Η νέα εποχή της Ίου

To νησί των party animals βρίσκει κοσμοπολίτικο βηματισμό χάρη σε στιβαρές επενδύσεις και συνειδητοποιημένες αλλαγές στόχευσης, που αναδιαμορφώνουν το προφίλ του.

Η νέα εποχή της Ίου

Κάποτε γνωστό ως το νησί με τόσα μπαρ όσες και οι ασβεστωμένες εκκλησίες του, το παλιό έξαλλο νιάτο των Κυκλάδων, βιώνει πλέον μια γλυκιά ενηλικίωση, που εμπλουτίζει το νεανικό του σφρίγος με γοητευτικές γραμμές ωριμότητας. Τιθασεύοντας και ραφινάροντας το τουριστικό προφίλ της με στιβαρές επενδύσεις και συνειδητοποιημένη αλλαγή στόχευσης προς πιο απαιτητικό κι άρα πιο προσοδοφόρο κοινό, η Ίος διεκδικεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο που δικαιούται, όχι ως εναλλακτική της Μυκόνου και της Σαντορίνης, αλλά ως μια επιλογή αυτόνομη και θελκτική, πλασαρισμένη γεωγραφικά ανάμεσα στις δύο ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού.

Γλυκό, ανθρώπινο και χαμηλού προφίλ, αλλά και προικισμένο με μερικές από τις ομορφότερες παραλίες των Κυκλάδων, το νησί με το έξαλλο παρελθόν και στη συνέχεια τα ατέλειωτα party «στα 7 σφηνάκια δώρο ένα T-shirt» ή «έλα να φας μια φάπα για να πιεις τζάμπα σφηνάκια», έχει τα τελευταία χρόνια αλλάξει το βηματισμό του, αναβαθμίζοντας το μείγμα τον προτάσεών του με υπηρεσίες και παροχές που συμπληρώνουν τα γαλήνια τοπία του νησιού κι αναδεικνύουν έναν ζεν χαρακτήρα που κρυβόταν από τα στίφη των αναψοκοκκινισμένων νεαρών Βορειοευρωπαίων επισκεπτών του.

Η νέα εποχή της Ίου - εικόνα 1
Μια cool πρόταση φιλοξενίας με κομψές arty γραμμές και διακριτική κυκλαδίτικη αισθητική προσφέρει το «Liostasi» στη Χώρα

Σήμερα, εναλλακτικοί Ευρωπαίοι και κοσμοπολίτες Έλληνες και Αμερικανοί, βρίσκουν ησυχαστήριο στις απομονωμένες γωνιές και τις δυσπρόσιτες αμμουδιές του νησιού, την ίδια ώρα που ερωτευμένα ζευγαράκια και βετεράνοι island hoppers απολαμβάνουν τις βόλτες τους στις σαγηνευτικές πλατείες και στα γραφικά στιγάδια της Χώρας, τα στεγασμένα, δηλαδή, τμήματα των δρόμων, που πάνω τους είναι χτισμένα δωμάτια σπιτιών. Παράλληλα, και χωρίς από την κοσμοσυρροή των τριγύρω Κυκλάδων, μια γαστρονομική άνοιξη φαίνεται να είναι προ των πυλών.

Στην αναβάθμιση της φιλοσοφίας του νησιού, το πρώτο βήμα έκανε το «Liostasi Ios Hotel & Spa» στη Χώρα. Μέλος των Small Luxury Hotels of the World, μοιράζεται σε διαφορετικά κτίρια και συνθέτει μια cool πρόταση φιλοξενίας με κομψές γραμμές και διακριτική κυκλαδίτικη αισθητική στα μίνιμαλ δωμάτια με τα προσεκτικά επιλεγμένα έπιπλα, φώτα και design διακοσμητικά αντικείμενα και τις βίλες. Art πινελιές δίνουν χαρακτήρα στην εμβληματική βεράντα του και στα δωμάτια, ενώ το υπαίθριο σινεμά ολοκληρώνει το καλλιτεχνικό προφίλ.

Η νέα εποχή της Ίου - εικόνα 2
Το «Grandma's» στο «Liostasi» με σεφ τον Αλέξανδρο Λέπεση είναι το καλύτερο εστιατόριο του νησιού

