Πάτρα: Καλοκαίρι ζυμωμένο με πάθος

Με πιο εύκολη πρόσβαση από ποτέ, σε ακτίνα ακόμη και μονοήμερης, η Πάτρα δίνει ωραίες ιδέες για καλοκαιρινές αποδράσεις γεμάτες αυθεντικές εμπειρίες με τοπικό χρώμα και ιστορία.

Πάτρα: Καλοκαίρι ζυμωμένο με πάθος

Με πιο εύκολη πρόσβαση από ποτέ, σε ακτίνα ακόμη και μονοήμερης, η Πάτρα έχει πάψει για τα καλά να ταυτίζεται μόνο με το ξεφάντωμα της Αποκριάς, δίνοντάς μας ωραίες ιδέες και για καλοκαιρινές αποδράσεις γεμάτες αυθεντικές εμπειρίες με τοπικό χρώμα και Ιστορία.

Πάτρα: Καλοκαίρι ζυμωμένο με πάθος - εικόνα 1
Ο πεζόδρομος της Ρήγα Φεραίου είναι η πιο δημοφιλής περαντζάδα της Πάτρας.

Με ανανεωμένο παραλιακό μέτωπο, ωραία ρυμοτομία με μεγάλες πλατείες και άνετους πεζόδρομους με επιβλητικές καμάρες, ζωντανή φοιτητική ατμόσφαιρα αλλά και ωραίες παραλίες σε κοντινή απόσταση τόσο από την πλευρά του Κορινθιακού όσο και προς τον Πατραϊκό και το Ιόνιο, η Πάτρα έχει όλα τα φόντα να μας απασχολήσει και το καλοκαίρι, ειδικά για αποδράσεις-εξπρές από την Αθήνα αλλά και ως στάση στα road trips της Πελοποννήσου. Φτάνοντας στην πόλη απογευματάκι καλοκαιριού, το νότιο πάρκο της παραλίας, το οποίο διαμορφώθηκε πρόσφατα και χάρισε στην πόλη έναν δημοφιλή τόπο αναψυχής δίπλα στη θάλασσα, τραβάει την προσοχή μας για μια πρώτη βόλτα με φόντο πελώρια καράβια που κάνουν στροφή για να δέσουν στο νέο λιμάνι λίγο παραπέρα.

Μια γεύση Ιστορίας

Πάτρα: Καλοκαίρι ζυμωμένο με πάθος - εικόνα 2
Στο μεταίχμιο του 19ου και του 20ού αι. μας γυρίζει το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στην Πλατεία Γεωργίου.

Αφήνουμε τον κόσμο να μας παρασύρει προς τους πεζόδρομους του κέντρου και τα ζωντανά στέκια της Ρήγα Φεραίου, της Αγίου Νικολάου, της Παντανάσσης και της Μαιζώνος, καταλήγοντας στην κεντρική Πλατεία Γεωργίου, όπου διασταυρώνεται όλη η Πάτρα. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της πόλης, με κτίρια-διαμάντια όπως το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, που δεσπόζει εδώ, κτίσμα του 1872 σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ, με το εσωτερικό του να έχει φτιαχτεί ως μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, μας πάει πίσω στο χρόνο, σε μια εποχή που η πόλη άκμαζε όντας το μεγαλύτερο λιμάνι της Πελοποννήσου, από όπου εξάγονταν οι σταφίδες.

Πάτρα: Καλοκαίρι ζυμωμένο με πάθος - εικόνα 3
Άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη η ιστορική μπίρα ΜΑΜΟΣ, μας κάνει ιδανική παρέα στις εξορμήσεις μας.

