Μια διαφορετική Μύκονος πλούσια σε ξεχωριστές γεύσεις

Κάνουμε μια λίστα εστιάζοντας στα τοπικά τυριά, τις αναπάντεχες μπίρες, τα σπάνια κρασιά και όσα μπορείτε να πάρετε ως «λάφυρα» από τη Μύκονο στην επιστροφή…

Μια διαφορετική Μύκονος πλούσια σε ξεχωριστές γεύσεις

Τοπικά τυριά, αναπάντεχες μπίρες, σπάνια κρασιά και πανέμορφα αγροκτήματα, συνθέτουν μια άλλη γοητευτική Μύκονο, που ξεφεύγει από τους κοσμοπολίτικους ρυθμούς. Κάνουμε μια λίστα, εστιάζοντας σε αυτά που μπορείτε να πάρετε ως «λάφυρα» στην επιστροφή…

To νησί των ανέμων κρύβει πολλές γαστροτουριστικές εκπλήξεις, ειδικά όταν δεν θέλεις να παραμείνεις στα προφανή. Με οδηγό την Λέσχη Γαστρονομίας, που λειτουργεί από ιδιώτες και επαγγελματίες (σεφ, δημοσιογράφους, γευσιγνώστες) στο νησί και σκοπό έχει να αναδείξει την αυθεντική, νόστιμη και παραδοσιακή πλευρά της Μυκόνου, ανακαλύψαμε κρυμμένα γευστικά διαμαντάκια.

Μια διαφορετική Μύκονος πλούσια σε ξεχωριστές γεύσεις - εικόνα 1

Σε δυο οικογενειακές τυροκομικές μονάδες στο Μύκονος farmers και στον Κουκά, μπορείς να βρεις φανταστικά τυριά, που δεν έρχονται στην Αθήνα, όπως είναι η μυρωδάτη, αφράτη και υπόξινη τυροβολιά. Γι αυτούς που αγαπάνε τα έντονα τυριά η Νιαρή (δηλαδή η νεαρή κοπάνιστή) είναι αποκάλυψη με δυνατές πικάντικες και όξινες νότες. Σπουδαίο τυρί είναι επίσης η Πετρωτή, ένα νέο λευκό τυρί που παράγει η οικογένεια Κουκά και έχει υπέροχες βουτυράτες και ξηροκαρπάτες νότες. Το ενδιαφέρον είναι ότι μπορείς να ξεναγηθείς και στις δυο μονάδες, να δοκιμάσεις εκεί τα τυριά και αν θέλεις να ζήσεις την εμπειρία ακόμα πιο ολοκληρωμένη, να επισκεφτείς τους στάβλους της οικογένειας Κουκά ή να πάς στο χωριό Μπαρμπαγιάννη σε ένα πανέμορφο αγρόκτημα, το κτήμα Ρίζες.

Μια διαφορετική Μύκονος πλούσια σε ξεχωριστές γεύσεις - εικόνα 2

Το κτήμα Ρίζες στην πραγματικότητα είναι από μόνο του γαστρονομικός και πολιτιστικός προορισμός. Εκτός από ένα μικρό τυροκομείο, που μπορείς να παρακολουθήσεις την κυρία Λίζα Ζουγανέλη να τυροκομεί και να δοκιμάσεις επιτόπου το ξινότυρο που βγαίνει, έχει διάφορους επισκέψιμους χώρους, που φτιάχνονται παραδοσιακά όργανα, όπως η τσαμπούνα και γίνονται μαθήματα αργαλειού. Στον μεγάλο κήπο υπάρχει εξωτερική κουζίνα και φούρνος, όπου μαγειρεύονται απλές και νόστιμες ντόπιες συνταγές, για όσους θέλουν να κλείσουν ραντεβού και να πάνε με την παρέα τους για φαγητό.

Μια διαφορετική Μύκονος πλούσια σε ξεχωριστές γεύσεις - εικόνα 3

Η εξερεύνηση συνεχίζεται στο μικροζυθοποιείο Mikonu. Ανάμεσα στην συλλογή με μπίρες υπάρχουν δυο καινούργιες κυκλοφορίες που πρέπει να δοκιμάσετε. Η μια ωριμάζει σε βαρέλι, που πριν είχε chardonnay και η άλλη σε βαρέλι από αγιωργίτικο. Αν μάλιστα είστε τυχεροί θα βρείτε επιπλέον και κάποιο πειραματικό βαρελάκι, όπως αυτό που υπάρχει τώρα και φιλοξενεί την πρώτη ξινογαλομπίρα.

Μια διαφορετική Μύκονος πλούσια σε ξεχωριστές γεύσεις - εικόνα 4

Τέλος αξίζει να δοκιμάσετε και να πάρετε μαζί σας κάποιο από τα κρασιά του μικροοινοποιείου Ξυδάκη. Κάθε ετικέτα προέρχεται από σπάνιες ποικιλίες, βλέπε σερφιώτικο, κουφόρρωγο και ποταμίση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Αφιερώματα

Τα ξενοδοχεία του χειμώνα: Πού θα μείνεις στις φετινές χειμερινές σου εξορμήσεις

Αν ετοιμάζεστε για χειμερινές και Χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Ελλάδα αυτά είναι τα ξενοδοχεία που πρέπει να τσεκάρετε!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/12/2025

Eliamos Villas Hotel & Spa: Το boutique καταφύγιο στην Κεφαλονιά με θέα που κόβει την ανάσα

Ένα wellness retreat όπου η πολυτέλεια συναντά τη φύση και την αυθεντικότητα του Ιονίου.

Amirandes: Η ψυχή της Κρήτης γίνεται εμπειρία όπως μόνο η Grecotel ξέρει

Όσοι έχουν έρθει στo "Amirandes" το γνωρίζουν. Δεν είναι απλώς ένα από τα κορυφαία resorts στην Ελλάδα, αλλά η επιτομή του πώς η Grecotel ξέρει να κάνει την ψυχή ενός τόπου αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία. Αυτόν το χειμώνα ζούμε την Κρήτη αλλιώς.

Η Αθηναϊκή φινέτσα του "The Dolli"

Στο σημείο όπου η ελληνική πρωτεύουσα ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της, ο επισκέπτης συναντά τον αληθινό εαυτό της, μέσα από μια αυθεντική εμπειρία φιλοξενίας, ανόθευτης κομψότητας και ταξιδιωτικής έμπνευσης.

Το χειμερινό περιοδικό "Taste & Travel" κυκλοφορεί την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου μαζί με το "αθηνόραμα"

Πλούσιο και χορταστικό, σας στρώνει το χάρτη για τα πιο νόστιμα ταξίδια του χειμώνα!