Το ευρύχωρο pool area προσφέρει υπέροχες βίστες προς τη Χώρα, ιδίως όταν τη βάφει στο χρυσάφι της η δύση του ηλίου, ενώ τη θέση του ξενοδοχείου στο ραντάρ των επισκεπτών εδραίωσε έτι περισσότερο το, βραβευμένο πλέον, «Grandma’s» (Χρυσός Σκούφος 2019) με ελληνική και μεσογειακή κουζίνα από τον σεφ Αλέξανδρο Λέπεση. Ο Αλέξανδρος διακρίνεται για τη δημιουργικότητά του αλλά και τις στιβαρές τεχνικές του παρουσιάζοντας μια κουζίνα απόλυτα σύγχρονη και μεσογειακή. Την έλξη του εστιατορίου, δε, ενισχύουν φέτος guests sessions από καταξιωμένους συναδέλφους του, που φιλοδοξούν να αναδείξουν την Ίο και τα προϊόντα της: Η αρχή έγινε με τον Περικλή Κοσκινά και τον Βαγγέλη Λιάκο, εκ των συνδημιουργών των «Cookoovaya» και «Hoocut», και την Κωνσταντίνα Φάκλαρη από το βραβευμένο «Zillers» και ακολουθούν ο Άνταμ Κοντοβάς (10/8), αλλά και ο χρυσοσκουφάτος σεφ και συνιδιοκτήτης του «CTC», Αλέξανδρος Τσιοτίνης (9/9).

Λίγα χρόνια αργότερα, το δικό του όραμα για την Ίο άρχισε να ξεδιπλώνει ο όμιλος LuxurIOS, μπαίνοντας στο τερέν της φιλοξενίας με το «Agalia Luxury Suites», ένα ιδιαίτερο συγκρότημα σουιτών πάνω από την παραλία Τζαμαρία. Φέτος, στη συλλογή του ομίλου προστίθεται μια εντελώς διαφορετική πρόταση φιλοξενίας με το «Calilo Beach Heaven» (6970114922), ένα ολοκαίνουριο retreat, όπου είκοσι οκτώ δωμάτια και σουίτες με ιδιωτική πισίνα ή splash pools ενσωματώνονται στο φυσικό τοπίο πλάι στην παραλία Του Παπά το Νερό, προσφέροντας ιδιωτικότητα και απομόνωση με φόντο τα γαλάζια νερά της παραλίας. Παράλληλα, οι ειδικά διαμορφωμένες σπηλιές του μεγάλου κτήματος προσφέρουν ώρες πλήρους log-out, ενώ στα σχέδια επέκτασης της μονάδας περιλαμβάνεται η λειτουργία κέντρου ευεξίας με spa.

Η νέα εποχή της Ίου - εικόνα 3
Στον Μυλοπότα, την ατελείωτη και άκρως δημοφιλή παραλία του νησιού, η αλλαγή προφίλ είναι πιο αισθητή από οπουδήποτε αλλού

Στις δημοφιλείς παραλίες του νησιού, οι αλλαγές των συσχετισμών έχουν αναδιαμορφώσει ακόμη πιο βαθιά το προφίλ της Ίου. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η ατέλειωτη αμμουδιά του Μυλοπότα, όπου τα σμήνη των Σκανδιναβών που κάποτε μονοπωλούσαν την εικόνα τώρα αποτελούν μονάχα μια ψηφίδα της σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Στην άκρη της παραλίας, παρεμπιπτόντως, η κλασική ψαροταβέρνα «Δράκος» προσφέρει εξαιρετική θέα προς το ηλιοβασίλεμα. Επιλογές όπως το πανέμορφο Μαγγανάρι που, πέρα από την κεντρική αμμουδιά με τις ταβέρνες, απλώνεται περιμετρικά και σε μικρότερους κολπίσκους, ή η ιδανική για windsurfing Ψάθη, με τη συμπαθέστατη ταβέρνα «Η Αλωνίστρα» (6973898855), διανθίζονται από κολπίσκους που προσεγγίζονται μόνο διά θαλάσσης, με τη συμβολή τοπικών γραφείων όπως το Acteon Travel (2286091343), που προσφέρει δυνατότητα πριβέ εξορμήσεων με ή χωρίς σκίπερ.

Η νέα εποχή της Ίου - εικόνα 4
Άνετο pool area αλλά και δημιουργικό all day μενού από τον Γκίκα Ξενάκη στο «Erego Beach Club & Restaurant»

Στη δε Κουμπάρα, όπου το ενδιαφέρον έχει αναζωογονηθεί, ρυθμό δίνουν το «Pathos Sunset Lounge», με την ευρύχωρη πισίνα στην ποδιά μιας αμφιθεατρικής δομής να αποκαλύπτει πανοραμικά το ηλιοβασίλεμα, αλλά και το πιο ενήλικο «Erego Beach Club & Restaurant», με τα gazebo και τα sunbeds του πάνω στην αμμουδιά να χαζεύουν τα κρυστάλλινα νερά της δεύτερης δημοφιλέστερης παραλίας κοντά στη Χώρα. Με τον Γκίκα Ξενάκη επικεφαλής, τα δύο αυτά complexes βάζουν το δικό τους λιθαράκι στη γαστρονομική αναβάθμιση της Ίου: ο Θάνος Καραολάνης, ως chef de cuisine του «Pathos», υπογράφει μια fine dining εμπειρία δημιουργικής ελληνικής κουζίνας σε open air βεράντα, ενώ ο Daniel Krbasian προτείνει comfort γεύσεις με δημιουργική ελληνική βάση και all day λογική στο «Erego».

