάδα «Indoors» (M. Κάσση, B. Νομίδου, Σπ. Πολίτη, Μ. Χρηστέα) επί το έργον

Η άγνωστη ιστορία ενός τυχοδιώκτη από τη Ρουμανία που ήθελε να ιδρύσει το πριγκιπάτο της Πίνδου, η Μετσοβίτισσα ηρωίδα σε 3D μινιατούρες και οι επιστολές-ντοκουμέντα του Αβέρωφ είναι μερικά από τα έργα/εγκαταστάσεις που ξεχωρίσαμε. Τέλος, αν πάρετε το δρόμο για το βουνό, μην παραλείψετε την ξενάγηση-οινική εμπειρία στο Κατώγι Αβέρωφ, όπως και την επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του ιδρύματος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.