
Μόλις επιστρέψαμε από ένα ταξίδι στα Γιάννενα, με ενημερωμένο know how, και σας παρουσιάζουμε τα νέα στέκια της πόλης αλλά και ωραίες ιδέες για κοντινές ημερήσιες. Αν σας ανοίξαμε την όρεξη, ετοιμαστείτε για ένα μεγάλο ρεπορτάζ για την ανανεωμένη πόλη στο περιοδικό «Taste & Travel», που κυκλοφορεί την άλλη Πέμπτη μαζί με το «α».

Ο hot πεζόδρομος της Σακκά
Καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, ο πεζόδρομος της Γρ. Σακκά, στο κέντρο των Ιωαννίνων, βάζει τα γιορτινά του, τα εμπορικά μαγαζιά στολίζουν τις βιτρίνες τους, ενώ τα πολλά cafés αποκτούν εορταστική ζεστασιά, η οποία συνοδεύεται από ωραίες μουσικές. Πρόκειται για έναν πολυσύχναστο πεζόδρομο, στον οποίο ξεχωρίζουμε το wine bar «Vedema» (2651026267) στην αρχή του, κοντά στην οδό Πυρσινέλλα, με ποικιλίες κρασιών από όλο τον κόσμο και ωραία, λιτή και προσεγμένη διακόσμηση. Λίγα μέτρα παρακάτω κάνουμε στάση στο μοντέρνο «Butler» (2651033923) για καλοφτιαγμένο, μυρωδάτο καφέ και νόστιμα σνακ.

Το ολοκαίνουργιο γιαννιώτικο talk of the town
Μια όμορφη μπάρα επενδυμένη με μάρμαρο, προσεγμένα χρώματα, μοντέρνα, λιτή διακόσμηση και ωραίο περιβάλλον στην καρδιά των Ιωαννίνων. Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο «Cache Bistroteque» (2651025111), που άρχισε να λειτουργεί πριν από λίγες εβδομάδες κι έχει καταφέρει ήδη να γίνει talk of the town. Ανοιxτό από νωρίς το πρωί, σερβίρει νόστιμα σνακ, διάφορες επιλογές από γευστικότατες πίτσες και λαχταριστά pancakes. Επιλέξτε το κρασί σας από μια πλούσια λίστα τοπικών αλλά και διεθνών οίνων και συνοδεύστε το με ένα πλατό εξαιρετικών τυριών και αλλαντικών.

Φρέσκα ψάρια με δημιουργική ματιά
Το ιχθυοπωλείο «Γιάννος» (26511 81077) στη Λεωφόρο Δωδώνης των Ιωαννίνων, δημιούργησε ένα ξεχωριστό concept, εγκαινιάζοντας μια όμορφη σάλα με μοντέρνα στοιχεία, όπου ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει από έναν comfort κατάλογο ψαροφαγικών κατά κύριο λόγο γεύσεων με την σφραγίδα του γνωστού σεφ Pino Saccheri. Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά αποτελούν την πρώτη ύλη για τη δημιουργία ευφάνταστων πιάτων.

Στο νέο στέκι του Καπέσοβου
Μια βόλτα στο πανέμορφο Καπέσοβο στο Κεντρικό Ζαγόρι μάς φέρνει μπροστά στην αξεπέραστη θέα στο φαράγγι του Βίκου αλλά και σε κτίσματα μοναδικής ομορφιάς, με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που κατασκευάστηκε το 1793, να ξεχωρίζει. Μετά τη βόλτα κάνουμε στάση στο καφενείο της πλατείας, ονόματι «Η Μεζαριά», που ανακαινίστηκε πρόσφατα από τον νέο του ιδιοκτήτη, τον φωτογράφο Κωνσταντίνο Βασιλάκη, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του χώρου αλλά και την αρχιτεκτονική. Εδώ, δίπλα στο τζάκι ή στη σόμπα, δοκιμάζουμε εξαιρετικούς τσιπουρομεζέδες που φτιάχνει ο ίδιος, όπως χοιρινό κρασάτο και σπεντζοφάι, αλλά και άλλες ηπειρώτικες γεύσεις, όπως γαλοτύρι, σαγανάκι ταλαγάνι, λουκάνικα και, φυσικά, τσίπουρο. Τα περίφημα γλυκά της μητέρας του (γαλατόπιτα, σοκολατόπιτα, ραβανί), τέλος, γίνονται ανάρπαστα, καθώς συνοδεύουν ιδανικά τον καφέ ή τη ζεστή σοκολάτα, την ώρα που στα αφτιά μας φτάνουν old jazz και light blues μουσικές.