Tην ίδια εποχή δημιουργείται και ακόμη ένα διαμάντι της πόλης, η ιστορική πατρινή μπίρα ΜΑΜΟΣ, απαραίτητο συστατικό για να συνοδεύσει τις βόλτες μας στην αχαϊκή πρωτεύουσα. O Πέτρος Μάμος, δημιουργός της ιστορικής μπίρας ΜΑΜΟΣ, θέλοντας να εξελίξει όσα του έμαθε ο πατέρας του Λορέντζος πηγαίνει στο Μόναχο για να σπουδάσει στην Ακαδημία Ζυθοποιών.Επιστρέφει με τον τίτλο του πρώτου διπλωματούχου Έλληνα ζυθοποιού, εισάγει εξαιρετικές ποικιλίες βύνης, λυκίσκου και μαγιάς και, εξελίσσοντας τις παραδοσιακές συνταγές με δικές του τεχνικές, δίνει στην μπίρα ΜΑΜΟΣ μια ολότελα δική της προσωπικότητα. Η ιστορική αυτή ετικέτα αναβίωσε πρόπερσι πρώτα στην Πάτρα και πλέον έχουμε τη δυνατότητα να την απολαμβάνουμε και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Must στέκια με προσωπικότητα

Πάτρα: Καλοκαίρι ζυμωμένο με πάθος - εικόνα 4
Στο funky «Santa Roza» για καφέ και ποιοτική κρεατοφαγία

Ολοκληρώνουμε τη νοσταλγική περιήγηση με σπιτικές ελληνικές γεύσεις και ακούσματα στη γραφική αυλή της «Παλιάς Ταβέρνας» (2610421326) στην ανερχόμενη γειτονιά του Αγίου Διονυσίου, όπου βρίσκουμε ακόμη το μοντέρνο «Santa Roza» (2610433742) με ποιοτικά κρέατα. Για να πάρουμε μια γεύση από τα πιο ξεχωριστά hot café & bar-restaurants της πόλης επιλέγουμε το «Bodegas» (2610221113) στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, την πιο δημοφιλή περαντζάδα της Πάτρας, που έχει κάνει αίσθηση με τις μοντέρνες μεσογειακές γεύσεις του, το «Hemingway» (2610224414) στον ίδιο δρόμο, που ξενυχτάει και με DJ sets, αλλά και το πάντα ζωηρό all day «Caroussello» (2614007536) στη γειτονική Πατρέως.

Πάτρα: Καλοκαίρι ζυμωμένο με πάθος - εικόνα 5
Στα εστιατόρια και τα μπαρ της πόλης απολαμβάνουμε και το πρώτο ελληνικό προϊόν ζύθου που βραβεύτηκε διεθνώς

Στην ίδια γειτονιά δίνουμε ραντεβού στο δημοφιλές «Big Ben» (2610220619) με τις λονδρέζικες αναφορές και τα συχνά events και στο πολύ ατμοσφαιρικό mix & match αισθητικής και αγαπημένο των φοιτητών «Yiaπι» (2610623775), που στεγάζεται στο παλιό οικογενειακό τυπογραφείο του Αλέξανδρου Καγιάφα. Ανεβαίνοντας στα Ψηλαλώνια, που τη νύχτα είναι πολύ στα πάνω τους, επισκεπτόμαστε το βραβευμένο στα Αθηνόραμα Bar Awards «Abbey Kitchen Bar» (2610362549), που μύησε την πόλη στο fine drinking. Στην ίδια γειτονιά και το επίσης βραβευμένο «Maverick - New American Restaurant» (2610330093) με την κομψή ατμόσφαιρα, την μπάρα με αναφορές Νέας Ορλεάνης και τις δυνατές κρεατοφαγικές προτάσεις. Το κρέας έχει την τιμητική του και στο μοντέρνο steak house «Beer Bar Q By the sea» (2616008182), σε έναν ωραίο χώρο πάνω στο κύμα στην παραλιακή της πόλης προς τα Βραχναίικα, που ειδικεύεται και στις ποιοτικές μπίρες.

Δροσιά δίπλα στο κύμα

Πάτρα: Καλοκαίρι ζυμωμένο με πάθος - εικόνα 6
Η παραλιακή ακτογραμμή της Πάτρας έχει ωραίες αμμουδιές, και για ησυχία, και για fun.

