H Ζάκυνθος ανεβάζει στροφές

Το νησί του Ιονίου είναι φέτος στα καλύτερά του και παρουσιάζει μια έντονη αναβάθμιση, όχι μόνο όσον αφορά τις γαστρονομικές επιλογές αλλά και την υψηλού επιπέδου φιλοξενία του.

H Ζάκυνθος ανεβάζει στροφές

Το φιόρο του Λεβάντε είναι για μένα προορισμός οικείος, καθώς πέρασα εκεί πολλά από τα παιδικά και νεανικά μου καλοκαίρια, αναζητώντας κάθε χρονιά ένα καινούργιο spot για βουτιές ή –αργότερα– ένα καινούργιο στέκι για Piña Colada, κι έκτοτε την επισκέπτομαι συχνά πυκνά. Φέτος επέστρεψα εκεί ύστερα από ένα διάλειμμα περίπου πέντε ετών και εκτός από τις κλασικές αξίες, τον «Dennis» (2695051387) στη Λιθακιά για παραδοσιακό κόκορα κρασάτο, το café του «Λάτα» (2695048230) στην Μπόχαλη για γλυκό φρυγανιάς, το «Πορτοκάλι» (2695045730) στο Αργάσι για ευφάνταστα κοκτέιλ, το «Life Time Beach Bar» (2695028899) στο Τσιλιβί για σνακ και κοκτέιλ δίπλα στη θάλασσα αλλά και το «Boomerang Beach Bar» (2695048476), επίσης στο Τσιλιβί, για φοβερές πίτσες και πρωινό, ανακάλυψα πολλές νέες και πολύ ποιοτικές επιλογές τόσο στην εστίαση όσο και στη διαμονή, που ξεφεύγουν από τη ρετσινιά του «τουριστικού» που έχει το νησί.

Η έκρηξη των νέων πολυτελών ξενοδοχείων

H Ζάκυνθος ανεβάζει στροφές - εικόνα 1
Στο εντυπωσιακό «Olea» κυριαρχεί το υγρό στοιχείο

Κάνοντας μια βόλτα από το Τσιλιβί προς το Τραγάκι, βλέπουμε ανάμεσα στα τουριστικά μαγαζιά να ξεπετάγονται σύγχρονες μονάδες ξενοδοχείων, που επενδύουν εκτός των άλλων και στη γαστρονομία, όπως για παράδειγμα το «Contessina» δίπλα στην παραλία Πλάνος. Αποτελείται από το «Contessina Suites» και το «Contessina Hotel», ανακαινίστηκε μόλις το 2018 και ανήκει στη Hotel Brain, ενώ τα εστιατόριά του έχει αναλάβει ο Χριστόφορος Πέσκιας. Εκεί παρουσιάζει ένα μενού-­εμπειρία, που αξιοποιεί τα τοπικά υλικά και ραφινάρει επτανησιακές συνταγές, σε ένα σύγχρονο πάντρεμα με τα αρώματα της ευρύτερης Μεσογείου· χαρακτηριστικό παράδειγμα το νόστιμο σαγανάκι λαδογραβιέρας Ζακύνθου με μαρμελάδα σύκο.

Αφήνοντας τα παραλιακά και ανεβαίνοντας το λόφο στο Τσιλιβί, φτάνουμε σε έναν κρυμμένο παράδεισο «Olea All Suite Hotel». Το νέο ξενοδοχείο, μέλος της διεθνούς πλατφόρμας Design Hotels, είναι πλήρως εναρμονισμένο με το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο. Απλώνεται μέσα στους καταπράσινους ελαιώνες και προσφέρει την απόλυτη αίσθηση απόδρασης. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Block722 architects+ έχει δημιουργήσει έναν οικισμό σαν εξωτικό, με κυρίαρχο συστατικό το νερό –διαθέτει από πισίνες μέχρι τεχνητές λίμνες–, που βραβεύτηκε ως το καλύτερο resort στον κόσμο για το 2018 από το «Interior Magazine».

H Ζάκυνθος ανεβάζει στροφές - εικόνα 2
Η Μαίρη Ταλαιπώρου ανακατεύει τον εξωτισμό στο «Nikkei Pacifico»

