Τα καλύτερα food festivals του φθινοπώρου

Τυριά, λουκάνικα, τρούφες και σπαράγγια έχουν την τιμητική τους το φθινόπωρο και, με αφορμή την ετήσια γιορτή των κρητικών γεύσεων στον Άγιο Νικόλαο, οσφραινόμαστε τα καλύτερα food festivals της νέας σεζόν στην Ευρώπη.

Τα καλύτερα food festivals του φθινοπώρου

Τα γευστικά φεστιβάλ είναι ανερχόμενη διεθνής τάση, με τους επισκέπτες που τα αγαπούν να εξελίσσονται σε διακριτή κατηγορία γαστροτουριστών. Και με τις υποχρεώσεις μας στις παραλίες να οδεύουν προς το φινάλε, όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί για να μπούμε στο εντατικό πρόγραμμα πάχυνσης που θα απαιτήσουν τα κρύα του χειμώνα. Από την Άλμπα στο Μόναχο και από το Παρίσι στον... Άγιο Νικόλαο, η σεζόν έχει επιλογές για όλες τις ορέξεις, με το streetfood να συναντά την παράδοση και την υψηλή γαστρονομία να υπερασπίζεται τη δική της επικράτεια, κι εμείς σχεδιάζουμε ταξίδια σε φεστιβάλ που, πάνω απ’ όλα, αποτελούν γιορτές της γεύσης σε όλες της τις εκφάνσεις.

Κρητική κουζίνα και τοπικές γεύσεις

Τα καλύτερα food festivals του φθινοπώρου - εικόνα 1
Στη γιορτή της κρητικής κουζίνας, ψυχή της οποίας είναι ο Γιάννης Μπαξεβάνης, θα παρευρεθούν Έλληνες σημαντικοί σεφ

Πού Άγιος Νικόλαος, Κρήτη
Πότε 26-27 Σεπτεμβρίου

Η πόλη που πρώτη υποδέχτηκε τον τουρισμό στην Κρήτη θα τιμήσει για άλλη μία φορά τη γαστρονομική παράδοση του νησιού με ένα ξεχωριστό διήμερο, κατά τη διάρκεια του οποίου η κουζίνα του τόπου θα μετατραπεί σε ευρηματικό streetfood, αλλά και παρουσιάσεις τοπικών ελληνικών προϊόντων, μαγειρέματα δημιουργικών γεύσεων, απολαυστικές δοκιμές και οινογνωσία κρητικών κρασιών από το κοινό. Με εμπνευστή και ψυχή της εκδήλωσης τον λάτρη της κρητικής παράδοσης Γιάννη Μπαξεβάνη, την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μερικοί από τους σημαντικότερους σεφ της Ελλάδας, ενώ χρώματα, αρώματα και γεύσεις της κρητικής γαστρονομίας θα πλημμυρίσουν την περιοχή από την παραλία Κιτροπλατείας έως το Λιμάνι του Αγίου Νικολάου.

Τι άλλο να δείτε: Αφού ο καιρός επιτρέπει μερικές τελευταίες βουτιές, παραλίες όπως το Αμμούδι και τα Χαβάνια είναι οι οργανωμένες σταρ της περιοχής, ενώ ο Δρήρος, στο δρόμο προς την Πλάκα, προσφέρει υπέροχη θέα στη Σπιναλόγκα. Το μικρό αυτό νησάκι-βράχος με το βενετσιάνικο φρούριο είναι ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης, ενώ φέτος διεκδικεί μια θέση στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Oktoberfest

Τα καλύτερα food festivals του φθινοπώρου - εικόνα 2
Παραδοσιακές βαυβαρικές φορεσιές και μουσικές αποκλειστικά τοπικές στο Oktoberfest του Μονάχου