Η νέα εποχή της Ίου - εικόνα 5
Ο ζωηρός γευστικός χάρτης της Χώρας συμπληρώνει τον ζεν χαρακτήρα του νησιού

Στο μεταξύ, το στίγμα της αντίστασης στην τουριστική ομογενοποίηση δίνουν τα όμορφα βοτσαλωτά του Νιώτη καλλιτέχνη Γιάννη Λουκιανού, που κοσμούν πλέον το φυσικό λιμάνι του νησιού, ενώ στη Χώρα ιδιαίτερο τόνο στο τυπικό κυκλαδίτικο ύφος του οικισμού δίνουν τα νεοκλασικά οικήματα που σκαρφαλώνουν το λόφο, όπως το Αμοιραδάκειο Μέγαρο ή το Αρχαιολογικό Μουσείο λίγο πιο πέρα. Πρόκειται ουσιαστικά για τις κατοικίες Νιωτών της Αιγύπτου, οι οποίοι έφυγαν επί Νάσερ κι επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, ενώ τις κοσμοπολίτικες πινελιές τους προσθέτουν η παλιά οικία του Ζαν Παρισό ντε λα Βαλέτ, Γάλλου ευγενή που πολέμησε τους Οθωμανούς στη Μάλτα και προς τιμήν του οποίου ονοματίστηκε η Βαλέτα.

Κι αν η συνεχιζόμενη αδράνεια των δυο θαυμάσιων πολιτιστικών χώρων κοντά στους ανεμόμυλους, το Μουσείο Γαΐτη και το ανοιχτό θέατρο Οδυσσέα Ελύτη με τη φοβερή θέα στον Μυλοπότα, προκαλούν προβληματισμό για τα αντανακλαστικά της Πολιτείας απέναντι στο ολοένα δυναμικότερο κύμα του πολιτιστικού τουρισμού, ο ζωηρός γευστικός χάρτης της Ίου προσφέρει νεύματα ανακούφισης.

Η νέα εποχή της Ίου - εικόνα 6
Μοντέρνα μεσογειακή κουζίνα στο «Grandma's»

Με ιδιαίτερο γευστικό αντίκτυπο εμφανίστηκε πέρυσι το «Iθaka» στο λιμάνι, αποκαλύπτοντας δυνατές προτάσεις σύγχρονης ελληνικής κουζίνας στη φαρέτρα του, ενώ στη Χώρα το multiethnic προφίλ του διατηρεί ζωηρό το ατμοσφαιρικό «Lord Byron» και η αυλίτσα στο «Κατώγι» παραμένει απροσπέραστη επιλογή για δημιουργικούς μεζέδες με τοπικές γεύσεις. Επιπλέον, το «Agosto» συνδυάζει την ωραία αισθητική με την καλή μεσογειακή κουζίνα και στο «Πιθάρι» (2286092440) οι παραδοσιακές γεύσεις συναντούν πιάτα με μοντέρνα αντίληψη, σε ένα νησί που όσο περισσότερο επενδύσει στην ανάδειξη των τοπικών συνταγών και προϊόντων τόσο πιο πολύ θα μας απασχολήσει στο μέλλον.

Πού να μείνετε

Η νέα εποχή της Ίου - εικόνα 7
Ποπ ατμόσφαιρα με στοιχεία πολυτέλειας στο συγκρότημα «Agalia Luxury Suites» στην Τζαμαρία

Liostasi Ios Hotel & Spa
Στιλάτο πολυτελές ξενοδοχείο, μέλος των Small Luxury Hotels με άνετα δωμάτια σε κομψή, διακριτική κυκλαδίτικη γραμμή με art πινελιές και ατμοσφαιρική pool area.

Agalia Luxury Suites
Ποπ ατμόσφαιρα που διανθίζεται με στοιχεία πολυτέλειας στις σουίτες, προσανατολισμένες στη μεγάλη pool area.

Ios Palace
Άνετα και φωτεινά δωμάτια σε arty συγκρότημα απλωμένο αμφιθεατρικά σε λόφο που φτάνει στην παραλία.

Far Out Hotel & Spa
Ανακαινισμένα δωμάτια σε μίνιμαλ γραμμές, στη σκιά υπερυψωμένης πισίνας που εποπτέυει τη θάλασσα.

Dionysos Resort
Παραδοσιακή αρχιτεκτονική μέσα σε κήπο δίπλα στην παραλία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.