Το καλοκαίρι η Πάτρα αναπνέει στην πλούσια ακτογραμμή της και για να την απολαύσουμε παίρνουμε το δρόμο προς τα δυτικά, όπου αρχίζει ο Δήμος Παραλίας και περιλαμβάνει όλα τα παραλιακά χωριά: Ρογίτικα, Μονοδένδρι, Βραχναίικα, Τσουκαλέικα. Πάνω στον παραλιακό δρόμο παλιές αρχοντικές επαύλεις μέσα σε ατελείωτους κήπους, τα λεγόμενα Εγγλέζικα, κατάλοιπα της κοινότητας των Άγγλων στην Πάτρα του 19ου αιώνα, τραβούν το βλέμμα μας και μας βάζουν σε νοσταλγικό trip.

Πάτρα: Καλοκαίρι ζυμωμένο με πάθος - εικόνα 7
Βουτιά με φόντο τη φουτουριστική γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

Εδώ θα βρούμε ωραία παραθαλάσσια στέκια, όπως το στιλάτο all day «Yachting House» (2610241533), πολύ ωραία πρόταση και για πρωινό ή brunch, και η funky «Ουρά του Κόκκορα» (2610670190) με τα φοβερά μπέργκερ, και τα δύο στα Βραχναίικα. Σε αυτόν τον όμορφο παραθαλάσσιο οικισμό –δημοφιλής καλοκαιρινή πιάτσα για τους Πατρινούς– τα γραφικά πέτρινα σπίτια που διατηρούν στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής και τα μαγαζιά για κάθε διάθεση στη σκιά των πεύκων και των ευκαλύπτων φτιάχνουν μια ωραία, χαλαρή ατμόσφαιρα. Λίγο πιο δυτικά, η αμμουδιά της Λακόπετρας είναι από τις καλύτερες προτάσεις για μπάνιο.

Η περιοχή έχει δύο σημαντικούς υγρότοπους, ο καθένας με το δικό του ιδιαίτερο τοπίο, τη Λιμνοθάλασσα του Άραξου με την άγρια ομορφιά και το Δάσος Στροφιλιάς, το μεγαλύτερο δάσος κουκουναριάς στην Ελλάδα, ενώ αν φτάσετε μέχρι το Γιαννισκάρι, η τεράστια παραλία με την ψιλή, χρυσαφιά άμμο θα σας αποζημιώσει.

Από την άλλη πλευρά της πόλης, στα ανατολικά, οι Πατρινοί αγαπούν για μπάνιο και διασκέδαση το Ρίο και τον Άγιο Βασίλειο, ενώ όσο απομακρυνόμαστε προς Αίγιο η αχαϊκή ριβιέρα έχει πολλά όμορφα σημεία, λιγότερο ή περισσότερο κοσμικά, όπως ο Λόγγος και τα Σελλιανίτικα, για χαλαρές και δροσερές ώρες. Προτού επιστρέψουμε, αποχαιρετούμε την Πάτρα με μια στάση στο all day bar-restaurant «Distinto» (2610995111) στο Ρίο, που ξεχωρίζει για την αισθητική και το ντιζάιν του.

Πού να μείνετε

Πάτρα: Καλοκαίρι ζυμωμένο με πάθος - εικόνα 8
Μια νέα ξενοδοχειακή άφιξη, ειδικά για fun hunters, είναι το «Moxy».

Οι επιλογές σε ξενοδοχεία είναι αρκετές, ανάλογα με το προφίλ σας. Μια νέα άφιξη, ειδικά για fun hunters, είναι το «Moxy» (2614409400) από το ξενοδοχειακό brand Marriott, με 116 δωμάτια, τα έξι εκ των οποίων είναι family rooms, roof garden με θέα στη μαρίνα, πισίνα και χώρους για επιτραπέζια παιχνίδια. Μες στην πόλη ξεχωρίζει επίσης το «Galaxy City Center Hotel» (2610275981) με πανοραμική θέα, το «Βυζαντινό» (2610243000) με κλασική πολυτέλεια κι εσωτερική αυλή. Αν, πάλι, προτιμάτε θάλασσα και δραστηριότητες το «Grecotel Casa Marron» στη Λακόπετρα μόλις άνοιξε και φέρνει boho chic αέρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

19/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.