Μέσα σε ένα συναρπαστικό υδάτινο σκηνικό βρίσκονται διασκορπισμένες 105 σουίτες διαφόρων τύπων, σε γήινες αποχρώσεις, ανάμεσα στις οποίες και 38 executive με πισίνα, 5 honeymoon με πισίνα και μία προεδρική. Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί και στο φαγητό, με δύο εστιατόρια fine dining. Το πρώτο είναι το «Nikkei Pasifico», «αδερφάκι» του βραβευμένου αθηναϊκού «Nikkei». Την επιμέλεια των πιάτων έχει ο σεφ του «Nikkei» Σπύρος Μαυροειδής, οι ιαπωνο-περουβιανές γεύσεις του οποίου συνδυάζουν ευρηματικότητα, φαντασία και σωστή τεχνική. To εξαιρετικό σεβίτσε μυλοκόπι, με γαρίδα, καλαμάρι τεμπούρα, κουμκουάτ, king bora και καλαμπόκι –τα συστατικά του έδεναν απίστευτα μεταξύ τους–, ήταν αποκάλυψη. Πολύ καλό επίσης, με ενδιαφέρουσες υφές, το nigiri μυλοκόπι με τηγανητή κινόα, wasabi και κόλιαντρο. Ανάμεσα στα πιάτα που ξεχωρίζουν ακόμη είναι τα καλομαγειρεμένα και ζουμερά gyoza pata negra με φύκια wakame, kizami wasabi και aojiso. Το στήθος πάπιας είναι πολύ νόστιμο και τραγανό και το flap steak παίζει με ωραίες τροπικές και spicy νότες.

Σημαντικό κομμάτι στη «Nikkei» εμπειρία όμως είναι και τα κοκτέιλ. Η bar manager Μαίρη Ταλαιπώρου, brand ambassador της Schweppes, και ο bar consultant Σπύρος Κερκύρας έχουν δουλέψει πάρα πολύ τον κατάλογο και τα παντρέματα των κοκτέιλ με τα πιάτα. Για παράδειγμα σε εμάς η Μαίρη Ταλαιπώρου πρότεινε για συνοδεία στο λαχταριστό σεβίτσε ένα εκπληκτικό Spicy Sour με Pisco, πιπεριές chili, φρέσκο λάιμ, κομπόστα ανανά και σιρόπι κόκκινων φρούτων. Must είναι όμως και το Athimiento Bloody, μια συναρπαστική παραλλαγή του Bloody Mary, που προκύπτει από την ανάμειξη πορτοκαλιού, περουβιανής ντομάτας, ξιδιού από βερίκοκα, σύκου, βότκας και σουσαμιού. Στο άλλο εστιατόριο του ξενοδοχείου τώρα, το «Flow», στο υψηλότερο σημείο της μονάδας με απαράμιλλη θέα στον ζακυνθινό κάμπο, το μενού είναι επικεντρωμένο σε ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις που αποδίδονται με μοντέρνο κι ευφάνταστο τρόπο.

H Ζάκυνθος ανεβάζει στροφές - εικόνα 3
Σούπερ η θέα από το εστιατόριο «Flow»

Δίπλα στο Τσιλιβί, στο γραφικό Τραγάκι, το οποίο προσφέρει μια γεύση από την εικόνα του νησιού προ του σεισμού του 1953, χτισμένο πάνω στη θάλασσα, βρίσκουμε το υπερσύγχρονο και στιλάτο «Lesante Blu» της οικογένειας Φωτεινού Βυθούλ­κα, που ασχολείται με επιτυχία με την εστίαση από το 1986. Το πρώτο που κλέβει τις εντυπώσεις είναι το σκηνικό της πισίνας, που γίνεται ένα με τη θάλασσα και δίνει την αίσθηση ότι το γαλάζιο δεν τελειώνει ποτέ! Όλα τα φινετσάτα δωμάτια έχουν θέα σε αυτές τις εναλλαγές του μπλε και 46 από τα 93 έχουν ιδιωτική πισίνα. Το «Lesante Blu» διαθέτει επίσης το γαστρονομικό εστιατόριο «Melia», με executive chef τον Νικόλαο Σπυρούδη και chef de cuisine τον Διονύση Ζάββα, το μενού των οποίων κινείται σε κλασικά μονοπάτια της ελληνικής και της γαλλικής κουζίνας.

Αρχικά στο τραπέζι μας προσγειώθηκε μια συλλογή από χειροποίητα ψωμιά μαζί με καπνιστό βούτυρο, παγωμένο ελαιόλαδο με βούτυρο κακάο και ζακυνθινό ανθό αλατιού. Πολύ καλή εισαγωγή, που ανέβασε παραπάνω στροφές στο amuse-bouche: μια απίθανη κροκέτα με σιγομαγειρεμένο κουνέλι, ένα τραγανό tacos με ταρτάρ μόσχου και καραμελωμένο κρεμμύδι, μια δροσερή ταπιόκα με ταρτάρ από μυλοκόπι κι ένα αλμυρό ταρτάκι με κρέμα παρμεζάνας και πούδρα πράσου. Όσο για τα κυρίως, πολύ καλή πρόταση είναι ο μαριναρισμένος κολιός με αφρό ούζου και τα χτένια σοτέ, που δένουν πολύ ωραία με μανιτάρια. Το πιάτο που ξεχωρίζει είναι το περιστέρι με κρέμα salsify, κανθαρέλες και σάλτσα από μεδούλι μόσχου: κάθε συστατικό μπλέκεται με το άλλο και δημιουργεί μια εκρηκτική επίγευση. Τέλος, το ξενοδοχείο έχει ακόμη δύο εστιατόρια, το «Ostria» με ελληνική κουζίνα και το «Gaia» με πλούσιο μπουφέ.

