Τα έργα του Takis μαγνητίζουν την Tate Modern

Για τρεις μήνες η Tate Modern φιλοξενεί 70 αντιπροσωπευτικά έργα απ’ όλες τις περιόδους του καλλιτέχνη.

Τα έργα του Takis μαγνητίζουν την Tate Modern

Η Tate Modern παρουσιάζει έργα του εμβληματικού γλύπτη Takis, στον τρίτο όροφο του κτηρίου της και σε συνεργασία με το MACBA της Βαρκελώνης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, εκθέτει 70 αντιπροσωπευτικά έργα απ' όλες τις περιόδους του καλλιτέχνη. Τα γλυπτά παραχωρήθηκαν από μεγάλα μουσεία και ιδιώτες συλλέκτες, και χωρίζονται σε τρία μέρη («Magnetism and Metal», «Light and Darkness», «Sound and Silence»), ενώ συνοδεύονται από οπτικοακουστικό υλικό.

Οι ενότητες μαγνητισμός και μέταλλα, φως και σκοτάδι, ήχος και ησυχία δεν είναι χρονολογικά χωρισμένες, αλλά είναι τα θέματα του δημιουργικού κόσμου του γλύπτη. Έτσι, διαφαίνεται η δημιουργικότητα του που συναντιέται με την επιστημονική κοινότητα σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. Η έκθεση σε επιμέλεια Guy Brett και Michael Wellen φιλοξενεί έργα του καλλιτέχνη όπως τα γλυπτά-κεραίες που ονόμασε Σινιάλα (λεπτοί, εύκαμπτοι στύλοι με αντικείμενα ή ηλεκτρικά φώτα) μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.

Τα έργα του Takis μαγνητίζουν την Tate Modern - εικόνα 1

Ο Takis, κατά κόσμον Παναγιώτης Βασιλάκης, είναι ένας από τους πιο πρωτοποριακούς εικαστικούς του 20ου αιώνα. Γεννημένος το 1925 στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες που έχασαν την περιουσία τους στην καταστροφή της Σμύρνης, πέρασε δύσκολα εφηβικά χρόνια. Το 1952 μαζί με τον Μίνω Αργυράκη και τον Πάνο Ραϋμόνδο νοίκιασαν ένα μικρό στούντιο στην Ανάκασα. Έπειτα, δημιούργησε τους «Τέσσερις Στρατιώτες» και συμμετείχε σε διεθνή έκθεση τέχνης στους Δελφούς. Δύο χρόνια αργότερα, αναχώρησε για το Παρίσι, όπου άρχισε να κατασκευάζει γλυπτά από σίδερο, εμπνευσμένα από την ελληνική αλλά και την αιγυπτιακή μυθολογία και τέχνη.

Θεωρώντας τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα «σύγχρονα ιερογλυφικά» άρχισε μέσα στα επόμενα χρόνια να εισάγει για τα καλά τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία στο έργο του. Μάλιστα, στις αρχές της δεκαετίας του ‘60, πριν περπατήσει ο άνθρωπος στο Διάστημα, ο καλλιτέχνης πραγματοποίησε performance στην παριζιάνικη γκαλερί Iris Clert με τίτλο «Το αδύνατο: Ο άνθρωπος μέσα στο Διάστημα». Ο γλύπτης αποφάσισε να ασχοληθεί με τον μαγνητισμό και να τον αναζητήσει στις διάφορες υπαρκτές και ανύπαρκτες μορφές του, αφήνοντας τελικά το στίγμα του στην Ευρώπη, αφού οι εφευρέσεις του κέρδισαν τον θαυμασμό της avant garde σκηνής. Πράγματα όπως η τηλεόραση, το ράδιο, το τηλέφωνο, τα ηλεκτρικά φώτα αποτέλεσαν σημεία έμπνευσης, ενώ γνωστοί καλλιτέχνες όπως οι Beatles, ο William S. Burroughs και ο Marcel Duchamp λάτρεψαν τα έργα του.

Tate Modern | Bankside, SE1 9TG, Λονδίνο | 3 Ιουλίου με 27 Οκτωβρίου | Καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. και μέχρι τις 10 μ.μ. την Παρασκευή και το Σάββατο | Eισιτήρια: £13 | Πληροφορίες / Κρατήσεις στο www.tate.org.uk.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.