5 + 1 must για να ζήσεις τη Μήλο...στο φουλ!

Η Μήλος είναι από τα νησιά που θα ερωτευτείς, από την πρώτη στιγμή που θα την σεργιανίσεις και το μόνο σίγουρο είναι πως θα επιδιώξεις να την επισκεφτείς ξανά.

5 + 1 must για να ζήσεις τη Μήλο...στο φουλ!

Η Μήλος είναι από τα νησιά που θα ερωτευτείς, από την πρώτη στιγμή που θα την σεργιανίσεις και το μόνο σίγουρο είναι πως θα επιδιώξεις να την επισκεφτείς ξανά. Πάνω από 70 μοναδικές παραλίες, ιδιαίτερα γεωλογικά τοπία και νόστιμη τοπική κουζίνα, συνθέτουν το ασυναγώνιστο μωσαϊκό του ανερχόμενου κυκλαδύτικου νησιού.

#1 Γίνε πειρατής για μια μέρα

5 + 1 must για να ζήσεις τη Μήλο...στο φουλ! - εικόνα 1

Μια εμπειρία που σίγουρα πρέπει να ζήσει όποιος επισκεφτεί τη Μήλο, είναι ο γύρος του νησιού με ιστιοπλοϊκό. Με μια βόλτα στο λιμάνι του Αδάμα, θα συναντήσεις στη σειρά έμπειρους καπετάνιους, δίπλα από τα ιστιοπλοϊκά τους, έτοιμους να σε ξεναγήσουν στις πιο δυσπρόσιτες και αγνές παραλίες του νησιού.

Για κολύμπι στα τιρκουάζ νερά της Σπηλιάς της Συκιάς και περιήγηση ανάμεσα στα λαξευμένα μονοπάτια της με την βάρκα του σκάφους. Για αναμνηστική φωτογραφία στους λευκούς σμιλεμένους βράχους του Κλέφτικου, ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία του νησιού και κολύμπι για την παραλία του Γέρακα με τις αμμοτσουλίθρες και την λευκή αμμουδιά. Μεσημεριανό θα φας εν πλω και θα γυρίσεις πίσω πριν το ηλιοβασίλεμα χορτασμένος από βουτιές, κολύμπι και πειρατικές ιστορίες.

#2 Ηλιοβασίλεμα στην Πλάκα

5 + 1 must για να ζήσεις τη Μήλο...στο φουλ! - εικόνα 2

Η Χώρα της Μήλου δεν φημίζεται για το έντονο nightlife και την διασκέδαση μέχρι πρωίας, αλλά χαρακτηρίζεται από χαλαρούς ρυθμούς και προσφέρεται για ατελείωτες βόλτες στα ασπρισμένα της σοκάκια.

Στην Πλάκα, θα βρεις παραδοσιακά ταβερνάκια με live μουσική και αυθεντική ελληνική κουζίνα, ήσυχα μπαράκια με λιγοστά τραπέζια για κοκτέιλ και μετρημένα μαγαζάκια με σουβενίρ. Φτάνοντας απόγευμα στο χωριό θα δεις πολλούς να ανεβαίνουν προς το ενετικό κάστρο για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα-αντάξιο της Σαντορίνης-με θέα την Πλάκα και το Αιγαίο. Σκαρφαλωμένοι νέοι στο καμπαναριό της εκκλησίας της Παναγίας της Σκινιώτισσας και άλλοι στα περβάζια του Κάστρου, αναμένουν για να δουν τον ήλιο να χρωματίζει με πορτοκαλιά χρώματα τον ουρανό.

#3 Παραλίες με τα όλα τους

5 + 1 must για να ζήσεις τη Μήλο...στο φουλ! - εικόνα 3

Η Μήλος δε θα σε κάνει ποτέ να βαρεθείς τις παραλίες της, αφού το νησί έχει παραπάνω από 70 ακτές. Από οργανωμένες, με θαλάσσια σπορ και ξαπλώστρες, μέχρι μικρές κρυμμένες και δυσπρόσιτες για χαλάρωση και απόδραση από την πολυκοσμία.

Η παραλία του Τσιγκράδου θα σε παιδέψει λίγο, καθώς η κατάβαση γίνεται από ένα δρομάκι με φυσικά σκαλοπάτια και μια μεγάλη ξύλινη σκάλα. Η παραλία, όπως και οι περισσότερες στη Μήλο, είναι ανοργάνωτη, οπότε νερό και φαγητό είναι από τα βασικά εφόδια, για να απολαύσεις ανενόχλητος τη θάλασσα, κάτω από τους φυσικούς ίσκιους που δημιουργούν τα βράχια στην «πλάτη» της.

