Τα «Κρητικά Μαγειρέματα» γιόρτασαν την τρίτη τους χρονιά

Το μεγαλύτερο τραπέζι κρητικής κουζίνας στήθηκε στην προμενάδα του Αγίου Νικολάου, προσκαλώντας μερικούς από τους σημαντικότερους σεφ της Ελλάδας να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα μέσα από πρωτότυπες δημιουργίες.

Τα «Κρητικά Μαγειρέματα» γιόρτασαν την τρίτη τους χρονιά

Με αφετηρία την Κιτροπολιτεία του Αγίου Νικολάου, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου δεκάδες υπαίθριες κουζίνες μετέτρεψαν την προμενάδα του Αγίου Νικολάου σε μια ατέλειωτη υπαίθρια γιορτή, με σημαντικούς σεφ απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και μερικά από τα ισχυρότερα εστιατορικά brands του νομού, να παρουσιάζουν πρωτότυπες δημιουργίες, εμπνευσμένες από τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της κρητικής αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Μανόλης Παπουτσάκης, Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Σωτήρης Ευαγγέλου, Γιάννης Λουκάκος, Μιχάλης Χάσικος, πατήρ Επιφάνιος, Νανά Γκαμπούρα, Μυρσίνη Λαμπράκη και Μαρία Λόη ήταν μερικοί από τους σεφ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου, ο οποίος, με πρωτεργάτη τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, αλλά και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, οργάνωσαν για τρίτη χρονιά τα «Κρητικά Μαγειρέματα».

Το χαρούπι, ένα από τα πλέον ανεκμετάλλευτα υλικά της κρητικής παραγωγής μέχρι πρότινος, επιβεβαίωσε το δυναμικό του comeback πρωταγωνιστώντας στα πιάτα πολλών από τους συμμετέχοντες, με την μπριγάδα του «Minos Palace» να προτείνει χυλοπίτες χαρουπιού με σύγκλινο και μανιτάρια, την ομάδα του «Domes of Elounda» να σερβίρει χειροποίητη πίτα χαρουπιού με σιγομαγειρεμένη χοιρινή πανσέτα σε πετιμέζι και σπιτική καπνιστή πάπρικα, αλλά και το επιτελείο του «Daios Cove» να συνθέτει ένα κομψότατο «βρώμικο», με αφράτο ψωμάκι χαρουπιού, πανσέτα, κρέμα γραβιέρας, μαρμελάδα από απάκι και πολίτικη σαλάτα.

Τα «Κρητικά Μαγειρέματα» γιόρτασαν την τρίτη τους χρονιά - εικόνα 1

Πρωταγωνιστής, παράλληλα, και στα σταθερά μενού των εστιατορίων αυτών των ξενοδοχείων, το χαρούπι είναι το επικρατέστερο μεν, αλλά ένα μόνο από τα τοπικά υλικά που έχουν βρει σταθερή θέση στις φαρέτρες των δημιουργικών κουζίνων της περιοχής: στο σαφάρι μας στα εστιατόρια της Ελούντας, ενός από τους πλέον πρωτοπόρους γαστρονομικούς προορισμούς της Ελλάδας, εντοπίσαμε ντόπια όσπρια, γαλακτοκομικά, θαλασσινά και κρεατικά να κρατούν θέση βασικού παίκτη στις προτάσεις βραβευμένων σεφ, δίνοντας τις γευστικές βάσεις για πιάτα αξιώσεων.

Πιάτα που, εκτός από τις γαστριμαργικές απολαύσεις τους, προσφέρουν και κάτι πολύ σημαντικότερο. Αποδεικνύουν ότι η εναγκάλιση της εντοπιότητας μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωμένες εμπειρίες fine dining, που δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα, μέσα σε μια μπουκιά, να αποκτήσει μια ολιστική εικόνα της περιοχής, συμπληρώνοντας τις φυσικές της ομορφιές με αυτήν την τόσο φευγαλέα, αλλά ταυτόχρονα ουσιαστική πτυχή της: την γεύση της. Κι αυτό, αν μη τι άλλο, είναι κάτι που θέλουμε να συναντάμε όλο και περισσότερο στους γαστρονομικούς προορισμούς της χώρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Και όμως η Κως έχει (και) Κρασί!

Αν ούτε εσύ δεν γνώριζες ότι το νησί του Ιπποκράτη έχει ανοίξει "νέο" οινικό κεφάλαιο με τον οινοτουρισμό να ανθίζει και να ξετυλλίγεται, αυτή η αποστολή στην Κω θα στο επιβεβαιώσει μέσα από ξεχωριστές στάσεις που πραγματοποιήσαμε σε αμπελώνες και οινοποιεία. Και ναι λοιπόν η Κως έχει (και) Κρασί.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
07/11/2025

Kastanea House and Bar: Το αλπικό σαλέ του Καρπενησίου

Στην καρδιά του Αγίου Νικολάου, λίγο έξω από το Καρπενήσι, το "Kastanea House and Bar" δίνει νέο νόημα στη φράση "διαμονή με προσωπικότητα".

Ξενώνας Μπελλαίικο: Σπιτική φιλοξενία με θέα στην καρδιά της Αρκαδίας

Μέσα στο πυκνό ελατόδασος και μόλις 300 μέτρα από το κέντρο της γραφικής Στεμνίτσας, το Μπελλαίικο είναι ένα από τα πιο γοητευτικά δείγματα παραδοσιακής αρκαδικής φιλοξενίας.

Πώς και γιατί το Rosewood Hong Kong αναδείχθηκε καλύτερο ξενοδοχείο του κόσμου

Εκτός από το καλύτερο μπαρ του πλανήτη, στο Χονγκ Κονγκ έχει έδρα και το κορυφαίο ξενοδοχείο του μάταιου τούτου κόσμου για το 2025. Το Rosewood Hong Kong διαθέτει τον τρόπο του -αλλά και μπόλικους λόγους- να κερδίζει κάθε τύπο ταξιδιώτη.

Τι αλλάζει προσεχώς στο πρόγραμμα Miles+Bonus της Aegean Airlines

Οι διαφοροποιήσεις για τις βαθμίδες Silver και Gold της κορυφαίας αεροπορικής εταιρείας.

Πώς είναι να δοκιμάζεις ένα κορυφαίο παλαιωμένο τσίπουρο στις παρυφές των Μετεώρων

Με οικοδεσπότη τον Κώστα Τσιλιλή, τον δημιουργό του πρώτου εμφιαλωμένου τσίπουρου στη Θεσσαλία, περάσαμε ένα αξέχαστο διήμερο στον τόπο του, ανακαλύπτοντας την ιστορία, τη γεύση και την ψυχή κάθε γουλιάς του Dark Cave Black.

Εξερευνώντας τα ωραιότερα οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας

Η Τοσκάνη και το Μπορντό; Ωραίες, αλλά όχι σαν την Βόρεια Ελλάδα! Μερικά οινοποιεία-κομψοτεχνήματα μας ανοίγουν τις πόρτες τους.