Το Τόκιο στο ποτήρι και το πιάτο από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή

Ο ταλαντούχος bartender και συνιδιοκτήτης του βραβευμένου «Tiki Athens» Γιάννης Πέτρος Πετρής βρέθηκε στην Ιαπωνία πριν από δέκα χρόνια, την ερωτεύτηκε και μας δίνει τα δικά του γευστικά και όχι μόνο tips.

Το Τόκιο στο ποτήρι και το πιάτο από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή

Η Ιαπωνία είναι από εκείνους τους μυστήριους προορισμούς, που αποτελεί κρυφό πόθο για πολλούς. Ο ταλαντούχος bartender και συνιδιοκτήτης του βραβευμένου «Tiki Athens» Γιάννης Πέτρος Πετρής βρέθηκε εκεί πριν από δέκα χρόνια, την ερωτεύτηκε και πλέον την επισκέπτεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Μας δίνει λοιπόν τα δικά του γευστικά και όχι μόνο tips.

Το Τόκιο στο ποτήρι και το πιάτο από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή - εικόνα 1

«Η ιστορία μου ξεκινά πριν από δέκα χρόνια, σε μια έκθεση για spirits στο Λονδίνο όπου γνώρισα τον Suzuki και τον Jun, δύο κορυφαίες προσωπικότητες στο χώρο του bartending. Ήταν συγκλονιστικοί και τους προσέγγισα, ώστε να τους γνωρίσω και να μάθω περισσότερα για την δική τους κουλτούρα στο bar. Γίναμε φίλοι και με προσκάλεσαν στο Τόκιο να παρακολουθήσω σεμινάρια γύρω από τη φιλοσοφία του μπαρ και της γαστρονομίας στη σχολή τους.

Εκεί ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με καλής ποιότητας σάκε, ανακάλυψα το Umeshu (ποτό από γιαπωνέζικα δαμάσκηνα) και το sushu (απόσταγμα από δημητριακά ή γλυκοπατάτα), δοκίμασα τοπική μπίρα και, εννοείται, γιαπωνέζικο ουίσκι (τότε ήταν ακόμα σε κανονικές τιμές). Ένας καινούργιος κόσμος αποκαλύφθηκε μπροστά μου! Κι άλλος ένας όταν δοκίμασα τα φρούτα και άλλα προϊόντα τους. Το yuzu (τύπος λάιμ με γεύση από μανταρίνι, νεράντζι, λεμόνι), το kinako, αποξηραμένα φασόλια σόγιας, το shiso, είδος βασιλικού με αρώματα αμυγδάλου, το yanaka, εκδοχή του ginger, αλλά και διαφορετικά είδη ζάχαρης, όπως το kokutou.

Το Τόκιο στο ποτήρι και το πιάτο από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή - εικόνα 2

Όσο για τον πάγο, σε αυτήν την πόλη είναι ιερός! Όλα ξεκίνησαν από τον αυτοκράτορα που είχε την πολυτέλεια να του φέρνουν πάγο από τα ψηλά βουνά. Σήμερα στις υπαίθριες γιορτές οι Ιάπωνες τρώνε τριμμένο πάγο με σιρόπι φρούτων (σαν σορμπέ). Στα μπαρ ο πάγος έχει ρόλο ηγέτη. Μεγάλα μπλοκ σπάνε σε μικρότερα κομμάτια, ενώ τους δίνουν και σχήματα, όπως σφαίρας ή διαμαντιού.

Επίσης, όταν δοκίμασα το τονωτικό πράσινο τσάι τους άλλαξα τη συνήθεια του πρωινού καφέ, ενώ το matcha με τη μοναδική του γεύση είναι σκέτη απόλαυση (ποιοτικό matcha tea είναι το Maiden). Μάλιστα, οι τανίνες του τσαγιού τους το κάνουν εξαιρετικό παρτενέρ για food pairing.

Από τα αγαπημένα μου νέα cocktail bars, όπου η Δύση συναντά την Ανατολή σε ένα fusion, είναι το «Boctok» στο Roppongi.

Το Τόκιο στο ποτήρι και το πιάτο από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή - εικόνα 3

Στα γευστικά must προτείνω τα μεγαλύτερα στρείδια που έχετε δει ποτέ (δοκιμάστε τα στα oyster bar της περιοχής Golden Gai και φυσικά στην ψαραγορά Shinjuku) και τις φοβερές χταποδοκροκέτες takoyaki με bonito flakes (καπνισμένο, αποξηραμένο, παλαιωμένο σκουμπρί), που είναι κλασικό streetfood».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Miglari": Η νέα ήσυχη πολυτέλεια της Αρκαδίας

Γιατί το ολοκαίνουργιο boutique hotel "Miglari" είναι το κρυφό διαμάντι της Αρκαδίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/11/2025

Πώς το Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου έγινε νέος πολιτιστικός προορισμός

Με αφετηρία το νέο V&A East Storehouse, βολτάρουμε μεταξύ Hackney Wick και East Bank σημειώνοντας τα στέκια που δίνουν ζωή στο Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου.

YeeOn Living: Χαλάρωση και ευεξία σε boutique διάσταση

Τις παγωμένες μέρες του χειμώνα, το ειδυλλιακό Γύθειο –με το ιστορικό του λιμάνι, τις παραδοσιακές ψαρόβαρκες, τα αρχοντικά και τα φροντισμένα σοκάκια– ντύνεται με μια ατμόσφαιρα γαλήνης που μαγεύει κάθε επισκέπτη.

Hermea Grand Mountain Villa & Spa: Πολυτέλεια και Φύση στην Κορυφή της Κορινθίας

Με τη διεθνή διάκριση στα Elite Awards 2025, η Hermea Grand Mountain Villa & Spa στο οροπέδιο του Φενεού προσκαλεί τους επισκέπτες να ζήσουν την απόλυτη ορεινή εμπειρία.

Divani Meteora Hotel: Πολυτέλεια στη σκιά των βράχων

Στους πρόποδες των Μετεώρων, που έχουν χαρακτηριστεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, το ξενοδοχείο – ορόσημο της περιοχής, στη σκιά των θεόρατων, επιβλητικών βράχων, είναι σημείο συνάντησης της παράδοσης με την πολυτέλεια.

Ανταπόκριση απ' τη World Travel Market 2025 του Λονδίνου - Ταξιδιωτικές τάσεις και προορισμοί

Το ταξίδι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για καταναλωτές που αναζητούν όλο και πιο αυθεντικές, εξατομικευμένες εμπειρίες - παρά τις οικονομικές προκλήσεις.