Τα «Κρητικά Μαγειρέματα» γιόρτασαν την τρίτη τους χρονιά

Το μεγαλύτερο τραπέζι κρητικής κουζίνας στήθηκε στην προμενάδα του Αγίου Νικολάου, προσκαλώντας μερικούς από τους σημαντικότερους σεφ της Ελλάδας να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα μέσα από πρωτότυπες δημιουργίες.

Τα «Κρητικά Μαγειρέματα» γιόρτασαν την τρίτη τους χρονιά

Με αφετηρία την Κιτροπολιτεία του Αγίου Νικολάου, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου δεκάδες υπαίθριες κουζίνες μετέτρεψαν την προμενάδα του Αγίου Νικολάου σε μια ατέλειωτη υπαίθρια γιορτή, με σημαντικούς σεφ απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και μερικά από τα ισχυρότερα εστιατορικά brands του νομού, να παρουσιάζουν πρωτότυπες δημιουργίες, εμπνευσμένες από τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της κρητικής αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Μανόλης Παπουτσάκης, Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Σωτήρης Ευαγγέλου, Γιάννης Λουκάκος, Μιχάλης Χάσικος, πατήρ Επιφάνιος, Νανά Γκαμπούρα, Μυρσίνη Λαμπράκη και Μαρία Λόη ήταν μερικοί από τους σεφ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου, ο οποίος, με πρωτεργάτη τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, αλλά και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, οργάνωσαν για τρίτη χρονιά τα «Κρητικά Μαγειρέματα».

Το χαρούπι, ένα από τα πλέον ανεκμετάλλευτα υλικά της κρητικής παραγωγής μέχρι πρότινος, επιβεβαίωσε το δυναμικό του comeback πρωταγωνιστώντας στα πιάτα πολλών από τους συμμετέχοντες, με την μπριγάδα του «Minos Palace» να προτείνει χυλοπίτες χαρουπιού με σύγκλινο και μανιτάρια, την ομάδα του «Domes of Elounda» να σερβίρει χειροποίητη πίτα χαρουπιού με σιγομαγειρεμένη χοιρινή πανσέτα σε πετιμέζι και σπιτική καπνιστή πάπρικα, αλλά και το επιτελείο του «Daios Cove» να συνθέτει ένα κομψότατο «βρώμικο», με αφράτο ψωμάκι χαρουπιού, πανσέτα, κρέμα γραβιέρας, μαρμελάδα από απάκι και πολίτικη σαλάτα.

Τα «Κρητικά Μαγειρέματα» γιόρτασαν την τρίτη τους χρονιά - εικόνα 1

Πρωταγωνιστής, παράλληλα, και στα σταθερά μενού των εστιατορίων αυτών των ξενοδοχείων, το χαρούπι είναι το επικρατέστερο μεν, αλλά ένα μόνο από τα τοπικά υλικά που έχουν βρει σταθερή θέση στις φαρέτρες των δημιουργικών κουζίνων της περιοχής: στο σαφάρι μας στα εστιατόρια της Ελούντας, ενός από τους πλέον πρωτοπόρους γαστρονομικούς προορισμούς της Ελλάδας, εντοπίσαμε ντόπια όσπρια, γαλακτοκομικά, θαλασσινά και κρεατικά να κρατούν θέση βασικού παίκτη στις προτάσεις βραβευμένων σεφ, δίνοντας τις γευστικές βάσεις για πιάτα αξιώσεων.

Πιάτα που, εκτός από τις γαστριμαργικές απολαύσεις τους, προσφέρουν και κάτι πολύ σημαντικότερο. Αποδεικνύουν ότι η εναγκάλιση της εντοπιότητας μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωμένες εμπειρίες fine dining, που δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα, μέσα σε μια μπουκιά, να αποκτήσει μια ολιστική εικόνα της περιοχής, συμπληρώνοντας τις φυσικές της ομορφιές με αυτήν την τόσο φευγαλέα, αλλά ταυτόχρονα ουσιαστική πτυχή της: την γεύση της. Κι αυτό, αν μη τι άλλο, είναι κάτι που θέλουμε να συναντάμε όλο και περισσότερο στους γαστρονομικούς προορισμούς της χώρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

60ά Δημήτρια: Μουσικές, χορός και τέχνη στις ιστορικές αγορές της Θεσσαλονίκης

Οι αγορές της Θεσσαλονίκης γεμίζουν ξανά ζωή: μουσικές, χορός, ξεναγήσεις και ιστορίες μας ταξιδεύουν από το Καπάνι ως το Μπεζεστένι στα 60ά Δημήτρια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/09/2025

Τα Candlelight Concerts φτάνουν στο Domotel Xenia Volos

Η ξεχωριστή σύμπραξη μουσικής και αισθητικής δημιουργεί ένα σκηνικό που έχει ήδη γοητεύσει το κοινό σε πόλεις σε όλο τον κόσμο και σύντομα και τον Βόλο.

Από το 2026, Ελλάδα και Ινδία θα είναι... ένα αεροπλάνο δρόμος!

Η IndiGo ανακοινώνει την πρώτη απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας, με την Αθήνα να εξυπηρετείται από το πρώτο A321XLR της Ινδίας από τον Ιανουάριο 2026.

Ένα event στο Κιλκίς συνδυάζει τέχνη, φύση και γεύσεις

Η φάρμα Ραγιάν, η Αφροδίτη και η Ραμίνα προσκαλούν το κοινό σε ένα μοναδικό event που συνδυάζει ξενάγηση στη φάρμα, τέχνη και γαστρονομία.

Το… μπαλκόνι σύγχρονης φιλοξενίας που έλειπε από τη Μακρινίτσα

Το Balcon Makrinitsa είναι ένας καινούργιος, μοντέρνος, με πανοραμική θέα ξενώνας σε ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου.

16η "Μεγάρων Γη": Γιορτή της τοπικής παραγωγής και της αγροτικής παράδοσης

Τι κάνει τη Μεγαρίτικη γη τόσο ξεχωριστή και πλούσια σε γεύσεις; Το ανακαλύπτουμε μέσα από βιωματικά εργαστήρια, συναυλίες και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Στη Ρωμαϊκή Αγορά τιμάμε μια άγνωστη πτυχή της σύμπλευσης τουρισμού και πολιτισμού στην Ελλάδα"

Μιλήσαμε με την Υπουργό Τουρισμού ενόψει της εκδήλωσης Μνήμη και Φως στη Ρωμαϊκή Αγορά στις 16 Σεπτεμβρίου με αφορμή τα 70 χρόνια ίδρυσης του Φεστιβάλ Αθηνών από τον ΕΟΤ.