Στα low profile Κατσανοχώρια
Αν έχουμε ως βάση τα Ιωάννινα, αξίζει μια σύντομη εξόρμηση στα Κατσανοχώρια, κοντά στον Άραχθο. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μην έχουν την αίγλη των χωριών του Ζαγορίου, ωστόσο δεν υπολείπονται σε ομορφιά και φιλοξενία. Πρώτη στάση το Ελληνικό για μια επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», το οποίο φιλοξενείται στο δημοτικό σχολείο, ένα κτίριο της δεκαετίας του 1930. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στην ιστορική μονή της Τσούκας, για να θαυμάσουμε όχι μόνο το μοναστήρι αλλά και την εκπληκτική θέα στον Άραχθο. Κάνουμε περίπατο στο Καλέντζι με τον πανέμορφο ξενώνα «Ροδάμι» (www.rodami.gr), που λειτουργεί σε ένα κτίριο του 1833, ενώ στο γειτονικό χωριό Πλαίσια καθόμαστε στον «Πλάτανο» (2659022419) για το καθιερωμένο τσίπουρο συνοδεία μεζέδων.

Πάπιγκο-εξπρές
Κάνοντας μια στάση στη Γέφυρα της Αρίστης, φωτογραφιζόμαστε στο πιο διάσημο ποτάμι της περιοχής, τον Βοϊδομάτη, την ώρα που οι λίγο πιο θαρραλέοι βρέχουν τα πόδια τους στα παγωμένα του νερά. Συνεχίζοντας, ανεβαίνουμε τον φιδογυριστό δρόμο που οδηγεί στο Πάπιγκο, στη σκιά της Αστράκας, της κορυφής που ξεχωρίζει για τους απόκρημνους –σαν πύργους– βράχους της. Στην είσοδο του χωριού δοκιμάζουμε λαχταριστά γλυκά, όπως ραβανί και καρυδόπιτα, αλλά και τοπικά προϊόντα από τη «Στέρνα» (2653025090), ενώ στη συνέχεια κάνουμε μια βόλτα στα σοκάκια και τρώμε είτε σούπα ημέρας στο «Κουκουνάρι» (2653025020) είτε κάποιο από τα λιγοστά αλλά νόστιμα πιάτα του. Λίγα μέτρα πιο πάνω, και με κατεύθυνση το Μικρό Πάπιγκο, σταματάμε στις Οβίρες Ρογκοβού, για να θαυμάσουμε τις φυσικές Κολυμπήθρες.

Sightseeing σε Δωδώνη και Παραμυθιά
Πολύ εύκολα μέσω της Εγνατίας Οδού, φτάνουμε από τα Γιάννενα στο αρχαιότερο στην ελληνική επικράτεια μαντείο, την Αρχαία Δωδώνη. Τον 3ο π.Χ. αιώνα χτίστηκε και το επιβλητικό θέατρο, το οποίο χωρούσε 18.000 θεατές και ήταν το μεγαλύτερο της εποχής του. Αφού περιηγηθούμε τον αρχαιολογικό χώρο, συνεχίζουμε για την Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Περίπου σε 30 λεπτά βρισκόμαστε στο κέντρο ενός ζωντανού οικισμού, ο οποίος μάλιστα για πολλούς αιώνες αποτελούσε το κέντρο της εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής. Επισκεπτόμαστε την Κούλια, έναν από τους καλύτερα σωζόμενους οχυρωματικούς πύργους. Το σπίτι-οχυρό διαθέτει πέντε ορόφους και ύψος που φτάνει στα 26 μέτρα. Επιβάλλεται και μια στάση για καφέ στο «Αρχοντικό Ρίγγα 1872».
Από τον Δημήτρη Σταθόπουλο