Η ζεν Μάνη της Βιβής Λέτσου

Μιάμιση μέρα στο Zen Rocks και βιώνεις την ευεργετική δράση ενός yoga retreat σε όλο σου το είναι.

Η ζεν Μάνη της Βιβής Λέτσου

Πώς γίνεται και όλα εδώ είναι καλύτερα; αναρωτιέται η Μυρτώ, μια από τις συμμετέχουσες στο retreat του Zen Rocks καθώς δοκιμάζουμε τα γκρέιπφρουτ από τα δέντρα του γείτονα στο αποχαιρετιστήριο brunch που κάνουν ακόμη και τους ορκισμένους εχθρούς της παραδοσιακής πικράδας του συγκεκριμένου φρούτου που εδώ ισορροπεί με μια απρόσμενη γλυκύτητα, να ζητήσουν ένα ακόμη κομμάτι. Έχουν προηγηθεί πολλά ακόμη αντίστοιχα επιφωνήματα την προηγούμενη μιάμιση μέρα που είμαστε εδώ, η οποία μοιάζει πολύ περισσότερο διάστημα. Όλα εδώ μοιάζουν καλύτερα, το ηλιοβασίλεμα, το πρωινό ξύπνημα, ο ύπνος, η επίδραση των ασκήσεων της γιόγκα ή του πιλάτες στο σώμα, οι γεύσεις…

Η ζεν Μάνη της Βιβής Λέτσου - εικόνα 1

Είναι η φρέσκια ρίγανη που κόβεις με το χέρι από τους θάμνους και δίνει στον ντάκο του πρωινού μια αψάδα που τον απογειώνει, είναι οι μυρωδιές των αρωματικών φυτών που συνοδεύουν τον πρωινό περίπατο ως την αίθουσα της γιόγκα, είναι το πανόραμα του Μεσσηνιακού κόλπου που απλώνεται μπροστά σου καθώς κάνεις τους χαιρετισμούς στον ήλιο στην διάρκεια της πρωινής πρακτικής στο επιβλητικό yoga deck, είναι τα στρέμματα ελαιώνων και οι ήχοι της φύσης που αποτελούν τον μοναδικό ηχητικό σύντροφο όταν κάθεσαι να λιαστείς στην αυλή, είναι οι φρέσκιες άγριες αγκινάρες με λαδολέμονο στο τραπέζι του βραδινού…

Η ζεν Μάνη της Βιβής Λέτσου - εικόνα 2

Η δύναμη αυτής της εκπληκτικής τοποθεσίας στη Μεσσηνιακή Μάνη, 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καλαμάτας, σε ένα λόφο πάνω από τις Κιτριές, και η ενέργεια της οικοδέσποινας μας και εμπνεύστριας αυτής της χαλαρωτικής όασης, Βιβής Λέτσου σφραγίζουν την εμπειρία ενός retreat στο zen rocks. Μάνη στα σανσκριτικά σημαίνει στολίδι, θησαυρός, θα μας πει η Βιβή παραπέμποντάς μας στο γνωστό βουδιστικό μάντρα Aum manji padme hūm και η ίδια βρήκε στη Μάνη τον δικό της θησαυρό μαζί με τον σύζυγό της και ιδιοκτητη του πολύ πετυχημένου vegan resto Avocado Eraj Shakib και θέλησαν να μοιραστούν το όραμα τους μαζί μας.

Τι σημαίνει Μάνη στα σανσκριτικά;

Η ζεν Μάνη της Βιβής Λέτσου - εικόνα 3

Αν η εικόνα σας για τους γιόγκι είναι αυτή της πραότητας σε σημείο αδράνειας η Βιβή θα σας πείσει για το αντίθετο. Γεμάτη δυναμισμό και ενέργεια, μαχήτρια όπως οι αγαπημένες της θεές, η Αθηνά αλλά και η Ντούργκα (η θεά του ινδουισμού με τα πολλά χέρια, πολεμίστρια και σύμβολο της γυναικείας και μητρικής ποιότητας και ενέργειας) συνδυάζει την ηρεμία και την καλή διάθεση με την ετοιμότητα για δράση και την έντονη προσωπικότητα. Τα μαθήματα της, όπως γνωρίζουν οι φαν της που σπεύδουν να τα παρακολουθήσουν όταν διδάσκει στα στούντιο της Nysy και Abaya στο Σύνταγμα και στο Μοναστηράκι, είναι ιδιαίτερη εμπειρία. Η πείρα και μια προσωπική μάτια της στη γιόγκα, την οποία έχει βαφτίσει Abaya Yoga, γιόγκα της αφοβίας, έχει μεταλαμπαδευτεί πολύ επιτυχημένα στους δασκάλους που εκπαιδεύει και διδασκουν στα στούντιο της με αποτέλεσμα όλες και όλοι να είναι ένας κι ένας.