Πού Μόναχο, Γερμανία
Πότε 21 Σεπτεμβρίου-6 Οκτωβρίου

Ίσως το διασημότερο food festival στον κόσμο, το πανηγύρι του Μονάχου, δεν είναι απλώς η γιορτή του αγαπημένου ποτού της Βαυαρίας αλλά και μια αποθέωση της τοπικής κουλτούρας: με ιστορία που μετρά πάνω από 200 χρόνια, το Oktoberfest ξεκίνησε ως... γαμήλιο πάρτι του πρίγκιπα της Βαυαρίας και της πριγκίπισσας της Σαξονίας, αφού ο γάμος γιορτάστηκε με πέντε μέρες φαγητού, κεφιού και ιπποδρομιών. Το γλέντι συνεχίζεται με έξι τοπικούς ζυθοποιούς (ο παλιότερος με έτος ίδρυσης το 1328) να διατηρούν αποκλειστικά το προνόμιο της προμήθειας μπίρας στη γιορτή, δεκάδες πάγκους με τοπικά εδέσματα να σκορπούν τις μυρωδιές τους, παραστάσεις βαριετέ να δίνουν χρώμα, ενώ οι κάτοικοι βγάζουν από την ντουλάπα παραδοσιακές βαυαρικές φορεσιές και μουσικάντηδες παίζουν μελωδίες αποκλειστικά τοπικές.

Τι άλλο να δείτε: Περπατήστε στο ιστορικό κέντρο, που μετά την καταστροφή του στον Β΄ Παγκόσμιο, ανοικοδομήθηκε με εκπληκτική πιστότητα (χαρακτηριστικός ο καθεδρικός Frauenkirche και το φημισμένο Glockenspiel, το ρολόι με τα αγάλματα που ζωντανεύουν σημαίνοντας τις ώρες) και ανακαλύψτε το λιγότερο τουριστικό Μόναχο στους πεζόδρομους από την Karlsplatz μέχρι τη Marienplatz, τη Residenz, όπου κατοικούσαν οι ηγεμόνες, τα παλάτια αλλά και την κλασάτη αγορά γύρω από τη Maximilianstrasse.

Kookeet

Τα καλύτερα food festivals του φθινοπώρου - εικόνα 3
Με 12 αστέρια Michelen να λάμπουν στον εστιατορικό ουρανό της Μπριζ, το Kookeet είναι η γιορτή της υψηλής γαστρονομίας

Πού Μπριζ, Βέλγιο
Πότε 28-30 Σεπτεμβρίου

Ένατη και τελευταία χρονιά ενός από τα πιο πολυσυζητημένα φεστιβάλ γαστρονομίας της Ευρώπης, το Kookeet προσελκύει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες (πάνω από 100.000 πέρασαν τις πύλες του πέρυσι), δίνοντάς τους την ευκαιρία να δοκιμάσουν πιάτα υψηλής γαστρονομικής αξίας σε προσιτές τιμές. Για τρεις ημέρες 31 κορυφαίοι σεφ μιας πόλης που μετρά 12 αστέρια Michelin στο σύνολο των εστιατορίων της, και με guest chef τον Jannis Brevet (3 αστέρια Michelin), θα παρουσιάσουν δημιουργίες που αντανακλούν τις μαγειρικές τους ταυτότητες, συνθέτοντας ένα event-εμπειρία. Champagne station ανεβάζει την glam αίσθηση της εκδήλωσης, ενώ με κάθε πιάτο προσφέρεται και η δυνατότητα pairing με κρασί ή μπίρα, σε ένα φεστιβάλ που σταματά για να αναδιαμορφωθεί.

Τι άλλο να δείτε: Πανέμορφη και άκρως ρομαντική, η Μπριζ είναι ένα ζωντανό μουσείο από μόνη της, με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική της, ζωσμένη από τον ποταμό Reie που τη διασχίζει, να προσφέρεται για ατελείωτες βόλτες και χάζι στην επιβλητική πλατεία Burg. Με centerpiece τη Μαντόνα με το Βρέφος, το μόνο γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου που βγήκε εκτός Ιταλίας όσο ζούσε ο καλλιτέχνης, η εντυπωσιακή εκκλησία της πόλης είναι απαραίτητο προσκύνημα.