H Ζάκυνθος ανεβάζει στροφές - εικόνα 4
To καλοκαίρι στο πιάτο: παγωτό καρπούζι στο «Lesante Blu»

Το νησί προσφέρει πλέον ποιοτικές προτάσεις και σε ενοικιαζόμενες βίλες, όπως η «Villa Verde e Mare», που επισκεφθήκαμε στο Τσιλιβί. Πρόκειται για μια μεγάλη έκταση δίπλα στη θάλασσα και μέσα στο πράσινο, με τέσσερα γουστόζικα δωμάτια, μεγάλο μπαλκόνι, κήπο και απόλυτη ηρεμία. Και η country style «Villa Canella» (6983739176) στο Βασιλικό είναι άλλη μία εξαιρετική επιλογή.

H Ζάκυνθος ανεβάζει στροφές - εικόνα 5
Η γέφυρα που ενώνει την παραλία του Λαγανά με το «Cameo Bar»

Νέες γευστικές αφίξεις

Πέρα από τα εστιατόρια των ξενοδοχείων, το νησί βρίσκεται πλέον σε γαστρονομικό οργασμό. Πρόσφατες και καλές επιλογές που ξεχωρίσαμε είναι το «Προσήλιο» (2695022040) στη Χώρα, που σερβίρει μέσα σε έναν πανέμορφο κήπο δημιουργικά πιάτα από ντόπια βιολογικά προϊόντα, και το «Al Nur» (2695026203) στο Αργάσι με την «προχώ» gourmet κουζίνα, με βάση προϊόντα από τους ζακυνθινούς μπαξέδες που δημιουργούν σύγχρονες γευστικές συνθέσεις συνοδεία δροσερών κοκτέιλ. Για πιο παραδοσιακές ντόπιες συνταγές πρέπει να δοκιμάσετε την «Εστία» (2695101682) στο Τσιλιβί και τον «Μπάμπη» (2695035226) στο Βασιλικό.

Οι καλύτερες βουτιές

H Ζάκυνθος ανεβάζει στροφές - εικόνα 6
Βουτιά στα γαλαζοπράσινα νερά του Βασιλικού

Πέρα από την πολυφωτογραφημένη παραλία Ναυάγιο, το νησί έχει μεγάλη ποικιλία από αμμουδιές, βράχια και κολπίσκους για μακροβούτια, χαλάρωση ακόμη και clubbing. Αυτοί που αναζητούν ηλιοθεραπεία σε lifestyle σκηνικό καλό είναι να κινηθούν προς το Βασιλικό και σε κάποιο από τα beach bars όπως τα «Tropicana» και «Banana». Αν τώρα θέλετε να απολαύσετε τις αποχρώσεις του μπλε και να ζήσετε μια διαφορετική εμπειρία, μπορείτε να πάτε στο Κερί, να νοικιάσετε δική σας βάρκα και να πάτε μέχρι το εξωτικό Μαραθονήσι με τα γαλαζοπράσινα νερά ή στον πανέμορφο κολπίσκο στη Μαραθιά. Για μεγαλύτερη απομόνωση αξίζει να οδηγήσετε μέχρι τον κρυμμένο παράδεισο Κορακονήσι, στα δυτικά της Ζακύνθου, που γνωρίζουν μόνο οι ντόπιοι, με τα λευκά βράχια να αγκαλιάζουν τα πράσινα κρυστάλλινα νερά.

Must τοπικές εμπειρίες

H Ζάκυνθος ανεβάζει στροφές - εικόνα 7

Δοκιμάστε παστέλια, μαντολάτα και τις παραδοσιακές φιτούρες, ντόπιο λαδοτύρι αλλά και νεροκρέμμυδα, που δεν έχετε φάει πουθενά καλύτερα! Μην παραλείψετε την επίσκεψη στα οινοποιεία Κλήμα Γράμψα και Καλλίνικος αλλά και τη δοκιμή της ντόπιας σταφίδας – έχει και δική της γιορτή μάλιστα, στα μέσα Αυγούστου. Τέλος, ωραία εμπειρία είναι και τα αυγουστιάτικα πανηγύρια στα χωριά του νησιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

19/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.