Το Zen Rocks είναι το επόμενο βήμα, ένα yoga retreat σε μια υπέροχη έκταση 50 στρεμμάτων που ισορροπεί πολύ επιτυχημένα ανάμεσα στην επαφή με τη φύση και τον σύγχρονο ορισμό της χαλαρής πολυτέλειας. Οι επιλογές της διαμονής ποικίλουν ανάμεσα στα έξι πολυτελή δωμάτια με μεγάλες βεράντες και μοιραζόμενες κουζίνες - τραπεζαρίες, και στα πιο οικονομικά κα παρεΐστικα, αλλά εξίσου καλοφτιαγμένα και με πολύ ποιοτικά έπιπλα και στρώματα, καινούργια δωμάτια σε στιλ dormitory στον ξενώνα που προστέθηκε μόλις στις εγκαταστάσεις. Ο καλύτερος τρόπος να βιώσετε τη φιλοσοφία του χώρου είναι συμμετέχοντας σε ένα retreat (συνήθως διαρκούν από δύο μέρες ως μια εβδομάδα) αλλά μπορεί κάνεις να έρθει απλά και μόνο για να μείνει αρκεί να θέλει πραγματικά να αποδράσει και να ξεκουραστεί πλήρως.

Μια μέρα στο retreat

Η ζεν Μάνη της Βιβής Λέτσου - εικόνα 4

Αν και το πρόγραμμα κάθε retreat μπορεί να αλλάζει ανάλογα με το δάσκαλο και το θέμα, συνήθως το ξύπνημα είναι κατά τις επτάμισι το πρωί και μετά από ένα αποτοξινωτικό αγιουρβεδικό τσάι με κουρκουμά, τζίντζερ, λεμόνι και μέλι στην αυλή με θέα ακολουθεί ένα δίωρο διαλογισμού και γιόγκα. Σειρα έχει το brunch στην αυλή με λιχουδιές όπως αυγά μαγειρεμένα όπως σας αρέσει, ντάκο η χωριάτικη σαλάτα, βρώμη που θα συνοδέψετε με ένα σωρό υπερτροφές, ψωμί ζέας κ.ά. Το μεσημέρι είναι ελεύθερο για χαλάρωση, διάβασμα, βόλτες στο κτήμα ή εκδρομές για μπάνιο και επισκέψεις στα γειτονικά χωριά όπως η πανέμορφη Καρδαμύλη. Το απόγευμα έχει πάλι πρακτική και ακολουθεί δείπνο νωρίς με χορτοφαγικα εδέσματα, τόσο παραδοσιακά ελληνικά όσο και έθνικ, πάντα με αγνά προϊόντα και υγιεινό μαγείρεμα που τα κάνει λαχταριστά. Θα χρειαστεί να απέχετε από το κρέας και την τηλεόραση, ενώ το WIFI δεν πολυπιάνει παρά μόνο σε ορισμένα σημεία και πάλι περιορισμένα. Αλκοόλ δεν σερβίρεται αλλά μπορεί κανείς να φέρει μαζί του, όπως και σνακ για τις ώρες που μπορεί να πεινάσει.

Η ζεν Μάνη της Βιβής Λέτσου - εικόνα 5

Το πιθανότερο πάντως αν αφεθείτε στους ρυθμούς του retreat και της φύσης είναι, μετά το πρώτο σοκ της προσαρμογής, να μην σας λείψει ούτε το ίντερνετ ούτε το τσιμπολόγημα, νιώθοντας μια πληρότητα από την όξυνση των αισθήσεων που θα σας γεμίσει ενέργεια αλλά και το άδειασμα και τη διάθεση να παραδοθείτε που θα σας κάνει να χαλαρώσετε. Καθώς φορτώνετε τα πράγματα και παίρνετε τον φιδογυριστό δρόμο της επιστροφής από αυτή τη no man’s land που η Βιβή κατάφερε να βρει μετά από πολύ ψάξιμο, γυρίζοντας τα βουνά παρεα με τον παλιό κρεοπώλη της Καρδαμυλης που εκτελούσε και χρέη μεσάζοντα μεσίτη, δεν θα σας πειράξει τόσο όσο θα σας πείραζε υπό κανονικές συνθήκες που αποχαιρετάτε ένα τόσο όμορφο μέρος και μια τόσο ξεχωριστή εμπειρία. Ένα επιτυχημένο retreat δεν τελειώνει, βλέπετε, με τη λήξη του προγράμματος αλλά έχει αφήσει κάτι μικρότερο ή μεγαλύτερο μέσα σου, μια απόφαση, διάθεση για μια συγκεκριμένη αλλαγή, έναν στόχο, μια μετατόπιση, κατι που διαρκεί.

Πώς μπορώ να συμμετέχω;

Η ζεν Μάνη της Βιβής Λέτσου - εικόνα 6
Η ζεν Μάνη της Βιβής Λέτσου - εικόνα 7

Ακολουθούν μια σειρά yoga retreats όπως το Yoga Life Retreat «Concealment and Revelation» για το Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (από € 240 το άτομο) που εστιάζει στην ταντρική φιλοσοφία της επίγνωσης, αλλά και το Fun Pilates Retreat (7-13/7). Ενημερωθείτε για τα επόμενα retreat στο https://zenrocksmaniretreat.com/ και στο 693 421 2039.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.