Fiera del Tartufo

Τα καλύτερα food festivals του φθινοπώρου - εικόνα 4
Η ήσυχη Άλμπα βγαίνει κάθε φθινόπωρο από τη νάρκη της για να γιορτάσει τη φημισμένη τρούφα της

Πού Άλμπα, Ιταλία
Πότε 5 Οκτωβρίου-24 Νοεμβρίου

Μια ήσυχη κωμόπολη στην επαρχία της Πιεμόντε, η Άλμπα, ζωντανεύει κάθε Οκτώβριο για το φεστιβάλ τρούφας, μαζεύοντας στα στενάκια της μερικούς από τους μεγαλύτερους σεφ κι εστιάτορες του πλανήτη. Η διάσημη δημοπρασία του πολύτιμου μύκητα, μερικά γραμμάρια του οποίου μπορούν να πουληθούν χιλιάδες ευρώ, είναι ανοιχτή μόνο σε επιλεγμένους προσκεκλημένους, οι αγορές και η φουάρ τρούφας όμως είναι ανοιχτές σε όλους. Φυσικά, εκτός από τα της τρούφας, πολλά γαστρονομικά events, μαθήματα μαγειρικής και γευσιγνωσίες συμπληρώνουν το πρόγραμμα, ενώ σκοπός του φεστιβάλ είναι προσφέρει ένα πανόραμα των γευστικών παραδόσεων όλης της Πιεμόντε, οπότε μπορείτε να περιμένετε ψητό χοιρινό, πολέντες και σαλάμια να διεκδικούν τους προβολείς δίπλα στα μανιτάρια.

Τι άλλο να δείτε: Οινοτουριστικά tours στην περιοχή του Barolo αλλά και ξεναγήσεις στην πόλη θα σας κρατήσουν απασχολημένους όσο περιμένετε τα αποτελέσματα της δημοπρασίας. Ο καθεδρικός του Αγίου Λαυρεντίου, με ιστορία που κρατά από το 12ο αιώνα, απέκτησε νεογοτθική φορεσιά στην αναστύλωση των αρχών του 19ου αιώνα, όμως το περίτεχνο θεωρείο της χορωδίας του στέκει εκεί από το 1500.

Salon du Chocolat

Τα καλύτερα food festivals του φθινοπώρου - εικόνα 5
Πεντακόσιοι συμμετέχοντες από 60 χώρες θα μετατρέψουν το Παρίσι σε εργοστάσιο σοκολάτας στο Salon du Chocolat

Πού Παρίσι, Γαλλία
Πότε 30 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου

Τα 25 χρόνια της γιορτάζει φέτος η γιορτή της σοκολάτας στο Παρίσι και το Salon du Chocolat προγραμματίζει να υποδεχτεί την επέτειο άκρως πανηγυρικά. Σε έναν ολοκαίνουριο χώρο στο Porte de Versailles, με έκταση 2.500 τ.μ., 500 συμμετέχοντες από 60 χώρες του κόσμου θα μετατρέψουν την Πόλη του Φωτός σε εργοστάσιο σοκολάτας, εκθέτοντας μοναδικές δημιουργίες και διοργανώνοντας workshops, masterclasses, επιδείξεις και διαγωνισμούς κορυφαίων pastry chefs, ενώ μπόλικες θα είναι και οι γευσιγνωστικές ευκαιρίες. Το καθιερωμένο Chocolate Fashion Show θα είναι ένα από τα highlights της διοργάνωσης, ενώ στις 24/10 το Grand Palais θα φιλοξενήσει μια ρετροσπεκτίβα των καλύτερων σοκολατένιων γλυπτών που έχουν δημιουργηθεί για την έκθεση τις περασμένες δύο δεκατίες.

Τι άλλο να δείτε: Το Μουσείο του Λούβρου, που αυτήν την περίοδο είναι στα πιο χαλαρά του σε ό,τι έχει να κάνει με ουρές και αναμονές, γιορτάζει τα 500 χρόνια από τον θάνατο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι συγκεντρώνοντας εμβληματικά έργα, σκίτσα και αρχειακό υλικό και ρίχνοντας νέο φως στη διαχρονική ιδιοφυΐα (από 24/10), ενώ το Grand Palais διοργανώνει την πρώτη μεγάλη ρετροσπεκτίβα του Ελ Γκρέκο που έχει δει ποτέ το Παρίσι (από 16/10).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

19/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.