Το Σαρακίνικο θα σου θυμίσει σεληνιακό τοπίο με τα κατάλευκα βράχια του. Η λευκή παραλία είναι ιδανική για ηλιοθεραπεία και βουτιές από τους φυσικούς βατήρες των βράχων. Στον Παπαφραγκά θα πρέπει να πας από νωρίς για να βρείς χώρο για την πετσέτα σου, καθώς η αμμουδιά της δεν μπορεί να φιλοξενήσει πολλά άτομα. Η παραλία είναι ένας μικρός όρμος που περικλείεται με βράχια και θυμίζει σπηλιά χωρίς οροφή. Αλογόμαντρα, Φυριπλάκα, Φυροπόταμος, Αγία Κυριακή και Παλιοχώρι είναι μερικές από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού, με τις δύο τελευταίες να διαθέτουν ξαπλώστρες και εξοπλισμό για θαλάσσιες δραστηριότητες.

#4 Καρπουζόπιτα έχεις φάει;

5 + 1 must για να ζήσεις τη Μήλο...στο φουλ! - εικόνα 4

Η μηλιώτικη γαστρονομία χαρακτηρίζεται από ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, εκτελεσμένες με μηλιώτικο αέρα. Από τα παραδοσιακά γλυκά της Μήλου πιο δημοφιλή είναι το γλυκό του κουταλιού «κουφέτο», από την ντόπια λευκή κολοκύθα, που βράζει σε μέλι και αμύγδαλα και είναι ένα γλυκό αρραβώνων και γάμου -εξ’ ου και το ονομά του- και η καρπουζόπιτα, με καρπούζι, μέλι και αλεύρι. Αμυγδαλωτά «αχλαδάκια» από ωμό αμύγδαλο και μέλι, εργολάβοι, ραφιόλια και τηγανίτες είναι επίσης μερικά από τα γλυκίσματα που θα συναντήσεις ψάχνοντας σε παραδοσιακά μαγαζιά. Αν πάλι αγαπάς τα τυριά το νησί φημίζεται για την κτηνοτροφία του και κατ’ επέκταση για την τυροκομία του. Τα λυχναράκια ή μελετίνια, με μυζήθρα, οι πλακόπιτες, τα γλυκά πιταράκια με τυρί και μέλι, είναι μερικά από τα αλμυρά εδέσματα της Μήλου.

#5 Κιμωλό μου παραδεισό μου

5 + 1 must για να ζήσεις τη Μήλο...στο φουλ! - εικόνα 5

Βαδίζοντας προς το δεύτερο λιμάνι της Μήλου, τα Πολλώνια, εκεί ανάμεσα στα ταβερνάκια με τα φρέσκα θαλασσινα, θα πάρεις ένα από τα καίκια και έφυγες για μια μονήμερη στην Κίμωλο. Αν και η Μήλος παίρνει όλη την δόξα, το μικρό νησί των Κυκλάδων δεν έχει τίποτα να ζηλέψει. Κλασική ομορφιά, με γραφικά λευκά σπίτια, με τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους, με το κάστρο και τις εκκλησίες του 17ου αιώνα. Μπορείς μάλιστα να μείνεις και στο νησί αφού, είναι εξοπλισμένο με ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία και τις ταβέρνες.

#6 Κατακόμβες, «Σύρματα» και η Αφροδίτη της Μήλου

5 + 1 must για να ζήσεις τη Μήλο...στο φουλ! - εικόνα 6

Οι Παλαιοχριστιανικές κατακόμβες της Μήλου βρίσκονται, δίπλα από τον οικισμό της Τρυπητής και είναι οι μοναδικές στο είδος τους στην Ελλάδα. Οι κατακόμβες αποτελούνται από ένα σύμπλεγμα τριών μεγάλων υπόγειων στοών και υπάρχει και ένας νεκρικός θάλαμος. Αξίζει μια επίσκεψη στο ρωμαϊκό θέατρο και τον οικισμό της Φυλακωπής καθώς και στην αρχαία πόλη όπου βρέθηκε το άγαλμα της Αφροδίτης. Αντίγραφο του αγάλματος θα το δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πλάκας, μεταξύ προϊστορικών αντικειμένων και αρκετών γλυπτών της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου.

Τα θειωρυχεία στην ανατολική πλευρά του νησιού, σταμάτησαν να λειτουργούν από το 1970 αλλά με μια επίσκεψη μπορείς ακόμη να δεις τα παλιά μηχανήματα και τα βαγόνια, τα δωμάτια με τα κρεβάτια των εργατών και διάφορα σκεύη που έχουν μείνει εκεί να θυμίζουν την περασμένη εποχή. Μην ξεχάσεις να πας στο Κλήμα, το Φουρκοβούνι και την Αρετή, μερικά από τα χωριά που «βυθίζονται» στη θάλασσα, για να δεις τα «Σύρματα», τα πολύχρωμα σπίτια για τις βάρκες που συνθέτουν ένα κουκλίστικο τοπίο ιδανικό για φωτογραφίες.

Δείτε περισσότερα για τη Μήλο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού στον Alpha Guide.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.